Путин: Европейците трябва да са благодарни на Турция, че "Турски поток" работи непрекъснато

Путин: Европейците трябва да са благодарни на Турция, че "Турски поток" работи непрекъснато

Започна срещата на президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин в руския курорт Сочи, предадоха турските медии и световните агенции. Преди да започнат разговорите на четири очи двама президенти говориха пред журналисти. Владимир Путин посочи, че газопроводът "Турски поток" е една от най-важните артерии за доставки на руски газ в Европа. Той изтъкна, че "Турски поток" работи непрекъснато и "европейските партньори трябва да са благодарни на Турция за това". 

Путин добави, че "Турски поток", за разлика от всички останали маршрути за доставка на руски въглеводороди, "работи изправно, ритмично, без каквито и да било сривове". Той каза още, че на Турция се доставят големи количества петрол, газ, въглища и др.

Руският президент също така благодари на Ердоган за ролята му при постигането на споразуменията за износа на зърно от черноморските пристанища, които включват и доставките на руска продукция и торове. С вашето непосредствено участие и с посредничеството на ООН бе разрешен въпросът, свързан с доставките на украинско зърно от черноморските пристанища, отбеляза руският президент. Путин подчерта, че въпросът, свързан с доставките на храни е изключително актуален за много страни, особено за развиващите се страни, които са изправени пред големи проблеми с доставките на храни и торове.

Руският президент също така съобщи, че днес има планове за подписването на меморандум за развитие на търговско-икономическите връзки между Руската федерация и Турция. 

Междувременно Ердоган изрази надежда, че днес Турция и Русия ще открият нова страница в двустранните отношения. Той каза още, че планира да обсъди с Путин ситуацията в Сирия, както и проекта за завършването на строителството на АЕЦ Аккую (в Южна Турция). Той посочи, че не се очаква забавяне при реализацията на проекта за атомната електроцентрала. 

Спазването на графика и завършването на АЕЦ "Аккую" навреме е много важно, тъй като тя ще покрива 20 процента от нуждите на Турция от електроенергия, отбеляза Ердоган.

На 2 август турското министерство на енергетиката направи изявление, в което изрази надежда, че разногласията между компанията "Аккую Нуклеар" ("Akkuyu Nuklear"), която изгражда АЕЦ "Аккую", и турския главен изпълнител няма да повлияят на изпълнението на най-важния енергиен проект за страната. Министерството очаква първият реактор да бъде пуснат в експлоатация през 2023 г.   

Путин изтъкна днес още, че Русия и Турция са направили много за стабилизацията на ситуацията в Сирия. Разбира се, че ще говорим и за проблемите, с които се занимаваме отдавна. Имам предвид въпросите, свързани с безопасността в региона, най-вече кризата в Сирия. В случая Турция и Русия имат много голям принос за нормализирането на обстановката, посочи Путин.

Ердоган на свой ред изрази надежда, че обсъждането на въпросите, свързани със Сирия, ще донесат на региона "облекчение". 

Путин изтъкна още, че има много двустранни проекти, които предстоят да бъдат реализирани. "Достатъчно е да припомним, че през 2021 г. двустранният ни стокообмен нарасна с 57 на сто, а през първите месеци на тази година до май включително, се удвои, каза руският президент. 

Говорителят на руския държавен глава Дмитрий Песков съобщи по-рано, че по време на разговорите между двамата президенти ще бъдат обсъдени много въпроси, свързани двустранното сътрудничество, както и регионални и международни проблеми. Очаква се лидерите да обсъдят многоплановото руско-турско сътрудничество, включително перспективите за по-нататъшно разширяване на търговско-икономическите отношения и реализирането на съвместни стратегически проекти в енергийния сектор, както и да бъдат обменени мнения относно износа на украинско зърно и ситуацията в Украйна, Сирия и Нагорни Карабах, посочва ТАСС.

Предишната среща между Путин и Ердоган се състоя на 19 юли в Техеран. 

По данни на руската Федерална митническа служба стокообменът между Русия и Турция се е увеличил с 57 процента до 33 млрд. долара през 2021 г. в сравнение със същия период на 2020 г., като руският износ се е увеличил с 66,4 на сто до 26,5 млрд. долара, а вносът се е увеличил с 27,4 на сто до 6,5 млрд. долара.

Стокообменът за периода януари-март 2022 г. възлиза на 13,7 млрд. долара, което е два пъти повече от същия период на миналата година. 
  

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Да го преведем на разбираем език:

    05 Авг 2022 20:23ч.

    Европейците трябва да са благодарни на Турция, че купува газ от Русия по тръба построена изцяло с парите на руския народ. Казано на турски - aferin.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лъжеш доста неумело

    05 Авг 2022 21:20ч.

    Не ставаш за професионален трол

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    05 Авг 2022 20:50ч.

    Да благодарят на Бойко, че с нашите пари го построи тоя поток.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт, нагласи ли мешката?

    05 Авг 2022 21:20ч.

    Някой ден ще те проверя

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • газ само през Турция; Друг няма да видим.

    05 Авг 2022 21:09ч.

    Турция се е договорила да бъде енергиен хъб, докато нашите политици от помощното училише лапат мухите. Да са им сладки, сушени, печени, от онези които ходят по отпадъчните продукти. Затова каранещоси ходи да се снима с ердоган, че после да ни уповести как милостивия султан тръгнал да ни спасява от собствената ни глупост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А кой глупав народ не построи Южен поток?

    05 Авг 2022 21:21ч.

    Сещате ли се?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абв

    05 Авг 2022 21:41ч.

    Сещам се! Един тъп и продажен народ, по-скоро, неговият елит,който заслужава да бъде избесен по цялото трасе на Турски поток.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SIMO

    05 Авг 2022 21:44ч.

    Трябва да "благодарят" на Б.Б., че построи с парите на българските данъкоплатци патока за да имат сърбите унгарците и австрийците ефтин газ........И на изборите да "ходите за гъби", че МоZZква ще наказва.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изборите в България се фалшифицират от десетилетия

    06 Авг 2022 8:07ч.

    Няма нужда да подписваме празен лист на Козяк

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Observer

    05 Авг 2022 21:57ч.

    Всъщност европейците трябва да са благодарни на България, а по-специално на Бойко Борисов, защото той прекара тръбата от Турция до западната ни граница. За европейците е напълно без значение, дали преди това газът е преминал и през Турция. Уви, това Путин никога няма да го каже, защото ние сме врагове, страна членка на НАТО, а Турция приятел. Или всичко се свежда до курица не птица?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Денис

    05 Авг 2022 22:16ч.

    Велики президенти на две велики Империи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    05 Авг 2022 22:33ч.

    Две фалирали сатрапии с бвп, колкото 3 немски провинции.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БВП

    05 Авг 2022 23:21ч.

    Е един балон, де нищо не чини..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БВП велика работа

    06 Авг 2022 12:04ч.

    Ама само с мъниста и цветни стъкълца, демек нищо реално.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сега ясно ли ви е,

    05 Авг 2022 22:33ч.

    защо Турция ще става все по-силна, ние все по-слаби. Сравни президентите и министър председателите - едините държавници, другите на повикване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    05 Авг 2022 22:39ч.

    По тръбата на Турски Поток има корозия. Тряба да извикаме украински специалисти от Института Патон, да кажат дали може да се ползва, или трябва да се извърши ремонт. От украински фирми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалапаша

    06 Авг 2022 12:06ч.

    Бъдете винаги плътно с Москва, иначе и вас няма да оставят западащите шейтани, както Китай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лекуващ психиатър

    05 Авг 2022 22:44ч.

    Турция и България са членове на НАТО. Турция е приятел на Руската империя, България е враг. Диагнозата е ясна - тежка шизофрения на българските управляващи. Не подлежи на лекуване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шизофренията по-скоро е на Путин

    05 Авг 2022 23:59ч.

    Но може и да не е шизофрения. Ами най-обикновен цинизъм. Нещо като антифашизма на Сталин и после хоп, пакт Молотов - Рибендроб. И си поделят Европа. И после пак антифашизъм. Е тук коментираме някаква невинна тръба, та да не прекаляваме с асоциациите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    05 Авг 2022 22:48ч.

    А Турция трябва да е благодарна на България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    05 Авг 2022 23:05ч.

    И двете "империи" по-бедни и от България, тукашните копейкаджии се разпенили. Смех.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бедна

    05 Авг 2022 23:24ч.

    Ти е фантазията..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    06 Авг 2022 8:04ч.

    Преди година един долар беше 8 лири, а сега е 18 - дали това е силата на турската икономика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдаващ

    06 Авг 2022 8:19ч.

    Ердоган контролира Централната банка и стимулира износа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чукигек

    06 Авг 2022 8:26ч.

    А вноса?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    06 Авг 2022 8:40ч.

    При тази лира, Ердоган тръгне ли да прави реекспорт на руски ресурси , ще стане пожизнен президент - Русия има 75 трилиона доказани богатства и дълги години война с Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • николов-

    06 Авг 2022 9:08ч.

    всичко е до време. скоро в турция ще има избори и ердо , ако не направи машинация ще загуби.тогава политиката спрямо путин не е ясна. бих казал, че подобно е и с путин. без наличие на стабилна политика ситуацията е хаотична.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    06 Авг 2022 9:21ч.

    При сатрапиите няма избори, бе Николов. Те сами си ги организират и само си ги печелят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • може да си тъпо менте, ала...

    06 Авг 2022 12:08ч.

    Ей тука си прав, точно така направи Бай Пън - сатрапът спечели с фалшификации на мним вот по пощата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вуйчето

    06 Авг 2022 13:29ч.

    Благодарността не е в кодекса на западноевропееца. Там има изисквания, плащане и санкции.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи