Путин: Украйна е свалила Ил-76 с американска система "Пейтриът"

Путин: Украйна е свалила Ил-76 с американска система "Пейтриът"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Руският самолетът Ил-76 е бил свален от американска система "Пейтриът". Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с доверени лица, предават РИА Новости и "Фокус".

"Самолетът е свален - това вече е установено със сигурност - от американската система "Пейтриът". Експертизата вече установи това“, подчерта той.

Путин добави, че Русия настоява за международно разследване на инцидента, но, по думите му, няма доброволци от международни организации.

"Официално заявявам: молим ви да изпратите международни експерти и да извършат този анализ, да оценят наличните материални доказателства, че самолетът е бил свален от системата "Пейтриът“, заяви държавният глава.

В същото време Путин посочи, че на Запад медиите се опитват да потулят историята за катастрофата с военнопленниците.

"Вижте какво има в западните медии? Нищо. И така, това е. Един клик и всички веднага забравят, всичко веднага изчезва, информационното поле веднага се изчиства. Но ние няма да забравим за престъпленията, които извършват срещу нашите граждани", подчерта той.

Путин каза, че не знае и не разбира защо Киев е свалил самолета със своите военнопленници.

"Може да се попитаме и защо те обстрелват мирни градове. Има няколко цели: да отклонят вниманието на собственото си население и спонсори от неуспехите на така наречената контраофанзива; да покажат, че могат да направят нещо; да ни провокират в ответни огледални действия за нанасяне на удари по цивилни и мирни цели на територията на самата Украйна.Това е, което правим ние - използваме високоточни оръжия, за да унищожим инфраструктурата, на първо място армията и военната индустрия.Навярно те искат да да ни провокират към ответни действия, мисля така“, заяви руският президент.

Както отбеляза Путин, може да се предположи, че Киев е свалил самолета с пленници случайно, но това все пак е престъпление - поради небрежност. Путин припомни, че има такъв законов термин.

Той също така посочи, че следственият комитет е образувал наказателно дело за тероризъм. Според политика следователите "знаят какво правят и има определени причини за това“.

В същото време Путин отбеляза, че Москва няма да спре обмена на пленници.

"Няма да спрем. Трябва да вземем нашите момчета. Имаме съотношение на хората, които са в Русия, нашите момчета, които са в Украйна едно към десет, дори повече. Все пак ще вземем нашите момчета, ако украинската страна, разбира се, е готова. Те винаги ни дават сигнал, че са готови", посочи Путин.

Путин каза още, че демилитаризираната зона в Украйна ще бъде очертана така, че да гарантира сигурността на руските градове, РИА Новости.

"Тук тази линия трябва да бъде такава и на такова разстояние от нашата територия, че да осигури сигурността, имам предвид на първо място далекобойните оръжия чуждестранно производство, които украинските власти използват за обстрел на мирни градове", каза Путин.

Той отбеляза, че руската армия ще отмести демилитаризираната зона в Украйна далеч от жизненоважни руски селища и сега "просто прави това".

"Това е основният мотив на нашите момчета, които се сражават и рискуват живота си, да защитят Родината, да защитят нашия народ. Ние ще ги отблъснем и това е всичко", заяви Путин.

На 24 януари украинските въоръжени сили свалиха над Белгородска област руски военнотранспортен самолет Ил-76, превозващ 65 украински затворници за размяна. Всички те, както и трима придружаващи ги офицери от руските въоръжени сили и шестима членове на екипажа загинаха.

Путин нарече инцидента престъпление на Киев срещу собствените му граждани. По думите му украинската страна е знаела, че на борда на Ил-76 има военнопленници от украинските въоръжени сили и въпреки това е нанесла удара – или поради небрежност, или умишлено.

Източници: Агенция "Фокус", dnes.dir.bg

 

 

Коментари

  • Футболната топка Украйна

    31 Яну 2024 17:44ч.

    Няма начин да не се спука и то сама. Крайно време е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    31 Яну 2024 21:03ч.

    Е и .........................................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • длагнест

    31 Яну 2024 18:24ч.

    Най-добрата стратегия е противникът сам да се унищожава. Никога не е за предпочитане да си цапаш ръцете с кръв. "Небесното ДАО си няма родина. То винаги е на страната на добрите" - е казал древнокитайският мъдрец Лао дзъ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    31 Яну 2024 18:48ч.

    Ами свършиха с300 и ползват "патриот*. Ако се чувства обиден -да им продаде малко ракети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    31 Яну 2024 18:51ч.

    Е с какво да го свали, с лъкове и прашки ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    31 Яну 2024 18:59ч.

    Преди малко повече от година укрите си убиха собствените хора в руски затвор в Еленовка. Нищо ново

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бий за да те уважават !

    31 Яну 2024 19:06ч.

    Москва не бие. За мен не е ясно защо, но не бие... И съответно бандеровците наглеят. Защо руската армия се оттегли от Киев ? Защо изостави Черниговска област ? А Сумска област ? Защо предаде без бой Херсон ? Защо отстъпи под Харков ? ... Сега Путин казва - "ще създадем зона за сигурност", моля ?? Че пролетта на 2022 вие я имахте тази зона за сигурност ! Защо не я задържахте ? Кой ви накара да се изтеглите без бой ? Тогава бандеровците нямаха нито "Пейтриът" , нито "Леопарди" , нито "Хаймърс"-и , нито АТАКМС , нито американски гаубици М 777 , нито "Брадли"... нищо от изброеното нямаха бандеровците. Защо тогава ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да оставим девизите на чавдарчетата и пионерчетата

    31 Яну 2024 19:12ч.

    Това е дългосрочна стратегия, не конюнктурна тактика, затова не можеш да я разбереш. Намесени са множество фактори, които е по-добре да не се споделят пред тълпи. Трябва да се мисли не само за войната, но и за мира, защото всъщност това е СВО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За съжаление си прав

    31 Яну 2024 19:23ч.

    Още с оттеглянето от Киев нещата замирисаха. Дали украинците ги излъгаха с преговорите в Истанбул и го поставиха като условие и после най-нагло ги преметнаха. И след години няма да се знае. Бялата раса, в която не включвам англичаните, е доста редичка в сравнение с жълтата, черната или лилавата раса. Лилави за мен са индийците, има и едни лилалво черни, ни са черни, ни са лилави, ама страшно нагли като англичаните. .............. Та, бялата раса струва ми се огъва краката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ни на й малко не е прав

    31 Яну 2024 19:27ч.

    Няма по-нагли от наглийските розови пигита. Неслучайно са владели толкова много народи в колониалната си дърта империя. Засега индийците не са се излагали толкова, колкото колонизаторите, с изключение на оня, който днес им е премиер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хитренкий ход Путина !

    31 Яну 2024 19:41ч.

    Тъповати мантри от дементни старчета, хванати натясно с кофти въпроси. Айде, ти очевидно си в главата на Путин ! Обясни на "неразбиращите" тази дълбока и сложна стратегия ? Да не е т.н. "ДОГОВОРНЯК" (с врага) ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хитренкий ход Путина !

    31 Яну 2024 19:41ч.

    Тъповати мантри от дементни старчета, хванати натясно с кофти въпроси. Айде, ти очевидно си в главата на Путин ! Обясни на "неразбиращите" тази дълбока и сложна стратегия ? Да не е т.н. "ДОГОВОРНЯК" (с врага) ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • просто и еднозначно се обясняват само двуизмерности

    31 Яну 2024 19:52ч.

    Обясненията са от бесовете, и още по-малко бих обяснявал на побеснели псета (под такива имам предвид враговете на Русия, не задължително персонално Вас). Да оставим нещата сами да се развият - в случая нищо не е предрешено и с несамоиздебващи се очаквания няма как да се разреши, защото залогът не е просто нещо си там между Русия и Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • русский "освободитель"

    31 Яну 2024 19:13ч.

    Белгород е на 30 км от границата с Украина и там гражданска авиация не каца/не излита. Военен руски самолет е законна мишена за украинците, въпросът се свежда до показване доказателство, че украинците са предупредени достатъчно ранно за руски военен самолет с украински пленници. При такова доказателство е виновна Украйна. При липса на такова доказателство виновна е Рашистка Фашагия, защото има задължението да гарантира сигурността на пленниците си. Ако изобщо е имало пленници, защото когато в моргата пристигат само 5 тела от самолет, за който се обявяват общо 73 загинали, започва да мирише на дърти кагебистки лъжи. А цялата статия с изявлението на В.В.Путьо(Марийкин) е като историята с "убитите 60 френски наемници и ранени 20 други французи", вдига се шум, а след това Галя (от "Гласове") не превежда статията с френски наемник-с име и снимка, който е в списъка на "убитите", но си е съвсем жив във Франция след като е бил ранен през миналата есен и се лекува там, и друг френски наемник от "списъка с убитите", който е все още в УКрайна и казва, че досега 2 пъти са го "убивали" със списъци от РФ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • злоба - тотална, истина - никаква

    31 Яну 2024 19:20ч.

    Не стига че укрофашагите лъжат, ами и ти лъжеш като недоубит нашенски монархофашист.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ба ... мама му, значи в моргата си ходил

    31 Яну 2024 19:26ч.

    А руснаците пратили празен самолет със свои пилоти за да ги стрелят за кефа на украинците. Камикадзета ли са го играли пилотите? Или самолетите им не са скъпи на руснаците, че ги пращат ей така а ги взривяват. ...... Айде не се напъвай, че ще се ....реш!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • русский "освободитель"

    31 Яну 2024 19:29ч.

    до следващия дебил "31 Яну 2024 19:26ч."-не съм ходил в моргата, цитирам руски източници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истините на ционетата

    31 Яну 2024 19:32ч.

    Цитираш измислици на общочовеците либерасти. Има ги и в Русия, и всичките маняци на злото, като тебе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • паф

    31 Яну 2024 19:19ч.

    ами, бандити, вова! избивай! наред! без пленници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    31 Яну 2024 19:56ч.

    Вашия Вива губи почва под краката си. Скоро Ф-ки ще порят източно славянски небеса, ще ги сцепят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • скоро ще ти отпорят

    31 Яну 2024 20:30ч.

    Една серия шамари, да почваш да работиш нещо смислено. Посерко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи