Путин е договорил засилване на военното сътрудничество с Куба, Венецуела и Никарагуа

Путин е договорил засилване на военното сътрудничество с Куба, Венецуела и Никарагуа
Руският президент Владимир Путин се договори с лидерите на Куба, Венецуела и Никарагуа да развиват партньорство в редица области, включително засилване на военното сътрудничество, съобщи руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от RT.

 

В изказване в сряда пред Думата – руския парламент – Лавров съобщи, че Путин е разговарял наскоро с лидерите на трите латиноамерикански държави и че те са се договорили да работят заедно за укрепване на стратегическото си сътрудничество.

 

„Президентът Путин проведе скорошни телефонни разговори с колегите си от тези три правителства, с които сме много близки и приятелски настроени, и те се съгласиха да потърсят по-нататъшни начини за задълбочаване на нашето стратегическо партньорство във всички области без изключения“, каза Лавров. Той отбеляза, че Русия вече има близки отношения с тези страни в много сфери, „включително военна и военно-техническа“.

 

На въпрос относно перспективите за засилване на военното сътрудничество с трите държави, Лавров отговори, че „в близко бъдеще разчитаме на редовни заседания на съответните комисии“.

 

По-рано този месец заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков беше попитан за възможността за изпращане на войски в Латинска Америка и той отказа да изключи тази възможност. „Американският стил е да има няколко отворени възможности за външната и военната политика“, каза той. „Това е крайъгълният камък на мощното влияние на тази страна в света“.

 

„Президентът на Русия говори многократно по въпроса какви биха могли да бъдат мерките, например с участието на руския флот, ако нещата отидат към провокации срещу Русия и допълнително увеличаване на военния натиск върху нас от страна на САЩ“, продължи той. „Не искаме това. Дипломатите трябва да постигнат споразумение“.

 

Съветникът по националната сигурност на Съединените щати Джейк Съливан отговори, отбелязвайки, че руската военна дейност в Латинска Америка не е била предмет на дискусия на последните разговори по сигурността, но каза, че САЩ ще действат „решително“, ако това се случи.

 

Източник: Агенция "Фокус"

 

 

 

 

Коментари

 • Както е казал Народа

  27 Яну 2022 15:44ч.

  "Каквото повикало, такова се обадило"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Когато инатът е по-голям от разума,

  27 Яну 2022 16:06ч.

  затъването е гарантирано.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  27 Яну 2022 16:08ч.

  прас... айдеее...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • силни съюзници,

  27 Яну 2022 16:10ч.

  особено куба

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Огладнелите корумпирани елити на посочените по-горе латино държави

  27 Яну 2022 16:13ч.

  винаги са готови да лапат още милиарди рубли, защо да не ги вземат след като са научени от СССР да го правят. Но трябва да отбележим, че Русия не е СССР, а Мигел Диас-Канел не е лудия Кастро, а акъллът на сандиниста Даниел Ортега не е същия като на младини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  27 Яну 2022 16:25ч.

  Ще заплашва резиденциите на руснаците във Флорида с парите на народа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и тва

  27 Яну 2022 16:34ч.

  Ли измисли др.путин, ние очаквахме от него дела, той седнал с аутсайдерите на седянката да се почесва

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И американските държави имат право да избират сигурността си

  27 Яну 2022 16:35ч.

  не само източно-европейските държави. Това е неотменимо право на всяка държава и е неразделна част от ценностите на съвременната западна цивилизация. Няма изключително право запазено само за някои, на които то е разрешено и се приветства. Постепенно всички ще узреят до принципите на колективната безопасност на човечеството, най-малкото защото е икономически изгодно, особено в кризисни времена като сегашните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само това,че не искат

  27 Яну 2022 16:47ч.

  Един взвод морски тюлени и във Венецуела,Никарагуа и Куба - нови правителства. Е,американците не искат,да не дразнят световната общественост и оставят на народите на тези държави,да се оправят.А император Путя иска от пионки да прави царе.Е МИ ЧЕЛОВЕКА ВЕЧЕ НЯМА"ПРИЯТЕЛИ" НА КОИТО ДА СЕ ОПРЕ освен тези нещастни марионетки на тези слаби държави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и тва на 27.01.2022 в 16:34

  27 Яну 2022 17:06ч.

  защо не? всикчи се догаварят с аутсайдери, дори с нас. пример - нато

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • силни съюзници, на 27.01.2022 в 16:10

  27 Яну 2022 17:09ч.

  на руснаците им трябва географията, не кубинците. не е толкова трудно да се досети човек. а в куба си има и антиамериканската жилка, грижливо отглеждана и подклаждана от 70 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антиамериканската жилка на кубинците е като антиамериканската жилка на всички латиноамериканци

  27 Яну 2022 17:20ч.

  Но в САЩ има милион и половина кубинци, а всички латиноамериканци са 45 милиона.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bot

  27 Яну 2022 17:20ч.

  да се чуди човек, как либералките са го из/пуснали това. рядко трезва статия. https://www.newsweek.com/why-do-american-elites-want-war-ukraine-opinion-1673252?utm_referrer=https%3A%2F%2Fzen.yandex.com&utm_campaign=dbr

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • засилване на военното сътрудничество

  27 Яну 2022 17:29ч.

  Баля-баля-баля... И руското балалайкване вече почна да омръзва ! От сериозная озобоченость на Лавров, до безкрайните и непрекъснати засилвания на сътрудничествата с този и онзи... Конкретика ? Никакая конкретика. Например. "Разполагаме Х дивизиона "Искандер"-и в Никарагуа ! С подлетное время 15 мин. до Калифорния и 20 мин. до Хюстън... Вот это другое дело. Обаче няма такива новости. Плашене на гаргите и от едната и от другата страна. Нареден мач гледаме , другари запалянковци. Напразно се хабим да викаме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отче Ваш

  27 Яну 2022 17:31ч.

  Руснаците накараха гейовете да дават писмени обяснения ! Подробно да се обясняват писмено и без правописни грешки!!! Така едно време им е писал турския султан и казаците са му дали интересен отговор. Сега братушките се майтапят и бръмчат с танковете - нека гейовете да поквичат по дълго, щото и на студено могат да останат в тоя сняг и пердах да ядат!!! Сега тепърва ще си поиграе мечката, а после като и омръзне ще ги подбере с одата на радостта целия прайд заедно с всичките лоялни приятелчета да се прибират по стаите и да мируват !!! За да запомнят народната мъдрост: Когато на кучето му се прияде бой отива да пpeпикае тоягата на овчаря!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  27 Яну 2022 17:33ч.

  Е сега, вече канал имени Сталина става повече от АКТУАЛЕН !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • в потвърждение на горното

  27 Яну 2022 17:34ч.

  И в потвърждение на това горното, рублата вече започна да катери изгубените позиции. Кризата премина, война -йок !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антиамериканската жилка на кубинците е като антиамериканската жилка на всички латиноамериканци на 27.01.2022 в 17:20

  27 Яну 2022 17:40ч.

  не бъркай трудовата миграция с любов към работодателя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • каквото повикало...

  27 Яну 2022 17:47ч.

  Тия страни може и да поискат да влязат в ОДКБ. И да разширят географското присъствие на руските ракети, подобно на онова, което янките държат в Румъния и Полша.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  27 Яну 2022 17:55ч.

  Договорил -- дръжки. Само намерения. Колкото има и РусКит. Що не тури Путин ракети във Виетнам, а? Щото май виетнамците повече си падат по Америка. Което е много странно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виетнам пое по китайския път, затова

  27 Яну 2022 18:05ч.

  А Куба се превърна в развалина. Разлика в манталитета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  27 Яну 2022 18:06ч.

  Във Виетнам няма смисъл да слага ракети - кого ще заплашва там? Виж, база за снабдяване на флота си има. И Виетнам е клиент на руска продукция, включително и за военни цели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  27 Яну 2022 18:15ч.

  краино време е да се проведат учения в мексиканския залив

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В Мексиканския залив е най-добре човек да се забавлява

  27 Яну 2022 19:21ч.

  Бели плажове, кристална вода, палми, странни птици, студени напитки и люта мексиканска храна. Кръшни карибки, музика, танци, яхти, круизи, риби и морски дарове, дебели американски пенсионерки и красиви къщи с изглед към морските вълни. Бабо Маро, нима наистина си мечтаеш за някакви смръщени военни в този земен рай?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  27 Яну 2022 19:24ч.

  топ10 от 18:06, ако става дума за базата Камрани, там зареждат и американски и японски кораби. А Виетнам много се пази от сближаване с Русия, заради недобрите му отношения с Китай. Американците са му много по-удобни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10 на 27.01.2022 в 18:06

  27 Яну 2022 20:17ч.

  Покрай Виетнам минават едни важни морски пътища, към които брадърушките имат претенции за прилапване и недопускане на други държави, например Китай да минават оттам. Нарича се "freedom of navigation" подхода на брадърушките - за тях може, за Китай - не. Така че има смисъл да се разполагат разни неща във Виетнам, това че не сме чули, не означава, че нищо не става. Например, Китай прилапа Мианмар, и кой разбра? Какво направиха някои, за да предотвратят това? Нищо не направиха и не можеха да направят. Друг пример - САЩ и НАТО разполагат разни хубави неща в Александруполис. Защо точно там - Босфора и Дарданелите са наблизо, т.е. пак "freedom of navigation", подготвя се затварянето им за кораби с руски флаг. Какво каза таварищ Лавров? Надяваме се на мъдростта на гръцкото ръководство. Щото да не се налага гръцото ръководство да се надява не милостта на руското ръководство. И така. Важни ли са морските пътища? Важни са!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В Мексиканския залив е най-добре човек да се забавлява на 27.01.2022 в 19:21

  27 Яну 2022 20:36ч.

  Да нямате предвид някой друг залив, защото в Мексиканския може и в някой нефтен разлив да се окъпеш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи