Радев: България не може да приеме санкции срещу руското ядрено гориво. Ако се наложи, ще наложим вето

Радев: България не може да приеме санкции срещу руското ядрено гориво. Ако се наложи, ще наложим вето

Снимка: БНТ

България не може да приеме санкции срещу руското ядрено гориво, защото това ще повлияе пряко на нашата ядрена енергетика, съобщи президентът Румен Радев пред български журналисти в Брюксел, където пристигна за участие в извънредното заседание на Европейския съвет. Няма как да се случи, добави той. Отчитаме всички възможни области, където това може да стане, но там, където са застрашени пряко нашите интереси, сме много внимателни. Ако се наложи, ще наложим вето, поясни държавният глава, съобщава кореспондентът на БТА в Брюксел Николай Желязков.

По повод помощта за Украйна президентът заяви, че служебното правителство е изпълнило задачата, поставена от Народното събрание, да се предостави въоръжение от резервите на Българската армия. Надявам се, че правителството ще прояви разум в бъдеще това да не се допуска. Това е кръвопролитна война, все по-рядко чуваме гласове за мир, чуваме призиви за победа, без някой да може да дефинира какво означава победа, добави той. 

Украйна е във фокуса на всички дебати в ЕС, но е време една година след започването на тази кръвопролитна война фокусът да бъде поставен най-вече върху мерките за нейното преустановяване и за възобновяването на всички дипломатически усилия, така че да търсим мирно решение. България ще продължи да подкрепя украинските хора на място в тяхната справедлива битка за свободата на страната им. България ще продължи да подкрепя, съобразно своите възможности, украинските бежанци, отбеляза президентът. Ще призова ЕС да използва цялата си сила и инструменти, така че да можем да водим дебата в посока за преустановяване на военните действия, каза той.

 

Президентът съобщи, че ще предложи пилотен проект за охраната на българската граница с финансиране от ЕС. България полага огромни усилия, инвестираме много от нашия бюджет и за инфраструктура по границата, и за технически системи за наблюдение, това се оценява. Но нашите ресурси са недостатъчни, посочи Радев. По неговите думи в последните месеци се полагат усилия за повече солидарност и подкрепа за всички държави на първа линия по външните граници на ЕС. Охраната на външните граници трябва да бъде не само наша грижа, а на всички държави членки, представихме ясни разчети за мерките по охраната на българската граница. Все повече лидери, в резултат на нашите дипломатически усилия, се обявяват за по-силна подкрепа за България, отбеляза Радев.

Той добави, че задължително ще постави въпроса за отношенията със Северна Македония и правата на македонските българи. По неговите думи е било необходимо нашата страна два пъти да наложи вето, докато европейските партньори разберат, че има сериозен проблем. Президентът уточни, че ще засегне въпроса за нарасналата агресия, която води до престъпления от омраза срещу български граждани.

Очаквам категорична институционална реакция от властите в РСМ и незабавни действия за разкриване на извършителите, разследване и адекватно наказване. За съжаление, към момента не виждам необходимата политическа воля. Налице е разминаване между амбициите на РСМ и поетите ангажименти за установяване на демократични норми в тази страна, и реалността, в която живеят македонските българи в тази страна. Отричането на съществуване на проблем с правата на македонските българи само удължава тези проблеми, води до ново насилие и атмосфера на безнаказаност, и стимулира престъпленията от омраза. Ще призова много ясно своите колеги за повече солидарност и ангажираност с правата на македонските българи. Нека със същата енергия, с която ни призоваваха тук за ускоряване на процеса на интеграция на РСМ, ЕС да наложи мониторинг и гаранции за спазване на правата на македонските българи, призова държавният глава.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • паф

    09 Фев 2023 12:12ч.

    браво, г-н президент! и сам воинът е воин! добре че ги нема парламентарните хрантутници, да стоят на колене пред запада и да тикат българия в блатото!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    09 Фев 2023 15:12ч.

    Ще наложим вето, ама ще купуваме американски реактори и гориво (което после ще си го туриме в ….), а руските ще ходят на боклука. Поредните шменти капели от Радев . Иска му се да стои на два стола, да го харесват и евроатлантиците и русофилите, ама накрая всички ще го плюят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво браво бе?! Парламента на Българиягласува ЗАКОН срещу РУСКОТО ЯДРЕНО гориво! Забрави ли?!

    09 Фев 2023 16:49ч.

    Беше преди 3 месеца през ноември. Народните ни представители, на които не им пука за народа, гласуваха ЗАКОН СРЕЩУ РУСКОТО ЯДРЕНО ГОРИВО. След което на 10 ноември посолството на САЩ пратило НОТА с ултимативен тон за сключване на договор между АЕЦ Козлодуй и Уестингхаус. КОЙ Е ЗАБРАВИЛ, РАДЕВ ЛИ?! Какво вето ще налага, когато Народното събрание е гласувало закон!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • емигрант

    09 Фев 2023 19:20ч.

    Утре от Козяк ще му дръпне лявото ухо и този от село Труд ще се напишка.Ако му дръпне и двете ушета памперсите на Бг няма да му стигнат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    09 Фев 2023 21:09ч.

    Г-н Президент не ви вярвам. Нинова държа мандата миналата година за да може Петков да подпише меморандум с Уестингхауз. А вашето правителство подписа вече договор. Въпреки че знаете за резултатите от подобни експерименти в Чехия и Украйна. Не че харвардското правителство не беше вашо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho съм

    10 Фев 2023 12:08ч.

    Да живее Президент Плевнелиев! Истински мъж!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Празни приказки

    09 Фев 2023 12:22ч.

    За способностите ви да защитавате българските интереси е показателно отношението на македонците, които се гаврят с вас и ви плюят в лицето. В Европа е същото, но без балканските демонстрации.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    09 Фев 2023 12:24ч.

    смешник, Македония пази държавни граници и държавни нтереси, а в България в синергия се разиграват циркове за гласове, защото кебабчетата вече поскъпнаха…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    09 Фев 2023 12:29ч.

    Тоя ЕС има много силни чутовни инструменти, та чак да се чуди човек откъде ги вади, а ефектът от тях - импотентност, дето и стероиди не помагат, пък Борсулините се надявали Русия да я заболи, пък то дори не може и да я засърби!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България ще продължи да подкрепя, съобразно своите възможности, украинските бежанци,

    09 Фев 2023 12:35ч.

    а сирийските, ще ги подкрепя ли по същия начин? И кое налага различното третиране на бежанците от Украйна и всичики останали такива?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калоян

    09 Фев 2023 12:38ч.

    Много плямпа , ама действия нула .Що не направи нищо по казуса с Македония ?Щото си същата марионетка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калоян Методиев и Рошкев

    09 Фев 2023 12:57ч.

    Така е, Калоян. Така е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MM93

    09 Фев 2023 13:40ч.

    Калояне, и ти си същият ... и господарката ти същата, и румен и той, както и целият български политически "елит" ... жалки безродници, проводници на чужди интереси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MM93, taka e

    10 Фев 2023 12:10ч.

    istinata e v carq ni liubim!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    09 Фев 2023 12:51ч.

    Боже какъв си лицемер! Сключи 10 г. договор за нелицензирано американско гориво, пък се правиш да дръж ми шапката по бг медиите! Свърши вече, всички разбраха каква двулика лопата си!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Госпожа рукола Z е права!

    09 Фев 2023 12:59ч.

    Калоян Методиев, Рошкев и Нинова - също.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    09 Фев 2023 15:59ч.

    В случая Р. Р. играе за Унгария. Нас тъй и тъй ни отказаха от руско ядрено гориво. Но Унгария хич не мисля да се отказва. Че то новата им АЕЦ Пакш-2 още се строи. А нашите АЕЦ са на доизживяване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мъдрият държавник

    09 Фев 2023 16:29ч.

    щеше да изчака Унгария да му свърши мръсната работа. Но от гимназия в Хасково, бараки в Долна Митрополия и казарми в Средния Запад на САЩ толкова. Ние сме си го избирали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Госпожа рукола Z е права!

    10 Фев 2023 12:14ч.

    Мъдрият държавник e Президент Плевнелиев. В смисъл такъв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Циганин

    09 Фев 2023 12:58ч.

    България не трябва да има енергетика и радев ще изпълни тази американска повеля. Никой масон не може да не изпълнява.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>.<<<

    09 Фев 2023 13:17ч.

    Радевич се опитва да се изживява в ролята на български държавник, който гледа интереса на собствената си страна. ОК, опитва се да се изживява, като един БГ-Орбан... Друг е въпроса дали му се получава. Трудно е вече да се определи, какъв агент е всъщност - американски или руски... А може би е двоен агент? Не е ясно. Но е ясно, че държавници в България няма... има само агенти или на едната или на другата империя... А над главите ни виси само ... жестоката действителност!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Амара

    09 Фев 2023 20:42ч.

    Този човек все повече заприличва, по действията и говоренето си, на Боко

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боко е разбойник тарикат. Има уникален талант да лъже симпатично.

    09 Фев 2023 22:05ч.

    Този е смотаняк, който дори да измисли нещо умно, го съсипва с начина, по който го съобщава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Скоро

    09 Фев 2023 13:32ч.

    И другият 1000 МГВ реактор ще го преминат на ядрено гориво от Уестингхаус. Което по принцип е с руски произход, но много по-скъпо. Така че приказките на Радев са локуми за публиката, докато ни ограбват с прекупуване. Същата схема като с газа. Пак руско, но по-скъпо ! Бандити сте Радев, бандити...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лицемер

    09 Фев 2023 13:38ч.

    Ще видим скоро. За евентуалното вето - добре. Но ще подкрепиш ли предложение на ЕК за изпращането или закупуването на още оръжия за украйна? Това е въпросът! Иначе останалото е димка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не му е лесно на кримеруския хамелеон

    10 Фев 2023 8:32ч.

    Абсолютна димка!Изиграва предварително синергизиран пилотажен маньовър,без ефективна полза за Бг. България наскоро "окончателно" реши съдбата на аеца си.Освен ако следващото НС не отмени Решението на 48-ото (под 10% вероятност) или СВО стигне до Бг навреме (над 50% вероятност).Но какво остава да свършат генералите в бг-политиката: голямата заповед към тях е да вкарат Бг в гореща война,защото във вашингтонското тефтерче тя е от малкото останали невоювали славянски страни (Унгария и Чехия -още 56-та и 68-ма) и това е много голям проблем за запада,явно сме Божи народ някакъв.Македонската рецепта за война е да се ескалират с висок коефициент едни банални кръчмарски свади.Чува се от наша страна недопустима реторика- вижте изразите на РР в това интервю,да не говорим за овертонския прозорец на припенения Жамбазки.Това е изкуствена ескалация,с непремерени оценки и залагане на насоки не към добронамерено уреждане на този незначителен (дори несъществуващ) проблем,а разклоняване на проблема и създаване на нови странични проблеми в македонската тема.Записването на българите в мак.конституция е абсолютно вредна стъпка,защото окончателно официално разделя един народ и двете части ще се сбият за наследството.Западът пак ни прожектира чернобелия филм "Разделяй и владей" и ние се правим, че го гледаме за първи път.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лъжец

    09 Фев 2023 13:42ч.

    твоето правитество подписа за амер. ядрено гориво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Реконтраадмирал

    09 Фев 2023 13:49ч.

    Браво на генерала ! Само че не е ли опасно за България ? Все пак световната мафия в лицето на европа и англосакските Г0BEДА няма ли да направи някоя поразия на България ? Би трябвало да си е направил проучванията предварително за възможни реакции на враговете на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • квинтесенциален армаментариум

    09 Фев 2023 14:00ч.

    Запада ни мрази така или иначе. Дали малко повече или малко по-малко отдавна са ни спретнали кюляфа. Никога няма да ни простят че сме православни, пишем на кирилица, не ядем брашно от скакалци и не се поддаваме на джендъризация. А за Македония по никакъв начин Радев не трябва да се поддава- това са си провокации пар екселанс. Щом синът на Сорос бил съветник на Пендаровски- има ли нужда повече от пояснения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По делата им ще ги познаете...

    09 Фев 2023 14:07ч.

    Каквото и да прави вече Радев, хората го разбраха какво струва. В случая е така смел, може би защото се очаква и Унгария да наложи вето. Той, чието правителство подписа с Уестингхауз, сега се прави едва ли не на спасител на българската ядрена енергетика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • РАДЕВ, СТРАХЛИВЕЦО, СТИСКА ЛИ ТИ?! „ЧОВЕЧНОСТТА“ ТИ СЕ ИЗМЕРВА САМО СПОРЕД „НАЛОЖЕНИ САНКЦИИ“ ОТ САТАНИТЕ ЛИ?! ПРЕД БОГ ЛИ СЕ ОТЧИТАШ ИЛИ ПРЕД БАЙДЪН!

    09 Фев 2023 14:38ч.

    „Хора, помогнете ни! Някой да ни чуе! Някой да ни помогне!“ Радев, Страхливецо, стиска ли ти?! Човечността ти само „в синергия с дневния ред на САЩ“ ли е? Мъж ли си, или си плашипутарник?! Или „човечността“ ти се измерва само според „наложени санкции“ от сатаните?! Какво бих направила аз ли? Щях да им еба майката на „санкциите“, защото първо съм човек, а след това … „президент“! И защото се отчитам пред Бог, не пред Байдън! Нещастник! Веселина Томова

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що за наглост е русоробите да наричат Европа "нашият континент".

    09 Фев 2023 16:10ч.

    Вашият континент е Азия. Там ви е мястото. Оставете ни на мира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Същата наглост е

    09 Фев 2023 16:19ч.

    ЕС да налага правила които са вредни за здравето на гражданите, които обитават страните-членки

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прибирай се в Азия

    09 Фев 2023 16:24ч.

    Там всичко е здравословно. Средната продължителност на живота на жителите на Сибир е доста по-висока от тази на гражданите на ЕС, нали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти се прибирай в Брюксел..

    09 Фев 2023 16:43ч.

    Там заплатите са по-високи..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • туарег

    09 Фев 2023 17:58ч.

    ще ви оставим. но не на мира, а на тия, които ще дойдат от юг. те ще ви направят щастливи. капиш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И в Азия

    09 Фев 2023 19:01ч.

    Няма да ги вземат, ще си другаруват само с Беларус.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А ти бил си в Белорус ?

    09 Фев 2023 20:02ч.

    А глупако ? Имаш ли представа колко уредена и спретната държава е Белорус ? Имаш ли представа какво е метрото им ? А социалната система ? Тъпънар !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    09 Фев 2023 14:41ч.

    Двуликият Янус щял да налага вето по въпроса с ядреното гориво?! Кой разреши да се подписва с Уестингхаус и другата фирма-не беше ли избраното от него служ. правителство? Това изказване е само за вътрешна употреба и от него няма да произлезе нищо. Отдавна не му вярвам на този човек-когато говори гледам дали е изгряло слънцето или луната. Превърна се в един от многото политици-обещава нещо, само за да не го изпълни, надявайки се след определено време хората да са забравили обещанията му.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И тако, и вако

    09 Фев 2023 15:46ч.

    Да седиш на два стола, значи да паднеш и от двата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И аз съм на мнение, че Радев прекалява с усилията за седене на два стола.

    09 Фев 2023 16:08ч.

    Нито ще наложи вето на санкциите срещу Русия, нито ще му дадат медал за заслуги в областта на евроатлантизма. Със сигурност обаче ще си спечели ненавистта и на двата полюса сред българските избиратели. Явно се опитва да имитира Б.Б., но не си дава сметка, че последният е феноменален хитрец, който в три изречения може да обоснове две диаметрално противоположни тези, без да звучи неправдоподобно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    09 Фев 2023 16:12ч.

    Съжалявам, че гласувах за тебе. Пиша го втори път.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги е права!

    10 Фев 2023 12:23ч.

    И аз, като Маги, ще гласувам за Бойко! И за ПРЕЗИДЕНТ ПЛЕВНЕЛИЕВ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    09 Фев 2023 16:14ч.

    Въпросънт не опира само до доставка на ядрено гориво. (ние вече се харизахме на френско и американо-шведско такова). Въпросът опира до санкции срещу целия ядрен сектор на РФ. А това включва поддържане и ремонт на инсталации, помпи турбини и т. н. Да припомня че ресурса на двата блока на АЕЦ Козлодуй е до 2047 г. Но лиценз за продължаване на дейността се издава на всеки десет години. Следващата дата е 2027 г. Ако има пълни санкции, то руснаците няма да могат да дойдат да обследват реакторите и да продължат лиценза за следващите 10 години (до 2037 г.). Което означава, че през 2027 г. ще трябва да затворим АЕЦ-а

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Idealist

    10 Фев 2023 0:38ч.

    Много точно и ясно казано. Този президент не наш, той е марионетка на САЩ и негови са отрочетата от ПП!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самозануляване самозануляване зануляване ... но Европа е в транс!

    09 Фев 2023 16:54ч.

    Какъв мониторинг ще налага РСМ, какво вето ще налага България бе, президенте? Когато народното събрание на България ГЛАСУВА ЗАКОН, С КОЙТО ВДИГНА ВЕТОТО ЗА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ! ... И северомакедонците си правят гаргара с България, но ти говори, говори, говори, след дъжд качулка - как ще размахваш пръст и ще тропаш с крак пред Брюксел. Същото е и със ЗАКОН СРЕЩУ РУСКОТО ЯДРЕНО ГОРИВО

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самозануляване

    09 Фев 2023 16:56ч.

    Същото е и със ЗАКОН СРЕЩУ РУСКОТО ЯДРЕНО ГОРИВО гласуван от българския парламент през ноември. Какво вето, кви 5 лева... Еееееех, къде е почтената истинска загриженост за българския народ и държава, къде е?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Честито!

    09 Фев 2023 18:52ч.

    Има ли по-прост народ от българския? Да видим само какви хора се кандидатират за президенти и кого избираме... да видим и дупедатите, същата работа...за 5-ти път ще избираме и тново на първо и второ място са герб и пп...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    09 Фев 2023 19:02ч.

    Ще спрат да го канят на Запад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чутовно!

    09 Фев 2023 21:36ч.

    А с каква готовност и желание Бълагрия приема и спонсорира толкова грандиозни и фрапиращи корупционни практики, с които си създаде името и репутацията на най-корумпираната страна в Европа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • roso

    09 Фев 2023 22:05ч.

    припомнете си : "Козлодуйски бряг - БУМ"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Idealist

    10 Фев 2023 0:34ч.

    Не мога да вярвам на човек, които през юли 2021 г. каза, че за България е важна "...пълната синергия с интересите на САЩ..." Лъже, той довлече и настани на власт Кирчо и Кокорчо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Димитров

    10 Фев 2023 7:39ч.

    Много добре Радев. Но имам усещане, че всяка седмица хора с диаметрално противоположни виждания говорят чрез теб. Хеле вземи окнчателно позиция. Приятел ли си на народа или враг.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    10 Фев 2023 7:51ч.

    Ден преди празника на Св. Харалампий президентът се е отдал на хараламбене.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    10 Фев 2023 12:20ч.

    ПРЕЗИДЕНТ Е РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ. СЕРА В МОМЕНТА В КЛОЗЕТА СИ НА СЕЛО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи