Радев: България не може да си позволи повече безвремие, разработването на енергийна стратегия е отговорност на всички нас

Радев: България не може да си позволи повече безвремие, разработването на енергийна стратегия е отговорност на всички нас

"България не може да си позволи повече безвремие, независимо дали от служебно, или редовно правителство, разработването на енергийна стратегия е отговорност на всички нас, час по скоро да седнем заедно и да мислим за бъдещето на България." Това заяви президентът Румен Радев на откриването на форума "Българската енергетика – Стратегия 2023 – 2053", организиран от Министерството на енергетиката, съобщава БТА.

По думите на държавния глава, развихрилата се криза показа огромното значение на енергетиката като основен фактор за устойчива и просперираща икономика. В тази връзка ние сме облагодетелствани и ясно осъзнахме какво означава да имаш мощности, добре балансиран микс, да имаш една голяма независимост и автономност на собствената енергийна система, заяви Радев. 

Той подчерта, че България, в тази развихрила се криза, се оформя като център на стабилност за целия наш регион като важен партньор, като доставчик на електричество в много от държавите в региона. Въпросът е как ние оттук нататък да продължаваме тази политика, коментира Радев. Той припомни, че когато се сформираше, служебното правителство е препоръчало, наред с множеството ежедневни задачи, да се започне работа и да се помисли за визия за развитие на българската енергетика. "Много се радвам, че това вече е факт", каза държавният глава.

Румен Радев уточни, че той само е задал някои свои виждания като цели и принципи при разработването на стратегията. Сред тях е запазването в максимална степен на независимост и автономност на българската енергетика и използване на постигнатото до момента като технологии и мощности, като капацитет на хората. Друго виждане, което той подчерта, е в максимална степен да използваме природните ресурси и дадености, както и максимално да вървим към диверсификация на енергийните източници. Президентът каза, че в изработването на стратегията е определящо и привличането на водещи, световно утвърдени технологии и технологични решения в нашата енергетика, балансиран преход към дигитална и зелена енергетика, максимално привличане на научния и технологичния ни потенциал, както и най-ефективно използване на всички европейски и национални инструменти.

"Доколко тези принципи и цели са отразени в този документ, вие ще прецените, затова е и целта на днешния дебат", заяви Радев. Той обърна внимание на това, което може да се постигне за пет месеца в този сектор, ако се спазва приемственост, ако се действа решително и ако има единство от политическата воля на най-високо ниво, през министерства, институции и целия сектор.

Сред постигнатото Румен Радев акцентира на пускането в експлоатация на интерконектора с Гърция, стъпвайки на усилията на няколко предишни правителства. Проведоха се открити, прозрачни процедури за търгове на втечнен газ, което вече има своето отражение върху цените. Удвои се капацитетът на терминала за втечнен газ в Александруполис - дано да стане в началото на следващата година, така че да можем да се възползваме от този капацитет, има вече договори за диверсификация на ядреното гориво, каза Радев и подчерта, че те обаче ще влязат в сила, едва когато се изпълнят изискванията на Агенцията за ядрено регулиране за безопасност.

Президентът обърна внимание и на споразумението с турската компания "Боташ". Радев акцентира, че това е споразумение за резервиран капацитет, а не за покупка на газ и свободен достъп до газопреносната мрежа на Турция. "Но пак се повтаря едно и също – България се обвързва с ужасен договор за 15 години – това не е вярно", заяви президентът. Той каза, че "тази обсесия взема вече някакви изродени размери – става въпрос за договор за капацитет", подчерта държавният глава. Румен Радев каза, че нито една държава от Европа до момента не е успяла да сключи такова споразумение.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • Назначените от теб, включая Кирча и Кокорча

    17 Яну 2023 12:17ч.

    направиха всичко що им е по силите да я разсипят, ся стратегия трябвало да разработват.. Сетила се Мара, да се побара..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rover

    17 Яну 2023 14:24ч.

    от коментара ти излиза, че тия преди служебните правителства на радев, тия, които са били на власт, разбирай "ало, ваньо!", не са спали, а са работили неуморно на ползу роду. да ти припомням ли кой спря "южен поток", бургас - александруполис, аец "белене"... или ще си освежиш паметта индивидуално?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всички в управлението са от един дол дренки-майцепродавци

    17 Яну 2023 15:03ч.

    Прав сте ,че не е виновен само Радев.. Няма спор. Още от Костов и Куневица започват проблемите в енергетиката.. Ма прекалено лицемерно ми идва изказването на синергетика..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Развитие чрез упадък

    17 Яну 2023 13:19ч.

    Ще видите един "център на стабилност", като затворят "Марици"-те , и като се бъгне АЕЦ-а с нелинцензираното гориво на Уестингхаус... Какви ще ги разтяга тогава синергитикът ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    17 Яну 2023 13:51ч.

    Този продължава да убива България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    17 Яну 2023 13:54ч.

    Нито му е времето, нито му е мястото, нито му е специалност енергетиката, че се опитва всячески да съсипе българската енергетика! ... не му стига, че подписва 10 г. договори с фалирали компании, ами и взе да иска за 30 г. напред на ни зароби!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Безвремието на България произтича от членството и в ЕС и ОТАН

    17 Яну 2023 14:00ч.

    Докато сме в тези разсейки на американския тумор, времето за нас ще е спряло.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    17 Яну 2023 14:01ч.

    Задача на временното правителство е да организира провеждането на избори за НС, а не да организира форуми от типа на "Българската енергетика – Стратегия 2023 – 2053" (организиран от Министерството на енергетиката)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Триморецът - пре-да-тел!

    17 Яну 2023 14:44ч.

    Пунта Мара!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бахтън от неологизми изпразнени от съдържание

    17 Яну 2023 15:17ч.

    Някой може ли да обясни на разбираем език що ще рече дигитална енергетика.. Ще превръщаме цифровите величини в електричество или обратното?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чичо скрудж

    17 Яну 2023 15:25ч.

    празни високопарни приказки на един кух човек.Неговите хора от служ.правителство правят всичко възможно да доубият и малко останалото ни независиомо енергопроизводство, той ще ми говори за стабилност. Предател на българските интереси, американците така са го стиснали за топките, че чак пролича на клоун с фантасмагориите си

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи