Путин приветства решението на ОПЕК+ да намали добива на петрол

Путин приветства решението на ОПЕК+ да намали добива на петрол

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Владимир Путин вчера приветства решението на ОПЕК+ от миналата седмица да намали добива на петрол с цел стабилизиране на глобалните енергийни пазари. Президентът на Русия направи това по време на среща в Санкт Петербург с шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян, президент на Обединените арабски емирства (ОАЕ) и емир на Абу Даби, предаде АП. 

Във встъпителната си реч Путин подчерта, че двустранните отношения са важни за поддържането на регионалната и глобалната стабилност въпреки настоящите „трудности в международните отношения“. Руският лидер изтъкна подкрепата на Нахаян за решението на ОПЕК+, което, по думите му, „не е насочено срещу никого“.

Намаляването на добива на петрол с два милиона барела дневно, което бе критикувано остро от Запада, ще повиши цените и мнозина смятат, че то ще помогне на Русия да финансира военното си нашествие в Украйна. Освен това съкращаването на производството създава риск от повишаване на цените на течните горива в САЩ в навечерието на междинните избори през ноември, посочва АП.

Агенцията припомни, че ОАЕ поддържа тесни бизнес контакти с Русия и се въздържа от присъединяване към западните санкции. Путин похвали Нахаян за съдействието му за решаването на някои „наистина деликатни хуманитарни въпроси“ в Украйна. 

 

Коментари

  • Марк МЕТА Шикългрубер

    12 Окт 2022 8:30ч.

    На излизане от срещата времето се беше влошило и шейх Мохамед бин Зайед, излезе наметнат с палтото на Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    12 Окт 2022 8:43ч.

    май май целия Арабски п-в показа среден на САЩ. Колкото и да се мълчи по темата в медиите, звука от мокрия шамар още кънти в ушите на американците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи