Путин: Русия остава извън зърнената сделка, но ще даде 1 млн. тона зърно за нуждаещите се страни

Путин: Русия остава извън зърнената сделка, но ще даде 1 млн. тона зърно за нуждаещите се страни

Следвайте "Гласове" в Телеграм

На този етап Русия остава извън сделката за безопасен износ на зърно през Черно море, вместо това с помощта на Турция и Катар ще предостави безвъзмездно един милион тона зърно на нуждаещите се страни. Това заяви руския лидер Владимир Путин след тричасови разговори с турския му колега Реджеп Ердоган в курорта Сочи, предаде Ройтерс.

Путин повтори предишните си позиции, че Русия е била принудена да излезе от споразумението, защото западните страни възпрепятстват износа на руска земеделска продукция и техника, както и че 70% от изнесеното през съществувалите коридори през Черно море украинско зърно не е стигнало до развиващия се свят, а е продадено на развити страни, включително в Европейския съюз. 

Руският президент допълни, че собствената зърнена продукция, която възнамерява да предостави безплатно на бедните страни, ще бъде обработена в Турция и доставена с помощта на Катар. Доставките трябва да започнат в следващите 2 до 3 седмици.

Турският президент от своя страна заяви, че се надява на скорошен напредък по връщането на Русия в сделката за износ през Черно море.

Междувременно украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че очаква президентът Володимир Зеленски да разговаря с турския лидер след срещата на Ердоган с руския президент Владимир Путин.

"Убеден съм, че въз основа на резултатите от разговора на Ердоган с Путин ще има контакт между президента Ердоган и президента Зеленски. Има доверие в отношенията между президента Зеленски и президента Ердоган", каза Кулеба.
 

Източници: БНР, bgonair.bg

 

 

 

Коментари

  • OLD

    04 Sep 2023 21:10ч.

    Триспонтов Карамбол? Или скоуш? Мека "Мария"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • русский "освободитель"

    04 Sep 2023 22:28ч.

    В.В.Путьо Великодушний и Милостивий:-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    04 Sep 2023 23:17ч.

    Гледах го и слушах Тайпи .... Не е чул приятни неща. А тия дни му избомбиха и малко аскер в Сирия. Има една приказка, магарето рие, рие, па му падне на гърба !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха

    05 Sep 2023 0:37ч.

    Тайпи пак захлеби! Евала, ашколсун! Така се прави политика. Да не забравяме, че от земетресението му се отвори огромен кратер в хазната, а ония с хануките и зад голямата локва го държат здраво за шлифера. Пък и байрактарите тряя се продават някъде...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи