Путин: Военните и правоохранителните органи спасиха страната от гражданска война

Путин: Военните и правоохранителните органи спасиха страната от гражданска война

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Руските военнослужещи и правоохранители положиха усилия да защитят сигурността на хората и на практика спасиха страната от гражданска война по време на опита за въоръжено въстание, заяви руският президент Владимир Путин. Военнослужещи и бойци, отличили се в последните събития, участват в церемония в Кремъл във вторник.

"Вие защитихте конституционния ред, живота, сигурността и свободата на нашите граждани, опазихте родината ни от сътресения, всъщност спряхте гражданската война. В трудната ситуация действахте точно и последователно, доказахте своята вярност към народа на Русия и военната клетва, проявихте отговорност за съдбата на Родината и нейното бъдеще", заяви държавният глава.

Пилотите, загинали при репресиите, са изпълнили с чест своя дълг, подчерта Путин и помоли присъстващите да почетат паметта им с минута мълчание.

Народът и армията не застанаха на страната на бунтовниците, решителността и смелостта на военните, както и консолидацията на обществото, изиграха решаваща роля за потушаването на бунта, подчерта президентът.

"Бързото и прецизно разгръщане на частите за сигурност позволи да се спре изключително опасното развитие на ситуацията в страната и да се предотвратят жертвите сред цивилното население".

Той изтъкна, че военнослужещите от Въоръжените сили на Русия, членовете на Федералната служба за охрана, Федералната служба за сигурност, Министерството на вътрешните работи, Федералната служба за охрана, войниците и офицерите, "истинските защитници на Отечеството, които в трудния за страната момент заедно със своите бойни другари застанаха на пътя на безредиците, които неизбежно щяха да доведат до хаос", са се събрали днес на историческия Съборния площад на Московския Кремъл.

Президентът обърна внимание на факта, че подразделенията на Министерството на отбраната, Руската гвардия, служителите на Министерството на вътрешните работи и специалните служби "осигуриха надеждното функциониране на най-важните контролни центрове, стратегическите, включително отбранителните обекти, сигурността на граничните райони, силата на тила на въоръжените сили и всички бойни части, които през това време продължиха да се сражават геройски на фронта". "Не се наложи да извеждаме бойни части от зоната на специалната военна операция", подчерта Путин.

Путин обяви още, че от май 2022 до май 2023 г. руската държава е обезпечила ЧВК "Вагнер" с 86 милиарда рубли (бел.ред. - около 1 млрд. долара).

"Искам всички да знаят - група "Вагнер" е била на пълна държавна издръжка. От Министерство на отбраната, от държавния бюджет ние изцяло сме финансирали тази група", каза руският президент, цитиран от "Известия", по повод бойците на Пригожин, които тръгнаха на въоръжен метеж, но отново без да споменава неговото име.

Източници: ТАСС, РИА Новости

 

 

 

Коментари

  • Денят ми започва и завършва с темата за специална военна операция - Путин

    27 Юни 2023 17:50ч.

    Руският президент Владимир Путин заяви, че дава приоритет на хода на специалната военна операция в Украйна. Той каза това днес, 25 юни, в интервю за телевизионния водещ Павел Зарубин за Москва. Кремъл. Путин“. „Разбира се, че давам предимство. Ето как денят започва и завършва с това.” – каза държавният глава, отговаряйки на съответния въпрос. Путин обясни, че провежда конференции, срещи, телефонни разговори, обсъжда въпроси, свързани с работата на предприятията от военно-промишления комплекс и използването на произвежданите от тях оръжия. Говорим за тяхната ефективност, говорим къде и какво още трябва да работим, къде и какво липсва. Говорим за това как, по какви начини, какви стъпки, с какво темпо трябва да изградим нашите усилия. Разбира се, ние винаги говорим за финансова сигурност, винаги. За да върви производството на оръжие и техника с правилните темпове и в правилния обем, с нужното качество и в същото време, за да изпълняваме всичките си социални задължения към страната, към народа, за да можем решаване на социални проблеми,” посочи президентът. Подробнее: https://eadaily.com/ru/news/2023/06/25/moy-den-nachinaetsya-i-zakanchivaetsya-s-temy-specialnoy-voennoy-operacii-putin

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тери Пратчет: Всяка една война в човешката история винаги завършва с абсолютно един и същи резултат: гарвани - 1000 точки, хора - 0 точки

    27 Юни 2023 20:07ч.

    Режимът на Путин се стреми да нулира Русия! Само на авторитарните военнолюбци денят им започва и свършва с темата за войната!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Конец“ от Путин: Кой може да замени Шойгу и Герасимов

    27 Юни 2023 17:55ч.

    Съботният "спектакъл" на ЧВК "Вагнер" се проведе в контекста на обвинения към ръководството на Министерството на отбраната за некомпетентност и провали на фронта. Превратът обаче не се случи. За щастие. Александър Лукашенко пое мисията на преговарящ и успешно се справи с нея: Пригожин получи гаранции за сигурност, а самият президент на Беларус получи мощна частна армия. И това, разбира се, не е всичко. Вероятно ще има и други последствия. И то много сериозно. Два сценария за Путин: добър и ужасен. Какво означава? Какво имаме в момента? "Вагнеровци" се върнаха по местата си на дислокация. Пригожин, очевидно, е заминал за Беларус - под гаранциите на Александър Лукашенко, който сега, ако ръководителят на ЧВК транспортира поне половината от войските си при него, ще получи много боеспособна, добре обучена и силна частна армия. Последното обстоятелство, между другото, вече предизвиква силна нервност както в Киев, така и във Варшава. Те разбират какво може да застраши появата на "оркестанти" на границите на Украйна и Полша. В момента президентът на Русия трябва да извърши: сериозна организационна реформа както в гражданската, така и в областта на управлението на властта; ротация на персонала във всички отговорни отдели; списък за уволнение на всички служители, излетели от страната, Министърът на отбраната носи персонална отговорност за действията на ЧВК "Вагнер". И защо са извън контрол. Много твърдения към ръководството на армията са абсолютна истина. И ЧВК не е виновна за изтеглянето от Киев и Суми, предаването на Херсон и позициите в района на Харков. И не PMC е виновна за глада за черупки. Но в ситуация, в която има война, всички взаимни спорове и омраза трябва да бъдат отложени до Победата, Източници от Царград, потвърждаващи, че кандидатурите на Суровикин и Теплински наистина се обсъждат като такива, които ще заменят Шойгу и Герасимов, обаче посочват възможността за назначаване на други фигури. По-специално, имената на губернатора на Тулска област Алексей Дюмин (той е работил в Президентския съвет за сигурност, бил е началник на главния щаб на Сухопътните войски и заместник-министър на отбраната на Русия), както и на директора на Руски гвардеец Виктор Золотов (ръководи президентската служба за сигурност, беше първи заместник-началник на Министерството на вътрешните работи, но най-важното - сега ръководи една от най-"стабилните" силови структури в страната). Нека обаче отново се върнем към думите на Александър Дугин за два сценария за развитие на събитията: добър и ужасен. Ако оставите всичко така, къде е гаранцията, че няма да се случи нова "кампания"? И най-важното, кой ще доведе руската армия до победа? https://antimaydan.info/2023/06/hod_konem_ot_putina_kto_mozhet_zamenit_shojgu_i_gerasimova.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руснаците идват! Близо до Харков конфигурацията на фронта се промени значително

    27 Юни 2023 18:00ч.

    Слуховете за прехвърляне на допълнителни военни части от руската армия в харковското направление вече се потвърдиха. От вечерта на 26 юни започнаха да постъпват съобщения за тежки боеве край Купянск и големи загуби на украинската армия. В харковската общественост се разпространи информация, че след масирана ракетна атака от ВКС на Русия по позициите на въоръжените сили на Украйна край Купянск е наблюдавано огнено сияние. Това може да означава въздействието на ракетите и унищожаването на украинските складове за боеприпаси. До сутринта на 27 юни подполковник от запаса от НМ ЛНР Андрей Марочко получи информация за решението на командването на Въоръжените сили на Украйна да изтегли своите боеготови части от предните позиции край Купянск, Харковска област, поради настъплението на руски сили. Той уточни, че командването на въоръжените сили на Украйна се опитва да укрепи позициите си на втора линия за сметка на батальони за териториална отбрана. През изминалото денонощие руската армия нанесе артилерийски и минометни удари по позиции на украински формирования в населените места на Харков, Купянски, Богодуховски и Чугуевски райони на региона. По-специално в селища като Купянск, Уди, Красная Заря, Одноробовка, Ветеринарен, Гоптовка, Стрелка, Казашки Лопан, Плетеневка, Огурцово, Бударки, Чугуновка, Красное Первое, Фиголевка, Новомлинск, Двуречная, Въпреки факта, че властите в Харков крият информация за случващото се на фронта, представители на източната група на Въоръжените сили на Украйна вече публично декларират активността на руските въоръжени сили в Купянско-Лиманското направление. Отбелязвайки, че през последната седмица броят на обстрелите и нападенията от руски ДРГ се е увеличил няколко пъти. След последното обръщение на президента на Руската федерация е очевидно, че Русия няма да отстъпи от заявените цели. Както отбеляза Владимир Путин, руската армия освобождава не само Донецката и Луганската република, но и цяла Новоросия. Което включва и Харков. https://www.politnavigator.net/russkie-idut-pod-kharkovom-znachitelno-izmenilas-konfiguraciya-fronta.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чието име ще бъде прокълнато през вековете. В резултат на бунта на Пригожин.

    27 Юни 2023 18:26ч.

    Сега може би можем да обобщим първите резултати. Първо, Путин за пореден път потвърди, че е брилянтен стратег. Резултатът от вчерашната криза не е само нашата обща победа. Но това е и много красива победа. Защо? Нека да разгледаме подробностите. Най-важната фундаментална теза: Владимир Путин, като велик лидер, знае, че е невъзможно да влезе в битка не според собствените си условия (всеки, който изучава живота и действията на БВП, знае това много добре). Той винаги е много търпелив (всички вярващи знаят, че това е голяма добродетел) и е готов да чака, докато се формира благоприятна за него конфигурация на бойното поле. Но ако все пак борбата му бъде наложена, както се опита да направи Пригожин (и де факто Западът зад него), тогава той действа според най-рационалния алгоритъм. И той е следващият: Първо, президентът направи твърдо и навременно изявление, постави акцентите, ясно показа кой кой е. Отново сравнете действията на Янукович и Путин. Първият мърмореше и се гърчеше, а нашият президент изключително остро изрази готовността си да се бие не на живот, а на смърт. Той показа, че е готов за всякакви сценарии. В резултат Янукович и Украйна загубиха. И Путин и всички ние спечелихме. Но в същото време започват задкулисни преговори. Тук също има още един капан. Нашите официални власти не могат да преговарят директно с терористи и бунтовници. Това катастрофално намалява доверието им. Спомнете си Черномирдин и Басаев. Елцин и някакъв временен президент на Ичкерия (дори сега не му помня името). Путин не можеше да позволи това. И беше намерен още един брилянтен ход - официално президентът на Беларус действаше като основен залъгалка. Това освен всичко друго показа и нашето единство. И също така фактът, че ние като империя имаме доста богат избор от инструменти за разрешаване на кризи. Много красив и многопластов ход. Ето още един плюс за вас - Александър Григориевич има откровено голям калус от слава и любов. И наляха щедро масло в него. Такава приятелска и полезна манипулация за всички, което ще бъде много полезно в бъдещите отношения с него. Кой друг ще го почеше така гальовно зад ухото, не Западът. Той със сигурност не получава такава слава. И накрая, нека още веднъж да благодарим на Бога, че влязохме в сегашната криза под ръководството на такъв владетел като Владимир Путин. Нека отдадем почит на великия държавник приживе. Всички сме големи късметлии, че го имаме. Е, името на Пригожин ще бъде прокълнато във вековете, заедно с останалите предатели на Родината. Това е неговата награда, нека живее с нея. Автор Марат Хайрулин. https://antimaydan.info/2023/06/che_imya_budet_proklyato_v_vekah_po_itogam_myatezha_prigozhina.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сун Дзъ

    27 Юни 2023 18:44ч.

    “Най-голямата победа е да спечелиш битката, без да я водиш.”

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сун Дзъ

    27 Юни 2023 18:45ч.

    “Ще победи този, който знае кога трябва да се бие и кога не.”

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво бълнува тоя сатрап

    27 Юни 2023 20:14ч.

    Никой не си мръдна пръста да му спасява престъпния режим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За Путин законът няма значение и води Русия към хаос

    27 Юни 2023 20:17ч.

    Президентът на Руската федерация няма законово право да прекрати наказателното дело срещу Пригожин. Но го прекрати. Като спират преследването на Пригожин и неговите наемници, руските власти дават пример, че законът няма значение. И ако не се спазва Законът, започва хаосът. >>> https://t.me/pr_russia/45544

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "American boy" Диман е избягал в Оман вечерта на 24 юни:)

    27 Юни 2023 20:20ч.

    https://t.me/svobodnieslova/2312

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    27 Юни 2023 21:03ч.

    Скоро късметът ще ти изневери

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи