Радев: България очаква обещанията на Скопие да се превръщат в резултати

Радев: България очаква обещанията на Скопие да се превръщат в резултати

България очаква многобройните обещания на Република Северна Македония да започнат да се превръщат в резултати, които да укрепват взаимното доверие и да създават устойчиви предпоставки за развитието на добросъседски отношения. Това заяви президентът Румен Радев, който се срещна на "Дондуков" 2 с комисаря по политиката на разширяване и съседство на ЕС Оливер Вархеи. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова, съобщават от пресцентъра на държавния глава.

"Само реален напредък в двустранния диалог с България и изпълнението на Копенхагенските критерии за членство в ЕС могат да придвижат напред процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка", посочи държавният глава.

Румен Радев подчерта, че България цени високо приноса на Европейската комисия и на комисаря по разширяване и съседство за активизиране на двустранния диалог между България и РСМ.

"Страната ни очаква този диалог да води до конкретни стъпки по отношение на предоставянето на конституционни гаранции за реалното спазване на правата на македонските българи, преустановяване на езика на омразата към България и българите, съхраняване на вековното българско културно и историческо наследство на територията на РСМ, преди да даде съгласие за започване на преговори за членство на РСМ в ЕС", добави президентът.

"Новата динамика в отношенията между България и РСМ е позитивен знак и за двете държави, като заедно с развитието на общи икономически, транспортни и инвестиционни проекти, следва да се разрешават и откритите въпроси в двустранните отношения", посочи още Румен Радев.

 

Румен Радев и Оливер ВархеиСнимка: Пресцентър на президентството


Президентът подчерта, че тези решения следва да имат конкретни индикатори и механизми, които да отчитат готовността на РСМ за започване на преговори за членство.

Комисар Вархеи изрази разбирането на Европейската комисия за значението на откритите въпроси между България и РСМ и потвърди готовността си да продължи да работи за тяхното устойчиво разрешаване. Той открои и заявената от правителството на РСМ готовност за постигане на резултати в двустранния диалог с България, включително по отношение на предоставянето на конституционни гаранции за спазването на правата на македонските българи.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

Коментари

  • Тихомир Томов

    31 Март 2022 15:41ч.

    Същото пожела и на " продължаваме с комисионните" , но по - скромно !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    31 Март 2022 15:44ч.

    спрете издаването на бълг документи на 4 и 5 поколение сега видяхте от 120 000 издадени документи само 3500 са се писали българи останалите да връщат документите и да си бачкат в европа с македонските тескерета затворете темата македония балканите зона на мира нямаме нужда от ес и нато сащ ще ни запалят чергата след украина

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи