Радев: Бяхме пасивна територия, през която просто минаваше руски газ. Сега държим инициативата, търсят ни от юг и от север

Радев: Бяхме пасивна територия, през която просто минаваше руски газ. Сега държим инициативата, търсят ни от юг и от север

От територия, през която просто преминаваше руски газ, България се превърна в център на енергийната политика на Балканите и в Източна Европа, както и в ценен, уважаван и търсен партньор, който инициира важни проекти, взаимоизгодни за всички нас. Това каза по време на брифинг пред медии българският държавен глава Румен Радев, който днес пристигна в Гърция, за да участва на Осмия Делфийски икономически форум, съобщава спец. кореспондент на БТА Илиян Цвейн. В момента имаме най-ниските цени на горивата в Европа, добави президентът.

"Тази година България участва на Делфийския икономически форум с авторитет и самочувствие", заяви президентът. Той изтъкна, че за много кратък период служебното правителство e успяло да реши стратегическите за България предизвикателства.

"В момента България оползотворява по най-добрия начин географското си положение и членството си в Европейския съюз, като се грижи за своите интереси, но и допринася за постигането на интересите на нашите партньори", посочи Радев, като добави, че "именно това е ключът към успеха".

Той припомни, че "преди години от сутрин до вечер ни просвещаваха с мечтата за газов хъб в България. Той обаче се реализира едва в момента". Не можеш да имаш истински, функционален газов хъб когато имаш само един източник на газ, аргументира се президентът.

"Едва сега реализираме тази концепция, но на съвсем друго, много по-високо и ефективно ниво", продължи той, като посочи, че в момента България получава газ от Азербайджан, има свободен достъп до шест теримнала в Средиземно море, както и до газопреносните системи и на Гърция и на Турция.

Като стъпки към енергийната сигурност на страната и региона ни, той посочи удвояването на капацитета на терминала в Ревитуса, усилията за удвояване на капацитета на газохранилището "Чирен", както и организирането на прозрачни, дългосрочни търгове за покупки на газ и споразумението с Гърция за ползване на всички техни терминали за втечнен природен газ.

"Сключихме споразумение и с Турция за ползване на всички техни терминали и мрежата на турската компания "Боташ" - нещо, което нито една друга държава не е успяла да постигне”, каза Радев.

Като друг важен момент, той изтъкна, че компанията "Лукойл" най-сетне се регистрира в България и плаща данъците си тук. В момента имаме най-ниските цени на горивата в Европа, добави президентът.

Също така през февруари подписахме с Гърция споразумение за проучване за изграждане на петролопровода Александруполис - Бургас.

"Даваме перспектива и на ядрената енергика - преди два дни в София подписахме споразумение за българската инициатива "Солидарити ринг", която отваря нова перспектива за всички държави от Централна и Източна Европа”.

Според Радев София се е превърнала в притегателна дестинация за всички балкански президенти, премиери, както и за високопоставени лица от Брюксел. Министрите на енергетиката от нашия регион организират редовните си срещи в българската столица, изтъкна държавният глава.

"Не просто като платформа за търговия с газ, а като дългосрочно, устойчиво, взаимноизгодно сътрудничество между държави с общи цели и обща визия в региона. Визия и енергийна политика, които до голяма степен се коват в България", посочи Радев.

Президентът подчерта още, че много страни от региона искат да се включат в нашите инициативи, свързани с енергетиката. "Обърнахме посоката на отношение към България. Ние бяхме просто една пасивна територия, през която преминаваше руски газ. Сега държим инициативата, предлагаме идеите и начина по които да се реализират, след което и ги осъществяваме".

"Търсят ни както от юг, така и от север, защото всички тези енергийни потоци се пресичат на нашата територия. Всички наши съседки и дори държави, които не граничат с нас, искат да си сътрудничим, каза Радев, след което изброи, че по енергийни теми сме търсен партньор от Унгария, Словакия, Австрия, Босна и Херцеговина, Черна Гора, Хърватия, Молдова, Украйна, а също и Турция и Гърция, от които идват енергийните доставки.

Също така президентът заяви, че очаква от нашите партньори от Румъния да дадат ход на нашите проекти за повече мостове по река Дунав. "Става въпрос не само за икономически ползи, но и за сигурност, която е изключително важна в днешно време". Той изрази надежда, че с помощта на Европейската комисия, скоро ще започне развитието на тези важни и за двете страни проекти.

Коментирайки Западните Балкани, които също са част от темите на Делфийския икономически форум, и в частност по отношение на Северна Македония, Радев каза, че има много ясно решение на ЕС, отразено в преговорната рамка, която тя е приела. Това е изискване на ЕС, не просто българско изискване.

"Ако Северна Македония иска да завърши успешно тези преговори, тя трябва да изпълни всички изисквания от съвместния протокол, които е част от преговорната рамка, както и да спазва договора за добросъседство с Българя, който също е част от нея”, каза не на последно място Радев, като заяви още: "Това зависи от политическото ръководство на Република Северна Македония”.

Запитан за бюджета, внесен за гласуване в Народното събрание от служебния кабинет, Радев каза, че той отразява в пълна степен всичко това, което народните представители приеха с решенията си в няколко последователни парламента, както и в последните две редовни правителства.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • old_beggar

    28 Апр 2023 20:16ч.

    на луд човек да обясняваш, че е луд, е causa perduta - ПРЕСтитутките и КОХОРТАТА на р. радев вият от радост: няма да купуваме газ от Русия, а през следващите 15 г. ще купуваме руски газ (със значителна надценка) от Турция. турците (които също са в НАТО) са достатъчно умни да не играят на "американска синергия" в разрез с националните си интереси. а на ШАЙКАТА не й пука за вече изчезващия български народ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    28 Апр 2023 22:00ч.

    Да го попитаи президента. Направихте ли плюс и минус и как ви излезе сметката. + или -? Или не можете да смятате по политически причини?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • прецедент

    28 Апр 2023 22:34ч.

    Неговата е на плюс - справка в "Афера"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ти да видиш

    29 Апр 2023 4:42ч.

    Стига сме се оплаквали! Че ний сме станали пъпа на света!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ники

    28 Апр 2023 20:17ч.

    Срам ме е от такъв президент.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    29 Апр 2023 10:25ч.

    мени ме е срам отъ философъ жж,по ме беши тегаво съ балалайкътъ петър стоянов, после дойде ред да ме срамуват първанов, дъ не говоримеее зъ Роско,дето го биее шайбътъ:представям си го ако днес ни беши Президентъ. мъ молъ ви съ. туй ште плачимееее, че ни се разминъ с Аристотеля. мени ме срамувът никитътъ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    28 Апр 2023 20:19ч.

    Така е, но кажи, че това стана благодарение на Баце и неговия Балкански поток!!!! След два месеца ще приберете пак 700-800 млн наем за тръбата... но ще плюете по този който я построи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калъф

    28 Апр 2023 20:19ч.

    За година умрелите хора в страната са 118 814, а родените деца са само 56 596, показват данните на НСИ. Смъртността в България е най-високата сред страните от ЕС. У нас броят на умрелите е 18,4 на 1000 души от населението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А от родените деца

    28 Апр 2023 20:45ч.

    повечето не са българчета - и това започна от 2005 година!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Новородените в България не са толкова. Тук влизат поне 10 000 - 12 000 ЕГН-та, издадени на родени в чужбина

    28 Апр 2023 21:00ч.

    Като цяло и тази статистика е много съмнителна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поредната логорея на главен герой от

    28 Апр 2023 20:28ч.

    роман на Достоевски! "Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е, че искат да им вярвам"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ясно, що магарето търсят

    28 Апр 2023 20:36ч.

    Оти от назе блика синкото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радев е сбъркал листчетата

    28 Апр 2023 20:43ч.

    Това е за външна употреба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    28 Апр 2023 20:45ч.

    Обикновено лицемерие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    28 Апр 2023 20:45ч.

    С това изказване, Радев влезе в "плосък свредел". От него няма излизане. Като пилот той катапултира, а самолета бавно се върти към земята ....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тъй-тъй!

    28 Апр 2023 20:47ч.

    Вече няма да купуваме руски газ от Русия - а ще купуваме руски газ от Азърбайджан, руски газ от Турция и руски газ от Гърция!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Търсят ни отвсякъде посредници за руската газ!

    28 Апр 2023 21:14ч.

    Щото сме прости, ама прости!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Духът на времето

    29 Апр 2023 10:55ч.

    И руски газ от САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Този човек е агент на ЦРУ

    28 Апр 2023 21:02ч.

    Вербуван през 1992 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    28 Апр 2023 21:07ч.

    Прост си по-цялата тиква! Такъв семпъл и глупав нещастник си, толкова смачкан чехъл си, че чак се чудя как дишаш още!?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Задник!

    28 Апр 2023 21:13ч.

    Глсувах веднъж за него, щото не одобрявах Цачева! След Триморието просто го намразих! Шапкар! Заслужават си военните ни презрение!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отвратен

    28 Апр 2023 21:19ч.

    Президентът, който каза, че Крим е руски и подведе много избиратели е назначил за външен министър, човек, който предизвиква отвращение. В момента го гледам в Панорама и съм отвратен от антируските му изказвания. Срамно е. че най-бедната страна в ЕС, в която искат да замразят пенсиите, България е дала на Украйна помощ в размер на 500 млн. лева и се нареждаме на шесто място в света след трите балтийски държави, Полша и САЩ. Това е цинизъм, отвратен съм!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • шести

    28 Апр 2023 21:34ч.

    Шести в света по процент от БВП, дадени в помощ на нацистка Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    28 Апр 2023 21:24ч.

    женералът май съвсем се е отнесъл. бърка територията със съседна турция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗАГУБИХ ВСЯКАКВО ДОВЕРИЕ В ТОЗИ ЧОВЕК

    28 Апр 2023 21:50ч.

    "Пасивна територия" със собсвтени тръбопроводи, осигуряващи евтин газ и транзитни такси, една златна кокошка, заменена срещу кон със счупен крак, който обаче го търсят "от юг и от север" и плащаме несравнимо по-скъпо за търсенето. Как е възможно това да е Президент, държавен глава?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Без пари ли "минаваше газ", бе мръснико.

    28 Апр 2023 21:54ч.

    Невероятни подлеци хранела земята българска.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    28 Апр 2023 22:06ч.

    Ха ха. Просто минаваше руски газ. Къде ви копат такива президенти? То е ясно. Байдън покрай Кирил Петков навремето поздрави и Румен Радев. Та му порасна гребена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отврат

    28 Апр 2023 22:20ч.

    А нещо за пътя на копринката да рече женерала? Тоя се оказа по-крадлив и от Баце.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • през която просто преминаваше руски газ

    28 Апр 2023 22:23ч.

    Г-н Президентът може да разбира от самолети, но от газ – просто твърде малко, и се излага за съжаление (Може да му простим, само ако това го прави под натиск, а всъщност знае и си мисли нещо друго). Нека положи усилия думите му и делата да бъдат в хармония, а в разнобой. Той знае, но със сигурност се прави на ударен с мокър парцал, колко газ е употребяван, за какво и как това се е отразявало на нашата икономика, преди време. Дано не каже някакава подобна глупост и за ядрената енергетика, която частично бе затворена от нашите най-лоши партньори от ЕС, а смъртта и се подготвя от една кохорта ристьовци каскет_пазители.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • медиен експерт

    28 Апр 2023 22:25ч.

    Препоръчвам на Радев да гледа военния парад по случай 1300 години България през 1981 година. Така ще може да оцени стремителното антиразвитие на съвременната българската армия, която води България право към пропастта. И къде се научихте така безсрамно да лъжете? То всичко било цветя и рози, а аз виждам една пропадаща страна. Препоръчайте ми някой очен лекар, и да взима скъпо, че с този евтин живот ми остават много пари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Главата си давам, ината си - не!

    28 Апр 2023 22:45ч.

    Да, търсят ни да ни бият, че им объркваме живота със слагачеството си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "търсят ни от юг и от север"

    28 Апр 2023 22:48ч.

    Усетиха, че сте льохмани и ви търсят, да ни доошушкат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мислещ

    28 Апр 2023 23:06ч.

    Възмутен съм от това нагло самохвалство , което няма нищо общо с истината. Истината е , че газът в България за първо тримесечие се продаваше с 50% по- скъпо от борсовата цена TTF , без да е дадено разумно обяснение от Булгаргаз. Радев да каже дали в тази цена влизат комисионните на посредниците и неговите също !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дали просто е минавал руски газ, незнам какво има предвид Радев

    28 Апр 2023 23:49ч.

    Но че "просто" у нас има четири американски бази, в които кой какво прави не се знае, е те това вече си е проблем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без имена

    28 Апр 2023 23:58ч.

    Ура, другари! Станахме газов хъб, търсени сме от две посоки на света, разни чужди министри ни ухажват! А защо бюджетът ще бъде с дефицит?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малка равносметка

    29 Апр 2023 0:23ч.

    "Пасивната територия" осигуряваше собствените си нужди от евтин природен газ с дългосрочни договори с фиксирана цена, като за транзита към съседите събираше такси. Сега плаща и за газа - доста повече, и за транзита, и на прекупвачите, като не е сигурно дали въобще ще успее да осигури собствените си нужди. Да не отпочваме и за електроенергията, че там става по-страшно. И за финал - шефът на ФЕД Пауъл не е съгласен с Радев. Според него най-пострадали от санкциите са държавите в Източна Европа без собствени енергийни ресурси - https://twitter.com/_Tweets_Truth/status/1651630801669300246

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МНОГО ПОДХОДЯЩА СНИМКА

    29 Апр 2023 1:46ч.

    ...на стратега!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    29 Апр 2023 7:25ч.

    Тоя е ялов кат Плевнелиевия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аналгин

    29 Апр 2023 8:01ч.

    Голям тъпанар-това е президент

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    29 Апр 2023 8:10ч.

    33-годишният български позор няма ли да приключи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    29 Апр 2023 9:03ч.

    Надут шапкар с аспиринче мозък. Вземай си "съветниците" и Просто киро и се разкарай !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    29 Апр 2023 9:41ч.

    Никой не ни търси за нещо добро! Бългрия е колониално дэржава и инсталиранта администрация изпълнява онво, което господарите нареждат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Питащ

    29 Апр 2023 10:01ч.

    Ами ако утре Гърция или Турция ви резнат тръбичката, да питам откъде ще взимате газ, като сте толкова активни и курназ? А можехме да имаме директна тръба от Русия, да си събираме таксите и да не зависим от други държави. Много мразим зорлем да ме правят на глупав!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То затова сега

    29 Апр 2023 14:04ч.

    даваме повече пари, отколкото преди, защото сега новият газ е по-скъп... Евтини на брашното, скъпи на триците, това е новото в "новата" ни политика...И затов,а щото сме по=добре, сега ще трябва да вземаме заеми! Все пак на лъжата краката са къси...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи