Путин към Европа: Не можете да се откажете напълно от руския газ, ние се насочваме на изток

Путин към Европа: Не можете да се откажете напълно от руския газ, ние се насочваме на изток

Президентът Владимир Путин обяви, че Москва ще работи за пренасочване на енергийния си износ от Запад в посока на Изток към Азия, докато европейските страни се опитват да намалят зависимосттаси  от руския експорт, добавяйки, че Европа няма да може веднага да се откаже напълно от руския природен газ, въпреки че това може да е възможно в бъдеще, съобщава Ройтерс.

"Удивителното е, че т. нар. партньори от "неприятелски" страни признават, че няма да могат да се справят без руски енергийни ресурси, включително без природен газ, например. Сега в Европа няма рационална замяна на руския газ", каза Владимир Путин по време на видеозаседание на правителството, предавано по телевизията.

Той посочи, че Европа, говорейки за спиране на доставките на енергия от Русия, повишава цените и дестабилизира пазара.

"Неприятелските страни признават, че не могат без руски енергийни ресурси", отбеляза Путин.

Той обаче призна, че "най-острият проблем", пред който е изправена руската енергийна индустрия, е "нарушаването на логистиката на експортните доставки", свързано със западните санкции. Той отбеляза, че в момента има смущения в плащанията за петрол и газ, като увери, че Русия "радикално ще увеличи" дела на плащанията в национални валути по отношение на износа.

Руската "специална военна операция" в Украйна предизвика преразглеждане на енергийните приоритети на 27-те държави членки на ЕС, тъй като Брюксел се стреми "да изтръгне" страните от зависимост им от Русия, която доставя около 40% от природния газ в блока.

С оглед на всичко това Путин заяви по време на срещата, че страната трябва да "ускори изпълнението на инфраструктурни проекти", за да може да пренасочи своя износ на енергия от Запад към Изток.

Той призова руското правителство да започне работа по план за разработване на "нови системи за транспортиране на нефт и газ". Руският държавен глава подчерта, че планът трябва да бъде готов до 1 юни, без никакво забавяне. 

Путин добави, че е "необходимо да се предвиди изграждането на нови нефтопроводи и газопроводи от находищата на Западен и Източен Сибир“. Русия ще трябва да изгради инфраструктура, за да увеличи енергийните си доставки за Азия. Той също така посочи, че руският износ на енергия трябва да бъде пренасочен и към Африка и Латинска Америка. 

Русия вече започна тръбопроводни доставки на природен газ за Китай в края на 2019 г. след години на усърдни преговори и съгласие за намаляване на цените на горивото, напомня Ройтерс.

Източник: БНР

 

 

 

 

Коментари

  • софиянец

    14 Апр 2022 19:19ч.

    който е следил ВВП, трябва да знае, че това еВторото предложение, обкновенно носи плюсове и за другият контрагент, следващото Предложение ече няма сантименти, пример за нпо=шници, ако хамериканският газ, дето я го има я не, я дойде, я не... ако приемем, че

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Великата Русия

    14 Апр 2022 19:30ч.

    Суеверното вярване, че Русия е най-велика и че винаги става това, което тя каже, е Големият проблем на руснаците и техните симпатизанти. Заради тази заблуда Матушка произвежда едва 2% от световния БВП, въпреки че владее почти 1/6 от земната суша, притежава 1/3 от подземните богатства на планетата, а Господ я е надарил с едни от най-великите гении на човечеството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    14 Апр 2022 20:06ч.

    както казваше един велик Брат Сърбин, народ на годините на оградата на баба ми е забележително как успя да убие Нерушимият с дъвки, дънки и БАНАНИ, сега обаче иде тъй-нареченият пей-бек, ще си таковате кравите и ще се стреляте за тях, даже имате филми по върпоса, хармагедон и секви крайове на света

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия завижда, затова мрази

    14 Апр 2022 20:20ч.

    Завистта храни омразата. С два и половина пъти по-малко територия и 10 пъти по-малко подземни богатства САЩ произвеждат 20 пъти повече от Русия, победиха СССР в студената война, прогониха го от Източна Европа и го разпаднаха и вече 35 години си разиграва коня по целия свят, докарвайки до истеричен бяс комплексарите в Кремъл.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровка

    14 Апр 2022 20:53ч.

    В края на 70 те г. на м. в. при Брежнев СССР произвеждане 4,2% от БВП на света. Сега Русия произвежда 1,4% от БВП на, свта. Благодарение на тоя диктатор, който ще разруши сам държавата си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чака

    14 Апр 2022 21:18ч.

    За мен ПРАВОСЛАВНИЯТ ХРИСТИЯНИН по-велика страна от РУСИЯ няма !!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Освободител

    14 Апр 2022 21:34ч.

    Те и рускоезичните в Източна Украйна така говореха, докато не почнаха да им пускат бомби над главите, за да ги "освободят".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    14 Апр 2022 19:20ч.

    струва 1000 бивши долара,сметайте си го в Газо-Рубли кубика, става въпрос за ЕлПиДжи / без да има регазификации, от Путин гейсоюза ще получи оферта 999 газ-рубли, ще кажете, че се е пре*бал - този газ вече няма да е ония "мокър" газ, ще е "сух", т.е. от него не можеш да извлечеш нищо, всичко е било извлечено, става само за горене, и пак е по-евтин

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Glas4etru

    14 Апр 2022 19:22ч.

    Колхозниците дават зелките около 200 млрд газ на година - потрошиха и 70-80 млрд $ за Патока 2. С Китай имат една Сила , дето може да дава 35 млрд.годишно, но сега тов.Си си взема само 15- 16 млрд при цени 140 долАра. Не са построили и хим.завода и дават всичките благинки бадева, но важно е да сме в играта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Glas4etru

    14 Апр 2022 19:28ч.

    Пита ссе колко години ше им требе да си закопаят парите и като клекнат на тов.Си , за колко време ще си откупят инвестицията.Тръбите са дълги 4000 км и ги копат от 2014година,но тов.Ротенберг чака и правнуците му да станат милиардери.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    14 Апр 2022 20:08ч.

    ти май не си гледал най-пазарното на света - нейно величество Борсата и Спота?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    14 Апр 2022 19:31ч.

    Според мен си заслужи титлата "почетен" император, Като Амурски Тигър действа- високо точно и прецизно, същевременно се въздържа като никой войн в историята! Западняците трябва да имат предвид, че Путин е бариерата която въздържа да не се излее огромен гняв по Европа... друг не би се въздържал и би действал грозно и по руски!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Люба

    14 Апр 2022 19:40ч.

    Дарлинг, Путин показа,че може да иде до Киев и победоносно да ссе изтегли. Това требе да говори на зелките, че може да действа на сушата като Тигъра на Седеемте морета - ....- високо точно и прецизно, същевременно се въздържа като никой войн в историята! ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Любчо

    14 Апр 2022 19:54ч.

    Любче, верно че ходиха до Киев, ама май не влезнаха, че и ги понабиха. Или пак не съм разбрал нещо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    14 Апр 2022 20:09ч.

    люпчо, това не ти е хмм.. вашият си клуб на дмократите, това е Специална операция, не си представяй, е ти пришиват достойнство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Олеся от Украйна

    14 Апр 2022 20:26ч.

    Шопче, все към долницата те влече. Нещо проблеми с жените?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровка

    14 Апр 2022 20:58ч.

    За честните хора у нас и по света си извоюва титлата почетен сатана номер 1,изпреварвайки Сталин, Хитлер и Пол Пот с чувствителна преднина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    14 Апр 2022 22:32ч.

    Стига си плямпал глупости! Ако не си трол, поне прочети нещо повече от дебилските демонократични опорки и тогава пиши! Ето ти линк за да се пообразоваш малко https://www.youtube.com/watch?v=D0Gs0X8KBhA&ab_channel=BG%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D1%8F

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иде глад

    14 Апр 2022 19:33ч.

    Вова, на Европа й трябват точно 5 години, за да ви върне в съветските времена, когато чакахте корабите зърно от САЩ, за да не умрете от глад. Смири се. Спри да се правиш на велик. Помисли за благосъстоянието на народа си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    14 Апр 2022 19:38ч.

    Проблемът че за самата Европа няма и пет месеца(реално 3) преди да се случи продоволственият кошмар... Аз мисля че е Редно Урсула да хвърчи за Москва с разголена гръд, и да моли за мир и прошка! Където има грешка има и прошка... иначе гладни бунтове и пасти за целият Запад

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    14 Апр 2022 20:12ч.

    коуега, ти първият конник на капиталаизъмъ, ти яде ли, или мама и тате ядха от изгнилата петгодишна негодна и за свине по БДС царевицаот братска хамерика м? да не понете да ревете, пък да стабене дядя Вова заизгнили кочани в маафакен гетото на всеки един лост ханджелис?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иде глад

    14 Апр 2022 20:22ч.

    На нас ни пратиха кораб царевица като дарение, а СССР си плащаше с омразни долари за пшеницата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За Европа обаче

    14 Апр 2022 22:16ч.

    Иде глад за Европа обаче. Смири се ти, купи олио и малко брашно, също печка на дърва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Направилите цивилизационния си избор овце,

    14 Апр 2022 19:35ч.

    нарекли се "европейци", дремят в каросерията на камиона. Камиона го кара американец и пътува към кланицата. По пътя се разминава с друг американец, който вози в обратна посока араби и африканци. Овцете в първия камион ще бъдат употребени за месо, защото се оказали заразени от зелена чума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-10 пъти

    14 Апр 2022 19:45ч.

    Е разликата в цената на газа в Европа и САЩ!САЩ убиха най-големия си конкурент ЕС!Не е вярно че конкурента на САЩ е Китай.Най-голямото приходно перо на САЩ е хартията с изображения на американски президенти.ЕС беше на път да отхапе 30-40% от светая светих на САЩ.Без да е военна сила.Правилно по горе е даден 5г срок.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Anonimen

    14 Апр 2022 19:47ч.

    там китаеца те чака да му паднеш в ръцете като узрял плод.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Златна орда

    14 Апр 2022 20:06ч.

    Няколко дни след началото на войната един талантлив руски публицист припомни на кремълските бандити униженията, на които Златната орда е подлагала руските князе, за да им позволи да упражняват илюзорната си власт. Намерете статията в "Новая газета", докато не са я свалили. За руснаците това са особено травматични спомени, сравними с нашия ужас от кланетата през турско.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    14 Апр 2022 19:49ч.

    САЩ унищожават най-големия си конкурент.В най-печалившия си бизнес.Печатането на пари.Като погребат еврото нещата ще се успокоят.САЩ погребаха английската лира с помоща на Германия и Русия.Сега пак Русия е машата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-едва ли

    14 Апр 2022 19:55ч.

    ЕС са тотално тъпи.Вероятно са тотално зависими от САЩ.А как?За мен е загадка.Щом Баесев няма влияние в/у германската политика кой да има?Грета Тумберг!А защо западноевропейските концерни нямат влияние в/у ЕС политиките?Обяснението е че собственика не е в европа??Нямам други предположения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-специално

    14 Апр 2022 20:15ч.

    Българските мекерета трябва да бъдат................!Ние сме тотално енергийно зависими от Русия!А срещу енергийното ембарго скачат 3 държави Австрия,Германия и Унгария.Също зависими но не като нас.Флегмата Ганчовска ще научи след година,че света го няма.Боже пази България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обяснението е че собственика не е в Eвропа

    14 Апр 2022 20:25ч.

    Разбира се, че не е. Потърси схемата как са навързани корпорациите и кои две остават на върха като абсолютни притежатели на всичко - а от двете е Вангуард начело... Това е стопанина, притежателят на онази 1/3-та от света, ко не и на остатъка в по-малки размери. Собствеността се базира на "системата" - бъде ли гътната, заминава за Ада и собственика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    14 Апр 2022 20:38ч.

    Китайские партнеры РАН приостановили контакты с российскими учеными по совместным проектам, заявил во время научно-практической конференции "Цифровые международные отношения — 2022" президент академии Александр Сергеев. РИА Новости

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е,И !!!

    14 Апр 2022 20:39ч.

    Колко газ ще достави Путя на Китай,Индия и други азиатски страни.Освен ,че ще го изнудват с ниски цени,нямат и толкова тръби за доставка на газа,т.е нямат такъв капацитет ,както към Европа.А за нови тръби,нови инвестиции,строителство,техника,най-малко 2-3 год. до готовност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровка

    14 Апр 2022 20:56ч.

    Тоя звяр ще разруши и Русия заедно с Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До 2-3 години я камилата, я камиларя

    14 Апр 2022 23:16ч.

    Байдън ни вкара в толкова нелинейна ситуация, че всичко е възможно на всеки. Честито, ако това е целил и другите покрай него. Само че няма как да е целил това което ще се случи, защото то не е известно на никого. Не е добра иде я да се поднася огън към неизвестното.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    14 Апр 2022 21:21ч.

    айде кирчо и кокорчо, тон за песен - Гоу Уест! по вътрешна ориентация и джипиес винаги сочещ към козяк фъкстийн, това добре за партийната линия на демосратите, ама газ е с рубли - шикагската школа кво мисли,ше има ли "Шокинг теръпи" за фашингтън, окъг колумбистан, или това е неотменимо право на туземците?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Удивителното е, че т. нар. партньори от неприятелски страни"

    14 Апр 2022 23:54ч.

    Тук има нещо гнило - хем партньори, хем неприятелски страни!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Rusnak

    15 Апр 2022 5:44ч.

    Бая коментари за бъдещата разруха и на Изток и на Запад. Тънкия момент е, кои е по-подготвен за подобен сценарий. Има ли смисъл да обяснявам на някои колко дебело ще им влезе и без бъдещата разруха, а само по пътя към нея неминуемо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • злобар

    15 Апр 2022 7:51ч.

    Колко енергоносители или други продукти ще изнесе и как с изнудване или не Русия на изток мен не ме интересува . Интересува ме че ще станем много по бедни и идват времена когато ще е невъзможно да се купят продукти от първа необходимост . А настъпи ли това тогава даже нито армия нито полиция би рискувала да застане пред пътя на озверяла гладна многохилядна тълпа която няма какво повече да губи .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • американската космическа свръхдържава

    15 Апр 2022 8:06ч.

    НАСА ще си плаща полети в рубли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Что стало с крейсер"МОСКВА" ?

    15 Апр 2022 8:16ч.

    Товарищ Путин : Он утанул,как подводная лодка "КУРСК".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А ЧТО?

    15 Апр 2022 8:27ч.

    Россия не утанула,а?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Glas4etru за Софиянеца

    15 Апр 2022 8:24ч.

    Айол, от 20 г0дин съм на борсата - тов.Си купува газ на каквата цена каже,порому что колхозницити са натискат .Няма борса ,няма пазар има н@д$пване

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цяло стадо софиянци се изсипало тука

    15 Апр 2022 8:26ч.

    Такова чудо не е било досега

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    15 Апр 2022 8:41ч.

    "Крейсер «Москва», на котором произошел пожар, в условиях штормового волнения потерял устойчивость и затонул, сообщили 14 апреля в Минобороны РФ."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сергей

    15 Апр 2022 9:46ч.

    Това е направено с цел - да се провери възможността при реална война да се вадят потънали кораби.Както рекъл капитанот - всичко е под контрол,потъваме по план,вода има за всички.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Люба

    15 Апр 2022 9:49ч.

    Серж, ама тя била солена,дарлинг

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путин се насочил на изток

    15 Апр 2022 13:49ч.

    С една тънка тръбичка с евтин газ за китайските другари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи