Путин: БРИКС се противопоставя на неоколониалната политика и опитите за хегемония в света

Путин: БРИКС се противопоставя на неоколониалната политика и опитите за хегемония в света

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) са против хегемонията и изключителността на държавите, както и срещу политиката на неоколониализъм, заяви руският президент Владимир Путин, говорейки на среща на лидерите на държавите от асоциацията.

"Ние сме против всякаква хегемония, пропагандата от страна на някои държави за тяхната изключителност и новата политика, основана на този постулат - политиката на продължаващ колониализъм, неоколониализъм", заяви руският лидер.

Путин изрази благодарност на Южна Африка за работата ѝ по време на председателството на БРИКС през 2023 г. "Нашата петорка с право се утвърди на световната арена като авторитетна структура, чието влияние в световните дела последователно се засилва. Стратегическият курс на асоциацията е далновиден и отговаря на стремежите на основната част от международната общност, т. нар. световно мнозинство", заяви руският президент.

Според него страните от БРИКС, действайки съгласувано, на принципите на равнопоставеност, зачитане на интересите на всяка от тях и партньорска подкрепа, решават "най-належащите въпроси" в глобалния и регионалния дневен ред. "Главното е, че всички ние сме единодушни в полза на формирането на многополюсен световен ред, наистина справедлив и основан на международното право, при спазване на основните принципи на Устава на ООН, включително правото на суверенитет и зачитане на правото на всяка нация на собствен модел на развитие", добави руският президент.

Същевремено Путин отдели време и на ситуацията в Украйна. 

Той обяви пред участниците от БРИКС, че Русия иска да сложи край на войната, разпалена според него от Запада и сателитите му в Украйна, предаде Ройтерс.

"Благодарни сме на колегите ни от БРИКС, които вземат активно участие в опитите да се уреди тази ситуация и да се стигне до справедливо урегулиране с мирни средства", каза руският президент, цитиран от ТАСС.

"Русия реши да подкрепи хората, които се борят за своята култура, за своите традиции, за своя език, за своето бъдеще. Действията ни в Украйна са продиктувани само от едно - да сложим край на тази война, която бе разпалена от Запада и сателитите му в Украйна срещу хората, живеещи в Донбас", добави Путин.

По думите му именно стремежът на редица западни страни да съхранят доминиращото си положение в света "доведе до тежката криза в Украйна". Руският президент напомни, че "отначало с помощта на западните страни бе извършен антиконституционен държавен преврат в тази страна, а след това срещу онези хора, които не бяха съгласни с този държавен преврат, бе разпалена война".

"Война жестока, война за изтребление - в продължение на осем години", подчерта той.

Русия многократно е казвала, че е отворена за преговори за прекратяване на 18-месечната война, но само ако те отчитат "новите реалности", създадени от руските сили, контролиращи близо една пета от територията на Украйна.

Киев настоява за възстановяване на цялата си територия и извеждане на руските войски, отбелязва Ройтерс.

Агенцията цитира думите на Путин, че Москва ще използва председателството на Русия на БРИКС през следващата година, за да засили ролята на групата в света и през октомври 2024 г. ще бъде домакин на нейна среща на върха в руския крад Казан.

Източници: ТАСС, БТА

 

 

 

Коментари

  • Разпад на ЕС, НАТО и САЩ

    23 Авг 2023 18:58ч.

    Това ще е резултата от съществуването на Брикс

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    23 Авг 2023 20:42ч.

    Пробвай да платиш с тоалетна хартия в някой магазин тия дни, когато успееш тогава чакай разпада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    23 Авг 2023 22:06ч.

    що, ти с какво си мислиш, че плащаш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ахам

    23 Авг 2023 19:08ч.

    Противопоставя се другия път. Как се противопоставя? пЛандемия - да реагираха по различен начин? Не, маски, каски, локдауни, ваксини, зелени сертификати - нещо разлино? Не. CBDC, цифрови валути на централните банки - нещо разлино? Не. Войни, различен подход? Не. Зелен фашизъм - нещо различно? Не. Тази война е измамна по природа, тъй като трябва да продължи непрекъснато, без победа. Основната й цел е да запази съществуващата система, унищожавайки не само човешки животи, но и плодовете на човешкия труд, тъй като общият растеж и просперитета на обществото заплашва йерархичната му структура със смърт. Ако огромна маса хора се ограмотят, научат се да мислят самостоятелно, те ще се отърват от привилегированото малцинство като ненужно. Войната и гладът помагат на хората, зашеметени от бедността, да останат в свят на илюзии. Как се противопоставя казваш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Хю

    23 Авг 2023 19:46ч.

    Лееееко прехвърляш от болната на здравата глава.. за 30 години мир ние какъв просперитет видяхме????? Тотално унищожение без война...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    23 Авг 2023 19:09ч.

    Както винаги, Путин е кратък, точен, ясен и изчерпателен, едновременно. А колко от зпаднАЛите политици и управленци съчетават тези качества?... Май, николко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На тоя военнопрестъпник и издирвано лице от Мнс

    23 Авг 2023 19:16ч.

    Няма ли кой да му обясни, че преврата е в чужда държава и, че на преврат се отговаря с преврат, а не с война със стотици хиляди жертви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    23 Авг 2023 19:28ч.

    Ми че той следва именно твоята логика - прави насилствен преврат на насилствения майдански преврат...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Къв ти преврат,

    23 Авг 2023 20:09ч.

    Това е най- неграмотно проведената война в историята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • това е война срещу сатанизма

    23 Авг 2023 21:15ч.

    И защо неграмотно изписа "най- неграмотно" в поста си? Отде да знаеш, със свойто атлантическо образованийце, че след малко тире не се поставя интервал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    23 Авг 2023 19:25ч.

    Трябва да се мисли сложно и диференцирано.Да караме подред. 1.Пандемия.Без съмнение вирус имаше така, че трябваше некфи мерки. 2.Цифрови пари.Тук Русия е тръгнала по "ротшийлдовски път" .Тва е контрол и тоталитаризъм. 3.Зеления.Русия изгражда много атомни, газови и въглищни централи.Не яде буболечки.Тоест тук всичко е ок. 4.Свободни избори и свобода на мисълта.Тук винаги има куцане. Много спомага компрадорския елит открай време и затва се налага да играе гьостерицата.Тоест има лоши гени...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За публиката е пропагандата

    23 Авг 2023 19:33ч.

    Какво в действителност става в БРИКС само членовете знаят. Днешната среща започна със закрито заседание. И такива ще има още много.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “Както винаги, Путин е кратък, точен, ясен и изчерпателен, едновременно.” (Цитат)

    23 Авг 2023 20:05ч.

    И едновременно Индия кацна успешно на Луната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Искаш да кажеш, държава от БРИКС

    23 Авг 2023 22:14ч.

    А тези от Г7 никакви ги няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма ги, защото имат други, по-възвишени ценности и приоритети:

    23 Авг 2023 23:53ч.

    да не оставят въглероден отпечатък, да увеличат броя на половете до сто, да се хранят екологично и рационално с бръмбари, мухи и скакалци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    23 Авг 2023 23:31ч.

    BBC: Пригожин е мъртъв- https://kritichno.bg/politika/bbc-prigozhin-e-martav/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    24 Авг 2023 0:08ч.

    Давайте по-бързо, че трябва да се разчисти и нашата помийна яма!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи