Радев: България е силно заинтересована да участва във всички учения на НАТО в черноморския регион

Радев: България е силно заинтересована да участва във всички учения на НАТО в черноморския регион

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

България е силно заинтересована да участва във всички учения на НАТО в Черноморския регион. Това заяви президентът Румен Радев на конференцията „Черно море: по-Близкият изток“. По-думите му, средствата на дипломацията все още не са изчерпани относно сигурността в региона, съобщава БНТ.

"Важна задача е укрепване сигурността в Черноморски регион. На всички форуми аз винаги съм настоявал за прекратяване на войната. Важно в България да отстоява единството в НАТО и ЕС. Не е изчерпана дипломацията", смята Радев.

Според президента обстановката в Черноморския регион и войната в Украйна чертаят тежка перспектива за сигурността. Той визира нарушеното корабоплаване, мините в Черно море, нарушените продоволствени доставки.

"Тепърва тези действия ще се отразят на икономиката ни. Защото цената на вноса у нас ще расте. Войната разколеба инвеститори, удари туроператорите. Черно море е вътрешно море и преминаването през проходите забавя корабоплаването", изтъкна президентът.

Той посочи, че е важна модернизацията на армията. Държавният глава пример със строежа на два патрулни кораба като посочи, че има интерес и от други държави към производствения ни потенциал. Водят се преговори и за доставка на две подводници. Според Румен Радев страната ни изостава с модернизацията на пристанищата и военноморските бази. Заявили сме и да станем координационен център на ВМС на НАТО. Президентът акцентира и върху черноморското икономическо сътрудничество, в контекста на процесите на следвоенното възстановяване на Украйна.

По думите му, България има важна роля за гарантиране сигурността на корабоплаването заради съвременните ни електронни системи за контрол на морските пътища.

Радев акцентира и върху въздушните пътища - целия трафик от Европа и Близкия изток минава през България заради затвореното въздушно пространство над Украйна и от Русия и натоварването поема РВД. Той допълни, че 900 000 полета има през тази година през страната ни, а догодина се очаква броят им да надхвърли един милион.

ГКПП -та са друг важен елемент, посочи президента. Според него изоставаме по отношение на граничните пунктове на фона на това, че трафикът се е насочил през България след като Русия затвори границите си за транспорт към Европа.

По отношение на газовата диверсификация, според президента, трябва да се мисли за смяна на посоката на петролопровода Александруполис-Бургас, защото той е замислен за руски петрол, а сега трябва да се промени посоката с идея за други лесни неруски доставки на петрол през Гърция за България

Очаква се съвместен борд на транзграничните транспортни проекти с Гърция. Радев визира конвенцията от Монтрьо, където няма забрана за внос танкери за втечнен газ, но не се разрешава те да дойдат до България, поради което не можем да изградим терминал у нас.

Според него проучванията за залежи на газ изостават в икономическата ни зона спрямо Румъния и Турция.

Източник: БНТ

 

 

Коментари

  • Няма такона нещо. Не Българшия е заинтересована да се самоубие

    22 Ное 2022 11:20ч.

    Заинтересовани са предателите-евроатлантици, като агента на ЦРУ и американски еничар, който за нещастие е президент на държавата, която е пратен да унищожи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Образован

    22 Ное 2022 17:59ч.

    Паисий Хиляндарски 1762г Ооо неразумний уруде, Поради що се срамиш да се наречеш Болгарин. Животоспасяващо актуален

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    22 Ное 2022 11:30ч.

    Много е добре, че президент Радев ще управлява България в следващите години. На посолствата им писна от партизанщини.Бай Ганьо от Банкя, Киро от Канада все тая Сегашното положение е Идеал Петров.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кретен

    22 Ное 2022 11:56ч.

    нормално е кретените да се радвамe на Радев

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • paradigma

    22 Ное 2022 15:23ч.

    Ти си от Идеалпетрово. Как пък едно свястно текстче не написа. Спри да словоблудстваш и пашол на Идеал.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 143 г руско иго стигат

    22 Ное 2022 11:38ч.

    Я, българския Путин се прави на натовец!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Скиора

    22 Ное 2022 12:31ч.

    Турчин си

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-не е бе

    22 Ное 2022 12:40ч.

    Турците са патриоти,И в Турция и в България.Туй си е чисто българско мекере.Народния съд е бил много либерален.Нужна е поправка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И що ми изтрихте публикацията, че 33 години американско иго също стигат

    22 Ное 2022 13:08ч.

    Много притеснено цензорчето, май..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чичо

    22 Ное 2022 13:20ч.

    Румелиец съм!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    22 Ное 2022 11:53ч.

    УЖАС! България или нейният продажен елит?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сталин Й. В.

    22 Ное 2022 11:57ч.

    Все пак да си спомним думите на Евгений Пригожин, че всеки евроатлантик може да се срещне с „нелюбезни, но справедливи хора“.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България

    22 Ное 2022 12:30ч.

    Изобщо не е заинтересувана, но политиците й са заинтересовани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • deq

    22 Ное 2022 12:33ч.

    Някой да каже на "тримореца", че е в синергия с интересите на родината и народа си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    22 Ное 2022 12:35ч.

    Знаем, че в тази тема на г-на му е най-познато и комфортно, но вече буквално напуска полето на реализма, замества естествената теми при консултациите, а това дразни. Радев не знае ли, че в момента нямаме ни финанси, ни узрели процедури, а де не говорим, че и международно ситуацията е такава, че няма мощности и ресурси да се занимават с нас. Дори да имахме парите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    22 Ное 2022 12:38ч.

    Не искам да го изричим, защото няма да се основава на никаква информация, а на усещане и вътрешна убеденост, но ние няма да получим дори платените Ф. Мисля, че ще ни върнат по-вероятно парите, а самолетите ще останат за някакво неопределено бъдеще. В момента имат да се решават задачи и проблеми от съвсем друг, стратегически порядък. Никакъв ангажимент по изреченото. Просто предчувствие!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    22 Ное 2022 12:41ч.

    Защо г-нът не се занимава с действително парещи въпроси, който буквално трябваше да се решат вчера. Не виждам да се вълнува от т.н. План. Хора, 40 % по-малко емисии след 3 години НА ПРАКТИКА ЗНАЧИ СПИРАНЕ НА ВЪГЛИЩАТА! Днес един председател на браншова организация ... Кремен някой си каза дословно: Стане ли тази работа - месечната с/ка за ел. става равна на МРЗ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    22 Ное 2022 12:46ч.

    АМ. Тец1 и Тец 3 остават в чужди ръце до 24-та и 26-та, та по тях не може дари да се прави инвестиция. А пък и самата инвестиция би била милиарди и не би имала икономически смисъл, защото 38-ма затваряме. Давате ли си сметка в какво състояние сме, г-н Президент! Вариантите са два: Или на 01.01.26 показваме на ЕС среден пръст, или тайничко се надяваме, че до този момент съюзът ще се е пръснал по шевовете. Ето това е проблем! КВии подводници, кви 5 лева?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    22 Ное 2022 12:47ч.

    Изпълняващият длъжността президент радев може и да е заинтересован, България никак не е заинтересована да има нещо общо с НАТО, олицетворението на съсипията на българската армия. Разбира се радев и колегите му военни, ненаучили уроците от един генерал Вазов например, доста помогнаха на НАТО в тази мисия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-СЪД И ЗАТВОР

    22 Ное 2022 12:52ч.

    От глупак ще чуеш глупави съждения.Дори да го направят президент с 1000съветника нищо няма да го промени.Другия въпрос е по интересен.Как човек глупав и склонен към предателство се озовава в Долна Митрополия?Дослужва до майор в БНА а после до генерал.Какви са тези сили,че и президентин да го турят?Като плачем за преди 1990г. нека не забравяме,че Радев е продукт на системата от преди 1990г.И този е на показ.А колко са скритите мекерета произведени преди 1990г.?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    22 Ное 2022 12:54ч.

    Моля, спестете си апелите, които са по линия на синергетичните ценности! Моля, излезте от удобните и познати за вас теми! Погледнете истината в очите! Поинтересувайте се, съберете действително учени глави и ги попитайте, тези момечета - кирчовците и пекановците, знаюят ли въобще какво са направили?! Действително ли положението е толкова страшно?! Никога не забравяйте, че тези поколения рефлекторно и без оглед на обемността и отговорността на задачата, с която са натоварени, мислят първо за себе си, после за интереса на големия капитал! Пък то, като махнеш тези двете, какво остава?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Проф. Атанас Семов, съдия в Конституционния съд на Република България

    22 Ное 2022 12:55ч.

    https://epicenter.bg/article/Atanas-Semov--Tezi-33-g--sled-10-noemvri-sa-edin-ot-nay-tragichnite-periodi-v-balgarskata-istoriya-/299474/11/0

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    22 Ное 2022 20:19ч.

    Картинката на състоянието вярна.Причините-или се заблуждава или заблуждава публиката.''Ние сме си виновни....''-това е типична мантра.Все пак 30г пълен провал трябва да има виновни.Е много удобно ''Ние'' И овчаря в планината и конст.съдия равно виновни в ''Ние''. Както казва Сталин вината има Име Презиме Фамилия,адрес.Ученика който е в 11ти клас и не може да чете сме виновни ''Ние''Ай сиктир бе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    22 Ное 2022 12:58ч.

    Парвеньото си е парвеньо дори с офицерски пагон.Но прекалено семпло обяснение.И 90% от предателите са с комунистическ родилно петно.Нямам нищо против комунистите,даже им симпатизирам ама нашите са за затвора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    22 Ное 2022 13:23ч.

    j.jelevban, бъркате комунист с партиец. Този е партиец!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    22 Ное 2022 13:27ч.

    Днес попаднах на този филм. Зловещо е: "Злокобният план за нова война с Русия" – филм на RT :https://www.youtube.com/watch?v=dbVOR7QX2as

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Godefroy

    22 Ное 2022 13:48ч.

    Държавата България има нужда от рестарт на образователната система, защото със неграмотни и маргинализирани хора няма държава , а цигански катун. А през последните 30 години няколко поколения са изтървани. Вярно е , че не е само в България този процес, но това не бива да успокоява българите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как беше израза? "Не се радвай на малко прасенце

    22 Ное 2022 15:02ч.

    и на нов прецедент (не е грешка) - не знаеш каква свиня ще излезе от тях". Е, "радвайте се"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    22 Ное 2022 15:19ч.

    Преведено трябва да се чете "НАТО е силно заинтересовано от участието на България във всички учения в черноморския регион". Обикновено, това което те искат ни се представя като проявено желание от наша страна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    22 Ное 2022 15:57ч.

    "...преминаване през проходите/?/..."- предполагам е имал предвид проливите. Много е заинтересован от военноморските пристанища - може би сме ги обещали на НАТО и по- конкретно на САЩ? Този човек се интересува повече от външни за България проблеми, отколкото за българските такива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    22 Ное 2022 16:01ч.

    Кой си ти, че да определяш интересите на страната?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радев,

    22 Ное 2022 17:19ч.

    съжалявам, че се излъгах и гласувах за вас! Сигурен съм, че не съм единственият... Но историята нищо не забравя и не прощава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кой въвлича България във война

    22 Ное 2022 19:21ч.

    Много е тъп. Опасна грешка !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ellie

    22 Ное 2022 19:49ч.

    Коя България???? Предадената история - Македония, съсипаната енергетика, съсипаното здравеопазване???? Кой народ, "онзи", българският, който не бе попитан за нито едно важно историческо решение след 1989 г.? За ЕС? За НАТО? За Евро? За изнасянето на 2/3 от златен запас в Банка Англия? И да не забравите да "ръкопляскате в НС", когато се присъедините към "старите/планове" Пилсудски и Триморие. Срам и Позор, след Първото българско царство, нещо жестоко се обърква в гените ни, жестоко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не искаме война

    22 Ное 2022 20:35ч.

    Не искаме!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отвратен

    22 Ное 2022 20:49ч.

    Много е дразнещо когато управляващите, в т.ч. и президентът, говорят и вземат решения от името на България, без да са питали българите, за стратегически важни и отговорни действия! България имала интерес от еврото, от участие в нато, да даде оръжия на Украйна и какво ли още не. Но интересът е за властта, а за народа - да не казвам какво...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВАЖНО

    22 Ное 2022 21:26ч.

    Българският народ е силно заинтересован да не би някой роден кретен генерал , да го превърне в пушечно месо заради САЩ и НАТО !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро

    22 Ное 2022 21:30ч.

    Драги натовски генерале сбирай си багажа и право в САЩ заедно със цялата ти пасмина край тебе!! Жеката -предател, Пецата -предател, Гошката, Плевню и тоя предател!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рекс

    23 Ное 2022 1:20ч.

    Импийчмънт докато още не е разпуснал НС! Много закъсня вече тази процедура. Още през първия мандат трябваше да се случи това. Въшките изпълзяхя окончателно на челото му. Импийчмънт ще прекрати свободното падане на България и къщичката от карти ще се разпадне веднага.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи