Радев: Амбициите и ангажиментите на Северна Македония за членство в ЕС се разминават с реалността

Радев: Амбициите и ангажиментите на Северна Македония за членство в ЕС се разминават с реалността

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Президентът Румен Радев остро осъжда системните нарушения на правата на българите в Република Северна Македония и насаждането на омраза към тях, резултат на която е нападението срещу българина Християн Пендиков в Охрид. Българският държавен глава счита, че заявените амбиции за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз и поетите ангажименти за реформи и утвърждаване на демократичните норми в страната, се разминават с реалността, в която живеят македонските българи в югозападната ни съседка. Това се казва в позиция, разпространена от Президентството. 

От „Дондуков” 2 уточняват, че Радев отново ще постави на вниманието на държавните и правителствени ръководители в Европейския съюз, както и на европейските институции и Съвета на Европа, въпроса за спазването на правата на българите в Република Северна Македония. „Системното нарушаване на техните права беше в основата на позицията на България, европейската интеграция на Република Северна Македония да се гради на истински напредък в изкореняването на езика на омразата към България и българите и на спазването на правата на македонските българи”, се казва в позицията.

България има готовност да организира въздушната евакуация на Християн Пендиков и да осигури неговото лечение.

„Мръсен българин, ще те пребием“: На набития в Охрид мъж му предстои операция

 

Трима души пребиха секретаря на Българския културен клуб в Охрид. Нападението се е случило късно снощи, а 23-годишният ни сънародник е в болница с множество наранявания, предстои му и операция в следващите дни.

Той е бил нападнат пред заведение, в което е бил с приятелката си.

„Християн ми се обади по телефона и едвам говореше. Беше пребит, обясни ми, че е нападнат от трима души. Единият го е разпознал. Нападнат е в заведение. Казали са му: "Ти си мръсен българин, ще те пребием, ще те убием“, разказва Виктор Стоянов, председател на фондация „Македония“.

Заради побоя българското МВнР извика посланика на Северна Македония в София, като ще му бъде връчена протестна нота.

Външният ни министър Николай Милков проведе телефонен разговор с колегата си от Буяр Османи, от когото е получил уверения за оказване на необходимото съдействие от страна на местните власти.

Временно управляващият Генералното консулство на България в Битоля и екип на посолството на България в Скопие са в контакт с пострадалия гражданин и са изпратени в Охрид.


Източници:NOVA,  БГНЕС, бТВ

 

 

 

 

Коментари

 • Балканската Украйна БЮРМ е същата стока като бившата УССР

  20 Яну 2023 15:14ч.

  Две измишльотини с един замисъл.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шарлатания

  20 Яну 2023 15:19ч.

  За какъв цар Борис 3 ти може да става дума ,след като той вкарва България на страната на фашисткият съюз и подпомага Хитлер в похода му срещу православието. Ако беше останал жив ,щеше да бъде съден от Народния съд като военнопрестъпник ! Това име е нагла провокация за хората и техните наследници дали свидни жертви в борбата срещу фашистките изверги и техните помагачи и съюзници !? Няма как да бъде прието от антифашистка страна каквато е Северна Македония, Гърция и Сърбия чиито народи са се опълчили достойно на нацистите и техните съюзници от фашистката престъпна ос Рим Берлин и Токио.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Същата история сега. Пак с фашисткия съюз сме от към булката

  20 Яну 2023 15:42ч.

  Този път без Сталин и Молотов, които са се застъпят за нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • точно казано

  20 Яну 2023 15:46ч.

  БРАВО

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Montesito

  20 Яну 2023 16:32ч.

  Тия ги разправяй на твоите комунистически другарчета ит Оксфорд и жълтите павета

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • като твърд член

  20 Яну 2023 15:41ч.

  на евросъюза и тато, прецендента гладнокомандващ да вдигне във въздуха нашите ефки за предупредително облитане на охридското езеро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ай си..ир

  20 Яну 2023 15:44ч.

  Стига ми пробутвахте Македония за да отклонявате вниманието. Вижте цените, здравеопазването, образованието, мръсната околна среда, пенсиите, , пладнешките грабежи. Вижте се на какво приличате и помислете в един момент какво ще ви се стовари на продажните тикви. Нищо че не ви се вярва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахаха

  20 Яну 2023 17:10ч.

  Хаха, за 30 години да си разграбил и загробил собствената си държава, да си направил от милиони българи емигранти, но да се изказваш за амбициите и ангажиментите на други страни, еб@ ти и дебелоочието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отвратен

  20 Яну 2023 17:41ч.

  А какъв зор беше, докато в НС гласуваха да падне ветото и Македония да започне преговори за ЕС! Всички решения, взети от властите, особено напоследък, са все в грешната посока и в ущърб на България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напоследък = 33 години, два месеца и десет дни

  20 Яну 2023 18:58ч.

  Или 12124 дни подред, без днешния.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тома Неверни

  20 Яну 2023 21:29ч.

  Защо не информират българите, че през 2018 Пендиков е веел македонското знаме със звездата от Кутлеш на митинг на ВМРО-ДПМНЕ, както и че през декември 2022 е хванат да разпространява кокаин и му е образувано следствие и евентиална присъда?! Явно бързането по "евакуацията" му в София цели да се прикрият други неприятни неща около БГ-провокационните клубове в МК, които биха излезли наяве при едно следствие с евентуалното участие на американската DEA?! Но сега ще използват случая пропагандно за идните избори в БГ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сензор

  22 Яну 2023 9:28ч.

  Интересно кой и откъде го снабдява "макдонския българин" с кокаин?! Нелегалните мигранти през ТК-БГ-граница плащали често с опиум и кокаин?! Просто сравнявам: какви спец-грижи се полагат от БГ-полиция, следствие, прокуратура, съд за наркоманите-убийци на Милен Цвретков и внука на БКП+РУМНО-ген. Семерджиев, а сега и за охридчанна - със сигурност за да не "изпеят" някакви неприятни тайни за БКП+ДС-мутро-милиционерско-фатмашките уоравляващи!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Странна работа

  20 Яну 2023 23:41ч.

  Защо българския клуб в СМакедония е кръстен Цар Борис 3? Да не би да е финансиран от царя? Явно клуба е създаден с тайни цели да създава проблеми. Иначе щяха да го кръстят с друго име, при това на българин, а не на някакъв чужд владетел, инсталиран от световните крадци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи