Радев: България започва подготовка за сечене на евромонети

Радев: България започва подготовка за сечене на евромонети

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Европейската комисия и председателят на Еврогрупата подписаха Меморандум за разбирателство с България, очертаващ практическите стъпки, които ще позволят на България да започне да произвежда монети евро, когато получи одобрение за присъединяване към еврозоната. Тези стъпки засягат сеченето на определени количества пробни монети с изображенията на общите страни на евромонетите и избора на националните дизайни на българските евромонети, посочиха от Финансовото министерство. Новината първо съобщи президентът Румен Радев. 

"Това е признание за усилията на няколко правителства и е признание на всички страни от еврогрупата след щателни анализи за усилията на служебното правителство да се справи с огромната инфлация, която е завладяла цяла Европа. Това е признание, че правителството успява, то пречупи тренда. Признават се и усилията за гарантиране на макро финансова стабилност. Това е успех за България", посочи Радев в Тирана, където е на среща на лидерите на Европейския съюз и Западните Балкани.  

Меморандумът за разбирателство е подписан на 6 декември в Брюксел от заместник-председателя на ЕК Валдис Домбровскис, от еврокомисаря за икономиката Паоло Джентилони, от председателя на Еврогрупата Паскал Донахю и от страна на България от министъра на финансите Росица Велкова и управителя на Българската народна банка Димитър Радев. Подписването на Меморандума представлява важна стъпка по пътя на присъединяването на страната към еврозоната, окончателното решение за което трябва да бъде взето от Съвета съгласно член 140, параграф 2 от Договора за функциониране на Европейския съюз, уточниха от Министерство на финансите. 

„Продължаваме да обсъждаме темите около енергийната сигурност, мигрантската криза и икономическото развитие. В България най-добре знаем, че без пълноценната интеграция на страните от Западните балкани не може да говорим за сигурност и стабилност на цяла Европа Продължаваме и темата за Шенген. Работим на всички нива на дипломацията, но трябва да се свърши работа и в България. Моят апел към всички политически партии – нека тази тема не се политизира. Нека не се използва за лична разправа между партийни лидери”, каза още държавният глава.

 

 

Източник: dariknews.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Не монети трябва да се секат !

    06 Дек 2022 15:18ч.

    Зелки на предатели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мони

    06 Дек 2022 17:58ч.

    Да не се хабят с такива инициативи, защото ние няма да приемем еврото.Колкото и да му се иска на един армендудук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    06 Дек 2022 15:19ч.

    да не се окаже това сечене прелюдия към едни други сеченета, на съвсем други неща. продажници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поредния фетиш

    06 Дек 2022 15:33ч.

    За оправдание на алчноста им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    06 Дек 2022 15:35ч.

    Тцъ, а вчера се извиняваше. Радев, свърши нещо полезно за България стига с тази анти-българска политика

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тоя май си прави майтап

    06 Дек 2022 15:36ч.

    всички политици са бавноразвиващи се и смехотворни; недвусмислено им се каза, че няма нито шенген нито еврозона

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    06 Дек 2022 15:36ч.

    За 30 години един рейс с еничари разказаха играта на тази над 1300 годишна страна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    06 Дек 2022 15:43ч.

    На фона на тоя, плюфката започна да ми харесва ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    06 Дек 2022 15:47ч.

    Тоя голям изменник се оказа. Играе го на народен и независим, а прави всичко да съсипе България в името на слугинажа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Курти

    06 Дек 2022 15:48ч.

    Не монети а главите ви са за сечене! Погребахте България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • обективен

    06 Дек 2022 15:53ч.

    Абре боклуци продажни, вие питахте ли народа дали иска еврото или не?? Нали народа ви избра за да го представлявате, а не да го предавате!??? За убиване е целия политически бардак на тази клета територия. А народа заспал - какво чакате още бре хайде на улицата да ги изметем всичките!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какъв евродебил само

    06 Дек 2022 15:56ч.

    Предател, клетвопрестъпник, майцепродавец. Това е накратко т.нар. "президентт", натовски генерал и агент на ЦРУ от 1992 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еничар отвсякъде е Радев

    06 Дек 2022 16:03ч.

    още когато първи в Европа въведе зеления сертификат и после Австрия и останалите страни го последваха, ми стана ясен. А сега първо излъга че нямаме право на референдум КОГА да въведем еврото, сега пък бърза да сече монетите. Историята на лева за него явно не значи нищо и ще го загърбим ей така, между другото. Забравиха какъв шум вдигнаха, че предателите комунисти решили на едно свое тайно събрание България да стане 16-та република на СССР. Това беше за тях най-големия позор, че ни загърбвали независимостта, чак обявиха тяхното управление за престъпно. А сега какъв позор и загуба на независимост стана, това никой не го изтъква, президентът най-малко, той вече е готов с новите монети и да загубим и последната си, валутната независимост и да плащаме солидарно огромните дългове на ЕС, които други държави са вземали. Няма да стане тая.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Забравиха какъв шум вдигнаха, че предателите комунисти решили на едно свое тайно събрание България да стане 16-та република на СССР.

    06 Дек 2022 16:23ч.

    Още една жертва на телевизионното невежество на обитателите на подмандатната територия! Чети бе човек!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каква телевизия, нямам телевизия

    06 Дек 2022 17:20ч.

    чети ти на https://www.ploshtadslaveikov.com/zashto-otkazvat-na-balgariya-stane-16-a-republika-v-sssr-obyasnyava-ruska-statiya/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винету

    06 Дек 2022 16:10ч.

    И за кво са ни монетите? Хартишките са много по-ценни, ще ти кажат и в детската градина. А и разходите по сеченето покриват ли номинала? Ебати ташака...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какъв бюджет за тази "операция- сечене "

    06 Дек 2022 16:25ч.

    е планирала финансовата министърка за тази "операция- сечене " и общо за евро валутата монети и купюри у нас ? Има експертни оценки за нужни 400-500 милиона лева !!!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    06 Дек 2022 16:30ч.

    Първо натискахме педалите, сега ще сечем, да видим какво ще сечем. Изпълняващият длъжността президент окончателно застана срещу българите. Направи своя избор, ние също. Явно ще си говорим с радев през барикадата. Юмрукът му е бил за нас, не за бойко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • АМАН БЕ!!!!

    06 Дек 2022 16:33ч.

    С еврогрупата подписали меморандум?!?!?! Еврогрупата е НЕФОРМАЛНА група от финансовите министри на еврозоната!!! Като какви са подписвали меморандум с тях?!?! Откъде-накъде също служебен министър подписва такива неща? И това се представя като някакъв велик успех! Колкото до "дискусиите" вътре в "еврогрупата" и участниците там, включая Домбровскис и йесмените от източния блок - много добре са описани в книгата на Варуфакис "Възрастни в стаята" - цялата книга е практически за това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От книгата

    06 Дек 2022 17:08ч.

    Шойбле (бившия минфин на Германия), изказване в еврогрупата - "Не може да се позволи на изборите да променят икономическата политика". Коментар на Варуфакис, малко по-надолу: "Демокрацията наистина умря в момента, в който еврогрупата придоби правото да диктува икономическата политика на държавите-членки без нищо, което да наподобява федерален демократичен суверенитет."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Президентина да не бърза

    06 Дек 2022 16:38ч.

    като пуле пред майка си да "сече" монетите, тя бързата кучка слепи ги ражда! Трябва народът да си каже, иска ли евро или не, иска ли съвсем да оплете конците!Той не е бъкан с крадени пари! Това не трябва да се налага като повиквателна! Мнозинството хора ще затънат в мизерия, ако глупавите и алчни, а по вероятно купени и зависими управници ни набутат в тази катастрофа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Против еврото

    06 Дек 2022 16:50ч.

    Радев си върши "своята" работа и насилва народа си. Време е и народът да си свърши своята работа. Дано се задвижи референдумът!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След време пак ще каже:

    06 Дек 2022 16:51ч.

    Сгреших с тази шарлатания.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • !!!

    06 Дек 2022 17:05ч.

    Радев ,я се спри!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евоатлантически идиоти!

    06 Дек 2022 17:22ч.

    Тримореца, ако имаше капка офицерска чест, отдавна трябваше да си е теглил куршума! Но предателя, нищожеството, еничарина, мерзавеца никога няма да го стори! Помиярът очаква погалване по кратунката и кокалче в копанката си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Циганин

    06 Дек 2022 17:34ч.

    Голямо сечене ще падне!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ббббб

    06 Дек 2022 17:41ч.

    Радев се оказа много долен човек! А Велкова е служебен министър, защо подписва документи с дългосрочни последици за България! И всичко това - тихом-мълком, народът научава след после! Много добре знаят мнението на милионите българи за въвеждането на еврото, но хич не им дреме!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да перифразираме дядо Благоев:

    06 Дек 2022 17:44ч.

    Не монетите, господа синергитици, а кратуните, мъже българи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    06 Дек 2022 18:35ч.

    Да-а-а-а-а. Идва сезонът на сеченето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    06 Дек 2022 19:02ч.

    Чертежите на гилотината са достъпни.Тя добре "сече".Много предатели има кандидати за клиенти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не слагайте тигана

    06 Дек 2022 19:13ч.

    Комисионните още не са заработени

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи