Публикация за Бандера беше изтрита от акаунта на Върховната Рада в Туитър след обаждане от Полша

Публикация за Бандера беше изтрита от акаунта на Върховната Рада в Туитър след обаждане от Полша

Изданието LIGA.net цитира думите на заместник-министъра на външните работи на Полша Аркадиуш Муларчик, че „украинците се вслушаха в гласа на Полша, тъй като почитането на Бандера, който изби десетки хиляди поляци във Волиния, е неприемливо за поляците", съобщава ТАСС.

Публикацията в Туитър на Върховната Рада, посветен на 114-ата годишнина от рождението на идеолога на украинския национализъм Степан Бандера, изчезна след разговор между премиерите на Украйна и Полша. Това съобщи във вторник украинското издание LIGA.net.

Изданието посочва, че на 1 януари, на рождения ден на Бандера, в акаунта на Радата в социалната мрежа е публикувана снимка на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни на фона на портрета на Бандера, което предизвика негативна реакция от страна на полските власти. Публикацията вече е премахната от Туитър.

Изданието LIGA.net цитира думите на заместник-министъра на външните работи на Полша Аркадиуш Муларчик, че "украинците се вслушаха в гласа на Полша, тъй като почитането на Бандера, който изби десетки хиляди поляци във Волин, е неприемливо за поляците". Кога е имало разговор между представители на Полша и Украйна, изданието не съобщава.

Украинските националисти започват през февруари 1943 г., по време на Втората световна война, акция за унищожаване на полското население на Волиния. Кулминацията на наказателните операции е на 11 юли 1943 г., когато части на ОУН-УПА (Организация на украинските националисти - Украинска въстаническа армия) атакуват около 100 полски селища. Около 100 хиляди души са избити жертви, предимно жени, деца и възрастни хора. Тези събития бяха наречени Волинско клане, припомня ТАСС. 

Организацията на украинските националисти, оглавявана от Степан Бандера, действаше главно на територията на Западна Украйна. За да постигне целта си - създаването на независима Украйна - ОУН се фокусира върху използването на екстремистки средства, включително терористични актове. По време на Втората световна война ОУН, в сътрудничество с германските разузнавателни служби, започва борбата срещу съветската власт. През 1943 г. тя организира Украинската въстаническа армия, припомна още ТАСС.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • УУУПС

    03 Яну 2023 16:20ч.

    Значи може да им свият перките...ако искат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "след обаждане от Полша" ....... колко са елементарни укрите!

    03 Яну 2023 17:21ч.

    Поне да беше от държавния департамент, някак си по-тежко изглежда!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ляхите са средно големия брат ?

    03 Яну 2023 18:15ч.

    Има си йерархия: англоезичниците, ляхите, укропитеците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Историческото предателство на Зеленски спрямо руския свят ще му коства нещо много повече от главата

    03 Яну 2023 17:37ч.

    Ето, че (ч)урките се оказват управляеми и могат да потискат сръднята си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калински

    03 Яну 2023 18:28ч.

    Изданието посочва, че на 1 януари, на рождения ден на Бандера, в акаунта на Радата в социалната мрежа е публикувана снимка на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни на фона на портрета на Бандера, което предизвика негативна реакция от страна на полските власти. Публикацията вече е премахната от Туитър. Това, че са премахнали публкацията не означава, че са премахнали и портрета...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    03 Яну 2023 18:59ч.

    "- ОУН се фокусира върху използването на екстремистки средства, включително терористични актове. По време на Втората световна война ОУН, в сътрудничество с германските разузнавателни служби, започва борбата срещу съветската власт" В ПРАВ ТЕКСТ. Сътрудничество с нацистите в зверствата. Или още по точно - бясно куче на нацистите. Която роля, за съжаление и днес изпълняват. Страшно и тъжно. Но и голям урок за нас. Допуснем ли омразата то неминуемо идва и ужаса на войната. Да пазим вярата си. Да пазим Православието!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хахаха

    03 Яну 2023 18:59ч.

    полските лицемери сега ли видяха портрета на Бандера? А паметниците, булевардите, факелните шествия, бандеровските лозунги - Слава Украине! Героям слава! Песньовката, която официално се пее - Батько наш Бандера, Украина мати! ?!?!? Русия трябваше първо да удари Полша, за да видят покрайнинците и западняците къде е заразата...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • паф

    03 Яну 2023 19:05ч.

    и да я премахнат, укрите си остават бандити като техния идол бандера!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тази война трябва да спре!

    03 Яну 2023 19:07ч.

    Руски момчета се трепят помежду си за щатски интереси! Путин тиктака ли някак? Тиктака ли изобщо? Как допусна всичко това?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гаси плазмодиите!

    03 Яну 2023 19:11ч.

    Ами ако си убеден, отстоявай го! Не те ли е срам да триеш по заповед?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван Денисович

    03 Яну 2023 21:44ч.

    Че кво общо има джуджевидния масур със руският свят?!?Прочетете "200 години заедно"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "200"?

    04 Яну 2023 4:55ч.

    Прочел си и ти...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи