Путин за забраната на руската култура: Така беше при нацистите в Германия преди 90 години

Путин за забраната на руската култура: Така беше при нацистите в Германия преди 90 години

Прословутата "култура на отмяната" се превърна в премахване на културата. Чайковски, Шостакович, Рахманинов са изключени от концертните плакати, а руските писатели и техните книги също са забранени. Това каза руският президент Владимир Путин, предава ТАСС. 

„Последният път, когато такава масова кампания за унищожаване на неприемлива литература е проведена беше от нацистите в Германия преди почти 90 години“, направи паралел Путин. 

Той припомни кадри от кинохроника, изобразяващи изгарянето на книги по площадите на германските градове. 

„Невъзможно е да си представим това у нас! Ние сме застраховани от това до голяма степен благодарение на нашата национална култура. За нас тя е неотделима от Родината, от Русия, където няма място за етническа нетолерантност, където векове наред представители на десетки националности и етноси са живели, работили, отглеждали деца заедно, а културното многообразие е гордостта на обществото, силата и предимството на нашата държава“, каза Путин. 

Коментирайки феномена „култура на отмяната“, той отбеляза: „Днес се опитват да „отменят“ цяла хилядолетна държава, нашия народ“. 

„Говоря за прогресивната дискриминация на всичко, свързано с Русия, за тази тенденция, която се разгръща в редица западни държави, при пълното съдействие, а понякога и насърчаване на управляващите елити“, заяви Путин. 

В петък президентът на Руската федерация проведе среща с дейци на културата и изкуството. 

"В днешните времена е от изключителна важност да обръщаме внимание към събитията от Великата отечествена война. Всички ние, като граждани на Руската федерация, трябва да пазим паметта за този период от историята на нашата страна. Ние сме задължени да правим това, за да не допуснем повторение на тези трагични събития", каза още той пред творците.

Според Путин руските майстори на културата са задавали морални идеали и смисъл на човечеството от векове, а приносът на страната му за развитието на световната цивилизация е безценен.

"Приносът на руската култура за развитието на световната цивилизация е безценен. В продължение на векове руските майстори на литературата, музиката и изобразителното изкуство са давали на човечеството не само нови естетически традиции, но, което е много важно, онези идеали и смисъл, които се превръщат в морални, духовни насоки за милиони хора, за цели поколения", каза той.

Путин каза, че руската култура винаги е обърната към човека, нейните произведения учат хората да мислят и да правят изводи, а националният характер кара руснаците да приемат всичко присърце, отивайки да помагат на другите..

"Руската култура винаги е обърната към човека. Всички най-добри произведения, превърнали се в класика, отразяват неговия вътрешен свят, търсения, преживявания, повдигат въпроси, които го вълнуват, учат го да мисли, оценява и прави заключения", отбеляза той.

Според държавния глава не е изненадващо, че в руския национален характер има такава черта като "да взема всичко присърце". "Ние сме наясно с болката и несправедливостта на другите хора, можем искрено да се радваме на успехите на другите и да отидем на помощ на тези, които наистина се нуждаят от тази помощ", добави Путин.

Путин каза, че вечните концепции и норми се подкопават в редица страни, но "Русия е защитена от уникалната идентичност на своята култура", която отхвърля всичко фалшиво и моментно.

"Родната култура през всички времена също е защитавала идентичността на Русия. Тя с готовност приема всичко най-добро, творческо, но отхвърля измамното и моментното, което би разрушило приемствеността на нашите духовни ценности, морални принципи, историческа памет", каза той.

Според Путин това уникално качество "надеждно защитава руския народ и днес, когато в различните страни се подкопават привидно вечни понятия и норми, изкривява се историята и се нарушават законите на самата природа".

С термина "Велика отечествена война" в съветската и руската историческа наука се обозначава периодът във Втората световна война от хитлеристкото нападение срещу Съветския съюз до края на военните действия в Европа (22 юни 1941 – 9 май 1945 г.). 

Фактически СССР е влязъл във Втората световна война на 17 септември 1939 г. Тогава негови военни са навлезли в Полша, докато страната се е биела срещу нацистката агресия. 

 

Източник: "Епицентър"

 

 

 

Коментари

  • Виктор

    25 Март 2022 16:25ч.

    Аргументите са му издържани и фактологически точни, това е лоша новина за всички побеснели срещу него! Етикетите които му се поставят и "осъждането" на което е подложен, дава обратен ефект, поради правотата на историческите принципи(въпреки корупцията) Владмир Владимирович, върти барабана на руската рулетка а останалият свят играе с пистолета на глава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    25 Март 2022 16:29ч.

    Европейският човек е изправен пред избора, игра на "руска рулетка" или европейска игра на "музикални столове" проблема е че при втората, има прекалено малко столове които вече са заети!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    25 Март 2022 18:39ч.

    В Германия са били изгорени символично точно една купчина книги . За сведение на хората днес, след избиването елита на България след 1944 г , другарите иззеха пиесата " Народен съд " на Вениамин Меворах /валери петров / и Марко Бехар . Сега я има само в секретната секция на Народната библиотека и в малка бройка Българи ...........

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    26 Март 2022 12:50ч.

    Култура ли, Викторе? И до ден днешен руснаците имат някакъв пропаганден отдел, свързан с подмяната на историята и са много креативни. Непрестанно измислят някаква велика руска история, при което фалшифицират българската история усилено и с особена злост. Връщат назад във времето и в скоро време ще празнуваш как сме приели вяра и азбука от тях. Това е фашизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Normand

    26 Март 2022 13:36ч.

    Търсенето на криптовалути расте с експоненциални темпове. Търсим влиятелни лица, партньори и създатели на tiktok, които да популяризират нашия продукт. Винаги сте нащрек за следващото голямо нещо. Така че защо да не бъдете платени за това, че сте част от този доходоносен бизнес? Посетете нашия уебсайт сега, за да научите повече и да кандидатствате за нашата партньорска програма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Observer

    25 Март 2022 16:26ч.

    Ако перефразирам един голям съветски режисьор, това е “Обикновен цинизъм”. Къде е мястото на днешна Русия в това? С лагерите, с осъдените за думи и мисли, с прокудените, с непредизвиканата агресия, с мъртвите майки и деца?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Данибус

    25 Март 2022 16:33ч.

    Аман от невъздържани и прости тролчета. Опряха и до баби-реститутки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    25 Март 2022 16:34ч.

    В момента украинците имат на въоръжение 42 танка повече отколкото преди войната! Търсят танкисти. Пленените танкове са изправни, с въоръжението.... изтрина е буквата Z и са готови за бой.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Независимо от бясната пропагандна война

    25 Март 2022 16:35ч.

    за всички, или поне за по-просветените, е ясно, че руската култура е не само специфична, во и значима за формирането на европейската култура. Факт!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Факт!

    25 Март 2022 16:43ч.

    Но Путин няма нищо общо с нея. Путин е това: Спит красавица в гробу Я подкрался и ебу Нравится не нравится Спи моя красавица!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Факте, самонарекъл се незнайно защо,

    25 Март 2022 18:39ч.

    фактите не се това, което ти се иска, ами това което е в действителност. Иначе си безапелационно тъп...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Същевременно в Русия

    25 Март 2022 16:38ч.

    се налага мораториум (засега временен) върху рейтинговата система в образованието, обвързването изключително със Scopus и Web of Science и се подготвя алтернатива на Болонската система. С други думи, очертава се да възстановят качественото си образование.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руската култура е голяма защото и кръгозора й е голям

    25 Март 2022 17:03ч.

    за разлика от нашия провинциализъм. Само литературата да вземем, книгите на класиците ни взети заедно са колкото тези на един руски класик, това писателя Георги Радев констатира. Затова във всички големи университети има катедри по руска литература. Нямат желание нашите творци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    25 Март 2022 17:06ч.

    Путин е прав, тези лъже “демократи“ стоят твърдо зад укро-нацистите, зад убийците на жени и деца, сад биолабораториите за смъртоносни вируси. Отричат че помагат Украйна да се сдобие с ядрено оръжие. Маските паднаха, светът научава истината, Запада и ЕС са помагачи на убийци и фашисти! Русия ще се наложи пак да освобождава Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    25 Март 2022 17:19ч.

    Тоя селски номер с нацизма и в Русия не върви. В Русия където арестуват само за това, че се разхождаш на Червения площад...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    25 Март 2022 17:28ч.

    Измисленият либерален свят приключва- самоунищожи се от собствената си глупост, арогантност и деградация. Идва ред на реалните неща. Човечеството е много повече от 20- те процента, колкото са самообявилите се, че го представляват. Всичко, което се решава в измисленият свят, вече няма значение за реалния.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пияния майстор

    25 Март 2022 17:45ч.

    Ха-ха, навремето ЗИПа разправяше, че "Война и мир" ще бъде забранена , ама никой не му вярваше. Но Те отмениха и Моцарт. Какви времена настанаха!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    25 Март 2022 18:01ч.

    Дано Путин го е разбрал, нацистите в Украйна ще бъдат унищожени, но и тези в Запада защитават убийци и трябва да помисли за това. И да спре да бъде толкова хуманен и да пази прекалено населението, те са злодей и зверове. Само Русия в съюз с Китай може да спре слугите на Сатаната!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кубиса съвсем превъртя

    25 Март 2022 18:28ч.

    Пълен идиот

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "ГЛАСОВЕ"

    25 Март 2022 18:33ч.

    се превръща в част от руската пропаганда. На най примитивната и агресивна част.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щом мислите така,

    25 Март 2022 18:50ч.

    Тогава не влизайте в сайта. Аз, например, изобщо не следя новините по националните телевизии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    25 Март 2022 20:09ч.

    Точно казано от 18:50. Само да допълня, това не са национални телевизии. NOVA е собственост на бившият шеф на ЦРУ. Забравих самата латинска абревиатура на тази телевизия налива вода във воденицата на РСМ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • „ПОСЛЕ МИНАВАХА, ПИТАХА: „ИМА ЛИ ЖИВИ?“ А ОТКЪДЕТО ЧУЕХА ГЛАС – ХВЪРЛЯХА ГРАНАТА!

    25 Март 2022 18:34ч.

    ТОВА НЕ ГО ДАВАТ ПО БГ ТЕЛЕВИЗИИТЕ: https://www.facebook.com/Hristo.G.Hristov/videos/487272639740320/?t=49 … дойдоха, казаха “махайте се от домовете си” и заеха осмите и девети етажи. Който не си тръгна… ей там, трупове лежат… После минаваха, питаха: “Има ли живи?” А, откъдето чуеха глас – хвърляха граната. ВИДЕО

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

    25 Март 2022 18:34ч.

    противно е, когато савецки кагебист се крие зад руската култура...прилича ми на един филм за разгрома на мафијата в штатите, когато Ал Капоне е в операта и му донасјат, че един от борците срешту него е ликвидиран и тој кима одобрително, и след това си бърши сълзите от трагедијата на Травиата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С произход от дъното, израстнал сред бандите от задните дворове на мизерните домове за простолюдието, останали от царско време,

    25 Март 2022 18:55ч.

    успял да се набута в КГБ заради изгодата, изкатерил се нагоре в мътното време на грабителска приватизация и вона на мутрите до президент, този човек няма нищо общо с каквато и да било култура. Написали са му го, изчел го е от аутокюто, а ние тук трябва да му се възхитим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Джоан Роулинг отхвърли безумните изказвания на Путин, че Русия е „отменена“ от Запада заради нейната незаконна война в Украйна

    25 Март 2022 19:58ч.

    "Критиката на западната култура на изключването може би не звучат най-добре, казани от онези, които в момента избиват цивилни заради престъплението на съпротивата или които хвърлят в затвора или отравят критиците си." -> https://twitter.com/jk_rowling/status/1507364792834666511?s=20&t=uLAJ85TCsPgNfFEgQgPmsw

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    25 Март 2022 20:12ч.

    Да, недопустима е войната. Но къде беше въпросната госпожа, когато избиха 500 000 деца в Ирак!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    26 Март 2022 15:06ч.

    Не помня да е имало такава новина, че да я коментира госпожата. Свободата на медиите е отделен проблем, за който тя няма принос. Това, което ярко помним за Ирак, бяха снимките, на които американски войници се гаврят с иракчани. Това беше осъдено от света.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жужо предозира мурзилките

    25 Март 2022 20:12ч.

    Само за справка, книгите от/за Лев Толстой например се простират на 32 страници в амазон: https://www.amazon.co.uk/s?k=lev+tolstoi&i=stripbooks&crid=365K93ZHFPFUZ&sprefix=Lev+%2Cstripbooks%2C125&ref=nb_sb_ss_ts-doa-p_1_4 A Чехов на 75: https://www.amazon.co.uk/s?k=Chekhov&i=stripbooks&crid=1B59QB3C5GU6&sprefix=chekhov%2Cstripbooks%2C104&ref=nb_sb_noss

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Налага се цензура над публичните личности - руснаци, които поддържат режима на фюрера от Кремъл, а не върху руските произведения

    25 Март 2022 20:16ч.

    Путин и путинофилите сами се опровергават, защото децата на комунделите, вкл. и на Путлер избират тези "забравени и съсипани" западни държави и доброволно участват в "cancel" културата им, вместо да се учат, раждат и живеят в "процъфтяващата" от култура и нАука Россия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    25 Март 2022 20:23ч.

    Човекът, който разруши една цяла европейска държава, стана причина за смърт на мнозина и бягство на милиони, твърди, че може да разграничава здравото от болното? За да защити руския интерес и да накаже единици, които вероятно са извършили престъпления срещу руснаци, той нападна Украйна, а се сърди на хора, които реагират на опустошението на цяла държава, с културни ограничения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руски икономист: Режимът на Путин е класически фашизъм

    25 Март 2022 20:25ч.

    „Ако изходим от дефиницията за фашизъм на Робърт Пракстън – това е „форма на политическо поведение, което се занимава маниакално с темата за падението на обществото, с унижението и ролята на жертва, както и с компенсаторския култ към единството, силата и чистотата." https://www.clubz.bg/125989-ruski_ikonomist_rezhimat_na_putin_e_klasicheski_fashizam

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    25 Март 2022 20:44ч.

    Фашизмът е патриотизъм с раково образование в терминален стадий, т.е. отровния еквивалент на родолюбието, тъй като в нашия свят всичко има отровен двойник. Човек, опитвайки се да държи на своето, преминава границите и започва да унищожава останалите. Днес подобен разрушителен ефект имат не едно движения, наричащи се антифашистки, които рушат родовата памет и принадлежност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прочетох интересна стаия във Взгляд.

    25 Март 2022 20:56ч.

    Естествено беше долнопробна пропаганда, но разбрах същественото. Споменаваше се че трябва да се денафицират 25-30 милиона украинци. Та, разбрах какво се има предвид под денацификация - унищожаване на нацията. Украинската.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вече ще спазваме руската политкоректност

    25 Март 2022 20:59ч.

    Романът на Ал. Толстой вече ще се казва "Специална военна операция и мир", Великата Отечествена война - Великата Отечествена специална Военна операция, Кримската военна операция, Съветско-Финладска военна операция, Руско-турската военна операция, Руско-грузинската военна операция, Първа и Втора Чеченски военни операции и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако визираш романът "Война и мир",

    25 Март 2022 23:11ч.

    в памет на автора му, искам да те поправя, че не е написан от Ал., а от Лев Н.Толстой. Но човек не може да очаква познания от един трол. Установих обаче, че троловете имате ръководство, което ви препраща от сайт в сайт, като сили за бързо и не чак до там успешно реагиране.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украинците са един от народите наследници на русите, които в Ранното Средновековие създават обширна славянска държава – Рус

    25 Март 2022 21:17ч.

    Руснаците и беларусите също са наследници на Рус, според повечето историци, но в този период днешните руснаци са наричани "московци". Пример за тази употреба е 'История славянобългарска' на Паисий Хилендарски, където той пише за „русите“ и „московците“ като различни народи. ->http://www.pravoslavieto.com/books/history_paisij/index.htm

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Днес се опитват да „отменят“ цяла хилядолетна държава, нашия народ"

    25 Март 2022 21:21ч.

    Московията е на 760 години, а е независима от златната орда от 1480 г. Т.е. Путин се опитва да "отмени" Киевска Рус и да изчегърта русите, като ги асимилира и причисли към московците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Московия не е Русия

    25 Март 2022 22:05ч.

    Коментар от синът на Анатолий Рибаков. https://www.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2022/03/25/4328878_moskoviia_ne_e_rusiia/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЧВК «Вагнер» якобы ведет переговоры с шиитской вооруженной группировкой «Хезболла» об отправке боевиков в Украину.

    25 Март 2022 22:08ч.

    Време беше сърцеядите да се вклюата в "специалната военна операция"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Духът на времето

    25 Март 2022 22:55ч.

    Тц, сърцеядите в Сирия бяха от т.нар. Сирийска свободна армия дето размахваше знамето си на вашия митинг вчера. Хизбула се биеше срещу тях, братята им главорези от ИДИЛ и защитаваше и християните в Сирия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • в "специалната военна операция"

    25 Март 2022 22:14ч.

    Забравих, специялната военна операция, където сърцеядите ще денфицират братския, православен украински народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путин говори за култура, държи се за кобура

    25 Март 2022 23:37ч.

    И слуша Вагнер. ЧВК. Почти като едни други.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи