Путин към Макрон: Украинските атаки срещу Запорожката АЕЦ създават опасност от мащабна катастрофа

Путин към Макрон: Украинските атаки срещу Запорожката АЕЦ създават опасност от мащабна катастрофа

Систематичните обстрели от страна на Въоръжениет сили на Украйна (ВСУ) по територията на Запорожката АЕЦ създават рискове от мащабна катастрофа. Това заяви руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с френския държавен глава Еманюел Макрон, проведен по инициатива на френската страна, предава ТАСС. 

"Обсъдени бяха различни аспекти на ситуацията около Украйна. Владимир Путин по-специално подчерта, че систематичните обстрели от страна на украинските военни по територията на Запорожката АЕЦ създават опасност от възникването на мащабна катастрофа, която да доведе до радиационна заразяване на обширни територии", съобщи пресслужбата на Кремъл след разговора. 

Путин и Макрон "отбелязаха важността скоро да бъде изпратена мисия на МААЕ в Запорожката АЕЦ, която да оцени реалната обстановка на място. От руска страна е потвърдена готовността да бъде оказано необходимото съдействие", добавят от Кремъл.

Елисейският дворец, от своя страна, обяви, че Еманюел Макрон "подкрепя незабавното изпращане на място на мисия от експерти на МААЕ при условия, одобрени от Украйна и ООН". В съобщението, цитирано от БТА, се казва, че "в близките дни ще бъде проведен нов разговор по темата след обмен на технически екипи и преди изпращането на мисията". 

По време на разговора Владимир Путин е подчертал също така, че "системният обстрел в района на Запорожката АЕЦ създава опасност от катастрофа с големи пропорции, която може да доведе до радиоактивно замърсяване на големи територии", посочват руските власти. 

От своя страна, Еманюел Макрон е изразил "за пореден път своето безпокойство от рисковете за ядрената сигурност и безопасност, породени от ситуацията в Запорожката АЕЦ", каза френското президентство. 

От официален Париж съобщават, че Владимир Путин се е съгласил мисията с инспектори на МААЕ да премине през територията на Украйна, за да стигне до ядрената централа. Първоначалното условие е било маршрутът на инспекторите да премине през Русия, но впоследствие руският президент "е приел мисията да стигне до централата, спазвайки украинския суверенитет, като премине през украинска територия под правителствен контрол". 

Намиращата се в Южна Украйна и контролирана от руската армия Запорожка АЕЦ е най-голямата в цяла Европа. През последните седмици тя неколкократно беше подложена на обстрел, за който Москва и Киев се обвиняват взаимно. Ситуацията събуди страховете от сериозна катастрофа, подобна на тази в Чернобил от 1986 г. 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова днес Москва да не изключва Запорожката АЕЦ от украинската енергийна мрежа, нещо, от което се опасяват властите в Киев. 

Разговор между Путин и Макрон не беше провеждан от 28 май. Преди това френският президент имаше разговори с Путин в началото на май, началото на март, както и цели пет през февруари, на фона на ескалацията на напрежението, довела до началото на офанзивата в края на същия месец. Освен това Еманюел Макрон проведе и среща с Владимир Путин на 7 февруари в Москва. 

Тези многобройни контакти доведоха до упреци към Макрон, свързани с факта, че въпреки честите разговори с руския президент, те не са успели да предотвратят началото на офанзивата в Украйна. 

Друга тема на днешния разговор между двамата държавни ръководители е била споразумението, подписано в Истанбул през миналия месец, за отблокиране на износа на украинските зърнени храни. 

Москва претендира в замяна да бъдат вдигнати ограниченията за износ на руски земеделски продукти и торове, наложени със санкциите на Запада заради нахлуването в Украйна. От Кремъл подчертават, че по време на разговора, Владимир Путин е подчертал "препятствията, пред които е изправен руския износ и тяхното отражение върху проблемите, свързани със световната криза с недостига на храна". 

Владимир Путин е напомнил на Макрон и за поканата към експерти на ООН да посетят следствения изолатор в Еленовка, където според Москва при ракетен удар на ВСУ с американски реактивни системи за залпов огън HIMARS загинаха много украински военнопленници, предали се на руските войски по време на специалната военна операция. 

 

Коментари

  • Уилт

    19 Авг 2022 21:27ч.

    "Запорожката АЕЦ в Украйна е най-мощната атомна електрическа централа в Европа и 5-а в света. Намира се в Централна Украйна, до град Енергодар, на бреговете на Каховското водохранилище на р. Днепър." --- Каква работа има Русия в Централна Украйна?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Понастоящем се намира

    19 Авг 2022 21:30ч.

    в западна Русия, засега на неизвестно разстояние от границата,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каква Централна, че и Украйна?

    19 Авг 2022 21:37ч.

    Россията си е у дома и разчиства бандеровските хлебарки и натовските фашуги, дето са налазили. Слава на Россията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • darkaveng

    19 Авг 2022 21:55ч.

    Уилт, незачет! Иди, баце, в усрайна, умри, стани герой! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    19 Авг 2022 22:51ч.

    A ти що си тука?!? МАтушката отвлича хора и ги хвърля на полето от където намери, дава по 5000 хиляди долара( вярно след месец служба) на всеки доброволец, а вие се излежавате по диваните и подпомагате нацистите. Очевидно, за вас няма да има никаква пощада от страна на Росссия и ще си изкупите вината в пълен обем, по безкрайните российски простори!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чети А, Б то прави сляпото окато

    20 Авг 2022 0:29ч.

    Разстоянието между САЩ и Украйна е 7800 км. Каква работа имат янките в Източна Европа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има половинчато решение

    19 Авг 2022 21:36ч.

    Да спрят някои реактори и да изключат Украйна. В момента, колкото и да е странно, Украйна се снабдява с ток от тази централа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    19 Авг 2022 21:45ч.

    Фронтменът на руско-еврейската олигархия Путин още се надява да седна на трапезата като равен с равен с западните суперкрадльовци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Атанасов

    19 Авг 2022 21:51ч.

    Если бы хотели и Киев бы взяли и устранили неугодных любыми доступными способами. Здесь договорняки, ну как ни крути. Только цена этих договоров и переговоров сотни жизней в день. Если всё так и будет продолжаться случится катастрофа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Максим Калашников

    19 Авг 2022 21:54ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=A30X953bHEg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    19 Авг 2022 21:59ч.

    "Губернатора Севастополя Михаил Развожаев сообщил, что в небе над городом были обнаружены беспилотники. В районе севастопольской бухты по ним работала система противовоздушной обороны, в центре — корабельная артиллерия. Цели были поражены." --- Сегодня цели были поражены, ама завтра може и да не уцелят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Генерал Радецки

    19 Авг 2022 22:04ч.

    Путин, избомби Киев, ако трябва с малък тонаж ядрено оръжие!!!!!!! Всичко ще приключи на секундата. Светът ще утихне като в Коледна нощ. Повече няма да смеят да си отворят устите. Ликвидирай ги!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровка

    19 Авг 2022 22:44ч.

    В кристално чист вид се вижда психопатията и социопатията на путинопатите. Някой да твърди, че тоя е човек?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Би било по-добре да ликвидира теб

    19 Авг 2022 23:06ч.

    както и цялата слугинска журналистика, но с неговите високоточкови бомби ще изпотрепе и нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле отвори очички

    20 Авг 2022 0:40ч.

    Радецки, за социопатия чувал ли си? Ти си направо за затвора. По-добре си пий лекарствата и почивай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е, не. Там е Киево-Печорската Лавра. И куп невиновни души. Никакъв малък, среден или огромен тонаж.

    20 Авг 2022 1:04ч.

    Да зачиства фашугите, както досега, но ядрената сопа да не пипа. Слава на Россията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровка

    19 Авг 2022 22:40ч.

    Искрено съчувствам на сладура Макрон заради контактите му със Сатаната Путлер. Дано има кадърни екзорсисти в Елисейския дворец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пияния майстор

    19 Авг 2022 23:02ч.

    Уилта питал радио "Гласа на Америка", какво да правят тия като него, които не са могли да научат английски. От радиото отговорили - "Уже не надо!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да де, Русията си била у дома където си поиска

    19 Авг 2022 23:04ч.

    Като Чингиз хан, Тамерлан, Атила и други такива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • губи ви се същината

    19 Авг 2022 23:32ч.

    И повтаряте като папагал някякви тъпотии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    19 Авг 2022 23:04ч.

    Гръмнаха най-голямото летище в Крим - Бельбек. Самолети, складове, ГСМ-и - всичко гори. Руската армия е в нокдаун. Слава Украине !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    19 Авг 2022 23:12ч.

    На Макрон лювителя на дъртата плът,без деца,не е нужно да се обръща внимание.Франсетата го мразят. А иначе френските гаубици са активни "стрелци" по обекти цивилни предимно в Донбас. На 10.08 именно те удариха завода за бира в Донбас и инсталацията с амоняк.На парада франсетата гордо заявиха че това стреля в уСрайна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И тази нощ масирани руски бомбардировки на Харков и Николаев

    20 Авг 2022 8:28ч.

    Тези градове буквално се сриват...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    20 Авг 2022 8:58ч.

    Общо взето всеки си издекламирал речта. Монолози. Поне за пред масовата аудитория. Но явно и от това има някаква полза

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    20 Авг 2022 11:32ч.

    Спирайте централата в Запорожие и стига сте си чесали езиците по демократично муу. Ако има недостиг на ток за Украйна, Макрон ще им внесе безплатно, нали Франция е първа европейска производителка на ток от АЕЦ. Ма май ядец на Сезарите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киро

    20 Авг 2022 13:39ч.

    Е затова никой не иска да си има работа с вашата бандитска Русия и с дъртите комунисти, които я защитават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    20 Авг 2022 12:44ч.

    с оглед на факта, че при сериозна авария ще пострада цяла Украйна, Полша, Румъния и частично Германия, последните по темата какво мислят? ясно с къпането, студеното и обедняването, но да светнеш като коледна елха от радиационно облъчване вече е севсем безпредел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    20 Авг 2022 13:39ч.

    западът е предупреден ако стане авария които остане жив да знае на кого дължи мъките си

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    20 Авг 2022 13:53ч.

    Уродите на какво с радват ! Животни , не хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи