Путин и Ердоган откриха дистанционно АЕЦ "Аккую"

Путин и Ердоган откриха дистанционно АЕЦ "Аккую"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Президентите на Турция и Русия откриха първи блок на първата турска АЕЦ "Аккую". Церемонията беше отложена два пъти - тя трябваше да се състои по обяд, но първо бе отложена за 15 ч., а след това за 16. Турският президент Реджеп Ердоган и руският - Владимир Путин, се включиха дистанционно в откриването. Двамата президенти проведоха телефонен разговор преди откриването на централата, съобщи TRT. Турското президентство разпространи снимка от разговорите, на която се виждат Ердоган и съветниците му. На разговорите е станало дума за ситуацията в Украйна и т.нар. "зърнена сделка".

Отлагането на откриването на турската АЕЦ засили слуховете, че здравословното състояние на Ердоган не е стабилно. Турският президент не успя за завърши тв интервю във вторник с обяснението, че има проблеми със стомаха и по време на кампанията се е разболял от грип. Непотвърдени източници заговориха пред турските медии, че президентът е преживял инфаркт на миокарда. 

Ердоган е силен, пълен с енергия и ще управлява страната още дълго време, съобщиха от администрацията на турския президент. Състоянието на турския президент Тайип Ердоган се подобрява след прекарана инфекция и той скоро ще продължи предизборната си кампания, съобщи ръководителят на Министерството на здравеопазването на републиката Фахреттин Коджа.

Руското президентство също коментира ситуацията: "На нас не ни е известно нищо за здравословни проблеми на Ердоган, двамата президенти се готвят за церемонията и за двустранни разговори".  

Атомната електроцентрала „Аккую“ е първият източник на ядрена енергия в Турция и се очаква да покрие около 10% от търсенето на електроенергия в страната, когато бъде завършена. Тя се строи в провинция Мерсин на Средиземно море от руската Атомстройекспорт и турската Оздоу. Строителството започна през април 2015 г. Днес се открива работата на първия от четирите реактора BBEP V-509. Очаква се останалите три блока да бъдат готови до 2025 г.

"Аккую" ще може да произвежда енергия и сто години след пускането й в експлоатация, заяви генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси на церемонията по зареждането на първата партида ядрено гориво.

Източник: segabg.com

 

 

 

 

Коментари

  • модерно робовладелство

    27 Апр 2023 19:37ч.

    Явно "инфарктът" на Ердоган е бил част от предварителния сценарий, за да не се налага турският президент да е сам, без Путин, на церемонията. И наистина, така е достойно - все пак нека вземем предвид, че животът на руския президент бе поставен под заплахата на сили от Запада и очевидно е взето решение да не се рискува. Разбира се, западните фейкомети не пропуснаха да се израдват на "лошата участ" на Ердоган, а от президентството на Зеленски даже сгафиха, избързвайки да заявят, че украинската и американската страна щели да взривят и газопровода "Турски поток", оставяйки тръбопровода през Украйна единственото транспортно съоръжение за пренос на руски газ към ЕС. С което директно си признаха, че американската страна създава традиции на държавен тероризъм спрямо международна цивилна преносна инфраструктура. След такова признание, не знам защо МНС в Хага досега не се е самосезирал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разликата

    27 Апр 2023 20:11ч.

    Някои откриват АЕЦ, други - конференция "Енергия за зелено бъдеще".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Даам

    27 Апр 2023 20:51ч.

    Едни откриват АЕЦ, други ги закриват! Какъв свят само! Много хазартно, ако някой е решил да приложи латиноамериканския сценарий за отстраняване на неудобни ръководители. Какъвто и да е Ердоган, но сега за всички мислещи с главите си, съдбата на този човек е от важно значение за целия регион. Аз му пожелавам здраве и само здраве! Щото отиде ли си Ердоган, малко е да се каже, че Балканите ще се превърнат в димящо буре с барут!...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи