Путин: Тясната координация с Китай е от решаващо значение в сегашната обстановка

Путин: Тясната координация с Китай е от решаващо значение в сегашната обстановка

Руският президент Владимир Путин заяви, че тясната координация с Китай по отношение на външната политика е от решаващо значение в сегашната трудна обстановка, предадоха световните агенции, като цитират изявление от срещата му с китайския президент Си Цзинпин в Пекин. Това е първото посещение на руския държавен глава в голяма световна сила след началото на нашествието му в Украйна, посочват агенциите.​​​​

"В настоящите трудни условия е особено необходима тясна координация на външната политика - именно това правим, а днес ще обсъдим и всичко това", каза Путин, цитиран от Ройтерс. Путин нарече Си свой "скъп приятел" и похвали инициативата "Един пояс, един път" за това, че обединява света. "Относно Северния морски път Русия не просто предлага на партньорите си да използват активно неговия транзитен потенциал. Нещо повече - каним заинтересованите страни да участват пряко в неговото развитие", заяви руският държавен глава, цитиран от ТАСС. "Готови сме да осигурим надеждна ледена навигация, комуникации и доставки", допълни той.

Путин изтъкна, че "още през следващата година навигацията за товарните кораби от ледови клас по цялото протежение на Северния морски път ще стане целогодишна".

Китай и Русия поддържат тясна и ефективна стратегическа координация, а обемът на двустранната търговия достигна исторически връх, заяви от своя страна китайският президент пред руския си колега. Взаимното политическо доверие между двете страни непрекъснато се задълбочава, добавил е Си, цитиран от държавната информационна агенция Синхуа. Той също така призова двете страни да положат усилия за запазване на "международната равнопоставеност и справедливост", добавя Франс прес. Си подчерта добрите работни отношения с Путин, като отбеляза, че двамата са се срещали 42 пъти за последните 10 години, отбелязва Синхуа.

Путин приветства "успехите" на Китай в мащабния инфраструктурен, търговски и финансов проект, известен като "Новите пътища на коприната". "Щастливи сме да видим този голям успех, защото той означава много за много от нас", добави руският президент.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • Си да арестува венага жужето и да го предаде на Хага вързано с въже.

    18 Окт 2023 9:59ч.

    Военопрестъпник и сатрап.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Катил

    18 Окт 2023 10:45ч.

    Световния хегемон е в ступор. Самолетоносачите и световната агресия на "изключителните" вече са джаза! Светът ежедневно върви към промяна на дневния ред, и той все по-малко се свързва със "Златния милиард". Все по-малко значение имат едностранните санкции, които направиха РФ по- силна и икономически и военно-политически, за разлика от тези страни които ги налагат. Неизбежна е победата на "многополюсния свят", който вече се организира за сътрудничество, без глупости като "западни ценности", "правила"които никой не е виждал, защото никой не ги е писал, а са в лексиката на смятащите се за ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тотален разпад

    19 Окт 2023 19:03ч.

    Тъй като съм бая тъп, дали е възможно източникът на този материал - БТА, да ми разясни защо в предпоследното изречение думата "успехите" (на Китай) е поставена в кавички? Може би защото списувачът от БТА е пожелал да вмени на читателите, че успехите на Китай са всъщност "успехи"? БТА - МНОГО ДРАЗНИТЕ, да знаете!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи