Путин призова да се анализира въпросът за легитимността на Зеленски

Путин призова да се анализира въпросът за легитимността на Зеленски

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Върховната рада и нейният председател остават единствените легитимни органи на властта в Украйна, заяви Владимир Путин, докато отговаряше на въпроси на журналисти в Узбекистан.

"Строго погледнато, според предварителната оценка, единствената легитимна власт (в Украйна. - бел. ред.) остават парламентът и председателят на Радата. Общо взето, ако искат да проведат президентски избори, тогава ще е необходимо да се отмени законът за военното положение, това е всичко. Да се проведат избори, но те не пожелаха да го направят", подчерта той.

Държавният глава отбеляза, че този въпрос трябва да бъде сериозно и задълбочено анализиран. Той добави, че украинската конституция предвижда разширяване на правомощията на парламента, но не и на президента, по време на военното положение. В същото време основният закон не казва нищо за това, че резултатите от миналите избори на държавен глава се удължават, ако не се провеждат нови.

"Има член 111 от украинската конституция, който гласи, че в този случай правомощията на върховната власт, всъщност президентските правомощия, се предават на председателя на парламента", уточни Путин.

Президентът също така подчерта, че намерението на украинските господари е тежестта на непопулярните решения да бъде понесена от сегашните киевски власти. Това включва и по-нататъшното намаляване на възрастта за военна служба. След подобни неуспешни стъпки господарите вероятно ще заменят "представителите на изпълнителната власт" с такива, които няма да носят отговорност за тези решения. Путин отбеляза, че "ако това е идеята, логиката е ясна".

Държавният глава добави, че Русия ще действа както намери за добре, независимо от това кой е на власт в Украйна.

Ако Западът продължи да въоръжава Украйна с оръжия с далечен обсег, Русия ще разшири санитарните зони по границите си, както направи в Харковска област. Ще пожънете плодовете на това, което сте посели, каза още Путин.К

"Комсомолская правда" синтезира темите, по които говори Путин: 

Оръжия с голям обсег на действие срещу Русия? 

Президентът беше попитан какво мисли за намерението на Запада да позволи на Киев да обстрелва руска територия с оръжия с далечен обсег.

"Задачата за полета (на ракетите - бел. ред.) се подготвя не от украински военнослужещи, а от представители на страните от НАТО. Така че представителите на страните от НАТО, особено в Европа, особено малките страни, трябва да са наясно с какво си играят. Те трябва да помнят, че обикновено това е държава с малка територия и много гъсто население. Това е фактор, който те трябва да имат предвид, преди да говорят за нанасяне на удари дълбоко в руската територия. Това са сериозни неща и ние следим това много внимателно", заяви президентът

"Постоянната ескалация може да доведе до сериозни последици. Искат ли глобален конфликт? Искаха да се споразумеем за стратегическите оръжия, но сега нещо не показват голямо желание", добави той.

За предложението на Лукашенко за преговори с ВСУ

"За съжаление, засега Александър Григориевич не командва военните в Украйна. Ако го правеше, отдавна щяхме да сме приключили този конфликт. И то за взаимно удовлетворение. Щяхме да намерим решение с Украйна, ако сега Украйна се командваше от хора, които биха се ръководили от националните интереси, а не от интересите на своите господари в Европа и извън нея", подчерта Путин.

Защо няма преговори с Киев 

"Те не искат да преговарят, а държат да получат нещо и да обърнат хода на битката. Това не се получава. И колкото повече са опитите, толкова повече ще са загубите. А тези загуби далеч не са в полза на украинските въоръжени сили. Защо се случва това? Днешните управници на Украйна не съжаляват за тези хора, не ги смятат за свои.

Това е проблемът и трагедията на днешна Украйна - те не смятат тези хора за свои, те не защитават интересите на днешния украински народ", заяви руският лидер.

За статута на талибаните като терористи? 

"Това непрекъснато се обсъжда. В Афганистан има проблеми, за тях се знае. Въпросът е как да се изградят отношения със сегашното правителство. Но ние трябва да изграждаме отношения - тези хора контролират цяла една страна и трябва да изграждаме отношения въз основа на тези съображения. Ние се съобразяваме с мнението на всеки партньор или приятел."

Относно присъствието на европейски съветници в украинската армия 

"Да, знаем, че има наемници, това не е нищо ново. Чуваме английска и френска реч в ефир... Под прикритието на наемници има специалисти, които обслужват прецизни оръжия. Те са там и търпят загуби", заяви президентът.

Путин говори отделно за военните съветници от Полша.

"Ако контингенти от европейски държави дойдат заедно с поляците, други ще си тръгнат - поляците никога. Това е очевидно!"

Източници: Риа Новости, ТАСС, kp.ru

 

Коментари

 • Ghost

  28 Май 2024 17:29ч.

  Бе то украинската конституция и други неща пише,та Путин чак война започна...инак наистина е странно футболното първенство да върви, но не и изборите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 2015 г. Срещата в Минск: "Реален шанс" и "лъч надежда" за мир в Украйна!

  28 Май 2024 18:03ч.

  2015 г. Срещата в Минск: "Реален шанс" и "лъч надежда" за мир в Украйна! 11-12 февруари 2015 г. Срещата завърши с два документа. Първият представлява декларация на Ангела Меркел, Франсоа Оланд, Владимир Путин и Петро Порошенко, с която те поемат ангажимент ДА СПАЗВАТ суверенитета и териториалната цялост на Украйна и да провеждат редовни срещи, за да се гарантира изпълнението на минските споразумения. Вторият документ се нарича ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Великолепна новинарска статия от 2015 г.

  28 Май 2024 18:04ч.

  Чети не пиши наизуст, кой какво е започнал, отлично знаеш - призрако, привидение, дух, фантом - https://www.mediapool.bg/sreshtata-v-minsk-realen-shans-i-lach-nadezhda-za-mir-v-ukraina-news230485.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Меркел, Оланд, Путин и Порошенко с ангажимент да спазват суверенитета и териториалната цялост на Украйна!

  28 Май 2024 18:05ч.

  Защо Меркел, Оланд и Порошенко НЕ СПАЗИХА този ангажимент, ами се изсмяха коварно в лицето на Путин, че са го излъгали?! ВИНА ЗА ВОЙНАТА ДНЕС В УКРАЙНА ИМАТ ЛЪЖЦИТЕ, и хилядите жертви са тяхна отговорност, от която никога няма да се отърват! На съвестта на Меркел, Оланд и Порошенко лежат с огромна тежест хилядите трупове из цяла Украйна, допуснали войната с лъжа и коварство да обучават нещастното младо поколение на Украйна да мрази и убива братята си в Русия! В името на какво е лъжата, а канцлер Меркел, президент Оланд и Порошенко (шоколадения крал), в името на какво излъгахте народа на Украйна?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путя

  28 Май 2024 18:09ч.

  Все го лъжат. 😅😀😄🙄

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  28 Май 2024 20:03ч.

  Да, скъпи мужик, и теб са те излъгали, че имаш мозък, но дори и под името Путя си личи кой си...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мдаа,

  28 Май 2024 17:29ч.

  Хитлер е нямал тоз проблем. И е бил неатакуем по тая линия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  28 Май 2024 17:32ч.

  Специално Хитлер получава властта си след серия референдуми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо на Путя му пука кой е президент на някаква си страна?

  28 Май 2024 17:31ч.

  Защо не гледа своето си?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Незнам кой е Путя, сигурно ти, но Путин ако се ползват по руски обекти наши оръжия или на западняци

  28 Май 2024 17:47ч.

  Няма да вини Зеленски, защото той е никой в момента, а се прехвърля на нашенци и на запдняци. С тях ще си "говори"! ... Разбра ли, Путя недоклатена!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  28 Май 2024 17:49ч.

  Защото все някой имащ представителната власт да подпише капитулацията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нищо не ти се разбира

  28 Май 2024 18:10ч.

  Неграмотен, прост фатмак. Кажи сега какво искаш да кажеш. 🙄😄😀😅😃😁

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  28 Май 2024 20:05ч.

  Не, скъпа мужик путя, много добре му се разбира, просто ти е много гладко мозъчето за да го схванеш ти точно, вероятно защото си глупав небинарен джендър

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мужик

  28 Май 2024 17:39ч.

  И на твоя приятел Ким анализирай. Хахаха. За твоята да не говорим, само в най- пропадналите режими в срадна Азия имат по- висок процент от тебе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пак ни теглил една североатлантическа просташка

  28 Май 2024 17:44ч.

  Сороспийски фелдфебел Биг Брадър, дето постоянно ни навиква тъдява грубиянски като старшина на рота, пак влязъл да се възмущава от демокрацията в Централна и Източна Азия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Мужик 28 Май 2024 17:39ч.

  28 Май 2024 17:45ч.

  ей, с форматирания мозък. Защо не спреш да си губиш времето тук и не одиш в Дневник?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мужик Путя

  28 Май 2024 20:06ч.

  Защото събирам деньги на операция за смяна на пола и работя с дваесе ника

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В случае ударов по России дальнобойным оружием что-то может произойти с космическими средствами разведки НАТО

  28 Май 2024 17:44ч.

  Защо пропуснахте да напишете най-важното казано от Путин днес?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • еврокомикс, в качеството си на жалко нищожество

  28 Май 2024 18:05ч.

  Кой ли пък те питаше кое ти е през оная работа и дали изобщо я имаш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НАТО е частната войска на най-богатите хора на Земята и врагове на Христос, наречени в Апокалипсиса на Библията „десет едночасови царе без царство с една мисъл“ – световно господство! (Откр.17:12-14)

  28 Май 2024 18:08ч.

  Е, затова има пълен ОТКАЗ за МИРНО решение и ще се бием като примитиви и диваци от първобитно-общинния строй! Е, затова има пълно БЕЗЗАКОНИЕ хаос и бандитизъм на държавно ниво! ПОЗОР ЗА ЗАПАДА и ЕВРОПЕЙСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ! .... Това обяснява безумието и отказът за намиране на мирно решение на всеки конфликт на цялата Планета. ТЕ ("10-те богати едночасови царе") просто си търсят кръвопролитията за да всяват страх и ужас, и подчинение... и ТЕ се чувстват щастливи от насилието и смъртта на милиони човеци! Без думи. И за какво им е това "световно господство", като имат всичко за да си живеят в охолство и без "световно господство"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • изтекъл срок на годност?!

  28 Май 2024 18:10ч.

  Дайте го на Кадиров!!! Он че го утилизира хуманистически...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НАТО е частната войска на най-богатите хора на Земята...

  28 Май 2024 18:13ч.

  "Нещата не са толкова елементарни! НАТО е частната войска на най-богатите хора на Земята и врагове на Христос, наречени в Апокалипсиса на Библията „десет едночасови царе без царство с една мисъл“ – световно господство (Откр.17:12-14). Русия пречи за налагането на цифровият им концлагер (Нов световен ред предсказан в Откр.13:16-18). Затова скърцат със зъби с/у нея! ......... От последния стих на Откр.17:14, е видно, че ще се появят на световната сцена в навечерието на Второто Христово пришествие преди края на света, за да водят война с „Агнето“ (Христос), но заедно с войската им НАТО и демоничната сила стояща зад тях (Откр.12:7-12), ще бъдат заличени от лицето на Земята (Откр.16:16), и за вечни времена затворени в „огненото езеро“ (Откр.20:10) където е „плач и скърцане със зъби“ (Мат.24:51). .......... Това е „края на света“- победа на Доброто (Христос) над злото - (древната змия наречена в Библията дявол и сатана стоящ зад „царете“), а не повсеместно изтребване на човечеството както някои си мислят!" ....... Благодарности за човека пуснал този пост за ПРОСВЕЩЕНИЕ на всички хора, под съседната статия за ядрените удари по Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  28 Май 2024 18:15ч.

  Украинската конституция не предвижда президент да заема длъжността повече от 5 години. Радата гласува да няма избори за президент. Радата може да измени конституцията, но не може да гласува противоконституционен закон. Казано накратко: Зеленски не е законен президент и всичко, което подписва може да бъде оспорвано в бъдеще от самите украинци. Именно това казва Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  28 Май 2024 18:15ч.

  Украинската конституция не предвижда президент да заема длъжността повече от 5 години. Радата гласува да няма избори за президент. Радата може да измени конституцията, но не може да гласува противоконституционен закон. Казано накратко: Зеленски не е законен президент и всичко, което подписва може да бъде оспорвано в бъдеще от самите украинци. Именно това казва Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джудистко спокойствие и трезва равносметка

  28 Май 2024 18:41ч.

  Новите тезиси на Путин (споделено успоредно с оглед на горното изявление) - https://rusvesna.su/news/1716904859

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Юдо-хазарска върхушка е на власт в Киев

  28 Май 2024 18:50ч.

  Затова Путин констатира: "Днешните управници на Украйна не съжаляват за тези хора, не ги смятат за свои."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Време е

  28 Май 2024 18:56ч.

  Зеленски е толкова легитимен президент на Украйна, колкото е лигитимна Тихановска за Беларус, посрещната тук с аплодисменти от Простокиро и жълтопаветниците. Време е европейските му покровители да си го приберат, иначе ще бъде доставен с чувал в Москва и съден за престъпленията му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи