Путин: В редица страни безсрамно лъжат за войната и превръщат в кумири хора, слугували на нацистите

Путин: В редица страни безсрамно лъжат за войната и превръщат в кумири хора, слугували на нацистите
Редица страни се опитват да изопачат истината за Великата Отечествена война и безсрамно лъжат своите деца. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин в eмоционално слово пред участниците в парадa на Червения площад в Москва по случай Деня на Победата. Уроците на войната са актуални както никога, изтъкна държавният глава на Русия по повод 74 г. от Победата.

 

Снимки: РИА Новости

 

Русия ще продължи да развива своя отбранителен потенциал, но остава отворена за сътрудничество с други страни в борбата с тероризма, екстремизма и неонацизма, каза още президентът Путин в словото си.

 

Поуките от Великата отечествена война все още са актуални и колективният отпор срещу носителите на смъртоносни идеи отново има определящо значение, отбеляза Путин. И продължи: Призоваваме всички страни да осъзнаят общата ни отговорност за създаване на ефективна, равна за всички система за сигурност!

 

"Наш свят дълг е да защитим истинските герои от войната. В някои страни безсрамно лъжат своите деца за войната, превръщат в кумири хора, които, забравили за честта и човешкото достойнство, слугуваха на нацистите", заяви президентът на Русия.

 

 

"Поздравявам ви с Деня на Победата - деня на нашата гордост и скръб, на нашата безгранична благодарност към защитниците на Отечеството, които разгромиха нацизма.


Днес всички те са на пиедестала на градиозната Победа. За нея те воюваха и се трудиха, преминаха по жертвения път на нечовешките изпитания, с непоколебима твърдост устояха в пъкъла на сраженията. Всички издържаха, отдадоха всичко, което можеха и извоюваха, изстрадаха Победата!

 

 

С всяка изминала година ние все повече, все по-остро чувстваме нравствената сила на този безпримерен подвиг, осъзнаваме непреходната ценност на този боен триумф на нашия народ. Именно той защити и спаси Родината, стана надежда и опора за цялото човечество, основен освободител на народите на Европа", заяви Путин.

 

 

Той подчерта, че победата над фашизма стои на специално място сред победите на руското оръжие. Той я определи като "възмездие за нацистите за всичките им безчинства, защото те се изживяваха като висша раса и разпалиха страшна война".



"На тази нагла сила се покориха много държави, а безнаказаността заслепи нацистите. Те мислеха, че по същия начин могат да подчинят и Съветския съюз - хилядолетната историческа Русия. Не стана!", заяви Путин.

 




"Победата бе изкована от целия народ. Един от първите подлия и внезапен удар на нашествениците пое гарнизонът на Брестската крепост. Биха се до последния човек, оставипа на потомците надписи по стените на крепостта, от които и днес спира дъхът. За нас те звучат като клетва и като завет: "Умирам, но не се предавам".

 

Подвизите на руските воини в наши дни говорят за това, че този завет не е забравен. Тази клетва е приета на въоръжение от днешното поколение защитници на Отечеството и е основен залог за абсолютната надеждност и непобедимост на руското оръжие", каза в словото си руският президент.

 

 

"Победата бе постигната с храбростта на участниците в отбраната на древните руски столици - Киев и Велики Новгород, смелостта на защитниците на Смоленск, Одеса, Севастопол, безпределната твърдост на жителите на блокирания Ленинград.

 

На всеки плацдарм, на всеки рубеж се извършваха подвизи с огромна духовна сила, често от съвсем млади хора: половината от удостоените със званието Герой на Съветския съюз са бойци под 25 години.

 

Мнозина отиваха на фронта направо от ученическата скамейка и останаха завинаги там, на предната линия, без да познаят щастието на любовта, семейството, раждането на деца.

 

 

Войниците на своята страна не пожалиха живота си за нейната свобода, за мирното бъдеще, за всеки от нас. Ние никога няма да заправим тяхното мъжество и саможертва, тази безмерна цена, с която бе платена Победата.

 

Прекланяме глава пред паметта на синовете, дъщерите, бащите, майките, дедите, съпругите, братята, сестрите, роднините, приятелите. Скърбим за ветераните, които вече не са сред нас", каза Путин преди да обяви едноминутно мълчание в памет на загиналите.

 

 

"Паметта за Великата Отечествена война, за истината за нея - това са нашата съвест и отговорност.

 

Днес ние виждаме как в някои държави съзнателно изопачават събитията от войната, издигат като кумири онези, които, забравили за честта и човешкото достойнство, слугуваха на нацистите, безсрамно лъжат своите деца, предават предците си.

 

Наш свят дълг е да защитим истинските герои. Ние се прекланяме пред всички ветерани от поколенията победители. Вие живеете в различни държави, но подвигът, който извършихте заедно, не може и няма как да бъде разделен. Ние винаги ще ви почитаме, ще прославяме победата, която беше и остава една за всички", подчерта Путин.

 

 

Нашият народ знае, какво е война. Тя донесе скърби за всяко семейство, неизчислими страдания. Ние нищо не сме забравили, помним всичко и свято тачим доблестта на воините на Победата. Именно в тяхна чест са военните ни паради, гърма на салютите и колоните на "Безсмъртния полк".

 

Денят на Победата винаги сближава, сродява всички поколения, кара ни да отворим сърцата си един към друг.  Днес ние не крием своите чувства и тези искрени чувства обединяват цяла Русия. Ние се гордеем с нашата сплотеност, радваме се, че заедно с нас са нашите деца и внуци, че можем да им предадем святата памет за героичните дела на нашите бащи и деди и да сме сигурни, че техният подвиг, техните победи, ще живеят вечно", завърши словото си руският президент.

 

 

Над 13 000 войници участваха в парада на Червения площад. Бяха показани над 130 единици военна техника.

 

 

Част от парада бяха и хиляди хора, носещи портрети на роднини, които са воювали през Втората световна война като войници в руската армия. Маршовете под наслов "Безсмъртния полк" започнаха преди около седем години, като подобни маршове се провеждат в градове по целия свят, включително и в България.

 

 

Продължилият малко над час военен парад мина под погледа на руския президент Владимир Путин и руския генералитет, както и други официални лица и гости. Не се съобщава за присъствие на чуждестранни държавни и правителствени ръководители на парада. Сред по-известните гости са били бившият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев и американският актьор с открити проруски позиции Стивън Сегал. 

 

Бившият президент на СССР също присъства на парада

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • веда словена

    09 Май 2019 14:57ч.

    С Празником Победы, дорогие русские братья! Велико и запомнящо се! Чест прави на Нурсултан Назърбаев, че присъства на тазгодишния парад!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • четец

    09 Май 2019 15:07ч.

    хвала на героите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    09 Май 2019 15:34ч.

    Поклон и слава на героите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хлебозавод ИЖ

    09 Май 2019 15:37ч.

    "Нощните вълци" и пекарите от фурна "Анти-пидирас" не са ли дефилирали и те?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алексей Гьобелс

    09 Май 2019 15:42ч.

    Едно време същите тия, които възхвалява другарят кагебист в речта си, бяха сформирали общо командване с военните представители на "висшата раса" в окупирана Полша. Да се чудиш ли, да се маеш ли...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алексей Гьобелс

    09 Май 2019 15:43ч.

    Може би и това е лъжа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фалшива новина

    09 Май 2019 15:49ч.

    https://en.wikipedia.org/wiki/German%E2%80%93Soviet_military_parade_in_Brest-Litovsk

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • София

    09 Май 2019 15:55ч.

    Честита годишнина от победата над фашизма ! Бог да пази Русия като крепост на Православието !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • борци за ценности

    09 Май 2019 16:02ч.

    Това е запазената марка на рашките - ние сме добрите, другите са лошите. Кой каза?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • борци за ценности

    09 Май 2019 16:04ч.

    До 1939 съветския режим беше избил колко милиона от собствените си граждани? Преди октомври 1917 царисткия режим беше избил колко милиона от собствените си граждани? Падналите във войните - отделно. Мдааа....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • влл

    09 Май 2019 16:38ч.

    Др. Адолф и др. Сталин отначало искаха да си поделят Европа като първо заедно окупираха Полша, но после се хванаха за гушите и накрая най-много спечелиха американците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • observer

    09 Май 2019 17:14ч.

    Истините за войната са много и противоречиви. Русия, а преди това СССР са дали достатъчно примери за изопачаването на историята. Същото се отнася и до Запада. Започването на войната например, съюзническите договорки с Хитлер, случаят “Катин”, репресиите срещу населението в Източна Прусия. Има и още, сътрудничеството на прибалтийците с СС, украинския геноцид над поляци и белоруси, избиването на евреи от поляците дори след края на войната, лъжите за само 11 хиляди убити в бомбардировката на Дрезден, представянето на въздушната война срещу цивилното немско население като бойни действия срещу Вермахта, сътрудничеството на неутралните Швеция и Швейцария, както и Ватикана с нацистите. Хайде стига толкова, има още много.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • борци за ценности на 09.05.2019 в 16:02

    09 Май 2019 17:41ч.

    Пиуе, ако не беше руският народ и неговият Върховен главнокомандващ Сталин, чичко ти Сорос щеше да е абажур или калъп сапун. Тогава кой щеше да отпуска грантчета на умните и красиви български глобалисти, за да плюят по рашките?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алексей Гьобелс на 09.05.2019 в 15:42

    09 Май 2019 17:46ч.

    Къде е било дислоцирано това общо командване и кои са участвали в него? Без цитати от Педивикията, молим. Дневникът на Халдер е достатъчно подробен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Явно човечеството няма да се научи да казва истината.

    09 Май 2019 17:57ч.

    Купища лъжи ни поднасят както Запада така и Изтока. Досега единствено уважение съм изпитал към Германия, която разказа за действията на хитлеристите, показа концлагерите в Освиенцим и Дахау, но след 1990-та първа отвори досиетата на ЩАЗИ и разказа за репресиите в ГДР. Докато има лъжи, докато историята не ни покаже истинското си лице, няма бъдеще за народите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българин от Б

    09 Май 2019 18:22ч.

    а за войните на СССР преди 22 юни 1941г ще се напише ли нещо? Пак заметени под килима и сладки приказки как "...в някои страни безсрамно лъжат своите деца за войната, превръщат в кумири хора, които, забравили за честта и човешкото достойнство, слугуваха на нацистите" От септември 1939 г войната на СССР срещу Полша, Финландия, окупирането на Литва, Латвия и Естония, завоюването на Буковина и Бесарабия -къде са те? Къде са фактите, че СССР слугуваше на нацистите и докато германците мачкаха западноевропейските държави, СССР изпращаше влакови композиции със зърно, нефт и др. стоки? Защото се получава като във вица за Бонго Бонго: лошо е , когато на Бонго Бонго му откраднат крава. Хубаво е, когато Бонго Бонго открадне крава

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • observer на 09.05.2019 в 17:14

    09 Май 2019 18:25ч.

    Тюрлюгювеч от истини, полуистини и лъжи с внушението "всички са маскари". "съюзническите договорки с Хитлер" са предшествани от преговори за сключване на договор за взаимна помощ с Англия и Франция, които се водят от април до август 1939 година - ПЕТ МЕСЕЦА! За намеренията на Англия и Франция красноречиво говори фактът, че английската делегация се оглавява от коменданта на пристанище Портсмут, а френската - от дивизионен генерал, като англичанинът даже не е имал писмени пълномощия за сключване на договор. Нататък - случаят “Катин”: подразбира се, че вярна е версията на Йозеф Гьобелс. Любопитна подробност - началникът на НКВД в Смоленск е разстрелян, защото заедно с подчинените си избягал толкова бързо пред настъпващите германски войски, че изоставил целия архив. Което не му попречило малко преди това да намери пистолети калибър 7,65 и 6,35 милиметра, патрони GECO и книжен канап, които да използва при разстрела на поляците - все неща, които не са се произвеждали в СССР. Българският представител в "комисията Гьобелс" не подписва окончателния протокол, защото не е съгласен с времето на настъпване на смъртта. Хайде стига толкова, има още много.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател на процесите

    09 Май 2019 19:56ч.

    Скийте, саа, зпоред мен подобни гръмки, високопарни речи са си чиста проба политика и нищо друго. Хитлер е бил далеч по-витиеват и емоционално въздействащ оратор от малкото московско наполеонче. Знаел е как да манипулира тълпата, за да "бие чело" пред него като пред някакъв бог. Затова иде реч при политиците - как да манипулират чувствата на хората, за да ги слушат, подкрепят и следват безропотно. Паради, приповдигнати маршове, възвишени слова за Родината - от това имат нужда масите. И политиците умело им го продават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До псевдобългарина от Б:

    09 Май 2019 20:27ч.

    войната на СССР срещу Полша е до "линията Кързон" - тоест, връщане на руски земи, анексирани от Полша през 1922 г.; войната на СССР срещу Финландия - ами виж чия е била спорната територия до 1918 година; завоюването на Буковина и Бесарабия - те до 1918 година са част от руската империя; окупирането на Литва, Латвия и Естония става със съгласието на техните правителства; СССР изпращаше влакови композиции със зърно, нефт и др. стоки, а Германия изпращаше влакови композиции със стругове, преси, турбини, оптика и др. стоки. Друго да излъжеш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българин от Б

    09 Май 2019 21:54ч.

    до истинското Му(хл)йовче: защо само линията Кързон, цяла Полша е била включена в Руската империя през 19 век , недей така скромно, като си олизал единия брацки ботуш, олижи и другия...забравих: да, ама заедно с договора Молотов-Рибентроп е подписан и разпределителен протокол, на кого какво му се пада (от ТОТОто бе!). Цяла Финландия е била в Руската империя, тоже. Те са късметлии, отскубват се от руската империя някъде по онова време след ПСВ(по памет). За Балтийските републики: ама защо да си губим времето с тях, та нали и НИЕ сме искали да станем 16 савецка республика, има документи, нъл тъй, всичко е ОК...трагедията е, че и в момента РФ имала историческа мисия, да си възстановява руски територии...даже и ние май сме били на 3 морета, не е зле да помислим кого да ударим и си вземем територийките, колко му е, а като стане издънка, ще рИвем за линията Енос-Мидия, нали имаше такава граница, има документи, така, че всичко е законно... И понеже пак си ти в обръщението до Обзървър-относно българския доктор в Комисията на Червения Кръст за разследване на Катин, въз основата на 70 кг документи(вкл. предложение на Берия от март 1940г и одобрено с подписа на Тов.Сталин за екзекутиране на 25 ООО и нещо поляци, по-късен доклад на някой, който докладва на Хрушчов за заличаване досиетата на 21000 и нещо поляци, убити там през 1940 г и т.н. през 1990г ТАСС информира, че СССР е извършил убийствата в Катин.Самият доктор Марко Марков НЕ ЗАПИСВА ДАТА за смъртта на "неговите" трупове, които е изследвал, но ПОДПИСВА крайният протокол, че изровените около 1000 труповете са от 1940 г. След това в т.н. Народен Съд се отказва от показанията си. Там не е имало лабаво, ако искаха от него да признае, че е убил Линкълн(пиндостанеца) през 1865 г(?)и това щеше да подпише доктора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има много доказателства за жестокото инапълно необосновано избиване на хиляди от съветската власт.

    09 Май 2019 22:49ч.

    Което не прави чест на съветския строй. Предварително искам да кажа, че не съм фен нито на САЩ, нито на Брюксел. Искам да спомена само за два факта, на които се натъкнах докато четях за ВСВ. Разбира се с уговорката, че източниците, макар и официални никога не са сигурни. 1/ За да влезе поне седмица по-рано в Берлин маршал Жуков хвърля в битката за Берлин огромно количество войски. И наистина успява пръв да влезе в града. Цената на това са 500 000 избити. Чиито животи можеха за бъдат запазени ако великият маршал не се стараеше толкова да бъде пръв. Разбира се никой не му е направил забележка даже. А и за самия маршал броя на жертвите е бил без значение. 2/ Когато след Хирошима и Нагазаки руснаците започват създаването на атомна бомба / лъчевата болест вече е била отдавна известна/ същият маршал заповядва през полето където е взривена атомна бомба на бъдат прекарани 40 000 конници. Единствената цел е била да се разбере какво ще е въздействието на лъченето, и колко от хората ще оживеят. БЕЗ КОМЕНТАР

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • observer

    10 Май 2019 7:51ч.

    За Жуков е вярно. Между другото, истината за Катин я призна и Путин през първия си мандат. Виж, за Хатин е интересно. Клането го приписваха на германците, а се оказа, че били украинци, от върнатите руски земи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • псевдобългарина от Б лъже, както винаги:

    10 Май 2019 9:41ч.

    "След това в т.н. Народен Съд се отказва от показанията си." Проф. Марков не е подписал протокола на "комисията Гьобелс", а от Народния съд е съден за антисемитизъм. Останалото - без коментар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината за Катин я призна и Путин през първия си мандат

    10 Май 2019 9:56ч.

    Нещо като цитат, дата и място? А за Жуков е апцелютно вярно, даже снимки има: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/50/Exercise_Desert_Rock_I_%28Buster-Jangle_Dog%29_002.jpg. Па че в СССР кавалерията като род войска е ликвидирана през 1946 г., а първата съветска атомна бомба е взривена през 1949 г. - гулем праз, щом демократите казват, че са били 40 000 конници, толкова са били.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пълни глупости

    10 Май 2019 13:18ч.

    са по-горните версии за превземаенто на Берлин. Въпросната операция е уникална точно с решението на Жуков да вкара танкови армии, за да изпревари отстъпващите от Зелов немци. Така защитниците на Берлин оредяват и градът е превзет за дестина дни. Сравнете с Будапеща. А това за 40-те хиляди конници направо умилява :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За Жуков историите, които написах не съм ги изсмукал от пръстите.

    10 Май 2019 14:04ч.

    В Гуглето чукаш `жуков` и четеш. Доста информация има. Дори интервюта с руски професори по история. Разбира се на който не му изнася веднага може да каже, че това са `пълни глупости`.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • псевдобългарино от Б,

    10 Май 2019 15:10ч.

    на посочения сайт не можах да открия съдия с фамилията Коен. Моля за помощ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българин от Б

    10 Май 2019 16:16ч.

    сайтът реагира само за имена на обвинени от т.н. Народен съд. Не реагира на имена на свидетели, адвокати и съдии. Ако те интересува дали Пепо Менахен Коен е бил там съдия, бил е там съдия http://www.stefan-tcholakov.com/forum/index.php?topic=1084.0;wap2

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи