Путин: Износът на зърно от Украйна не е проблем

Путин: Износът на зърно от Украйна не е проблем

Руският президент Владимир Путин заяви, че хората се опитват да обвинят Русия за проблемите на глобалния пазар на храните и отрече Москва да е налагала забрана на износа на зърно от украинските пристанища, съобщи Ройтерс. "Ситуацията ще се влоши, защото британците  и американците наложиха санкции върху нашите торове", каза Путин в интервю за националната телевизия.

Според Путин проблемите с храните в света са започнали преди повече от две години, предаде ТАСС.

"Неблагоприятната ситуация на световния пазар на храни не започна вчера или дори след началото на специалната военна операция на Русия в Донбас и Украйна. Тя започна още през февруари 2020 г. в процеса на справяне с последиците от пандемията от коронавирус", заяви руският президент. 

"Износът на зърнени култури от Украйна не е проблем", увери Путин. Той спомена и за няколко начина за осъществяване на този износ -  през украински пристанища, през пристанища под руски контрол или през Централна Европа, предаде Франс прес.

Путин добави, че най-доброто решение би било транспортирането през Беларус, стига санкциите срещу тази страна да бъдат вдигнати, предаде Ройтерс.

"Ако някой иска да разреши проблема с износа на украинско зърно, моля, най-лесният начин е през Беларус. Никой не спира това", каза Путин. "Но за да се осъществи това, вие трябва да вдигнете санкциите, наложени на Беларус", допълни той.

Беларуският президент Александър Лукашенко заяви вчера, че Минск е готов да позволи транзита на украинско зърно до германски, полски, балтийски или руски пристанища през територията си, ако в замяна му бъде позволено да товари беларуски стоки на тези пристанища.

Путин спомена и възможността за износ през украинските пристанища Мариупол и Бердянск, на Азовско море, превзети от Москва по време на офанзивата й, допълва Франс прес.

Той спомена и за износ през пристанищата на Черно море, които са под украински контрол, по-специално това на Одеса. Но за целта той още веднъж изиска водите в тези пристанища да бъдат разминирани от Киев. И увери, че в замяна Русия ще позволи сигурно преминаване на корабите.

Сред другите възможни пътища Путин спомена по Дунав през Румъния, но също и през Унгария или през Полша.

"Но най-простото, най-лесното и най-малко скъпото ще бъде износ през територията на Беларус, откъдето може да се стигне към пристанищата на Балтийско море, а после към Балтийско море и след това където и да е по света", посочи отново той.

Износ: БТА

 

 

 

Коментари

  • безкраен зърнен карнавал

    04 Юни 2022 9:14ч.

    Тов. Путин мощно включи и бат Лукашенко до бат Ердо в мощното тричане на западните гейчета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • николов-

    04 Юни 2022 9:39ч.

    износът не е проблем и парите ще обирам аз -путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    04 Юни 2022 10:49ч.

    Износа на зърно от Украйна е политически ход. Няма нищо общо с логистика. Няма никакъв проблем транспортиране по Дунав.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ади

    04 Юни 2022 10:57ч.

    Има хиляди начини да се изнася зърно от Украйна при добро желание. Но тогава няма да има повод да обвиняваме Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моско москала

    04 Юни 2022 20:36ч.

    Айди стига глупости.Big brother да не се стиска ами да напечати малко зелени и сичко ще се оправи.Юли месец като дадат рентата ще им продам колкото искат жито по 4 долара килото.Ечемика мога да им го дам по 3 и педесе.За олиото ще се пазарим отделно,щото вземам само 8 стека

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    04 Юни 2022 11:04ч.

    Възможности има много, ама еврогейците не са научени да работят и мислят. Те са свикнали наготово някой да им го сипе в чинията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Благодарим, че ни преразказвате изявленията

    04 Юни 2022 13:23ч.

    на лъжливото джудже.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи