Путин: Кораб на "Газпром" откри доказателства за възможно наличие на друго взривно устройство на тръбата "Северен поток"

Путин: Кораб на "Газпром" откри доказателства за възможно наличие на друго взривно устройство на тръбата "Северен поток"

Кораб на "Газпром" откри доказателства за възможно наличие на друго взривно устройство на тръбата "Северен поток", на 30 км от мястото на предишната терористична атака, каза още руският президент Владимир Путин.

Той припомни, че "Газпром" вече е получил разрешение от датските власти да проучи мястото на експлозиите на "Северен поток", но не е спрял дотук, а корабът, нает от компанията, е продължил по тръбопровода.

„И на разстояние около 30 км от мястото на експлозията беше открита колона, която стоеше на същото място, където стана експлозията“, каза Путин, отбелязвайки, че става дума за най-уязвимите места на газопровода – тръбните съединения.

„Специалистите смятат, че това може да е антена за приемане на сигнал за задействане на взривно устройство, което може да бъде - не казвам, но може да бъде - положено под тръбопроводната система”, подчерта Путин.

Според него "очевидно са били заложени няколко взривни устройства" по "Северен поток".

"Нещо избухна, но нещо не. Не е ясно по какви причини. И сега, разбира се, бихме искали да получим разрешение от датските власти независимо или съвместно с тях, или по-скоро чрез формиране на международна група от експерти и експлозиви, които могат да работят на такава дълбочина, да проведат необходимите проучвания. И ако е необходимо, обезвредете взривно устройство, ако има такова, разбира се“, продължи Путин.

"Но на нашата молба към датските власти получихме отговор, че те самите трябва да помислят за това и когато преценят за възможно, ще ни дадат отговор. Такъв неясен отговор беше получен", обобщи Путин.

Според него призивът към датските власти е бил отправен "тихо, без шум, без никакъв". „Само с молба да работим заедно или да сформираме международна група от експерти, специалисти, които да слязат заедно по прозрачен, разбираем за всички начин да разгледат това място и ако наистина има някакво взривно устройство, да се опитат да го обезвредят. Отговорът беше неясен, просто казано, никакъв отговор. Казаха, че трябва да изчакаме“, заяви още Путин.

Руският президент Владимир Путин каза още днес, че миналогодишните взривове по газопровода "Северен поток" са били извършени на "държавно равнище", и отхвърли идеята, че автономна проукраинска група е отговорна за инцидента като я определи като "пълен абсурд", предаде Ройтерс.

Газопроводите "Северен поток - 1 и 2", които свързват Русия и Германия по дъното на Балтийско море, бяха взривени в серия от необяснени експлозии през септември, а Москва нарече това "международен тероризъм".

Дания, Германия и Швеция започнаха свои разследвания за взривовете, но Москва казва, че не е била държана в течение за резултатите от тях. 

"Питахме датските власти дали искат да работим заедно или да сформираме международен екип от специалисти и експерти", каза Путин в интервю за държавния телевизионен канал "Россия-1". "Oтговорът е, както казах, неясен. Накратко - няма отговор. Казаха, че трябва да изчакаме".

"Човек винаги трябва да търси кой има интерес. А кой има интерес? На теория, разбира се, САЩ имат интерес", каза Путин.

САЩ твърдо отричат каквато и да е връзка с взривовете на "Северен поток", пише БТА. 

Експлозия от този вид, с тази сила, на тази дълбочина, може да бъде извършена само от специалисти и подкрепена от силата на държавата, която разполага с такива технологии", заяви руският президент. 

На 27 септември миналата година Nord Stream AG съобщи за „безпрецедентни разрушения“, настъпили предишния ден „на три низа от морските газопроводи „Северен поток“ и „Северен поток 2“. Шведските сеизмолози регистрираха две експлозии на 26 септември по маршрутите на морските тръбопроводи. Главната прокуратура на Руската федерация инициира образуване на дело за международен терористичен акт след повреда на газопроводи.

Американският разследващ журналист Сиймур Херш, позовавайки се на източник, каза на 8 февруари в своя статия, че взривни устройства под газопроводи са били поставени през юни 2022 г. под прикритието на учения Baltops от водолази на ВМС на САЩ с подкрепата на норвежки специалисти. Според Херш решението за провеждане на операцията е взето от президента на САЩ Джо Байдън след деветмесечни дискусии с представители на администрацията, ангажирани с въпросите на националната сигурност. Ръководителят на пресслужбата на Съвета за национална сигурност на Белия дом Адриан Уотсън в отговор на запитване на ТАСС нарече изложената от Херш версия „пълна лъжа и пълна измислица“.

Миналата седмица The New York Times, позовавайки се на американски официални лица, съобщи, че "проукраинска група", която е действала без знанието на властите в САЩ, може да е извършила саботаж на газопроводите. В същото време Die Zeit публикува публикация, в която се посочва, че германски следователи са идентифицирали плавателен съд, използван от диверсанти. Фирмата, която го е наела, се твърди, че е на украински граждани и е регистрирана в Полша.

 

Източници: БТА, "Труд"

 

Коментари

  • Кой има полза от случилото се

    15 Март 2023 11:05ч.

    Ясно е, че са тия зад океана. А колко криви ще им излязат сметките, и изкуствения интелект ще се шашардиса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sic transit gloria mundi

    15 Март 2023 11:12ч.

    Това че има още поставени експлозиви, които не са взривени (за сега) , показва че американците не са сигурни в "окончателността" на своите действия ! Страхуват се да не би в един момент европейците и руснаците да започнат отново търговия. И пазят техническа възможност за още терористични актове по тръбите... Властта на Хегемона е несигурна, колос на глинени крака...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Десислава

    15 Март 2023 12:10ч.

    "Нещо избухна, но нещо не". Една от четирите тръби оцеля и вероятно руснаците очакват експлозивите, които не се взривиха, да са още там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руплата мина 81 рупли

    15 Март 2023 11:13ч.

    За Евро, заплатите почнаха да се бавят др. Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гледай какво става с банките оттатък

    15 Март 2023 11:15ч.

    Че центовете в чували ще ги носиш. ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    15 Март 2023 11:26ч.

    Я прочети какво пишат господарите ти: https://www.independent.co.uk/news/russia-ap-kremlin-moscow-vladimir-putin-b2299563.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руплата, казваш, а какво е това?

    15 Март 2023 12:35ч.

    Баце, мило евроджендърче недоклатено, жълтопаветниче некъпано, с "мозъче" промито! Не плачи на чужд гроб, че скиро на твоя може да плачат! И, козяк, сменете ги тези опорки, че съвсем нефелни! Незачет! Верно, че за евроджендърския планктон са супер, че даже и дупер! Ама...! И "руплата", днес козяшки лебец нема да има за тебе! Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Финансист

    15 Март 2023 12:43ч.

    Курс на 15.3.2023: 1USD=75.89RUS. Бърза справка по сайтовете за търговия с валута показва, че това е средния курс на рублата за последните 5 години. Колко банки затвориха до тук в САЩ? Колко в момента решават дали да затворят? Как е втората най-голяма банка в Европа? Чувам цели 6 имали "затруднения". Поздрави!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • заменям валутен курс за курсор, защото става все по-ясно, че първото зависи от второто

    15 Март 2023 12:47ч.

    Не ви ли е ясно вече, че това са напълно фалшиви курсове, поддържани от същите тия среди, на които неудържимо им фалират банките?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рублата ще стане и наша валута, както е тръгнало. Много се старят краваристанците и тъдявашните им еничари

    15 Март 2023 12:47ч.

    Учете руски. Европа ще гори. Ние няма да сме повече европейци. Което ще е добре за бъдещето на децата ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То вие и

    15 Март 2023 13:16ч.

    Сега не сте европейци, а рубладжии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нпо-послушник

    15 Март 2023 13:31ч.

    А ти някога бг лев за грант получавал ли си?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добрин Ю.

    15 Март 2023 11:23ч.

    Трябва Виктория Нюланд и Антон Блинкин да ги подложат на детектор на лъжата, за да се разбере цялата истина. Дядото е само чучело за прикритие. Старозаветниците и хазарските им копелета, днес наречени дълбока държава вършат пъкленото си дело, но и този ще се каталясат, както и през последните 5000 години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Янус

    15 Март 2023 11:24ч.

    Натискът на Кремъл над западните управляващи елити се засилва. И то с аргументи. А поредицата от неадекватни , определено грешни решения и действия на Запада показва, че не знаят какво трябва да правят. Това е пътят към поражението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • противникът в ступор - и да оцелее, няма оправяне, защото чивията му се оказва хвръкнала навеки

    15 Март 2023 11:27ч.

    Путин демонстрира на света тактика на имплозивните последействия - типичен похват от джудото и др. източни бойни изкуства. (Няма да я обяснявам, по-умните веднага ще се сетят за какво иде реч.) Освен това, в геополитически смисъл, действията му на голямата шахматна дъска са меко казано брилянтни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мда

    15 Март 2023 11:58ч.

    Путин ги пече на бавен огън. Те са свикнали чрез пропагандата да раздухат за кратко (за няколко месеца) някаква фалшива история, след което хората да забравят, защото ги разсейват със следващата тема и по този начин им се разминава. Например преди да нападнат Ирак размахаха фалшива епруветка, после се разбра, че всичко е било лъжа, но вече беше минало време и нямаше кой да им търси сметка. Е, да, ама тоя път номерът няма да мине.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В.В. Путин (Сталин)

    15 Март 2023 11:38ч.

    Виц, нов: - Владимир Владимирович, у нас закончились ракеты! - Суровикин, вы коммунист? - Понял, товарищ Верховный Главнокомандующий! // И вновь полетели ракеты…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И смисълът на сий виц е?

    15 Март 2023 12:38ч.

    Козяк, незачет! Пак опорките нефелни! Сменете ги с нещо по-друго! Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дарко

    15 Март 2023 12:46ч.

    Всъщност вица е супер готин и отразява напълно факта, че Русия не може да бъде победена никога и от никого. Вместо да извадиш очи си изписал вежди с този виц.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще ви фалират кочината

    15 Март 2023 13:22ч.

    Както през 1989 г, бе Мунчо, това ще е победата. После глад, мизерия, нов цар, първо лош, след него добър. Пропаднала държава от която нищо не става.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • става дума за США

    15 Март 2023 13:29ч.

    Уточнявай коя е кочината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Ще ви фалират кочината

    15 Март 2023 13:37ч.

    А бе ти си бетер папагал, тази опорка си я писал поне 100 пъти. Я виж тук: https://www.independent.co.uk/news/russia-ap-kremlin-moscow-vladimir-putin-b2299563.html Твоите господари пишат, че въпреки санкциите в Русия хората живеят добре. Няма дефицити, ниска безработица, дходите не са паднали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    15 Март 2023 11:38ч.

    "Казаха, че трябва да изчакаме" -- трябва, я. първо трябва да обадят на господарите си/ни, че са разгрити. и да чакат за разпореждания. и датците са също такава територия, както и ние.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • винкело

    15 Март 2023 11:45ч.

    Европейските колонии участват в терористичния акт, и прикриват делата на господаря си!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Европейските колонии участват в терористичен акт като камикадзета

    15 Март 2023 12:52ч.

    Само огледайте последните генерации европейски политици как вървяха и ще разберете, че каквото и да е туй нещо "Европа", то няма бъдеще. Митеран -> Ширак -> Саркози -> Оланд -> Макрон. Кол -> Шрьодер -> Меркел -> Шолц -> Бербок (както я спрягат някои). Нашенските даже ме е гнус да им пиша имената.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Студени следи

    15 Март 2023 12:14ч.

    Категорично е нереалистично да се твърди, че има още заложен взрив (взривове) за после! Замислете се, моля! Нереалистично е да се мисли, че са гръмнали три от четирите нишки, но са оставили умишлено "резерв" от една здрава тръба! Тази информация разкрива следното - някъде лежи все още невзривено устройство, който е под здравата тръба. Може да се приме, че залагането на взривни устройства вероятно се е случило в рамките на няколко операции?! Оставането на здрава тръба е резултат на някакъв технически проблем. Голям въпрос - след изпълнението на само 75 % от проекта, имало ли опит да се заличат следите?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не се знае какво може да стане многобройните кабели от Краваристан към Европостан

    15 Март 2023 12:54ч.

    САЩ са доста уязвими от към подводна инфраструктура

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • шалом

    15 Март 2023 13:21ч.

    с една дума Путим и казва сами да се демонтират зривните устройство защото иначе той ще ги демонтира а те ще берат срам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи