Путин: Измамата на Меркел за Минските споразумения доказва, че постъпихме правилно с операцията в Украйна

Путин: Измамата на Меркел за Минските споразумения доказва, че постъпихме правилно с операцията в Украйна

Путин от срещата на Евразийския икономически съюз в Киргизия: Разочарован съм от думите на Меркел. Не очаквах да чуя това от бившия федерален канцлер.

Акцентите от изказването на президента:

За събитията в Украйна

Процесът по уреждането на конфликта в Украйна няма да е лесен и ще отнеме известно време, но ще трябва да се водят преговори. Участниците също така ще трябва да се примирят с реалностите, които се оформят на място.
Руската военна операция е в ход. При нас всичко е стабилно. Към днешна дата няма въпроси или проблеми. Няма предпоставки за нова вълна на мобилизация.

Най-острите проблеми със снабдяването на войските са отстранени. Проблемите далеч не са изцяло решени, но е въпрос на време, а най-належащите, според мен, вече са затворени. Военните обсъждат възможността за ротация на мобилизираните в зоната на военната операция.

За думите на Меркел

Думите на Меркел, че споразуменията от Минск са били опит да се печели време Украйна "да стане по-силна", дойдоха като изненада. Разочароващо е. Честно казано, не очаквах да чуя това от бившия федерален канцлер, защото винаги съм смятал, че ръководството на ФРГ е искрено с нас. Да, разбира се, беше на страната на Украйна, подкрепи я, но все пак ми се струваше, че германското ръководство винаги искрено се стремеше към уреждане на принципите, за които се договаряхме, които бяха постигнати, включително в рамките на Минският процес.

Това само говори, че направихме всичко правилно по отношение на започването на специална военна операция. Оказва се, че никой нямаше да изпълнява тези Мински споразумения. Ръководството на Украйна, по думите на бившия президент Порошенко, също каза, че няма намерение нито да го подпише, нито да го изпълни. Но все пак се надявах, че другите членове са искрени с нас. 

Оказва се, че те също са ни измамили и целта е била само да се напомпа Украйна с оръжия и да я я подготвят за военни действия. Явно сме се ориентирали твърде късно, честно казано. Може би трябваше да започне по-рано. 

Но все още се надявахме, че ще успеем да се договорим в рамките на Минските споразумения. Сега изниква въпросът за доверието. И така доверието е почти на нула. Но след изявления от този род, разбира се, възниква въпросът за доверието.
Как да преговаряме? За какво? И може ли да се договорим с някого? Къде са гаранциите? Тук е въпросът! 

Но в крайна сметка все пак ще трябва да се преговаря.

Много пъти съм казвал, че сме готови за тези споразумения, отворени сме, но това ни кара да се замислим с кого си имаме работа.

За тавана на цената на петрола

Таванът на цените на руския петрол, въведен от Запада, приблизително съответства на текущите цени, така че не е нужно да се притеснявате за бюджета. Няма да имаме загуби при никакви обстоятелства. Но ако се позволи на потребителите да определят цената, това ще доведе до колапс на цялата индустрия, в която инвестициите вече са недостатъчни. Таванът в един момент ще доведе до катастрофален скок на цените, който ще удари инициаторите на тази мярка. Това е глупаво и недомислено решение, вредно за световните енергийни пазари.

Но Русия, както обещахме по-рано, няма да продава петрол на онези, които налагат таван на цените, и може да обмисли намаляване на производството. Отговорът ще бъде посочен в президентски указ, който ще бъде публикуван в следващите няколко дни.

За размяната на Виктор Бут

Преговорите за размяната на предприемача Виктор Бут бяха водени от Федералната служба за сигурност. Контактите със САЩ продължават, никога не са спирали, чрез специалните служби.
В такива преговори се говори само за размяна на пленници, но те създават "определена атмосфера”.

За ядреното възпиране

Руската доктрина, за разлика от американската, не предвижда превантивен удар, а само ответен удар.
В същото време Русия може да помисли за "вземане на въоръжение на американски разработки”, включително идеята за обезоръжаващ удар. Сега, в сравнение със САЩ, ние разполагаме не само с "по-модерни и още по-ефективни" крилати ракети, но и с хиперзвукови системи, каквито "все още няма в САЩ”.

За газовия съюз

Идеята за сътрудничество между Русия, Казахстан и Узбекистан по отношение на газа има добра перспектива за бъдещето, а решения, които ще направят възможно реализирането на тази идея, определено могат да бъдат намерени. Всички искат тази съвместна инициятива и дори са готови за общи инвестиции.

 

Превод за "Гласове": Владислав Наков

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Коментари

  • ЗИП

    09 Дек 2022 20:20ч.

    По-скоро доказва, че сте глуповати.Шот не ви е за първи път.Когато ви лъжат англосаксите не е толкова срамно шот те са уникални лисици, но да ви преметат некви швабуци.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти ли си по-умният бе, шебек?

    09 Дек 2022 21:47ч.

    Значи, според шебешкия ти мозък, ти във форума си се досещал, че западняците лъжат, и още няколко милиона във фейсбук сме се досещали - а на Путин в Кремъл изобщо не му е минавало през ума??? Ако сам си вярваш, че си по-умен от Путин, май трябва да се коригираш, а?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тц тц

    09 Дек 2022 23:45ч.

    Правилно беше да нанесете масиран ядрен удар на 24.02. Както виждаме това, което направихте е НЕПРАВИЛНО !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Д-р Росен Борисов

    12 Дек 2022 0:26ч.

    а цените се вдигнаха 50% а къде изчезнаха вирусолозите кой чете е прост

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    12 Дек 2022 13:22ч.

    Добрият човек винаги изглежда като глупак на злодея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • грешката на руснаците е че не допускат, че има лоши и злобни хора, които ги използват

    09 Дек 2022 20:45ч.

    наивността на руснаците я имат отдавна, още когато позволиха на западни комунисти да си правят експерименти на техен гръб; че и на наш; и сега пак го правят; двойния стандарт е национална политика на ес-справка шенген; докато не се изкорени това мислене, че има едни богоизбрани, а всички останали са им длъжни и втора ръка, историята ще си върви все в същия дух; а признаци за осъзнаване няма и от двете страни;

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • едни само са богозбрани

    10 Дек 2022 14:39ч.

    Лошото е, че те дърпат конците на тези, които се мислят за такива. Точно те водят всички войни заради тях. Влк. и тази.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • борба

    09 Дек 2022 20:47ч.

    Кръстоностният поход на католизма,фашизма трябва да бъде унищожен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е вой при

    09 Дек 2022 21:42ч.

    43 долара за барел. При 20 долара ще се гърчи като чумав.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е вой при 09 Дек 2022 21:42ч. 43 долара за барел. При 20 долара ще се гърчи като чумав. Отговори

    10 Дек 2022 8:05ч.

    При 20 долара за барел ние ще плащаме по 200 на американските посредници, не ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГАГА

    09 Дек 2022 21:44ч.

    Значи ако баба Меркелица не се беше издала, така и нямаше да разберете, че ви будалкат? Бравос, бе Говорунчо. Много ти тропа чейнето, ама трудно схващаш реалността.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    10 Дек 2022 1:01ч.

    много мъка има по тоя свят... стрина канцлерина се е изпуснала. никой с всичкия си няма да пропусне да направи капитал от това. а ввп е с всичкия си, и още как. капиш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • той е юрист.

    10 Дек 2022 15:02ч.

    Използва всички допустими по закон начини да защити държавата си. Западните лидери също са учили право, но заради двойните си стандарти си позволяват да пренебрегват Международното Право. Ето "успяха" и да им откраднат победата нат Третия Райх (празникът на Европа се празнува не на 9 май, когато забиха знамето си над Райхстага в Берлин, а на 8 май ("https://www.youtube.com/watch?v=n4RjJKxsamQ", и обърнаха всичко на общоеврпопейски купон под звуците на Скорпио). Сякаш всички забравиха, че една от договорките на Победителите е Швеция и Финландия да бъдат неутрални, да не влизат във военни съюзи, а Япония да няма армия. Също от тях, Победителите е записано, че са длъжни да не допускат възраждане на Нацизма. Затова и целта на СЗО беше - "денацификация"... Погледнете кои държави гласуваха преди няколко години против приемането на общ документ против Нацизма и защитниците му - ЩАС, И*раел и Украйна! Всички останали държави го гласуваха единодушно. Преди няколко седмици при гласуване на същия документ 50 държави гласуваха против, включително България (е, щото целият ЕС гласува против, няма как, ние сме си по-вярващи от папата, както винаги)... Били преметнали Путин. Смешки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо аз, дето съм никоя, отначало кристално ясно виждах, че го лъжат, а той не?

    09 Дек 2022 21:54ч.

    Че то си беше кристално ясно, подписаха ги тия споразумения за един нощен маратон, преметнаха го, за да спре донбасците, те бяха стигнали до Мариупол, а той ги върна колко назад! А после наказваха със санкции Русия, когато укрите торпедираха споразуменията и той само мрънкаше, че е “озабочен”!Чии интереси защитава всъщност тоя човек? Дразни ме!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия не беше готова

    09 Дек 2022 22:17ч.

    да скъса икономически със Запада, нито пък руското общество да се отдели от илюзията че сме се родили за да живеем удобно, видим света и enjoy-ваме. Отделно военните не бяха готови с въвеждането на хиперзвуковите ракети. Путин не поиска да рискува, както сега, когато вече няма и друг изход. А колко готов беше света, кажете честно колко хора бяха убедени в това, в което сега всички станаха убедени от немай-къде. Хората трябва да се убедят че е нужно, за да правят жертви, те не искат да гледат напред векове както беше през соца. И за нашето Освобождение не са били готови да воюват, но имало силен обществен натиск на славянофилите, Царят Освободите се съгласил от немай-къде и това се потвърди защото войната бе спечелена на косъм. Това е минало-заминало, отдавна вече славянофилството не е мода, стана ясно колко струват славяните извън Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @русия не беше готова

    09 Дек 2022 22:41ч.

    А сега е готова, така ли? И за какво точно? Не виждаш ли какво става? Катастрофална информационна политика! Говори за някакви демилитаризации, денацификации и деалабализации, а не ясни приказки! Укрите си взеха обратно почти без бой половината от отвоюваната от руснаците територия. Путин си загуби приятелите - и Милош Земан, и Грегор Гизи, и колко още се обърнаха срещу него. Швеция и Финландия влязоха в нато. И най-важното - позволи руски хора да се избиват помежду си за щатски интереси! Това няма да му бъде простено! Къде дрема преди майдана, че позволи да се стигне толкова далеч, защо подкрепяше това чучело Янукович, дето напълни гащите и се скри като плъх? Нещо много съм му ядосана, може би щото му бях симпатизантка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия се съсредоточава в ситуацията

    09 Дек 2022 23:34ч.

    в която се намира и това не е за пръв път. Княз Горчаков (външен министър) го е казал на западнярите след Кримската война: "Россию упрекают в том, что она изолируется и молчит перед лицом таких фактов, которые не гармонируют ни с правом, ни со справедливостью. Говорят, что Россия сердится. Россия не сердится, Россия сосредотачивается." На никого нищо не е обещавала, нито пък някой на нея, затова докъде са укрите и откъде Отан е много трудно да се каже, с такива приятели каквито имаше и вън, и вътре, е по-лошо от врагове. А за избиването на руски хора едни други, за съжаление то не е за пръв път и не е по вина на Путин, а от глупост, срещу нея няма друг лек, освен страданието. Глупостта порази не само тях, а всички повярвали на Запада, мислите че ние ще се отървем леко от нея ли? Никой не може да спаси някого от глупостта му, не чакайте не упреквайте Путин или който и да е, а задайте на себе си същите въпроси които задавате на тях, къде дрямахме ние досега? В класиката е зададен във вида "Да бъдеш или да не бъдеш?" Прочетете отговора на Хамлет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо аз, дето съм никоя, отначало кристално ясно виждах, че го лъжат, а той не? 09 Дек 2022 21:54ч.

    10 Дек 2022 8:07ч.

    Защото ти нямаш деца и капитали на Запад за разлика от така наречения руски чиновнически елит?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    10 Дек 2022 8:54ч.

    И последно, гений такъв, какво искаш ти? Не са готови за война, според теб, значи да си траят. Ама ония били готови за война, не отричаш нали? От друга страна, пак според теб, щом си траят - защо си траят, руснаци гинат. Знаете ли, какво искате, диванни маршали? То така е лесно - и баба е по-добър командир от Жуков...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Su38

    10 Дек 2022 10:31ч.

    Нищо не си разбрал! В такава ситуация най-малко помага телешки възторг!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руснаците са дали отговор на този въпрос

    11 Дек 2022 18:39ч.

    в една специална песен: https://www.youtube.com/watch?v=azEy5ylYaT0. Въпросът е, нашите празноглавци в Парламента дали имат отговор ЗАЩО гласуват против неутралитет на България в този конфликт, който не е наш? Австрия, Унгария, Швейцария, Лихтенщайн, Малта, Молдова, Ирландия като избраха неутралитет не са ли лоялни европейци?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SIMO

    11 Дек 2022 22:11ч.

    Просто няКОЙ му нарежда да прави това което прави........Не помните ли с коронавируса-3 вида "ваксини" направи и ваксинираше масово, а Лукашенко отказа, Швеция също......Играта се игране на друго ниво......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-дрън дрън

    09 Дек 2022 23:17ч.

    За по малко от 20г. Сталин вдигна аграрна страна да разгроми ЕВРОПА.Да да Европа защото тя цялата работи за райха.А сега за 20г. Изнесени над 4 ЧЕТИРИ ТРИЛЬОНА ДОЛАРА от Русия..Във воените складове са ''изчезнали'' 1 500 000 боекомплекта зя мобилизационен резерв.Няма ги бе.Това техен генерал го казва.Игор Стрелков когото така и не пуснаха на фронта буквално казва''Ще мълча щото ще дискридитирам армията'' и ''Стратегията за продължителен конфликт е самоубийство за Русия''Русия е толкова готова за война колкото превратъджиите 1991г за преврат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-Дали

    09 Дек 2022 23:24ч.

    '' Сън в лята нощ .Това е Путин и 1/3 от руснаците. Има признаци на събуждане защото ''В същото време Русия може да помисли за "вземане на въоръжение на американски разработки”, включително идеята за обезоръжаващ удар. Сега, в сравнение със САЩ, ние разполагаме не само с "по-модерни и още по-ефективни" крилати ракети, но и с хиперзвукови системи, каквито "все още няма в САЩ”.а нощ'' Обаче Путин не веднъж се е събуждал за кратко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • BABA

    10 Дек 2022 6:37ч.

    САЩ превръщат Европа в бунище.Пращат там мигранти от войните си ,продават си стоките,насаждат джендър идеология.Плащат си за това.Урсулица горката е за смях отдавна.НАТО е като плюнка с която крепят този ЕС да не де разпадне.Ако сега не го напуснем,утре всеки който реши да се махне от ЕС и НАТО ще е враг.Англия защо напусна?За да се запази териториално и политически независима.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедо

    12 Дек 2022 23:07ч.

    +++++++++++++++++++++

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба ви

    10 Дек 2022 7:26ч.

    Хайде стига сте дрънкали диванни философи. Какво бил направил Путин. А вие какво направихте цели 12 г. да я гледаме тая тиква как разсипва България? Кротко си седяхте пред ракията, нали? Сега ще оценявате Путин, смехурковци. Човекът знае какво прави и дано успее, че си спомнете как ни затвориха преди 2 год. и какъв тормоз беше. Ако той не удари як шут на сатанистите, кой знае какво ни чака напред.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Срамувам се

    10 Дек 2022 9:20ч.

    Глупости. Путин много добре е знаел какво правят немските лъжци. Но сега просто иска да съобщи публично за лъжите им, използвайки самопризнанието на Меркел като доказателство. Ако бе излязъл и казал още преди, че немците лъжащ и хитруват, щяха да му кажат, че си измисля. Вие сериозно ли смятате, че руснаците са повярвали на немците? LOL

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @срамувам се

    10 Дек 2022 10:22ч.

    Че всеки с очи и уши видя още тогава, че го лъжат! Не помниш ли как за една нощ ги подписаха тия споразумения на пожар, а него го използваха да спре донбасците и да ги върне назад! Никой нямало да повярва? Глупости! Всеки го виждаше и му се чедеше на акъла!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    10 Дек 2022 10:18ч.

    Германците няма как да забравят, че съветското знаме се е развявало над Райхстага. Такива неща не се забравят. Няма да се забрави и продължаващата англосаксонска окупация. Дълбоко в германското съзнание тлее мисълта за реванш, за това говори подготвения преврат, начело с аристократи. Германския дух за сега е успешно потискан от Джендър идеологията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @идеалист

    10 Дек 2022 10:41ч.

    Че с тях по-лошо направиха англосаксите в тая война. Техни самолети сравняваха немски градове със земята, първо англичаните с тежките бомби, после със запалителните, да изгори това, що е останало, а след тях, вече на дневна светлина, щатските - нисък полет, да стрелят по всичко, що е оцеляло и се движи, че да напусне огнения ад! Е? Ами забравиха го! Дрезден пускаше сирените всяка година на 13.02 - денят на бомбардировките, най-кървавите и най-излишните, през 1945, когато войната вече е решена. А сега тези, дето взимат участие във възпоменателните шествия, ги наричат фашисти! Ей това ти е!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГАГА

    10 Дек 2022 13:38ч.

    Груба, фатална грешка беше изтеглянето на съветските войски от ГДР и допускането на обединението на Германия, докато другите окупационни войски си останаха до ден днешен. След което е само въпрос на време да се появи "Велика Германия". И още много глупости и престъпления извърши Белязаният и сер$емите около него. Продажници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила Гаго,

    10 Дек 2022 17:58ч.

    ти като си написала това за историческата роля на "белязания" смяташ, че Путин не я осъзнаваше ли, а направи грешка ли? Припомни си как реагира на известието за смъртта на Горбачов - поднесе букет червени рози пред съркофага му ПРЕДИ официалната церемония, и се извини - няма да може да присъства на самата церемония и да се срещне с официалните гости, "приятели" на носителя на Нобелова награда за Мир, имаше важен ангажимент - среща с деца и младежи в Калининград! Кой от нашите набедени политици би направил това? БМБ ли? Нашите душа дават да се отъркат около западните си "партньори" - да се гушкат и да подсмърчат от голямата загуба... Ама ти разбираш само от радио, май...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гетман

    12 Дек 2022 23:17ч.

    еми, начело на руснаците беше поредното по славянски несравнимо тъпо копеле наречено Горбачов! Тоя до сетния си час , даже не разбра какво е "направил". Толкова тъп! е сега му сърбат попарата.Имали били хиперзвукови ракети.Колко 3?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    10 Дек 2022 18:28ч.

    След като не може вече да се вярва на марионетките да бъдат в ролята на гаранти по споразумение, следващите споразумения ще са обвързани със срокове за изпълнение, неустойки при неспазване на сроковете а гаранциите ще са под формата на блокирани активи. На зла круша, зъл прът!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тох

    11 Дек 2022 20:42ч.

    Един ден децата и внуците ни ще изучават Путин в училищата като най-далновидният и премерен политик в целият свят. Но дотогава има още много вода да изтече. Единият ми син, българинът, е на 9, другият, немецът е на 4 години. Сигурно няма да съм жив да го видя това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    11 Дек 2022 20:56ч.

    "най-далновидният и премерен политик в целият свят" е най-обикновен слуга на евреите - олигарси, изнасящи на безценица суровини на Запад на безценица. КТО ВИНОВАТ В ПРЕДАТЕЛЬСТВЕ РУССКИХ? https://dzen.ru/id/622610042b81ee1853f890ab

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедо

    12 Дек 2022 23:18ч.

    +++++++++++++++++

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    11 Дек 2022 20:51ч.

    Народните водачи на Руска пролет (Гиви, Моторола, Захарченко и др,) бяха против минския договорняк, но бяха ликвидирани от Кремълските власовци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • roso

    12 Дек 2022 0:24ч.

    Баси медийни цирк, с който ни баламосват. Немската баба взела та се изпуснала, а руския кгб пенсионер 8 години не знаел, че са го преметнали неговите "западни партньори". Да видиш ти булка ....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи