Радев: Достойнството и просперитетът на едно общество са в пряка връзка с отношението му към знанието

Радев: Достойнството и просперитетът на едно общество са в пряка връзка с отношението му към знанието

Не само днес, всеки ден трябва да си даваме сметка, че достойнството на едно общество, неговият просперитет, жизнен стандарт, авторитет са в пряка връзка с отношението му към знанието, заяви президентът Румен Радев по повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Държавният участва в тържественото шествие по повод празника и официалната церемония пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

 

 

Ето какво каза Румен Радев:

Скъпи сънародници,

24 май отново ни събира пред светлия лик на светите братя Кирил и Методий, вдъхновени от примера и чистата обич на поколения българи, водени от нашата неподправена гордост на просветен народ с корени и бъдеще.

Вчера водената от мен българска делегация се завърна от Рим, където бяхме приети от папа Франциск; поклонихме се пред мощите на св. Константин-Кирил Философ в базиликата „Сан Клементе“ и участвахме в служението - отново след 12 столетия, на литургия на български език от български архиерей – привилегия и признание, което други народи нямат; на олтара на базиликата „Санта Мария Маджоре“ положихме цветя на мястото, където през 867г. папа Адриан II освещава донесените свещени книги от светите братя, написани на новосъздадената от тях азбука. Навсякъде за нашата делегация вратите бяха широко отворени в знак на огромно уважение заради значимия принос на България за развитието на европейската цивилизация, на българската книжовност и култура за духовното единение на Европа.

Днес се гордеем и с далновидността и държавническия размах на княз Борис I, който прие учениците на Кирил и Методий и създаде българските книжовни школи в Охрид и Преслав, за да разцъфне Златният век на българската култура. Именно нашата книжовност, вяра и култура съградиха България като държава на духа, съхраниха народа ни и го преведоха през най-тежките изпитания.

След дълги години на гнет, традицията на 24 май избликна от време на просвещение, време на небивал книжовен подем, в които всяко произведение на роден език е духовен подвиг, посрещан с жажда и възхищение от нашите сънародници. Време, в което словото пробуди цял един народ. Скромни наглед книги преобръщат цели епохи, наелектризират поколения и завинаги се вграждат в темелите на българската свяст – огнения дух на Паисий с неговата История, копнежите на братя Миладинови с техния сборник с песни, любознателността на Петър Берон с Рибния буквар.

Благодарение на тях предците ни, тръгнали от скамейките на килийните училища, съградиха европейска държава с най-модерни образователни институции.

Днес, когато страните по света се надпреварват да инвестират в наука и образование, да привличат водещите умове и таланти, ние не можем да си позволим да загърбим потенциала на българските учени, преподаватели и изследователи. Бяхме поставени в безпрецедентната ситуация в дните на празника вратите на българските университети да затворят. Вярвам, че правителството, парламентът и всички ние като общество ще чуем техния призив за честен разговор за бъдещето на нашето образование и наука, ще потърсим дългосрочни, устойчиви решения за тяхното развитие занапред.

Защото, както възкликва възрожденецът Григор Пърличев: „Учението крепи царството“. И нека не само днес, всеки ден да помним, че достойнството на едно общество, неговият просперитет, жизнен стандарт и авторитет, са в пряка връзка с отношението му към знанието. Само който не познава колко струва разрухата на невежеството, може да се страхува от цената на образованието.

Поклон пред просветителите на българския народ!

Честит празник!

 

България чества днес Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. 24 май е обявен за официален празник със Закона за изменение на Кодекса на труда, приет от 9-ото Народно събрание на 30 март 1990 г.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • дфхетржд

    24 Май 2024 11:09ч.

    Казвай ще ставаме ли роби на СЗО и паднемичното споразумение и дали ще си дадем държавата на една шепа самозабравили се психопати убийци слуги на дявола?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Важното е

    24 Май 2024 13:46ч.

    Важното е да се прави, че всичко е наред и е български президент и защитава интереса на народа. Пък ала-бала прави зад кулисите без да му мигне окото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пълен фарс?!?

    24 Май 2024 15:29ч.

    Президентът при папата, поповете суеци при Вартоломей, лгбт-то в Общината, патриарх няма, правителство няма, гласоподавателите са предимно индо-българи, сигурност и правосъдие срещу заплащане, ресурсите на мизерна концесия, образование и здравеопазване платени и въпреки това нефелни.... мирише на уния ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "𝐑𝐚𝐝𝐨𝐬𝐭𝐢𝐧𝐚 𝐊𝐢𝐫𝐢𝐥𝐨𝐯𝐚"

    24 Май 2024 11:12ч.

    Не гласувайте за майкопродавците Боко Тиквата, Шиши и неговото малко ДПС - ИТН, “Спаси София”, “Продължаваме промяната” и “Демократична България” защото са алчни и некадърни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    24 Май 2024 11:15ч.

    Какво отвращение предизвикват у мен тези същества от снимката, инсталирани в туземната компрадорска администрация лично от Галя от Посолството!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Г. от П.

    24 Май 2024 11:20ч.

    Сипала съм ти зрънца -златца на сенчица под щайгата. Пиу пиу пиу пиуенце.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Га ви онождаха

    24 Май 2024 11:25ч.

    Мужиците 45 г. Ви беше хубаво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Га ви онождаха 24 Май 2024 11:25ч.

    24 Май 2024 11:33ч.

    Борбата на човека срещу властта е борба на паметта срещу забравата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вас на къра и в дефилето

    24 Май 2024 11:44ч.

    на бели фарове

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо Георгиев

    24 Май 2024 11:44ч.

    Нашенските тролове - свръхпроизводство на русофобия https://pogled.info/avtorski/Hristo-Georgiev/nashenskite-trolove-svrahproizvodstvo-na-rusofobiya.165103

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Га ме онождаха

    24 Май 2024 12:40ч.

    Мужиците на Слънчака ми беше добре, после почнаха да ме онождат негрите от ЮЕс базите и станах Нов Кмет!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Д-Р ПЛАМЕН ПАСКОВ

    24 Май 2024 11:25ч.

    Народна Медия, анти-СМРАД. https://www.youtube.com/watch?v=sb-WgenDMRk

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    24 Май 2024 11:45ч.

    Като го гледаш как се радва на компанията на тия, дали може да се похвали със знания???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Знание, а?

    24 Май 2024 11:48ч.

    Що тогава днешните деца не знаят почти нищо от това, което знаехме ние в същите класове? И не говоря за изпадняци - такива винаги е имало, а за деца - отличници! При всички програми, фондации, подпомагащи образованието, "модерни технологии", "европейско развитие" и прочее... Ние знаехме за чичко Димитров и водещата роля на партията, а сега децата знаят за "Европа", която ни давала всичко и за опасността от "климатичните промени"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • щото учат по демократична програма,

    24 Май 2024 11:51ч.

    а не по вашта мракобесна и убийствена тоталитарно-кунистическа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да де,

    24 Май 2024 12:02ч.

    и аз това викам - "мракобеската тоталитарна" програма наблягаше на знанието, а "демократичната" - на лозунгите и пропагандата. Що така?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калорифер

    24 Май 2024 11:53ч.

    Топло, топло. Също така има и някои философски порядки, с които ни насочват директно към коша на историята, с които трябва убедено да се разделим, като например: 1. "като си толкова умен, що нямаш пари" 2. "Вдигай приходите, не намалявай разходите" - Чърчил, като част от военната му философия за финансите. Трябва да спрем да мерим успеха в пари. Трябва да започнем да ценим културата, доброто и традициите, но не в пари. Трябва да спрем да монетизираме доброто поведение и да наказваме лошото, с порядки като "морков и тояга". Има кой да наказва и да поощрява в Православното Християнство. Застрахователната тактика за бонус-малус е особено неподходяща за възпитание на хора и деца, защото има самоподсилваща се обратна връзка. Бонус-малус е технология от Сатаната. Философията, разбирайте ценностната ориентация, трябва да се промени, за да тръгнен по по-добър път. С повърхностно надлъгване няма да стане. Училищата не трябва да проподават модерно образование, а трябва да възпитават ценности и обща култура. А не да подготвя кадри за популярното ишлеме на годината, "нужно на бизнеса". "Знанието" НЕ Е инструкцията за ползване на новата машина или технология. Знанието е неотменим фундамент, валиден във вечността, а не професионален профил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    24 Май 2024 12:31ч.

    Дуото МАГНИТСКИ (Боко Тиквата и Шиши Беевски) превзеха Светия синод, БФС и „Дондуков“ 1?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Върви, народе, възродени!

    24 Май 2024 12:32ч.

    Пряка връзка с отношението към знанието: "На 03.01.2023 год. „Булгаргаз“ ЕАД подписва с „БОТАШ“ 13 годишен договор за транзит на 1,5 млд. м3 природен газ на година, без пазарен тест, без обвързващи оферти, без потребители. В резултат на тази необяснима инициатива на служебния министър Росен Христов „Булгаргаз“ ЕАД заплаща по 500 000 щатски долара на ден за резервиран капацитет за регазификация и транзит през турската система на „БОТАШ“, което не ползва и формира загуби на държавното предприятие. ……………………………………………………………………….. Е, не е нужно да си гадател, за да разбереш кой е поръчителят, той поръча взрива на “Северен поток”, той поръча смяната на ядреното гориво за АЕЦ Козлодуй, той е недоставчика на F-16 Block 70, той, поръчителят е пич, има си интереси и си ги защитава, а изпълнителят, изпълнителят също е известен, той е описан от Иван Вазов в “Жидов гроб”: “Издайство, измяна позорна пропусна врага в крепостта и Царевец як след упорна отбрана потъна в кръвта.” https://obektivno.bg/plamen-pavlov-podgotvya-se-spirane-na-dostavkite-na-gaz-ot-turski-potok-prez-balgariya/#google_vignette

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • газар

    24 Май 2024 12:43ч.

    Лашкане от страх от дефицит (основно по (гео)политически причини) от спот към дългосрочни договори в комбинация с липса на стабилно управление е в основата на такъв тип сделки. Те са бързи и импулсивни, защото няма време, но пък за сметка на това има голямо политическо напрежение. Жалко, че вече няма служебни правителства, иначе остави контакт, другия път да те викнат за служебен енергиен министър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не мен, има кой!

    24 Май 2024 12:54ч.

    Прочети какво пише Пламен Павлов: Подготвя се спиране на доставките на газ от „Турски поток“ през България https://obektivno.bg/plamen-pavlov-podgotvya-se-spirane-na-dostavkite-na-gaz-ot-turski-potok-prez-balgariya/#google_vignette

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нови разкрития на 24 май - американските агенти: денк0ф, про100 к!р0, асен ф@силеф и ристю ифан0ф: Мразим България!

    24 Май 2024 12:42ч.

    Нови разкрития на 24 май - американските агенти: денк0ф, про100 к!р0, асен ф@силеф и ристю ифан0ф: Мразим България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    24 Май 2024 12:49ч.

    аха, каза актьора синергетик, а някой зли езици го наричат и кеш???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Преливане от пусто в празно.

    24 Май 2024 13:46ч.

    Празнословие, празнодумие или празноглавие? Изборът е Ваш!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Риторичен въпрос

    24 Май 2024 13:51ч.

    Защо триморския синергист радев изпълни заповедта на Галя от Посолството да не поднася съболезнования на иранския народ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Валентин Илиев Ангелов

    24 Май 2024 13:51ч.

    В България , както всичко друго , и знанието се използва не по предназначение , а за усвояване на едни средства.Което , разбира се , изкривява идеята знанието да се използва , за нещо градивно в полза на обществата като цяло.Точно обратното , Най Големите Крадци , Мошеници , са именно " Белите якички" , образованите такива.И никой лайнар , да не ми говори за обратното , защото доказателствата са безброй и очеизвадни.Най много поразии на нашето общество , нанесе именно "образования биологичен елемент по тези ширини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точен

    24 Май 2024 14:51ч.

    Чудесна реч. Сутринта и аз си написах една подобна, само дето никой не ме е избрал за президент да редя общи приказки. Важно е какво мисли за упорито налаганата повсеместна дигитализация, която обезграмотява народа. За повсеместните надписи на латински, защото упорито отказват да приемат закон за защита на българския език и азбука. За упоритото налагане от политици-тъпанари и поддакващите им медии на чуждици и западното наречие "играемЕ, пишемЕ и т.н. За игричките с истанбулския фанариот, срещу когото упорито се бореха българските възрожденци и служители, за да бъде служението на църковно-славянски, а не на гръцки. За пандемичното споразумение, след което ни просвета, ни празници ще останат, а света на Оруел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    24 Май 2024 14:54ч.

    Честит празник 24 май - Ден на славянската писменост и култура!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чочо

    24 Май 2024 15:18ч.

    Всяка редакция на вестник на този ден трябва да постави като водеща статия или като лента най-отгоре на първа страница поздравление за празника 24 май с каквито и дълги и конфузни имена да го наричат вече. Затова от мен: “Честит 24 май, българи ! Честит празник на Св.Св. Кирил и Методи., на българската просвета, наука и култира. Върви, народе възродени …”

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    24 Май 2024 16:02ч.

    Единственият кофти момент на днешния празник е, че де що има полуграмотен фатмак и милиционер бързат да ни ощастливят с мъдрите си мисли за науката и просветата..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Милор, от село Парамун социален антрополог

    24 Май 2024 17:41ч.

    Бай Радев кротичко и с мормонско упорство се утвърди като един от най-скучните оратори на републиката. Не е трудно да различиш неговия стил. Радев обикновено подхваща речта си така. Застава пред микрофона, начумерва се и започва да каканиже, помагайки си с двете ръце. Не знам кой му пише речите, но те блестят с дотягащо европразнодумство и произнесени с патос баналности. Най-хубавото тяхно качество е, че мигом се забравят. А се забравят, защото са фалшиви, не успяват да докоснат душата на слушателя. "Една чиста истина прави живота спокоен, една хубава лъжа го прави приятен" - Радев не прави ни едното, ни другото. Друга набиваща се в очи особеност на този оратор е школуваното му умение да си служи с ръце, докато говори. Предполагам, че на това са научили, докато е бил дресиран във ВВС колеж "Максуeл". Обзалагам се е минал поне два курса по публична реч, водени от майор Алекзадър Курц, преподавател по взаимодействие с кукли при сложни метеорологически условия. Курц е привърженик на минимализма. При този стил ораторът най-често държи ръцене си, заловени една за друга и позиционирани на нивото около пъпа. От време на време ги разделя и разтваря напред, като по този начин артикулира върху паралелно течащото вербално послание. Друг характерен похват в минималистичната мануална техника е активирането на едната ръка, обикновено дясната. Тя се сгъва в лакътя, като периодично се повдига и спуска, но на не повече от 30 градуса. Лявата ръка в този случай стои отпусната. Намества се рядко като се повдига с цел пръстите й да хванат пръстите на дясната й посестрима- Този жест цели да артикулира върху отправяното вербално послание. Тягосна скука! Скука, която подтиква към пиянство. Пиянството на половин народ. Половин, защото другата половина няма достатъчно пари за пиячка. Няма вече такива велики оратори като Федил Кастро. Няма, защото ораторите отдавна няма какво да кажат или поне красиво да излъжат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    24 Май 2024 22:30ч.

    Поздравления до всички българи с БЪЛГАРСКИЯ Празник на писменността! Искрено ненавиждам тези, които го обявиха за византийско-македонски. Днес щяха да пишат с гръцки, латински или арабски знаци. Що се отнася до президента щастлив съм че тази година не откара пак македонския президент(ка) до Рим и обратно. Добре си спомням презрителното поведение на мекерето пендаровски и половинката му в Рим. Чета пак примирителни текстове из българските вестници и каква голяма загуба било за Европа, че България не се е одупила пак на македония...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи