Работещи украинци и българи ще получават 400 лв. за квартира

Работещи украинци и българи ще получават 400 лв. за квартира

Трудовата борса за украинци във Варна

400 лв. за квартира през работодателя в рамките на 3 месеца - това е мярката, която готви правителството за стимулиране на заетостта сред украинците и осигуряването им на подслон. Това стана ясно от интервю на вицепремиера Калина Константинова пред БНТ днес сутринта. Целевата помощ ще бъде предназначена и за българи от уязвими групи.

"Мярката няма да е само за бежанци, но и за българи, които имат нужда и попадат в целева група – например, които не са работили дълго време. Смятаме, че тази криза ни дава възможност да изгладим проблеми и да направим мерки, които ще са от полза за всички", заяви Константинова. В момента се уточняват детайлите.

Вчера, отново във връзка със заетостта на бежанците, стана ясно, че държавата ще финансира и отварянето на дневни детски центрове. От тях също ще могат да се възползват и българи.

В момента около 57 000 са украинците, настанени в хотели. Както е известно, те трябва да ги напуснат до 31 май. Ще бъдат преместени в държавни и общински бази. Константинова съобщи, че до момента са осигурени 33 000 места, като прегледът на легловия фонд продължава.

Коментари

  • Майна

    04 Май 2022 10:53ч.

    В България има и руснаци избягали от режима на Путин, що не напишете една статия за тях ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро?

    04 Май 2022 11:24ч.

    В България има укри с по няколко апартамента на морето и по големите градове, които същите дават под наем!! Тях що не ги питат??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лорер: Успяхме да устроим няколкостотин икономически бежанци от Русия, предимно инженери, които разбират каква ще бъде икономическата катастрофа, която се задава там и търсят по-добро бъдеще за себе си и за семействата си

    04 Май 2022 11:33ч.

    https://dnes.dir.bg/politika/lorer-ustroihme-nyakolkostotin-bezhantsi-ot-rusiya-predimno-inzheneri-tova-e-sledvashta-bezhanska-valna

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Учителя

    04 Май 2022 11:42ч.

    Защото знаят какво ще отговорят... ;)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С руските специалисти е по-сложно

    04 Май 2022 11:47ч.

    признаването им за специалисти зависи от липсата на препуциум.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • обективен

    04 Май 2022 11:06ч.

    А за сирийските бежанци натирени по бежанските лагери - за тях може ли ? Те дойдоха в България пеш, със скъсаните обувки и дрехи с раници на гърба, а не с лимузините си, скъпи дрехи, кученца, телефони - като укронацистите. Не ви ли е срам бре лицемерни говеда, че за бездомните един лев не сте дали и един ден не сте ги настанили в хотел, нито сте ги хранели, а за тия земята облизахте!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отечествен фронт

    04 Май 2022 11:23ч.

    Ебективен, ти колко от тия амуджи прибра у вас ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро?

    04 Май 2022 11:28ч.

    ти що не кажеш къде са другите 50000 укри дето са влезнали тук и им се раздават документи без дори да ги проверяват дали има такива или няма такъв човек??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я, стига лицемерие и пропутлерски пропаганди, за да обслужвате Путьо, който награди изродите, които изнасилваха, колеха и грабеха от бебета до старци

    04 Май 2022 11:39ч.

    "Вие, що биете негрите":))) Майкопродавци, не ви ли е срам да обслужвате като уличници за копейки един сатрап, новия фюрер, готов да затрие света, щото умирал?! У нас почти няма сирийци, освен заблудени, които да са дошли и да са поискали да останат тук, а бягат на Запад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • декомунизация кольхоза им. ленина

    04 Май 2022 11:44ч.

    Отивай в окопите да биеш путиновите фашистки палчища, не ми стой на дивана с извехтелите си козяшки лозунги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Снижете децибелите

    04 Май 2022 11:49ч.

    и си направете ароматерапия с масло от лавандула. Седем вдишвания през лявата носдра и три разтривания на дясното слепоочие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Говоря на дамата с кученцето със жълтосинята

    04 Май 2022 11:50ч.

    корделка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що да Вида

    04 Май 2022 11:08ч.

    Всеки знае че Българина оцелява багодарение че имаме собствени жилища, та кой ще се възползва освен Украинците.Що не ни дадете купони за храна, заради инфлацията,, а наеми?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро?

    04 Май 2022 11:27ч.

    Хората на Радеф летящия измамник Кирчо и Асенчо раздават нашите пари на разни украински шмекери!! По-точно на хотелиери да им пълнят легловата база!! А от нас дето работим ще смъкват по една кожа за да се бием в гърдите и да казваме България е НАТО!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да, да, ама не!

    04 Май 2022 11:44ч.

    Не се раздават пари от бюджета, а от ЕС! И предложението е пари за наем срещу РАБОТА на непривлекателни раб. места, които българите не заемат, защото искат много по-високо заплащане без квалификация! Това не са на такива аутсайдери като вас, които висите по интернет и нищо недопринасяте за същия този бюджет, защото не работите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    04 Май 2022 14:56ч.

    В цяла Европа е така, и вашите руснаци ще приберем, ако не са участвали във войната обаче.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    04 Май 2022 11:27ч.

    Абсолютна дискриминация на бежанците, за българите да не говорим. Ето заради тези двойни и тройни стандарти по света и у нас има и войни, има и глад, има и мизерия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Икономист: Огромен е приносът на украинските бежанци към родната икономика

    04 Май 2022 11:30ч.

    Над 3 млрд. евро кеш са изнесли украинците, бягайки от войната. Мнозина от тях не се възползват от социалните, защото са част от средната класа, участва активно на имотния пазар, плащат наеми, купуват имоти, плащат храна, горива, стоки и услуги +ДДС, някои вече започнаха работа. Тези 400 лв. не са от бюджета ни, а от ЕС и не стигат дори за 1 мес. наем! https://www.vbox7.com/play:5446b59425

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хотелиерите казват друго

    04 Май 2022 11:36ч.

    че дори и да спират скъпи нови коли пред хотелите си искат сума екстри, като никога не се отказват от 30% отстъпка защото са бежанци. Отгоре на нея искат и отстъпката при резервирането онлайн, което няма как да стане, всеки знае че отстъпките не се сумират. Отделно за домашните любимци не искат да плащат полагаемата сума, накрая трябва собственикът на хотела да им прави изключение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаха, покажи доказатества, а не ми преразказвай пропутлерски опорки

    04 Май 2022 11:49ч.

    Това го казват само по "АЛФА" ТВ, копейковците и зомбираните, които си искат "бащицата" да ги тъпка под кървавочервените им знамена със сърп и чук, искт и тук, в България "Русский мир" и надрусани с виагра кадиревци да изнасилват от български бебета до старци и рашистите да мародедрстват..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Къде да го кажат

    04 Май 2022 18:59ч.

    като другите медии са само про-украински. Все едно едно време да чакахме алтернативна информация от нашата телевизия, радио и вестници, а не от Свободна Европа. Всичко се повтаря за живелите преди и по време на прехода.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеро-тролетариатът гузно изчезна

    04 Май 2022 11:42ч.

    Украинците по-важни от българите - и това става в уж българска държава. За украинците тия пари се дават без изключение, а за българите - само за ония, които отдавна са безработни. Дискриминация на народа ни в собствената му държава. А мислехме, че социализмът си е отишъл, напротив, той ускорено се връща чрез безогледна интернационална саможертва в името на братския бандеростански народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И заветът на Левски "СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ" ще зачеркнете с рашистката схвастика на Империята на Zлото?!

    04 Май 2022 12:05ч.

    Степан Бандера е украинският Левски! Запознайте се със Степан Бандера, украински борец за свобода и главен злодей на пропагандата на Путин.---> https://theins.ru/en/politics/250805

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ха стига

    04 Май 2022 12:16ч.

    Този човек е евреин, знаем ги евреите за каква свобода се борят - ако е за национална - интернационализират идеята за свобода, ако пък е за интернационална - тогава я национализират. Украинците са хора от руския свят, какъв им е бандитът Бандера, освен размътващ мозъците в такъв случай?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Zаговорник

    04 Май 2022 12:48ч.

    Или си продажник, или си много тъп. Може и двете. Да сравняваш Бандера с Левски е невероятна тъпотия. Но тъй като България ще е слвдващата Украйна за любимите ти либерасти, искрено се надявам да живееш в България, когато това се случи. Тогава ще се научиш по трудния начин. Ако оживееш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Денац

    04 Май 2022 12:07ч.

    В лагери и стари казарми могат да ги настанят. Да им купят по едно легло и толкоз. От война нали бягат, не са дошли на почивка. Война, която не ние сме започнали, ами тия същите, които 8 години се правеха, че не знаят какво се случва в източна Украйна. Те са виновни, аз ще стардам?! Ма те скоро и жената и колата ми ще поискат, щото си нямат техни. Марш от България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    04 Май 2022 12:13ч.

    Човек обикновено работи, за да си плаща квартирата. Ако не може, се подпомага със социално жилище с по-никък наем. Идеята е все пак да не се демотивират хората от поемане на отговорностите си. Една от особеностите на прогресисткото комунистическо управление е, че по съмнителни „хуманни“ причини източват бюджетите и повечето „социални“ държави са с огромни дефицити и заеми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зоя Лордова

    04 Май 2022 12:20ч.

    За какво са ви тези укри ? Още един проблем ? Някой знае ли защо Ливан беше съсипан ? Заради "бежанци" . Мислете , ако има с какво де.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    04 Май 2022 12:41ч.

    Аз ли ще им плащам квартирата, на тези с по 200 хилки в джоба! Дето работя от 20-годишна, а родителите ми сираци от 15-годишни. И винаги сме си плащали всякакви видове осигуровки, данъци и прочие.... Един лев не сме взели от държавата, само сме давали.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаха

    04 Май 2022 12:46ч.

    И как плащаш, като всъщност си на издръжка през пенсионния фонд на активно работещите данъкоплатци, които попълват държавния бюджет?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    04 Май 2022 13:00ч.

    Защо мерките не са за всички бежанци, независимо откъде идват, а само за украински? Не би ли трябвало всички бежанци да се третират еднакво?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малко ли са ни македонците

    04 Май 2022 19:03ч.

    ами още глупави славяни да прибираме? Какво по-различно да очакваме от тях освен същото като от македонците? Само мафията им ни стига да ни пороби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи