Путин предложил "Вагнер" да продължи с нов командир, Пригожин не се съгласил

Путин предложил "Вагнер" да продължи с нов командир, Пригожин не се съгласил

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Президентът на Русия Владимир Путин разкри пред репортер на вестник “Комерсант” нови подробности за личната си среща с командирите от наемническата групировка “Вагнер” и Евгений Пригожин на 29 юни в Кремъл.

Владимир Путин заяви пред Андрей Колесников, който от дълги години отразява Кремъл, че на срещата е предложил на бойците от “Вагнер” да продължат да служат под командването на човека, който ги е ръководил през последните 16 години. Става дума за ветерана от войните в Афганистан и Чечения Андрей Трошев с прякор Седой.

По думите на Путин мнозина от тях са кимали в знак на одобрение, но соченият за основател на групировката Евгений Пригожин е казал:

“Не, момчетата не са съгласни с такова решение”.

На уточняващ въпрос дали “Вагнер” ще се запази като бойна единица президентът отговори, че групировката не съществува юридически и че в Русия няма закон за частните военни организации.

Путин посочи, че въпросът с узаконяването на тези организации трябва да бъде обсъден от Държавната дума и правителството.

Срещата с президента в Кремъл се състоя пет дни след въоръжения метеж в Русия, продължи около три часа и в нея участваха Евгений Пригожин и 34-ма полеви командири от “Вагнер”.

Източник: БНР

 

 

 

Коментари

  • “ соченият за основател на групировката Евгений Пригожин”

    14 Юли 2023 21:56ч.

    Пригожин не е основател на групировката. Основател е Уткин, с прозвище Вагнер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дрън дрън

    14 Юли 2023 22:31ч.

    Че и цитати кой кво казал...хуморески...пригожин е д.л.на путин и работи за него..ако това не се знае,коментарите са излишни..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И се води

    14 Юли 2023 23:00ч.

    битка на терена на тъпите олигофрени не срещу тях,а срещу чичко долар...и добре е да се знае,че идват времена в които хегемон в света ще бъде не тоа дето печата чичо долар,а тоя който владее ресурсите на планетата...щото и той пръв ще овладее космоса и редките метали...а 90 процента от тях са в Сибир Монголия и Китай..идват времена в които бг народ трябва да си търси приятели със суровини и ресурси..щото анадола го зове..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИЛ

    15 Юли 2023 0:23ч.

    Малка подробност е ,че : "Бойците от ЧВК "Вагнер", които ще сключат договор с Министерството на отбраната, ще останат в Русия под ръководството на Героя на Русия Андрей Трошев. Според "Комерсант" Владимир Путин е говорил за това на изложението за квантови постижения в Световния търговски център." Под шапката на МО,а не като самостоятелна бойна единица

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    15 Юли 2023 0:31ч.

    Запада беше изигран от добре обмислено активно мероприятие. Само уважаемия доц. Вацев схвана бързо играта. Нашето проамериканско правителство начело с Прероденият Богдан Филов, даже си помисли, че в Русия е дошъл от небитието Лъже Димитрий. Кирчо вече потриваше за подарък мезонет в Рубльовка...Кратка беше радостта им!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тъжен помен

    15 Юли 2023 13:10ч.

    Станаха 40 дни от началото на гръмко прокламираната украинска "контраофанзива" . Тая дето щеше да прогони "окупаторите", да върне Крим, Донбас, да излезе на границите от 1991 ... а после ? После скрит текст в скоби - напред към Кубан, Волга, Москва разбира се и до Урал !!! Нищо ново след "Барбароса" , но в локално бандеровско изпълнение. Историята се повтаряла, като фарс, разправят... Та така. Контраофанзивата, ако се изразим по украински "ушла на .уй" . Резултатите й са печални. 30 000 убити войници от ВСУ . 700 /!!!/ унищожени танка и бронемашини , основно съветски модели, но също тридесетина "Леопард"-а, още толкова "Брадли"-та , над 160 гаубици 777 , БМ "Мардер" ... и т.н. ВСУ беше жестоко наритано без да постигне нищо ! Телодвиженията на украинците бяха и са в "сивата зона" , прострелвана от двете артилерии. По най-гръмките статистики /британски/, за 40 дена "контраофанзива" , украинците са отвоювали 300 кв.км. територия. Да визуализираме - на един фронт с дължина 300 км. /а фронтът в Украйна е поне 4 пъти по толкова/ , ВСУ са се придвижили с 1 км. напред. 1000 метра !!! Това разбира се е комично и означава никакво придвижване, маневри в ничията земя, далеч пред Първата отбранителна линия на руснаците / а те имат поне три такива в дълбочина/. Броят превзетите села - повечето от тях географски наименования на полета. Десетина такива ! Прехвалената НАТО-вска бойна техника се оказа негодна за реалната война. След като още в първите дни КА 52 разнесе "Леопард"-ите, украинците ги върнаха назад в укритията. Немските машини безспорно са качествени технически постижения, добро оръдие с голяма далекобойност и отлична оптика. Претендират и за силна бронезащитеност, но не съвсем. Защитени са само отпред. За ракетни атаки от горе /хеликоптери/ или отстрани /ПТУР/ се оказаха слабички, и най-важното. Много претенциозни за обслужване в суровите руски условия. Всеки "Леопард", на който липсва част, или нещо е излезнало от строй, се "занулява" и стои и чака. Чакането да се докара липсващата част /от Полша , от Германия/ продължава средно ... 1 седмица. През това време танка е небоеспособен. Същото важи и за останалите НАТО-вски образци. Поради това ВСУ атакува основно със старото "златно" съветско въоръжение - Т 72 разни версии. За тяхно съжаление количествата стават все по-ограничени и по-ограничени... НАТО-вското въоръжение се доказа като неефективно поради тази "пропаст" между декларирани технически характеристики /високи/ и реалното практическо приложение на бойното поле /слабо ефективно/. В допълнение и човешкия фактор. Бойците на ВСУ въпреки кратките обучения не могат да владеята НАТО-вската техника в тази степен като съветската. Нямат технически опит. Инструкциите са на чужд език. Дори надписите са на чужд език. В реална битка един танкист няма време за немска или английска филология, да разчита надписите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мислещ

    15 Юли 2023 13:16ч.

    Истински преврат в Русия е невъзможен. Путин чрез различни механизми владее основните сили за влияние - набиращият сили промишлен капитал - ВПК, който се представя все по- добре в СВО, гражданския капитал , химическа индустрия, Росатом, Роскосмос, селско стопанство, незапомнен добив на зърно , пълен контрол на пазара на химически торове в ЕС , а това е прехраната на европейците . Но също така и финансово олигархичния капитал, който губи позиции но е все по -зависим от Кремъл, чрез концесиите . Също така централната банка която се справи добре с кризата, но Набиулина е все повече подложена на критика, че провежда политиката на МВФ , ограничава кредитирането, бави валутата на БРИКС и може да загуби поста си от някой по- малко зависим от запада. Ако добавим и това, че СВО върви добре . Русия бавно и сигурно унищожава възможностите на Украйна да води война. Обезсмисля възможностите на Запада за военна помощ- повече от 200 млр. долара военна помощ вече са потрошени по полетата на Украйна. Втора такава помощ няма да има и това означава , че Русия бавно поема контрол и трупа резерви. Между 5-7 млр. месечно струва гражданската издръжка на Украйна- засега тя се осигурява от ЕС но скоро гражданите на ЕС ще направят това невъзможно. На път е Русия да постигне стратегическите си цели в Украйна.Добре се развиват и международните проекти на Русия- Брикс, ШОС , ОПЕК + , процеса на дедоларизация и други- добре върви износа над 35 милиарда излишък по текущата сметка се очакват до кроя на годината и то при положение, че намалява дела на нефта и газа за сметка на други продукти. Има и много трудности - някои от санкциите удрят тежко, рублата отслабна , но това насърчава износа, но Русия разбра най- важното че с пълна мобилизация на собствени сили и с подкрепата на верни съюзнизи може без Запада, поне засега.Руснаците добиха самочувствие и се стегнха , а това е много важно за тях. От Украйна идват повече от 15 милиона чистокравни , образовани Руснаци - безцененен човешки ресурс. Над тези сложни процеси , които се развиват добре за Русия се извисява фигурата на Путин - не като диктатор -сатрап, а като лидер, който в продължение на повече от 20 години упражнява успешно сложни процеси, изцяло в полза на страната си и на хората които са го избрали. Напълно закономерно огромна част от хората го подкрепят. Той върна достойнството ра руския човек, даде му морална сила, чрез православието, направи Русия ключов играч в световните дела. При неговото управление руснаците не живеят добре, но те никога не са живели по- добре , а той им създава увереност че нещата вървят в правилна посока и са под пълен контрол. Допусна и много грешки , до да си припомним в какво състояние взе Русия. Всичко това , го прави най- значимия световен лидер на 21 век , и един от най значимите в Руската история , наравно с Петър 1 и Екатерина Великая.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тъжен помен 1

    15 Юли 2023 13:31ч.

    ВСУ изхаби основната част от новоформираните бригади. По приблизителни данни зад фронтовата линия им остава 30-40 хилядна групировка резерви. Това горе-долу стига да построят отбрана , но е съвършено недостатъчно за да продължават настъплението ! Следователно към днешна дата, макар още сраженията да продължават на много направления, можем уверено да считаме че "КОНТРАОФАНЗИВАТА" Е ПРОВАЛЕНА. Не само провалена, още от сега се загатва бъдеща руска офанзива. В някои зони тя вече е факт - Кременая, Лиманск, Авдеевка. В други зони има начални признаци че предстои такава - на север. Русия неохотно, но с мрачната неизбежност на притиснат в ъгъла, започна да нараства потенциала си. В момента руският ВПК е достигнал 10% ръст на месечна база !!! Всеки месец военната продукция в РФ нараства с 10 % , което е темп, невиждан от ВСВ насам. Темп , който значи че за една година военни действия Русия почти утроява продукцията си от ВПК. Денонощно - 24/24 , 7/7 , на три смени, руските военни предприятия бълват артилерийски снаряди, ракети, бронетехника. Съществуващи фактории за самолети, хеликоптери, по-високо технологични оръжия, се разширяват и удвояват. Времето стабилно работи за руснаците, този исторически феномен е добре познат. Отсреща какаво ? Съветската техника на ВСУ, както се отбеляза, върви към приключване. НАТО-вската техника е в пъти по-малко като количества и много проблемна за реалните бойни действия. Авиация ВСУ почти няма, дори появата на 2 ескадрили Ф 16 блокове 30-40 няма да промени нещо съществено / ще бъдат бързо "приземени" от руската ПВО и СУ 35/.Перспективите пред Украйна на бойното поле не са розови, и тепърва ще стават все по-мрачни. Единственият начин да поддържат "огъня" , поне засега, е масовия "лов на доброволци" по улиците на украинските градове, но и тук ресурса не е безкраен. За морално-волевите характеристики на мобилизираните може да съдим по масовите предавания в плен в ръцете на руснаците. 40 дена от началото на "КОНТАОФАНЗИВАТА" вече можем да отчетем тъжен помен от нея. Жалко за унищежените ЗА НИЩО 30 000 нови украински мъже и младежи. Но такава е задачата на кървавия клоун - война до последния хохол.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добре се развиват и международните проекти на Русия- Брикс, ШОС , ОПЕК +

    15 Юли 2023 14:12ч.

    абе направо процъфтяват

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Процъвтяват, да

    15 Юли 2023 14:19ч.

    Върволица от кандидати за членство в БРИКС. Саудитска Арабия продава нефт за юани ! Дедоларизация на световната икономика. 30 милиарда бюджетен излишък на РФ за 2023... И най-ужасното - Путин пристига в ЮАР лично ! Аде тичай да го арестуваш...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи