Путин: Невъзможно е да се победи Русия на бойното поле. Санкциите се обърнаха срещу Запада. Нашата икономика се справи

Путин: Невъзможно е да се победи Русия на бойното поле. Санкциите се обърнаха срещу Запада. Нашата икономика се справи

"Невъзможно е да бъде победена Русия на бойното поле, затова се извършват все по-агресивни информационни атаки. Постоянно лъжат, не спират атаките срещу нашата култура, срещу Руската православна църква", отбеляза още държавният глава и подчерта, че "Западът планира да превърне конфликта в Украйна в глобален". Това каза руският президент Владимир Путин в годишната си реч към нацията, която се случва в навечерието на първата годишнина от началото на войната в Украйна. Един от акцентите в нея бе икономическото състояние на страната, както и обявяването за социални мерки в помощ на семействата на загиналите и ранените в Специалната военна операция в Украйна. 

През второто тримесечие на тази година инфлацията в Русия ще се доближи до целевата стойност от 4%, заяви той:

"Според оценките инфлацията в Русия ще се доближи до целевата стойност от 4% още през второто тримесечие на тази година. Нека ви припомня, че в някои страни от ЕС тя вече е 17%, 12%, 20%. Ние вече имаме, добре, 5%. Там централната банка подрежда нещата, но тя ще бъде близо до целта", каза Путин.

Икономическите санкциите се обърнаха срещу онези, които ги налагат. Нашата икономика се справи, подчертавам - ние преодоляхме трудностите и вървим напред", заяви руския президент.

„Западът не крие целта да нанесе стратегическо поражение на Русия и намеренията да прехвърли локалния конфликт във фаза на глобална конфронтация. Ние така разбираме всичко и ще реагираме по този начин. Защото в случая говорим за съществуването на нашата държава. Но те също не могат да не осъзнават, че е невъзможно да се победи Русия на бойното поле“, подчерта руският лидер.

Икономиката на Русия и системата за управление на страната се оказаха по-устойчиви, отколкото са прогнозирали на Запад. Това заяви днес руският президент Владимир Путин в годишната си реч през парламента в дните преди т.нар "специална военна операция" в Украйна да навлезе във втората си година, предаде ТАСС. 

Брутният вътрешен продукт  (БВП) на Русия през 2022 г. се е свил с 2,1 процента, макар Западът да предричаше срив до 20-25 процента, каза държавният глава. 

Той припомни, че през март 2022 г. е бил задействан пакет мерки за подкрепа на бизнеса и икономиката на обща стойност около 1 трлн. рубли(ок. 25 млрд. долара), подчертавайки, че всичко се прави на здрава пазарна основа.

Руските банки работят стабилно и устойчиво, имат солидни "буфери", а обемът на банковите кредити за корпоративния сектор е нараснал с 14 процента или повече, отколкото през 2021 година, отбеляза руският президент. 

По думите на Путин реализирането на редица перспективни проекти ще позволи в руската икономика да бъдат привлечени инвестиции за около 10 трлн. рубли, като само през текущата години очакваните инвестиции могат да достигнат около 2 трлн. рубли. 

Същевременно по думите му делът на рублата в международните плащания на Русия спрямо декември 2021 г. се е удвоил и е нараснал до една трета. 

По данни на Руската централна банка в началото на 2022 г. делът на долара и еврото във външните плащания на Русия е бил 79 процента, а в началото на декември е намалял до около 50 процента. 

Според Путин руската икономика към настоящия момент е успяла да навлезе в нов цикъл на икономически растеж, а структурата й е придобила качествено различен характер. Тя е насочена към нови пазари, като доставя не суровини, а стоки с висока добавена стойност. 

Редица отрасли на руската икономика имат възможности за пробив, подобни на случилото се в селското стопанство, каза той, припомняйки, че преди няколко години Русия е събирала за година реколта от около 60 тона зърно, а сега това е само експортният потенциал на страната. 

Необходимо е да се стимулира притокът на чуждестранни инвестиции в икономиката на Русия от дългосрочни спестявания на гражданите, като съответната програма трябва да бъде пусната от април 2023 година. 

Държавният глава посочи също така, че пазарът на труда в Русия е станал по-спокоен, а безработицата е на минимално равнище, което е по-ниско отколкото преди пандемията. 

Още тази година се очаква солиден растеж на вътрешното търсене, като руският бизнес трябва да заеме нишите на напусналите руския пазар западни компании, посочи той. 

Според него инфлацията в Русия може да се приближи до 4 процента през второто тримесечие на годината, като в Русия се сформират условия за понижаване на кредитните ставки. 

Путин предложи също така редица норми от Наказателния кодекс на Русия да бъдат декриминализирани като икономически престъпления. 

Освен това са необходими допълнителни мерки за "деофшоризация" на икономиката, като бизнесът трябва да действа под руска юрисдикция. 

Руският бизнес все пак доказа, че умее да се адаптира към всякаква външна среда, отбеляза президентът. 

Той припомни, че през 90-те години руската икономика е станала ориентирана на запад като източник на суровини, а съветници е имало "под път и над път". 

Руските бизнесмени, които са съхранявали средствата си на запад, обаче просто са били ограбени там. Никой от обикновените руснаци обаче не е съжалил бизнесмените, които са загубили капиталите си в западни банки, и са се лишили от яхтите и дворците си, каза Путин. По думите му за страната представлява голяма заплаха ситуация, в която собствениците на големи бизнеси зависят от чуждестранни правителства. 

Едрите бизнесмени трябва да разберат, че за Запада те ще останат второразредни чужденци, а титлите графове, перове и кметове" не помагат, подчерта президентът. Той призова предприемачите да бъдат със своята родина, да работят за сънародниците си, а по този начин - за бъдещето. 

„Отправям днешното си послание в труден момент, всички го знаем добре, крайъгълен камък за страната ни, във време на кардинални, необратими промени в целия свят, най-важните исторически събития, които определят бъдещето на нашата страна и нашите хора“, каза още Путин.

„Ние направихме всичко възможно да разрешим този проблем по мирен път, преговаряйки за мирен изход от този тежък конфликт, но зад гърба ни се подготвяше съвсем различен сценарий. Западът просто си играеше с времето, затваряйки си очите за политически убийства, малтретиране на вярващи. Украйна и Донбас се превърнаха в символ на тотална лъжа. Искам да повторя: те са виновни за войната и ние използваме сила, за да я спрем”, допълни още Путин.

„Западът даде директен отказ на Русия в отговор на всички нейни принципни предложения за сигурност и по този начин показа, че няма да спре в изпълнението на своите агресивни планове. През декември 2021 г. официално изпратихме проекти на договори за гаранции за сигурност на САЩ и НАТО. Но всъщност получихме директен отказ по всички ключови, фундаментални за нас позиции“, подчерта Путин.

„Искам да подчертая, че още преди началото на специалната военна операция Киев преговаряше със Запада за доставка на системи за противовъздушна отбрана, бойни самолети и друга тежка техника за Украйна. Помним и опитите на киевския режим да получи ядрено оръжие, защото ние говорихме за това публично", подчерта Путин.

„Ние бяхме отворени, искрено готови за конструктивен диалог със Запада. Те казаха, настояха, че и Европа, и целият свят се нуждаят от неделима система за сигурност, еднаква за всички държави, и в продължение на много години предлагахме на нашите партньори да обсъдят тази идея заедно и работа по нейното прилагане. Но имаше и конкретни действия – разширяване на НАТО до нашите граници”, каза Путин.

Той посочи, че никоя страна в света няма такъв брой военни бази в чужбина, както САЩ. „Искам да подчертая това: има стотици бази по света, цялата планета е покрита, просто трябва да погледнете картата“, обобщи Путин.

„Съединените щати и НАТО бързо разположиха своите военни бази и секретни биолаборатории близо до границите на страната ни, овладяха театъра на бъдещите военни действия в хода на маневри, подготвиха подвластния им режим в Киев, поробената от тях Украйна за голям удар, война. И днес го признават“, каза още Путин.

„Специалната военна операция на Русия стартира за защита на хората, гарантиране на сигурността на страната, както и за премахване на заплахата от украинския неонацистки режим. Преди една година, за да защитим хората на нашите исторически земи, да гарантираме сигурността на страната ни, да премахнем заплахата, идваща от неонацисткия режим, който се появи в Украйна след преврата от 2014 г., беше взето решение за провеждане на военна защита”, добави Путин.

Путин също така припомни, че от 2014 г. Донбас се бори за правото да живее на своя земя и да говори на родния си език.

„Донбас се бори и не се отказа в условията на блокада и постоянни обстрели, неприкрита омраза от страна на киевския режим, вярваше и очакваше, че Русия ще се притече на помощ“, каза Путин.

„На неотдавнашна конференция в Мюнхен имаше безкрайни обвинения срещу Русия. Изглежда, че това беше направено само, за да накарат всички да забравят какво е направил така нареченият Запад през последните десетилетия. И пуснаха джина от бутилката.

Според оценките на самите американски военни експерти, в резултат на войните, искам да обърна внимание на това, ние не излязохме с тези цифри - самите американци дават в резултат на войните, които Съединените щати отприщиха след 2001 г., почти 900 хиляди души загинаха, повече от 38 милиона станаха бежанци Сега просто се опитват да изтрият всичко това от паметта на човечеството, преструвайки се, че нищо не се е случило. Но никой в ​​света не е забравил това", коментира Путин.

 „Както знаете, с указ на президента утвърдихме план за изграждане и развитие на Въоръжените сили за 2021-2025 г. Работи се по неговото изпълнение, внасят се необходимите корекции. И искам да подчертая, че по-нататъшните ни стъпки за укрепване на армията и флота се основават на реалния боен опит, придобит в хода на специална военна операция, на текущото и бъдещото развитие на въоръжените сили“, каза Путин.

 

„Днес професионални военнослужещи, мобилизирани и доброволци заедно понасяме трудностите на фронта. Говорим за провизии и техника, за парични обезщетения, застраховки във връзка с нараняването, за медицинска помощ. Но призивите, които идват към мен и на губернаторите - те също са за мен, те докладват това, на военната прокуратура, на комисаря по правата на човека, те казват, че далеч не всички тези въпроси все още са решени”, добави Путин.

Президентът подчерта, че е необходимо да се разгледа всеки конкретен случай.

"Днес регионите на страната оказват пряка подкрепа на градовете, областите и селищата на Донецката и Луганската народни републики, Запорожие и Херсонска област, те го правят искрено. Сега отново сме заедно, което означава, че станахме още по-силни и ще направим всичко, за да се върне дългоочакваният мир на нашата земя, за да бъде гарантирана безопасността на хората“, каза Путин.

 

 

Коментари

  • Хм, руснаците очакват от теб твърди действия.

    21 Фев 2023 12:46ч.

    Разбирам, че благодарение на здравите нерви на Путин все още не сме се превърнали в радиоактивно стъкло, но протакането не е решение. Западните лешояди няма да спрат. Не и преди да бъдат набити добре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това предстои

    21 Фев 2023 12:51ч.

    Завършва един исторически цикъл

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лека полека и това ще стане

    21 Фев 2023 12:56ч.

    Още една нацистка марионетната държава ще бъде изтрита.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На вашата възраст

    21 Фев 2023 14:49ч.

    И без друго до година две сте за оня свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това беше

    21 Фев 2023 14:50ч.

    към Байдън.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • стратег

    21 Фев 2023 12:58ч.

    Запада и Русия са се договорили. Да се трепят зомбираните урки и наемниците , а войната си продължава за изчистване на стари оръжия. За съжаление тъпата Европа е губещия от цялата работа , Русия печели , САЩ също печели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мракобесието никога не е на страната на хората

    21 Фев 2023 13:12ч.

    ФАЩ априори не може да печели, простият, ако и да е хитър, винаги губи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без имена

    21 Фев 2023 13:31ч.

    Всичко това се отнася за Русия и само за нея. Важното за всички нас е най-накрая- Русия преустановява участието си в договора за стратегическо нападателно въоръжение. Какво точно значи това не знам, но струва ми се не е надобре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    21 Фев 2023 14:10ч.

    Същото като 2007 г. - излизането от Договора за конвенционално въоръжение в Европа, което доведе до това в 2009, 2014 и февруари миналата година. Путин къса всички връзки със света. За да постигне неговото. Оценката дали е прав обаче не е негова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Янус

    21 Фев 2023 13:35ч.

    Реч, с която Путин зачеркна Запада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Джефри Арчър

    21 Фев 2023 14:02ч.

    Той е!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • П. Стоянов

    21 Фев 2023 14:08ч.

    Той не е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ана-л-лена

    21 Фев 2023 14:49ч.

    Той е и ви се хили!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 2 %

    21 Фев 2023 14:51ч.

    Зачерквали 50 %. Пак ще има нова 1989 г., пак глад и мизерия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • квинтесенциален армаментариум

    21 Фев 2023 13:41ч.

    "Колкото по-далекобойни оръжия давата на Украйна, толкова по- назапад ще бъде отблъснат врага".. казвам ти куме,сещай се снахо. Руската мечка може да стигне до Берлин, че защо не и до Темза... Никакви леопарди и ядрени ракети не могат я уплашат.. Представям си как Столтьо-берг, Пусула, Блинки и сие как са покафенили гащичките. Тоя Путин, верно ще излезе велик политик..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    21 Фев 2023 14:12ч.

    Може да стигне до там, до където на 03.03.1918 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    21 Фев 2023 19:27ч.

    Руснаците са мъжкари и са наясно, че игричките свършиха...а да видим европендерите как ще напълнят гащите...Мачкай , бай Путине, че не се трае от тая смрад..евроджендърска

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СТРАХИЛ

    22 Фев 2023 10:02ч.

    Абсолютно си прав, драги приятелю! Руснаците са молодцы! Джендеризма и педерастията европейски /еврогейски/ и америка са обречени на провал............

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логореята

    21 Фев 2023 13:45ч.

    Харесва ми тоя дух на непукизъм, пестеливост на претенции и излишни думи в съчетание с майсторско тезисно маркиране на най-важните моменти от стратегията и тактиката, които Путин налага в речите си. Всичкото това - противоположно на тромавата суета и високопарния идеологичен символизъм от времената на СССР, които дразнеха и довеждаха до обратен на ефективността резултат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    21 Фев 2023 14:15ч.

    Да, особено нагледната е тактиката, която налага Путин! Видна от всичко налично в тубата. Юруш в стил Жуков - без каквато и да артилерийска поддръжка, т.е. без оглед на жертвите. Не знам какви животни са способни на такова нещо. Около Москва 1941 г. на германците оръжията им не издържали на непрекъснатата стрелба. А и психиката на някои войници на Вермахта. От гледката резултат от стрелбата. Касапница.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • проверявай си източниците, а доверчивостта ти е направо покъртителна и същевременно разобличителна

    21 Фев 2023 14:18ч.

    Кой ти каза че си информиран по тоя конфликт и изобщо разбираш от военно дело бе, другарю милиционер?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    21 Фев 2023 20:18ч.

    Човек съди за другите обикновено по себе си. За всеки случай - не съм милиционер, не съм бил и няма да бъда! Търси себеподобните другаде! Може и на бостана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    21 Фев 2023 20:22ч.

    Да, пропуснах източника - мемоарите на маршал Жуков! Обемиста е книгата и не се надявам милиционерски мозък да се напъне до там да я прочете. Но знаеш ли...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аман от профани с претенции

    21 Фев 2023 20:23ч.

    напънете се да напишете нещи смислено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    21 Фев 2023 20:48ч.

    Аманчо, прочели сте мемоарите на маршала? Смешник!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путин къса всички връзки със света.

    22 Фев 2023 11:42ч.

    Светът не е Западна Европа и Северна Америка, вече не! И икономически , и дори военно , и дори конкретно в областта на ядрените оръжия ! Съвкупните ядрени оръжия на САЩ , Великобритания и Франция, са по-малко на брой и мощност от съвкупните ядрени оръжия на останалите сили от "ядрения клуб" ( Русия, Китай, КНДР, Индия, Пакистан и със сигурност Израел). Западът ще трябва тепърва да се съобразява с новата реалност. Има изобилие от информации и данни, че американския ядрен арсенал не е в "добра форма". Деградира , "износва се" , а липсват както фактории за производството на нови ядрени оръжия, така и добивните отрасли и цикли са занемарени, поддръжката става все по-голям проблем, поради ЛИПСА НА КАДРИ ! Доброто старо поколение американски ядрени специалисти е на пределна възраст , и зад предела... Новото поколение не се интересува от ядрени технологии и поддръжка , а само от това как да си го перка отзад ...Една нова надпревара в ядрените оръжия никак няма да прилича на предишната. Много вероятно е от нея като победители да излезнат Русия и Китай (плюс другите незападни сили от Клуба) , а САЩ да заемат мястото на "Горна Волта с ракети"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Извратеността на запада

    21 Фев 2023 14:49ч.

    не се изразява толкова в ЛГБТ, гей-браковете, педофилията и наркоманията, колкото в това, че вече не са способни на отстъпки. Само кръгъл идиот, психопат,може да не е способен на подобно нещо. Онзи ден Столтенберг каза, че да се позволи на Русия да победи в Украйна е много по-голямо зло, отколкото ядрен конфликт. Вие представяте ли си с какъв начин на мислене се сблъскваме днес! С каква грандиозна омраза и човеконенавист! На запад са се превърнали в истинска пасмина, окончателно скъсала връзките си с Бога.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MarlboroMan

    21 Фев 2023 14:50ч.

    безсмислена и досадна уйдурма

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    21 Фев 2023 16:13ч.

    Това го каза Путин, но не го видях преведено в статията: "Вижте какво правят на Запад, там педофилията се превръща в норма, свещениците одобряват еднополовите бракове. Ние сме длъжни да защитим децата си от деградация и израждане и ще го направим. Семейството е съюз на мъж и жена."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сал една

    21 Фев 2023 18:43ч.

    Територия от която Путин не може да организира даже износа на суровини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    21 Фев 2023 19:05ч.

    Е днес Путин им го нафука със 200 на американските и европейските терористи ,като замрази преговорите по договора СТАРТ -3 . Американските и европейските терористи искат ядрена война ,е ще си я получат .И както казват хората НА война като на Война .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    21 Фев 2023 19:10ч.

    И друго ,да му мислят Англия ,Франция и Германия ,щото ако се наложи тези терористични държави точно на втората минута ще престанат да съществуват .Да му мислят останалите терористи от САЩ ,Австралия и Канада и европейските гейтаци . Путин ясно ги предупреди свят без Русия няма да съществува,.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    21 Фев 2023 19:24ч.

    мачкай, бай Путине!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Буревестник

    21 Фев 2023 20:01ч.

    Вова удри !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • няма място за отстъпление

    21 Фев 2023 22:43ч.

    Войната е неизбежна. Само въпрос на време е. Не дали, а кога.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Манол Кехая

    21 Фев 2023 22:44ч.

    Реален конфликт между Русия и Сащите няма да има. Всичко е договорено предварително. И двете страни са под една шапка. Причините са икономически. Още една-две военен конфликт, и всичко ще приключи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Квачков

    21 Фев 2023 23:39ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=zgBajrp9Xw0

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Марадона

    21 Фев 2023 23:40ч.

    Когато се опитваш да обясниш мрака…. :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор Илюхин

    22 Фев 2023 0:16ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=JPmMWcRajgI После этого выступления он был убит 19 марта 2011 года.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Генерал-майор Александр Руцкой

    22 Фев 2023 2:29ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=vr8AILnlk_w

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи