Путин към Шолц: Русия, за разлика от Украйна, предоставя на Червения кръст достъп до военнопленници

Путин към Шолц: Русия, за разлика от Украйна, предоставя на Червения кръст достъп до военнопленници

Германският канцлер Олаф Шолц призова днес в телефонен разговор руския президент Владимир Путин да разпореди пълно изтегляне от Украйна на руските войски, които са в затруднено положение на фона на украинската контраофанзива, предаде Франс прес.

В продължилия 90 минути телефонен разговор, германският лидер "призова руския президент възможно най-скоро да бъде намерено дипломатическо решение, основано на прекратяване на огъня, пълно изтегляне на руските войски и зачитане на териториалната цялост и суверенитета на Украйна", се казва в изявление на канцлерството.

На фона на трудностите, срещани на терен от руската армия, германският канцлер "подчерта, че евентуални нови руски стъпки за анексиране няма да останат без отговор и в никакъв случай няма да бъдат признати".

Канцлерът поиска също от Путин "да се отнася към пленените бойци в съответствие с международното хуманитарно право, по-специално с Женевските конвенции, и да гарантира безпрепятствен достъп на Международния комитет на Червения кръст", се уточнява в прессъобщението на канцлерството.

Русия, за разлика от Украйна, предоставя на Червения кръст достъп до военнопленници. Това отговори Путин в телефонния разговор с Шолц, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС. "Отговаряйки на въпрос на федералния канцлер, Владимир Путин е отбелязал, че руската страна предоставя на Международния комитет на Червения кръст достъп до военнопленници, докато Киев не го прави", се посочва в съобщение на пресслужбата след разговора между двамата лидери.

Ситуацията около Запорожката АЕЦ също е била обсъдена от двамата лидери, които са се договорили да поддържат контакт.

Канцлерът е изтъкнал "необходимостта да се гарантира безопасността на атомната електроцентрала". В този контекст той е поискал "да се избягва всякаква ескалация и незабавно да се приложат мерките, препоръчани в доклада на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ)".

Коментирайки ситуацията в европейската енергетика, Владимир Путин е подчертал, че "Русия е и остава надежден доставчик на енергийни ресурси, и изпълнява всичките си договорни задължения, а прекъсванията, например в работата на газопровода "Северен поток-1", са предизвикани от антируските санкции, пречещи да се осъществява техническото му обслужване", се казва в съобщение на пресслужбата на Кремъл.

По думите на Путин опитите да се хвърли върху Русия вината за проблемите за енергоснабдяването на Европа изглеждат много цинични, предвид спирането от властите на съответните страни на доставките на газ по маршрутите през Украйна и Полша, и отказа да се въведе в експлоатация газопровода "Северен поток-2".

Накрая Шолц е поискал от руския президент изцяло да изпълнява споразумението за износ на украинско зърно и да не го "дискредитира". "При обмен на мненията (с канцлера Олаф Шолц) за хода на реализацията на сключената на 22 юли в Истанбул сделка за зърното, Владимир Путин подчерта пакетния ѝ характер, разясни същността на безпокойството във връзка с небалансираната география на морските доставки на украинско зърно, само незначителна част от което отива в най-нуждаещите се държави", се казва в съобщението на Кремъл. Освен това пресслужбата на Кремъл отбеляза, че "отсъства напредък по въпроса за премахване на препятствията за износ на руско зърно и торове".

Шолц и Путин са се съгласили да поддържат контакти и в бъдеще, посочват от пресслужбата на германското правителство. 

Междувременно върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел се застъпи днес за продължаване на диалога с Путин. Пред Европейския парламент в Страсбург той посочи, че това е необходимо, особено по въпросите за избягване на ядрен инцидент и за да продължи износът на храни от Украйна.

Мирните преговори трябва да започнат с прекратяване на огъня, заяви Борел. Колкото по-рано започнат, толкова по-добре, добави той. По неговите думи това зависи от нападателя, а засега Путин не е отстъпил от поставените военни цели с нахлуването на Русия в Украйна. Борел изрази очакване бъдещият трибунал за военните престъпления в Украйна да работи по украинските закони, в рамките на международното право.

Путин очаква, че студената зима ще пречупи демокрациите, но трябва да продължим помощта за Украйна, призова Борел. Той допълни, че украинското правителство не е доволно от бързината, с която Международният валутен фонд разглежда молбата за финансова подкрепа. По неговите думи определената от ЕС помощ за девет милиарда евро не е достатъчна, за да посрещне всички първостепенни нужди на украинците.

Върховният представител отбеляза, че 45 на сто от руските технологии днес са засегнати от наложените санкции, а две трети от гражданските самолети в Русия са приземени поради липсата на части. Последиците от европейските мерки се виждат, обобщи той.

На Балканите има страни, където Китай и особено Русия имат влияние. Там подкрепата за присъединяване към ЕС е слаба и намалява. Това се дължи на изключително бавната скорост, с която оценяваме исканията за присъединяване на страните от региона - това води до разочарование от несбъднати очаквания. В политиката, както и в природата, не остава свободно пространство. Трябва да се стремим думите ни да бъдат последвани от дела, настоя Борел.

Той обясни с историята това, че руската гледна точка получава разбиране в Африка. Борел отбеляза, че СССР подкрепяше африканските движения срещу колониализма. Трябва да използваме тази възможност да осъзнаем по-добре каква роля трябва да има ЕС по света, посочи той и призна, че в Африка руската пропаганда е изключително силна.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • “ 90 минути телефонен разговор”???

    13 Sep 2022 23:33ч.

    Толкова продължително си говорят стари любовници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • олкова продължително си говорят стари любовници

    14 Sep 2022 0:17ч.

    Глупости. Толкова дълго се говори в период на ухажване. Старите любовници са доста по-делови - ай да си скочиме. Къде? Кога? и туй-то.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроджендъра Шолц: Изтеглете войските!

    14 Sep 2022 0:22ч.

    Путин: Или?... ИЛИ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Или

    14 Sep 2022 8:47ч.

    ще утроим доставките на оръжие за Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Брей!

    14 Sep 2022 9:07ч.

    Възкликнал Путин, и Рамщайн се превърнал в кратерче и облаче.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има и много по-реалисничен завършек.

    14 Sep 2022 9:10ч.

    Евроджендъра Шолц: Изтеглете войските!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    14 Sep 2022 9:12ч.

    Ще утроим утилизация им, рекъл другия. По време на ВСВ, руснаците са влизали в бой срещу много по-тежко въоръжен противник с една пушка за двама войника, та да ги плашиш с още оръжие е безсмислено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има и много по-реалисничен завършек.

    14 Sep 2022 9:12ч.

    Евроджендъра Шолц: Изтеглете войските! Путин: Или?... ИЛИ??? Евроджендъра Шолц: Или пък ... не ги изтегляйте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво чудно има

    14 Sep 2022 0:26ч.

    Това е разговор между глухи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • много риба ща са фане тука

    14 Sep 2022 0:29ч.

    - Ти за риба ли отиваш? - Не бе, аз за риба отивам. - Щото като те гледам с тези въдици, си помислих, че отиваш за риба. - Ааа, не нееее, аз за риба отивам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • коментар

    14 Sep 2022 8:25ч.

    Тези люде от така наречения ,, колективен запад" не разбраха ли, че няма как да принудят Русия да им играе по свирката? Ами да престанат да диктуват условия на Русия и да говорят с тях като равни и може повече да им се получи? В противен случай ЕС, нищо добро не го чака.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тези приказки

    14 Sep 2022 8:49ч.

    бяха актуални преди 5-6 месеца. Сега въпросът е как Русия ще играе по свирката на Запада, без да й личи много.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рипни Калинке

    14 Sep 2022 9:04ч.

    Русия даже още не е започнала - обезточването го показа. Злоупотребата с ескалацията бе западна. Не е важно как изглеждаш в хорските очи (хората са глупаци), важното е чии дела са праведни в очите на Бога.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тези приказки

    14 Sep 2022 10:35ч.

    са от "Шехерезада", а и козяшки нефелни опорки, бе! Незачет! Козяк, спите! Днес козяшки лебец нема да има! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пешо от кривина

    14 Sep 2022 9:23ч.

    от написаното разбирам ,че Путин е мълчал и слушал какво искат от него,друго не разбрах,че ПУТИН му е казал да си го завре на тъмно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    14 Sep 2022 9:27ч.

    Макрон, Шолц и обединения запад, няма ли най-насетне да разберат, че трябва да престанат да губят времето на Путин с глупостите си ! Да се осведомяват правилно от канал TV Rossia1 .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Керпеден

    14 Sep 2022 9:42ч.

    4000 при Бандера1; Запада е една крача преди килимчето!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • изчакване

    14 Sep 2022 9:53ч.

    Какво бил казал Щулц, Макрон или някой друг макарон, няма никакво значение. Путин изчаква да направят груба грешка и тогава той е на ход. В азиатските военни стратегии, търпението е велико преимущество, което се възнаграждава подобаващо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Truman

    14 Sep 2022 10:05ч.

    Два момента - 1.наближава зима и 2. свършват боеприпасите.. на една от страните ще и свърши и "месото"..... тактиката на Запада е ужасяваща - нормалните украински мъже и младежи биват пращани на СИГУРНА СМЪРТ.... и няколко нарко и доларозависими същества ПОГРЕБВАТ УКРАЙНА!!! В чия ползва е това????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С договорняка Путин Русич никога няма да победи

    14 Sep 2022 19:14ч.

    ЮРИЙ ПРОНЬКО ТАК НАЗЫВАЕМОЙ ЭЛИТЕ: "НЕ НАДО НЕРВИРОВАТЬ ПРОСТОЙ НАРОД" https://tsargrad.tv/articles/pronko-tak-nazyvaemoj-jelite-ne-nado-nervirovat-prostoj-narod_624301

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калинка

    14 Sep 2022 20:27ч.

    За какъв му е на Путин да разговаря с вмирисания вурст, който я има, я няма още 6 месеца на поста си? Рашките наистина правят сериозни грешки и на бойното поле и в дипломацията. Обявили са ви война от ЕС - отговорете с война!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоналд Дръмп

    14 Sep 2022 21:36ч.

    Червеният кръст е имал постоянен достъп до така наречените "лагери на смъртта" през ВСВ, където те снабдяват с храна и медикаменти интернираните. Никакви сведение за жестокости и изтребления няма. Едва в последните месеци на войната са бомбардирани жп свръзките до тях и Червеният кръст алармира за опасността от глад и развихряне на тифната епидемия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    14 Sep 2022 22:35ч.

    А що не поканят ООН и да се приклчва с тая война?!? Има ли някой против?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи