Путин: С Ердоган ще обсъдим кризата в Украйна, отворени сме за дискусии за зърнената сделка

Путин: С Ердоган ще обсъдим кризата в Украйна, отворени сме за дискусии за зърнената сделка

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Руският президент Владимир Путин приветства днес турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган в Сочи, предаде Ройтерс. Путин подчерта в началото на разговора, че двамата лидери са издигнали отношенията между двете страни на "много добро, високо ниво". Руският държавен глава каза още, че двамата ще обърнат внимание и на ситуацията в Украйна.

"Ще обсъдим кризата в Украйна, отворени сме за дискусии за зърнената сделка", обясни руският президент, цитиран от БТА. 

Президентите на Русия и Турция ще обърнат внимание и на въпросите, свързани с енергетиката.

"Надявам се в най-близко бъдеще да приключим преговорите за турския газоразпределителен център", заяви лидерът на Руската Федерация пред Ердоган. Той допълни, че Русия напредва в сътрудничеството в енергийната сфера с Турция, както и че изграждането на атомната централа "Аккую" присъства в дневния ред.

Турция ще продължи да развива отношенията си с Русия в сферата на доставките на природен газ и ги смята за много важни, заяви днес президентът Реджеп Тайип Ердоган в Сочи в началото на среща с руския държавен глава Владимир Путин, предаде ТАСС.

"Стъпките, които предприемаме по отношение на отбранителната промишленост, са много важни. Ние имаме и много важни отношения с Русия в областта на енергетиката, особено в областта на природния газ. Смятаме, че ще продължим да развиваме тези отношения", посочи турският президент.

Той изрази увереност, че Анкара и Москва ще успеят да предприемат стъпки в рамките на плановете за строежа на втора АЕЦ в Турция, която може да се намира в Синоп, на брега на Черно море.

Той добави, че в момента работите по строителството на първата турска АЕЦ в Аккую вървят успешно и отбеляза, че са били създадени около 25 000 работни места. "Работата по първия енергоблок върви много добре", подчерта Ердоган.

Турският президент изрази надежда, че в близко време годишният стокооборот с Русия ще достигне 100 милиарда долара.

"В момента стокооборотът между Турция и Русия възлиза на 62 милиарда долара. Той се приближава към целта от 100 милиарда долара и това ни радва", посочи Ердоган.

Ердоган заяви, че отношенията между Турция и Русия се развиват положително в много аспекти и "преминават през напълно различен период".

Той подчерта, че днешният разговор с Путин за зърнената сделка се следи от цял свят с надежда за постигане на резултат.

"Най-важната стъпка е това, че днес целият свят следи за зърнения коридор по време на срещата на върха Турция-Русия. Те очакват да видят какъв ще бъде резултатът днес. Мисля, че съобщението, което ще бъде направено на пресконференцията след нашите срещи, ще бъде стъпка, насочена към целия свят, особено към развиващите се африкански държави", каза Ердоган.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Интереса клати феса...

    04 Sep 2023 18:42ч.

    И докато тази поговорка (чия е не знам), е в ход при турците , унгарците, и прочие....то колониалните слуги (съдбата дано ги съкруши с най гадните изненади на земният им път ) се чудят кое да режат ( все още има 34 години след началото та погрома над НРБ ) и кое да унищожават и раздават...Младите, няма да разберете никога какво сте изгубили, никога , като достойнство, като икономика, селско стопанство...Зад пълните молове стои една куха колония с пустеещи селца и градове и унищожено достойнство.Но това си е вашият път...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моловете са пълни с боклуци

    04 Sep 2023 19:01ч.

    И като няма друго, се купува. Печелят моловете, милиони се изнасят навън.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мина

    04 Sep 2023 19:42ч.

    Ердоган мисли за държавата и народа си, а нашите продажници мислят за собствените си джобове и потупване по рамото от посолството. Подаряваме въоръжението си, ще подарим оборудването за АЕЦ Белене по същата причина. А народът ще плаща за ново оръжие от "големия брат", ще плаща за скъп втечнен газ, а за тока в следващите години не ми се говори. Идиоти ни управляват, докато ние спим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моловете си имат проблеми

    04 Sep 2023 19:44ч.

    и те ще се множат. Българинът няма да допусне да западнат дребните магазинчета. От моловете се купуват само промоционални стоки. И това ще е до време. Трябва да стимулираме родното.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако

    04 Sep 2023 19:46ч.

    искаме да оцелеем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гост

    04 Sep 2023 19:52ч.

    Сделка ще има и точно за това турския лидер замина за среща. Той отлично познава курвето Путкин и ще го клати отзад доколкото му е нужен както го клатиха и млатиха и при Минските споразумения . Путя обожава да го клатят . Страхливеца загуби всякакъв респект . Тъжното е че в негово лице се унижава Русия .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Santana

    04 Sep 2023 20:10ч.

    Не познаваш нито руснаците, нито Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калински

    04 Sep 2023 20:16ч.

    Абе айде пийте ги тези хапчета бе.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Господ

    04 Sep 2023 20:18ч.

    ще намести нещата. Къде с гръм, къде с огън, къде с вода. Че мравките много се разшаваха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи