Радев дава още седмица на партиите да опитат да се разберат, свиква НС на 19 октомври

Радев дава още седмица на партиите да опитат да се разберат, свиква НС на 19 октомври

Последвайте "Гласове" в Телеграм


Още една седмица отпуска президентът Румен Радев на партиите, за да се опитат да се разберат по съставянето на мнозинство в парламента, което да излъчи правителство.

Държавният глава свиква на първо заседание новоизбраното 48-о народно събрание на 19 октомври 2022 г. от 9,00 часа, съобщиха от прессекретариата му.

Така Радев изпълнява заявеното преди дни намерение да предостави на парламентарно представените партии всички условия по конституция, така че да имат достатъчно време за диалог и разговори за формиране на стабилно мнозинство.

"Сега не е време за малодушие и за тесни партийни сметки. България има нужда от работещ парламент, защото върху него се крепи конституционният ни модел на управление. Време е да се поеме отговорност и за политическа смелост", заяви Румен Радев от Малта миналата седмица.

Той изтъкна, че резултатът от изборите не дава възможност за лесно формиране на коалиция, но хората очакват диалог, разбирателство, разум и намиране на общи решения и интереси, защото България има нужда от работещ парламент и устойчиво правителство.

Бойко Борисов направи своята оферта - сформирането на евро-атлантически кабинет с "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Кирил Петков и Асен Василев вече категорично му отказаха и обявиха, че остават конструктивна опозиция. В ДБ пък все още нямат единна позиция и категорично мнение, въпреки че Атанас Атанасов и ДСБ настояват за категоричен отказ на офертата на Борисов.

След като се събере Народното събрание, президентът ще проведе разговори с всички парламентарно представени сили. След това се очаква да връчи и първия мандат за съставяне на правителство.


Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

  • Сабрутко Сабрутев от сабрутчетата на киро и кокоро

    10 Окт 2022 15:05ч.

    А през това време ще ни вървят ли дупетатските заплати? Не за мен, за един приятел Христо Х. питам?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Безсърдечна е редакцията на "Гласове"! Защо постави тази снимка на бай Радев! Колко остарял е клетият, колко сив и меланхоличен е ликът му! На лакът ли спал ношес, слана ли на лицето му е спала? И защо ли е решил точно на 19 окт. за да свика 48 НС?

    10 Окт 2022 15:41ч.

    Малцина знаят, че това е датата на първата нощна целувка между Радев и изгората му Деси. Състояла се е при прости метеорологични условия в цъфналата ръж около летище Равнец. На съшата дата е роден Чарли - рунтавелникът на Деси Радева. Той е най-галеният от дипломати български котарак. Лично Нейно Превъзходилство Мустафа го е държала за топките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поздравления!

    10 Окт 2022 16:53ч.

    Благодаря!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    10 Окт 2022 20:33ч.

    аве мульо. ти земи укрепи дндуков, че зимъска ще има ...ти си знаеш....не режи дърветата само да има къде да ви бесим..теб и пендерите от пп и дб

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи