Радев: Ако имаме устойчиво правителство, турският президент Ердоган може да посети България още тази година

Радев: Ако имаме устойчиво правителство, турският президент Ердоган може да посети България още тази година

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Румен Радев и турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещнаха в рамките на Дипломатическия форум и обсъдиха последните събития, свързани с руско-украинската война и израелско-палестинския конфликт. „Визията, която набелязахме за задълбочаване на търговския обмен и сътрудничество, остава приоритет и за двете страни. Колкото и изострени да са противоречията и конфликтите в региона, разрешаването им става само чрез дипломация. Настояваме за балансирано използване на всички средства за възстановяване на диалога. Не можем да вземаме решения, които могат да доведат до разрастване на сблъсъка в Украйна. Стигнем ли до ядрено оръжие, нещата вече губят смисъл”, смята президентът.

Румен Радев каза, че е поканил Ердоган да посети България.

„Имахме много ползотворни срещи, също и с премиера на Унгария. Поканих Ердоган да посети България, но това зависи и от това дали ще имаме устойчиво правителство. Той прие поканата ми. Но пак, важно е да имаме устойчиво правителство.“, заяви Румен Радев.

Президентът коментира и вътрешнополитически теми.

Критериите за оценка на министри са странни. Някои от лидерите в коалицията искат военният министър Тодор Тагарев да освободи поста, защото не прави достатъчно за Украйна. Това е форма на нихилизъм. Кога ще се запитат какво прави за сигурността на България и дали го харесват от Българската армия? Искам да видя министър, който ще работи за развитието на армията ни. Това заяви президентът на България Румен Радев от Анталия, където участва в дипломатически форум.

„От това дали този парламент има още неизчерпан политически ресурс за сформиране на мнозинство, зависи сформирането на нов кабинет. Сигурно е, че на 6 март трябва да има оставка на правителството, която да се приеме от парламента и да започне цикълът на консултациите. Едно сериозно управление изисква да се знае кой точно носи отговорност. Трябва с мой подпис и с мой указ да нося отговорност, но всичко е размито и вече няма отговорност. Няма кой да ме принуди да подпиша указ, но отиваме в хипотезата на дълбока институционална криза”, подчерта държавният глава. 

„Поканих президента Ердоган да посети страната, надявам се да дойде още през тази година. Зависи дали ще имаме устойчиво правителство, защото такава визита трябва да бъде подготвена много сериозно с нови и актуализирани меморандуми и голям бизнес форум. Също и разкриване на много нови възможности за сътрудничество”, заяви държавният глава. 

Радев коментира и темата с преноса на природен газ. "При отпадане на дерогацията има повишен икономически риск, но да се надяваме, че ще бъде предотвратено скокообразно повишаване на цените. Обсъдихме това да възстановя доверието в България като надежден енергиен партньор. То беше нарушено от енергийната вноска. Тя беше промушена в парламента и два месеца по-късно я отмениха. Орбан не го е забравил, в момента Унгария вече провежда процедура по сключване на договор с "Боташ" през нас, а нас вече ни няма. От фактор, който да търгува с газ, се превърнахме само в територия, през която преминава газ", заяви той.

Източници: NOVA, dariknews.bg

 

 

 

Коментари

  • кольо албанеца

    01 Март 2024 16:35ч.

    Радев, американско-турско мекере такова, ела на Шипка в неделя да усетиш народната любов!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    01 Март 2024 17:59ч.

    Правителството на ДПС ще го посрещне с мазно кафе и баклава !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво ли забравил Ердо тъдява

    01 Март 2024 18:53ч.

    Само за чеверме, едва ли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дивергент

    01 Март 2024 16:46ч.

    Ами освен да го посрещнем с хляб и сол на 3 март на Шипка ли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логото

    01 Март 2024 16:54ч.

    Нямаме нищо против сътрудничество с Турция на равноправни начала, и при условие, че Турция и Русия все така продължат да си сътрудничат, в интерес на мира и разбирателството в региона. В този смисъл президентът Ердоган играе незаменима балансираща роля, но и е жестоко притискан от западащите несретници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Пут Ин

    01 Март 2024 19:53ч.

    Ти нормален ли си, бе ? И едните и другите имат войски в чужди държави. Да ви натовари човек...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    01 Март 2024 18:15ч.

    Ники що не отскочи до един от най-важните ни съседи. Май не го кльопат там. Ердоган не се среща със сламени човеци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    01 Март 2024 18:28ч.

    Нито правителство, нито Ердоган.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    01 Март 2024 18:36ч.

    Woe unto thee good people of Bulgaria for the Muslims are coming to impose Islamic law.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Пут Ин

    01 Март 2024 19:54ч.

    След като цяла година никой не покани Мунчо на посещение отиде при турчина и руснака на инструктор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Truman

    01 Март 2024 20:06ч.

    То Султана я дойде, я не дойде..ами да си опичаме акъла, че да не вземе да дойде аскера...Путин тотал ни е отписал..американците ги интересува само Варна и да разположат ракети у Шабла...и Султана се облизва за Родопите и язовирите...земя и вода...и ще ги засели бързо с късокраки и кривокраки същества от Диарбекир...Ей един няма с акъла си у тази наша държава..клоняща към държавица...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Red

    01 Март 2024 20:15ч.

    За протокола - от 01.03.2024 няма руски нефт за България, ноооо Турция продължава да внася руски нефт...и Радев хоп при ЕрдоАн....т.е сега ще стане дизела 4 лева...нефта ЩЕ Е РУСКИ...но разликата в доларите ще се делка по веригата...Елементарно Уотсън!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Пут Ин

    01 Март 2024 21:42ч.

    Елементарни са кухите ви рубладжийски лейки. Навремето не ви фалираха кочината със забрана за износ, а с ниска цена от 20 долара за барел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЧунКим Маймун

    02 Март 2024 6:42ч.

    специалист по барел котировките в $джунглата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи