Путин и Байдън са се съгласили да проведат среща за украинската криза

Путин и Байдън са се съгласили да проведат среща за украинската криза

 

Президентите на САЩ и на Русия Джо Байдън и Владимир Путин са се съгласили по принцип да проведат среща, посветена на кризата в Украйна, съобщи в понеделник кабинетът на френския президент Еманюел Макрон, предаде Ройтерс.

"Същината ще бъде подготвена от държавния секретар Антъни Блинкън и министър Сергей Лавров по време на срещата им в четвъртък, 24 февруари", обяви Елисейският дворец. Срещата "може да бъде проведена само при условие, че Русия не нахлуе в Украйна", се казва в съобщението, в което се уточнява, че Макрон ще окаже съдействие при подготовката на съдържанието на дискусиите.

В съобщението, разпространено рано сутринта в понеделник, се казва, че в телефонните разговори с Путин и с Байдън, проведени в неделя, френският президент им е предложил среща, посветена на "сигурността и стратегическата стабилност в Европа".

Стана ясно, че в неделя, след разговора си с Байдън, Макрон е провел втори разговор с Путин за постигане на договореността. Говорителката на Белия дом Джен Саки потвърди, че Байдън се е съгласил „по принцип“ да се срещне с Путин, стига Русия да се въздържа от нахлуване в Украйна, съобщи Асошиейтед прес. Тя каза и че срещата на Блинкън и Лавров ще се осъществи в четвъртък при същите условия.

В изявлението на Псаки се казва още: „Ние винаги сме готови за дипломация. Ние също сме готови да наложим бързи и тежки последствия, ако Русия вместо това избере война. А в момента Русия изглежда, че продължава подготовката за пълномащабно нападение срещу Украйна много скоро“.

Опасенията за ситуацията около Украйна се засилиха допълнително в неделя, когато стана ясно, че Русия удължава военните си учения в Беларус, които трябваше да приключат в края на миналата седмица, а сателитни изображения подсказват за ново разполагане на руски сили по границата с Украйна. От своя страна Байдън отмени планирано пътуване до щата Делауер по личен въпрос и остана във Вашингтон след двучасово заседание на Съвета по национална сигурност.

 

 

 

Коментари

  • ташаклийски, хиндо

    21 Фев 2022 8:25ч.

    Яко, много яко - Макрон го играе посредник между големите. Явно Путин е нашокал канчетата на другите двама гаранти от Нормандската четворка, кабинетът на Шолц дава подобни, плахи сигнали. Сега оставя да вкарат в правия път и пудела на янките - Володимiр Зеленскiй, който го играе бабаит. Да видим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    21 Фев 2022 8:37ч.

    Путя сигурно след това няма да си мие ръката цял месец след, като се здрависа с Байдън! :)) Получава се това от което Кремъл най-много се опасяваше - БЕЗКРАЙНИ ПРЕГОВОРИ. А англосаксите продължават да си тъпчат войски в Източна Европа. В Русия пък назрява хуманитарна катастрофа.Десетки хиляди бежанци от Донбас спят в спортни зали.Нищо чудно да пламнат епидемии.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    21 Фев 2022 8:47ч.

    ЗИП-еее, пак не си в час. Какво искаш - Путин да пусне кучетата и така да разреши кризата? Не разбираш ли, че с сегашните си действия най-много печели? Хуманитарна криза - кой е виновен? Онези, които я подклаждат. Напада ли? Пренадохме се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    21 Фев 2022 8:49ч.

    Вече и за кьоравите е ясно, че няма да има война. За жалост на онези, които много им трябва войничка. Щото след евакуацията остават само хора, заредени с готовност да умрат или разбият украинската армия. Няма го психологическият страх за близките. Пиша пак на части, щото шибаният дизайн не позволява повече знаци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    21 Фев 2022 8:52ч.

    Англосаксите предизвикват хуманитарна криза сред етническите руснаци а Путя се подготвя за среща. Нищо чудно отново да изсвири Блу Бери Хил на пианото. Бриджитката ще му ръкопляска вместо Шарън Стоун. А през това време бежанците бавно ще угасват в неотоплените зали. Руския цирк най-големия цирк по всички земни кълбета .. :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ташаклийски, хиндо

    21 Фев 2022 9:02ч.

    Тъпички коментари на ЗИПа, много под неговото ниво. Някакси нагло и ехидно звучи написаното за предизвиканата от англосаксите химанитарна криза, радваш ли се, ЗИПе?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • momo

    21 Фев 2022 9:14ч.

    Нивото на ЗИП-а винаги е било такова - като на децата пред блока. В главата са само МЪЛНИИ, ЕКСКЛУЗИВНО - лексиката на жълтите сайтове. За толкова години и със сантиметър не е мръднал напред. Такъв си беше в СЕГА, такъв си и остана. Но иначе е забавен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    21 Фев 2022 9:18ч.

    Е, ЗИП-ът никога не се е отличавал с кой знае ква адекватност. А по темата - според текста на дописката, срещата не е за Украйна, а (...)среща, посветена на "сигурността и стратегическата стабилност в Европа".(...) Условието на Биден, Русия да не напада Юкрейн, има за цел да му придаде строг и безпощаден фейс.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола

    21 Фев 2022 9:19ч.

    ЗИПа си мечтае да пушка във война, но няма да му се случи в този живот... ми болен си е чилякът, глупав по-цялата тиква ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    21 Фев 2022 9:27ч.

    Абе оставете го ЗИП-а - пак са му облекли костюмчето на вселенски генералисимус и са го оставили да си марширува из къщата и да отдава (така се казва на военен език) команди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    21 Фев 2022 9:28ч.

    Аз съм кибик от Ганкиното кафене. Щом на Путя му харесва руснаците да ги избиват, като пилци в Донбас негова си работа. По католик от Папата неам намерение да ставам. Все пак май наистина е вярно, че източните славяни са родени мазохисти? Обичат да страдат и да плачат... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путин владимир владимирович

    21 Фев 2022 9:34ч.

    Да нареди да му закарат оная десетметровата маса за ковидпреговори или по-добре трийсетметровата. Че да не стане беля..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мирандола

    21 Фев 2022 9:39ч.

    Няма кой да пука руснаците в Донбас, защото НАТО няма да се намеси без международен мандат - Украйна не е член на Алианса. А ако укрите тръгнат да пукат в Донбас, по-скоро тях ще ги опукат и легални, и нелагални сили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    21 Фев 2022 9:39ч.

    ЗИП-е, айол, както казваше един от оня Форум, треба да се чете с разбиране. Жужо евакуира жените, старците и децата - очиства терена, а за мъжете е обявена обща мобилизация. Което, както и да го гледаш, не е като да му харесва, че ги избиват като пилци, а една степен поне, по-висока боеготовност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    21 Фев 2022 9:44ч.

    Тов. Биден, а и другите охлюви, се страхуват, че Жужо щял да бомбардира Киев. Те тъй правят - Белград, Дамаск, Триполи и т.н. Нема да има такива работи - пехотинецът на Жужо, Рамзан, каза че има готовност за 24 часа да земе Киев под контрол.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топ 10

    21 Фев 2022 9:47ч.

    Той ЗИПа вече си разплете пуловера, и сега иска Путин да му прихване почина и да си самоизгори къщата. Иди, че му обяснявай, че Путин е умен и отговорен държавник и няма намерение да им се хваща в капана, правейки джаста-праста емоционални и крайно непремислени ходове. Един Бог от Небето вижда и съветва когото и както трябва!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    21 Фев 2022 9:56ч.

    Так держать! Никфо потдаване на провокации.Едва след, кат ти пленят неколко милиона от армията и стигнат Волга едва тогава ЗКПЧтата мое да разрешат да изстреляш патрон . :)))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатор

    21 Фев 2022 9:58ч.

    "Джо Байдън и Владимир Путин са се съгласили по принцип да проведат среща, посветена на кризата в Украйна"! Този анонс не представя нещата в истинската им светлина. Да се чете - Президент Байдън принуди азиатеца и кръволок Путин да седне на масата за преговори!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Президент Байдън принуди азиатеца и кръволок Путин да седне на масата за преговори!

    21 Фев 2022 10:05ч.

    Невинното агне Байдън принуди лошия вълк Путин да седнат на обща трапеза..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бежанците бавно ще угасват в неотоплените зали

    21 Фев 2022 10:25ч.

    Като ти казват че си "диванен експерт" и не познаваш живота, подскачаш ! Ами изобщо не познаваш днешна Русия. Последното в Русия е някой да "студува" ! Здравеопазването им е калпаво, социалните им служби са далеч от европейските, но ОТОПЛЕНИЕ ВИНАГИ ИМАТ ! И горива за отопление имат до 3022 година ! А специално тези бежанци, точно по имиджови причини, ще получат всичко необходимо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Flick

    21 Фев 2022 11:01ч.

    Нищо няма да решат Путин и Байдън. Американците ще опитват да протакат, доколкото е възможно. Лошата новина е, че има данни за война - евакуация, мобилизация на запасняци, затваряне на въздушното пространство над Азовско море от страна на Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи