Путин ще посети утре ОАЕ и Саудитска Арабия

Путин ще посети утре ОАЕ и Саудитска Арабия

Руският президент Владимир Путин разговаря със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман на срещата на Г-20 в Осака, Япония, 28 юни 2019 г. Снимка: AP

Руският президент Владимир Путин ще пристигне утре на работна визита в Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Саудитска Арабия, а на следващия ден ще проведе в Русия преговори с иранския си колега Ебрахим Раиси, съобщи днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Попитан дали Путин ще обсъди възможни координирани действия на световните петролни пазари по време на обиколката си в Персийския залив, говорителят каза, че подобни разговори се водят в рамките на формата ОПЕК+, но въпросът винаги е стоял на дневен ред.

Визитата идва, след като миналия четвъртък страните от ОПЕК+ се споразумяха доброволно да намалят доставките на петрол с около 2,2 милиона барела на ден - стъпка, която беше посрещната със скептицизъм на световните петролни пазари.

Плановете на Путин да пътува до Саудитска Арабия, която е най-големият износител на петрол в света, както и до ОАЕ, за първи път бяха оповестени вчера от новинарския сайт ШОТ. Сайтът, цитира съветника по външната политика на Кремъл Юрий Ушаков, който съобщи, че Путин първо ще  посети ОАЕ, а след това и Саудитска Арабия, където ще преговаря основно с престолонаследника Мохамед бин Салман.

Путин и саудитският принц установиха близки отношения, посочва Ройтерс. Това спомогна за сключването на споразумение за създаване на групата ОПЕК+ в края на 2016 г. с цел да се влияе на световните петролни пазари, откъдето идва голяма част от бюджетните приходи и на двете държави.

От друга страна, Дубай се превърна във важен търговски хъб за руските петролни компании, включително за втората по големина руска петролна компания "Лукойл", която премести част от дейността си в града, след като европейските санкции срещу Москва принудиха руските компании да пребазират своята дейност на неутрална територия.

Путин рядко пътува в чужбина през последните години и то основно в страните от бившия Съветски съюз. Последната му визита извън тази група държави беше в Китай през октомври, посочва Ройтерс.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Да не вземат да го арестуват

  05 Дек 2023 12:38ч.

  Той само в С. Корея и Беларус може да ходи свободно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сашо

  05 Дек 2023 12:42ч.

  По-скора теб и мен могат да арестуват, отколкато него. Говаря по принцип.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  05 Дек 2023 13:12ч.

  Доста интересно посещение.Не е анонсирано достатъчно предварително.За да отиде Лидерът в рази сложна геополитическа обстановка в зона изпълнена с доста американски бази значи ще се обсъжда нещо много важно. А може просто да е "гордост".Байдън ходи в Близкия Изток значи и Путин требе да отиде.Предполагам маршрута ще е над Иран. Интересно е, че на другия ден в Москва идват персите.Пече се нещо.Да изчакаме... :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пече се, разбира се,

  05 Дек 2023 15:51ч.

  яйце на задника на европейците с цените на петрола, значи и на нашия, щото и ние минаваме за такива. Нямам представа защо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи