Путин: Нямаше друг начин да защитим Русия, освен да нападнем Украйна

Путин: Нямаше друг начин да защитим Русия, освен да нападнем Украйна


Нямаше друг начин да защитим Русия, освен да нападнем Украйна, тъй като предишните ни опити не дадоха резултат, заяви президентът Владимир Путин в първия си коментар след започването на военните действия, цитиран от "Ройтерс".

 

Специалната военна операция в Донбас е мярка, която бяхме принудени да предприемем, каза Путин, според когото Москва просто не е получила друга възможност.

 

“Просто не ни оставиха възможност да постъпим другояче”. Русия е била изложена на такива рискове в сферата на сигурността, че просто не е било възможно да се реагира с други средства, поясни Путин.

 

Той подчерта обаче, че Москва не цели да подкопае световната икономическа система, от която е част и призова партньорите си да не я изключват от нея. „Не можем да предвидим геополитическите рискове“, допълни още Путин пред високопоставени представители на руските делови кръгове. Тази вечер в Кремъл той провежда среща с представители на едрия бизнес в Русия.

 

Времетраенето на руската военна операция в Украйна ще бъде определено от президента Владимир Путин в зависимост от резултатите и целесъобразността. Това заяви по-рано днес пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.


Той уточни, че действията на Русия в Донбас са продиктувани от националните ѝ интереси и загрижеността за бъдещето на страната.

 

Песков повтори целите на операцията така, както бяха формулирани от президента Владимир Путин в телевизионното му обръщение тази сутрин – „демилитаризация и денацификация“.


Според Дмитрий Песков и едното, и другото са заплаха за Русия и руския народ.Той обясни, че денацификация, означава: „ освобождаване на Украйна и прочистването ѝ от нацистите“.

 

Говорителят на Кремъл увери, че действията на Русия в Донбас са продиктувани единствено от националните интереси и загрижеността за бъдещето на страната. Той не отговори докъде ще стигнат руските войски, като отбеляза, че този въпрос е от компетенциите на военните.


Попитан от журналисти дали Русия е готова за преговори с украинските власти Дмитрий Песков отговори така.

 

„Президентът достатъчно ясно формулира виждането си за това какво бихме очаквали от Украйна, за да бъдат решени тези концептуални проблеми, проблемите с “червените линии”. Това е и неутралният статут, и отказът от разполагане на оръжия. Въпросът е дали е готово за това ръководството на Украйна“. 

 

По-рано днес Дмитрий Песков заяви за агенция “Новости”, че Москва не е готова да води със Съединените щати и НАТО дългогодишни преговори по гаранциите за сигурност.

 

Според него при подобен сценарий, паралелно с преговорите, Вашингтон и Брюксел ще продължат да въоръжават Украйна и да я въвличат в натовската военна инфраструктура:

 

„Няма как това да отговаря на интересите ни, още повече, че това е заплаха за нас. В интерес на страната ни сме задължени да реагираме на тези заплахи и да предприемем мерки, които ще минимизират рисковете. Нямам никакви съмнения, че президентът Путин ще прави това, което трябва, в създалата се ситуация“.

 

Същевременно брифинг в руското министерство на отбраната говорителят на ведомството Игор Конашенков обобщи първите резултати от руската военна операция срещу Украйна. 

 

„В резултат на ударите на руските въоръжени сили са изведени от строя 74 наземни обекта на  военна инфраструктура на Украйна, включително 11 летища, три командни  пункта, и военноморска база. Също така 18 радиолокационни станции, зенитно-ракетни комплекси на противовъздушната отбрана “С-300” и Бук “М1”. Свален е боен вертолет и четири безпилотни летателни апарата “Байрактар Те Бе 2“.

 

Конашенков каза още, че 14 украински войници са се предали. По думите му министърът на отбраната Сергей Шойгу е издал специална заповед до командирите на подразделенията за уважително отношение към предалите се военнослужещи - да им бъдат осигурени безопасни коридори, по които да се изтеглят от районите на боевете. 

 

Днес Дмитрий Песков коментира и реакцията на световните борси на ставащото в Украйна, като определи реакцията на пазарите като емоционална и увери, че се вземат всички необходими мерки те да бъдат успокоени.

 

 

 

Коментари

  • Да защити велика русия? И то от украйна?

    24 Фев 2022 19:53ч.

    Явно мисли слушателите си за безмозъчни роби и си плямпа квото му скимне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Роснако, щом ще е от фащ що нападна окрайна

    24 Фев 2022 20:40ч.

    И май наистина си роснак, държиш се като простак, когато трябва да дискутираш,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    24 Фев 2022 21:03ч.

    С простаци по просташки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напъни се малко, ще те заобичаме като братушка

    24 Фев 2022 21:14ч.

    Не се дръж като пиян курортист в турски хотел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Биляна

    24 Фев 2022 20:08ч.

    Ами чуйте речта на Путин от сутринта, а не си измисляйте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минаващ

    24 Фев 2022 20:10ч.

    Има много неща, за които можем само да предполагаме. Измежду редовете, иде реч за атомни оръжия, с които Зеленски така или иначе заплаши.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    24 Фев 2022 20:28ч.

    Има интервю с немски депутат от днес.Той немеца казва;''На Русия не бе и оставена друга възможност.От 1991г. НАТО все повече се приближаваше към Русия.От ставащото Украйна,Русия и Европа само губят.Единствения печеливш са САЩ'' Ще дам линк.Вчера написах същото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    24 Фев 2022 20:38ч.

    Бившиия депутат Вальдемар Гердт.Търся първоизточника.Но то е очевидно.И е очевидно,че поне 20г. нашата политическа класа защитаваше не българските и не европейски интереси,а интересите на САЩ.Само 3ма депутати гласуваха против влизането ни в НАТО.Андрей Пантев беше единия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    24 Фев 2022 21:42ч.

    Няма да го намериш. Гердт е по руски. На немски е Waldemar Herdt. Роден в Казахстан. Агроинженер. Руски немец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    24 Фев 2022 20:45ч.

    Днес е кристално ясно,че сме превърнати в руска мишена.Заради интересите на САЩ.На САЩ не на Европа.Тепърва ще става ясно какви оръжия са успели да инсталират САЩ у нас.Възможно е и да сме ядрена мишена.Ще ни защити НАТО или САЩ?''Който жертва свободата си заради благопулучие накрая губи и двете''

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щото е пълно с хероджендъри безмозъчни

    25 Фев 2022 1:22ч.

    Държавата ни е съсипана от умните ни политици, продажни и жалки!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    24 Фев 2022 20:46ч.

    Между другото, в Луганската народна република се намира град Краснодон, градът на младогвардейците от романа „Млада гвардия“ на А. Фадеев, написан по реални събития. Много ясно, че хората там ще имат антени и за съвременния фашизъм. Хунтата се опитала да им преименува града през 2016 г. на Сорокино, но те се опълчили и не позволили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    24 Фев 2022 20:51ч.

    Ако западните лидери бяха мислили с главите си тази ситуация нямаше да се случи! Ситуацият напълно отговаря на на поговорката “каквото повикало, това се обадило“. Никой в Европа и дума не обели за геноцида упражняван над населението на областите Донецка и Луганска, а сега плюят по Русия! Не става така!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    24 Фев 2022 21:01ч.

    Украйна в НАТО ли е? Точно така, не е. Защо всяка година НАТО провеждаше учения в Украйна? Защо преди години почти се стигна до Световна война, когато СССР разположи ракети в Куба?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щото е пълно с хероджендъри безмозъчни

    25 Фев 2022 1:31ч.

    И защо направи преврата 2014?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    24 Фев 2022 21:05ч.

    Причини за това Русия да направи преврат в Киев и да инсталира там удобно правителство има, но причина за нападение на Украйна няма. Руснаците хич ги няма в цветните революции и затова пердашат само с ракети, ама сме 21 век, такива работи в Европа са недопустими.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пияния майстор

    24 Фев 2022 21:53ч.

    Напълно си прав! Руснаците не са по курвенските номера. Затова ще има разборка по мъжки. Сега ще има една гора бой и после денацификация. Впрочем, руските вертолетчици са като полудели...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карлик/на български джудже/ Путин

    24 Фев 2022 21:09ч.

    "нямаше друг начин" да защити Русия и нападна Грузия,Молдова,Украйна,извърши четири преврата в африкански държави чрез"ВАГНЕР",настани се в Сирия,Либия и изръси най-голямата си агресивна дивотия,че руските интереси са над всичко. Карлик Путин е Хитлер на 21 век.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пияния майстор

    24 Фев 2022 22:00ч.

    Коя, коя е Червената армия? Кой за Бога, ще ни спаси от Гитлер? Къде е СССР, бе? Кой е Жуков, бе? Може би Столтемберг? Кажете, бе, остроумници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • jcic

    24 Фев 2022 21:52ч.

    И как ще управлява украйна джуджето с наполеоновия комплекс като я завземе? Ще ги умори от глад явно, докато обкръжението му не го светне като грузинския главорез избил повече руснаци и от товарищ гитлер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Body Mass

    24 Фев 2022 22:38ч.

    Така трябва да направим и с нашата "Украйна",от югозапад,докато шумадийците не са затрили всички българи там....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи