Путин: Западът прави всичко, за да въвлече в конфликта с Украйна още държави

Путин: Западът прави всичко, за да въвлече в конфликта с Украйна още държави

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Западът прави всичко, за да разшири конфликта в Украйна и да въвлече в него нови държави, заяви руският президент Владимир Путин във видеопослание към участниците и гостите на 11-ата Московска конференция по международна сигурност, предаде ТАСС.

"До какво води тази политика (от страна на Запада - бел. ред.) на наливане на масло в огъня се вижда ясно с примера на Украйна. С наливането на милиарди долари в неонацисткия режим, снабдяването му с оборудване, оръжия, боеприпаси, изпращането на военни съветници и наемници, се прави всичко възможно за по-нататъшното разпалване на конфликта и въвличането на други държави в него", заяви руският лидер.

САЩ се опитват да преформатират системата на междудържавно взаимодействие в Азиатско-Тихоокеанския регион (АТР) под своя власт, не е изключена интеграция на силите на блока със силите на АУКУС (Австралия, Великобритания и САЩ), заяви още Путин.

Според руския президент предизвикателствата пред сигурността в различни региони на света са предизвикани от геополитическите авантюри и от неоколониализма на Запада.

По думите му в различни региони на планетата има "тлеещи огнища на напрежение". "И въпреки че предизвикателствата пред сигурността във всяко от тях има своите особености, всъщност всички те са породени от геополитическите авантюри, егоистичните, неоколониални действия на Запада", заяви руският лидер, цитиран от БТА. 

Според него само чрез обединяване на усилията на световната общност е възможно "да се намали конфронтацията на глобално и регионално ниво, да се неутрализират предизвикателствата и рисковете, да се укрепи доверието между държавите и да се отворят широки възможности за тяхното развитие".

Ето цялото приветствие на руския президент към участниците в 11-ата Московска конференция по международна сигурност:

Дами и господа! Уважаеми чуждестранни гости!

Приветствам ви на XI Московска конференция по международна сигурност.

Служители в областта на отбраната, дипломати и експерти отново се събраха в Москва, за да обсъдят въпроси от световния и регионалния дневен ред. Подобни открити, честни и безпристрастни дискусии са изключително важни и търсени днес, защото всички ние, цялата световна общност, ще трябва заедно, като равни, да създадем контурите на бъдещето.

Виждаме последователното формиране на един многополюсен свят. Повечето държави са готови да защитават своя суверенитет и национални интереси, традиции, култура и начин на живот. Укрепват се нови икономически и политически центрове. Всичко това може да се превърне във важна основа за стабилно и прогресивно глобално развитие, за справедливи и най-вече реални решения на социалните, икономическите, технологичните и екологичните проблеми, както и за подобряване на качеството на живот и благосъстоянието на милиони хора.

В същото време в различни региони на света се разпалват огнища на отдавнашни конфликти и се провокират нови. Целта на тези, които правят това, е очевидна: да продължат да печелят от човешките трагедии, да разделят народите, да принуждават нациите да се подчиняват на неоколониална система и да експлоатират безмилостно техните ресурси.

Държавите - членки на НАТО, продължават да изграждат и модернизират нападателните си способности, да се опитват да прехвърлят военната конфронтация в космическото и информационното пространство и да използват военни и невоенни средства за натиск. Всичко това се случва на фона на разрушаването на системата за контрол на въоръженията. Наред с други неща, Съединените щати се стремят да преформатират системата за междудържавно сътрудничество, която се е развила в Азиатско-тихоокеанския регион, така че да отговаря на техните изисквания. Насърчаването на т.нар. индо-тихоокеански стратегии е насочено основно към създаването на военни и политически съюзи, контролирани от Вашингтон.

Не изключваме случаят да доведе до пълно интегриране на силите на НАТО с формиращите се структури на блока AUKUS. Огнища на напрежение тлеят и в други региони на света. И макар че предизвикателствата пред сигурността във всеки от тях имат своите особености, повтарям, по същество всички те са породени от геополитическите авантюри, егоистичните, неоколониални действия на Запада.

Например държави от региона на Сахара и Сахел, като Централноафриканската република и Мали, станаха обект на директни атаки от страна на многобройни терористични групи, след като Съединените щати и техните съюзници започнаха агресия срещу Либия, която доведе до разпадането на либийската държава.

До какво води тази политика на наливане на масло в огъня се вижда ясно в Украйна. С наливането на милиарди долари в неонацисткия режим, снабдяването му с оборудване, оръжия и боеприпаси, изпращането на военни съветници и наемници се прави всичко възможно конфликтът да се разгори още повече и в него да бъдат въвлечени и други държави.

Повтарям, днес е очевидно, че е възможно да се намали конфронтацията на глобално и регионално равнище, да се неутрализират предизвикателствата и рисковете, да се укрепи доверието между държавите и да се открият широки възможности за тяхното развитие само чрез обединяване на усилията на международната общност. Ние бяхме и оставаме твърди поддръжници на многополюсен световен ред, основан на приоритета на нормите и принципите на международното право, суверенитета и равенството на държавите, творческото сътрудничество и доверието. Убеден съм, че XI Московска конференция по международна сигурност ще допринесе за развитието на конструктивното сътрудничество между нашите народи и държави.

Пожелавам ви успех, ползотворни и информативни дискусии!

Благодаря ви за вниманието!

Източници: "24 часа", kremlin.ru

 

 

 

 

 

Коментари

 • Суровинния придатък

  15 Авг 2023 20:16ч.

  И той за полюс се цанил, милия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  15 Авг 2023 20:29ч.

  Абе опитват се, ама желаещите отказват да се явят ??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Игнат Ъ.

  15 Авг 2023 20:30ч.

  Да другарю Путин, международният тероризъм е творение на САЩ и се използва целенасочено където им е необходимо. И винаги поводът за намеса в неудобните им страни е именно (пак техния тероризъм). Гениално нали? Майстори са на манипулацията, лъжата и пропагандата, които са тяхно творение. Какво ти тук международно право? Учете се!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така е,

  15 Авг 2023 20:59ч.

  Правят преврати, а вие кат не умеете да правите, правите войни, колкото да станете за смях за едно парче земя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баце, така е????

  15 Авг 2023 21:05ч.

  Сорос спира "папото", така че, не се напиняй, козяшки лебец нема да има за тебе днес! Анадънму??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така е, 15 Авг 2023 17:59ч.

  15 Авг 2023 22:31ч.

  Вземи си прочети пак 10-те божи заповеди, па белким се очовечиш, щото в нравствено отношение или по рождение, или по служба си пълен дисфункционал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аман от грешници

  16 Авг 2023 2:06ч.

  Година и половина възторжено поддържат кръволока Путин, докато изтреби 150 хил. украинци и още толкова руснаци, но иначе се пишат християни. Знаех, че комунизмът разврати народа, но не вярвах, че ни е направил сатанисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не, Вова

  15 Авг 2023 23:53ч.

  Не Западът е виновен. Просто ти не си направи добре сметката и настрои срещу родината си 144 държави членки на ООН. Не ми се мисли какво ще пише за теб в руските учебници по история след 50 години. Ако е останало нещо от Русия, де.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Щерю Ф.

  16 Авг 2023 0:10ч.

  Абре ти от по-горе си явно от тия, дето ни бутат украинския сценарий. Повече четете и мислете, че лошото днес утре ще ви се стори рай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи