Проучване: Всеки трети българин предпочита да живее по времето на Тодор Живков

Проучване: Всеки трети българин предпочита да живее по времето на Тодор Живков

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Всеки трети интервюиран или 32.6 % от запитаните българи посочват, че биха предпочели да живеят по времето на управлението на Тодор Живков, а 28.1 % - времето след 1989 г. По време на управлението на цар Борис III биха избрали да живеят 8 %, а на цар Фердинанд - 2 %. Това показва изследване на Националния център за парламентарни изследвания (НЦПИ). Данните са публикувани на страницата на Народното събрание.

Проучването е проведено в периода 6-20 юни 2023 г. и е представително за пълнолетното население на страната. Интервюирани са 1000 пълнолетни български граждани. Извадката е двустепенна, гнездова, случайна, с вероятности, пропорционални на броя на жителите на населените места, които попадат в извадката, стратифицирана по местоживеене. По метода на полустандартизираното интервю лице в лице, респондентите са интервюирани по домовете им. Подборът на респондентите в домакинствата е извършен по модифициран метод на Лесли Киш (най-близка рождена дата). Максимална грешка при дялове от 50%: +/- 3,5%. Изследването на НЦПИ е осъществено по съпоставими методика на регистрацията и методика на извадката и резултатите от проучването са сравними с данните от изследвания на Центъра, проведени от 1999 г. досега.

Привърженици на периода на управлението на Тодор Живков са 53 % от респондентите на възраст над 59 години, информира БТА.

В тази група попадат 60 % от нискообразованите респонденти, 57 % от крайно бедните, 40 % от живеещите в селата, 36 % от живеещите в малките градове. В най-висока степен носталгия към тези години декларират предимно респондентите със силно изразени национално-патриотични нагласи, посочват от Центъра.

Скрийншот: Народно събрание

Предпочитащите да живеят по времето на демокрацията след 1989 г. са най-често хора на възраст между 30 и 39 г., високообразовани респонденти, жители на столицата и градовете - областни центрове, респонденти със стандарт на живот по-висок от средния за страната.

Национално съзнание и гордост

Данните показват, че мнозинството от пълнолетните български граждани (87 %) са на мнение, че националното съзнание може да бъде формирано в младите хора чрез възпитание.

Най-голяма национална гордост предизвиква българската история, посочена от 84 % от участвалите в изследването. В България горди от националната история са почти всички респонденти, определящи се като "патриоти" (92 % от тях), нетърпящи критика към България и смятащи запазването на българската култура и традиции за изключително важно, отбелязват от Центъра.

Скрийншот: Народно събрание

С българската култура и традиции се гордеят 82 % от пълнолетните български граждани, като тази позиция е равномерно разпределена сред представителите на всички социално-демографски групи. За 73 % от респондентите повод за гордост са българската литература и изкуство, а за 69 % - спортните постижения на страната. Научните и технологични постижения на България предизвикват гордост сред почти половината от участвалите в изследването. Социално-икономически аспекти на страната, с които респондентите не се гордеят, са социалната система (изобщо не се гордеят 64 % от интервюираните); икономиката (изобщо не се гордеят 62 % от интервюираните); политическото влияние в света (изобщо не се гордеят 61 % от интервюираните); демокрацията (изобщо не се гордеят 47 % от интервюираните). Над две трети от хората, смятащи, че ниското качество на живот в страната влияе негативно върху запазването на националната идентичност, посочват, че не се гордеят с българската социална система и икономика.

Според 53,3 % запазването на българската идентичност се застрашава най-вече от емиграцията на младите хора, според 47,6 % - от незадоволителните условия за живот в страната, според 30,4 % - от масовото навлизане на западната култура, според 30,3 % - от отказа от българските традиции и обичаи, според 15,3 % - от проникването на чужди религии, според 13,2 % - от навлизането на много чуждици в българския език.

Скрийншот: Народно събрание

За българския произход

От Центъра посочват, че през 2023 г. гордостта от българския произход преобладава като емоция сред пълнолетното население на страната. 86 % от интервюираните са горди, че са българи, според данните.

Анализът показва пряка връзка между гордостта, че сме българи и самоопределянето като патриоти на българските граждани - 98 % от хората, изпитващи гордост, че са българи, определят себе си като патриоти, 96 % от тях са емоционално привързани към България, а 94 % - към родното си място. Гордостта, че са българи доминира във всички социално-демографски групи, отбелязват от Центъра.

Всеки трети българин посочва, че славната българска история е основание да се гордее с произхода си. Красотата на българската природа е втората основна причина, посочвана от пълнолетните жители на страната като повод да се гордеят, че са българи. За всеки четвърти респондент повод за гордост са природните богатства и природните красоти. Това се отнася основно за най-възрастните респонденти, както и живеещите в малките градове и селата. С българските традиции и ритуали се гордеят 12 % от българските граждани.

Нематериалното наследство на страната ни е повод за гордост за хората, посочили, че запазването на българската култура и традиции е от първостепенна важност за страната ни.

Скрийншот: Народно събрание

Сред основните поводи за срам са българските политици (17,1 %), ниският стандарт на живот, ширещата се бедност (13,5 %), лошото управление на държавата (8,3 %), корупцията на всички нива (7,2 %).

Нямат поводи да се срамуват от българския си произход 35% от пълнолетните български граждани.

Данните показват, че мнозинството от пълнолетните български граждани (77 %) определят себе си като патриоти.

Поводи за гордост

В отговор на открит въпрос респондентите посочват моменти от българската история, които, според тях, са повод за национална гордост. На първо място 40 % от интервюираните посочват създаването на българската държава като най-славен момент в историята на България. На второ място 37 % от респондентите са поставили създаването на славянската писменост от братята Кирил и Методий. Третият най-славен момент в българската история, според 36 % от участвалите в изследването, е Освобождението на България от османско владичество, станало факт с подписаният на 3 март 1878 г. мирен договор между Русия и Османската империя.

Попитани кои събития в българската история будят у тях най-голямо разочарование, 12,4 % отговарят, че това е падането на България под османско робство, 10,8 % - преходът след 1989 г., 5,4 % - комунистическият режим, дошъл след 9 септември 1944 г.

Важни събития и личности

Най-важните събития, случили се в България след 1989 г. досега, според мнението на пълнолетните български граждани са три - присъединяването на България към Европейския съюз (39 %); присъединяването на България към НАТО (16 %); преходът в България след 1989 г. (10 %).

В отговор на открит въпроса: "Кои личности в българската история са допринесли в най-голяма степен за развитието на България?", пълнолетните български граждани поставят начело две от най-значимите фигури на българското Възраждане - Апостолът на свободата Васил Левски (39 %) и българският поет и революционер Христо Ботев (28 %). Следват Цар Симеон Велики, посочен от 17%, и авторът на "История славянобългарска" Паисий Хилендарски (9 %), посочват от Центъра.

Източник: dnes.dir.bg

 


 

Коментари

  • да разбира се

    08 Авг 2023 20:32ч.

    Тогава България беше държава, а сега е колония.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Кои личности в българската история са допринесли в най-голяма степен за развитието на България?"

    08 Авг 2023 21:07ч.

    Съвременна България беше построена по времето на Тодор Живков. Харесва ли ви или не, но това е безспорен факт. Цялостната урбанизация на страната, населени места, комуникации, заводи, инфраструктура, промишленост, селско стопанство, безплатно здравеопазване - всичко е създадено за 45 години по времето на социализма. Днес, за 30години демокрация, то вече е разграбено, разрушено и разпродадено на безценица на мафиоти. Нищо съществено не е реализирано. Няма нови заводи, не ги виждам и прехвалените Бойкови магистрали, окаяно здравеопазване, провалено образование, пълна липса на перспектива и тотална безнадеждност. Деградирало общество! Мечтата на младите хора се свежда до това да избягат в чужбина, за да разнасят пици и да мият чинии. В страната - помия и помияри!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    08 Авг 2023 21:07ч.

    "53 % от респондентите на възраст над 59 години" са избрали времето на тато. тоест, това са хора, които са живели и в двете системи и са в състояние да направят "осведомен избор". въобще, територията пак изтегли късата клечка - преди тато, сега - молец. те така, те.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как да виждаш магистрали

    08 Авг 2023 21:12ч.

    като волгата ти е на трупчета пред панелката, която си получил по разпределение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лъжеш тролейчо

    08 Авг 2023 22:18ч.

    Нескопосано хем

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хубаво

    08 Авг 2023 22:27ч.

    Моята Волга на "трупчета пред панелката" нищо няма да си счупи. Ти мисли за твоето Порше, като минеш два пъти по Бойковите магистрали и пак ще говорим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ТАЙНА

    08 Авг 2023 23:22ч.

    Един другар ... ми вика: Другарю Живков, не вкарваме ли ние вълка в кошарата? Ах, викам ... вярно е, вкарваме вълка в кошарата, но ... вълкът ще изяде мършата, а това което е здраво, то ще остане ... .......... Предстои цялото здравеопазване да мине на акционерен принцип ... Ако желае, всеки гражданин или фирма може да се включи, давайки нещо ... Ако не го задоволява лекаря или менюто в болницата – ще си доплати. Свободно частната практика. Така ще постъпим и с пенсионния фонд ... Акционерната фирма ще обхване като ракови образования цялото общество. (БСП-НЕГОДНИЦИ, наричат народът лайно и мърша щом не правел протести!?? Няма ЛИДЕРИ, ВОДАЧИ!!! БСП Е ЛАЙНО!!! ОЩЕ КРИЕТЕ ЕВРЕИТЕ ОТ ЖИВКОВАТА НОМЕНКЛАТУРА КОЯТО СМЕНИ МАРКС С ХИТЛЕР И МОСКВА С ВАШИНГТОН. Така само доказвате - че сте от тях, от статуквото, измислена опозиция за да не дойде истинската. ЛАЙНА ТАКИВА!!! ПсИходесните, консерваторите, неолибералите, псевдо демократите, ДЕСНИТЕ, ФАШИСТИТЕ. Имат една опорка срещу левите политики, че СВОБОДАТА Е ПОВЕЧЕ НЕОБХОДИМА ОТ СИГУРНОСТТА. Та, десните държави, тези с 90% дясна политика, като Ориентът и Източна Европа, Балканите.. НЕСИГУРНИТЕ ДЪРЖАВИ. Разчитащи на индивидуализмът, всеки сам да се справя, с ниските заплати заради десните партии и антисиндикализмът. Разчиташ само на наследството и на семейството. Квартирата и храната, струват повече от заплатите, а дори няма заплати - няма работни места - само пропаганда - че има. Ето защо страдащият от семейно насилие остава в семейството, гората ли да хване - дясна държава е липса на държава. В такива десните държави, фашистките. 60% ОТ населението живее в бедност и пренаселени жилища. Дето уж всички били собственици? Но три поколения са собственици на жилището??!! Как младите да напуснат жилището на родителите, та жилищтната площ в България и десните държави е 4 пъти по малко, на глава, спрямо социалните държави. Там държавата строи с големи темпове, в десните се смалява и унищожава всяко държавно, строителство и работни места.)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • животновъдството

    08 Авг 2023 23:24ч.

    href="https://www.theglobaleconomy.com/Bulgaria/livestock_production_index/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • храните

    08 Авг 2023 23:25ч.

    https://www.theglobaleconomy.com/Bulgaria/food_production_index/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • икономиката

    08 Авг 2023 23:26ч.

    https://www.theglobaleconomy.com/Bulgaria/gdp_share/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • производството

    08 Авг 2023 23:29ч.

    Чернобил спира износът, а доларите от преди 30 години са три пъти по скъпи, сметнете напредъкът: https://www.theglobaleconomy.com/Bulgaria/industry_value_added/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • марксист

    08 Авг 2023 23:33ч.

    Главното по магистралите е свършено преди 10-ноември. А за 30 години после темпото е по-ниско и много по-скъпо и по некачествено. СССР са първа икономика преди Горбачов - 1985г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • само за мислещи

    08 Авг 2023 23:33ч.

    Неоконите: „Ако има класова война – а има – важно е тя да се управлява с финес и умения. [...] Консерваторите не искат свобода; това, което те искат, е вид свобода, която ще поддържа съществуващото неравенства или възстановяване на изгубени“. ..... Под изгубени неравенства имат предвид Източна Европа и СССР преди 1990та. И сега Китай. Те са на една планина, под тях са техният народ, а наоколо има други върхове с други елити - сродни на тях, но в тази планина. Има и други планини, с други елити и народи, но те трябва да си останат ниски върхове и ниски планини. Финансови, икономически, научни, образователни, културни и военни планини... НЕОКОНИТЕ? Неоконите проповядват скрито и явно - НЕОЛИБЕРАЛИЗМЪТ. Неолиберализмът спасява ЗАПАДНИЯТ ЕЛИТ ОТ РЕВОЛЮЦИЯ НА ЛЕВИТЕ ИДЕИ И ЛЕВИТЕ ЛИДЕРСТВА... В Уикилийкс има документи как западните посланици им е забранено в Източна Европа да споменават КЕЙНСИЯНСТВОТО. Неолиберализмът проповядва, пропагандира от всички НПОта и посолства, че Кейнс е сгрешил, направил е стагфлация, провалил се е, и предлагат само неолиберализъм - ниски данъци, ниски заплати, ниски разходи, ниска държавна намеса. Така бедните държави с ниските разходи и ниските заплати, правят ресурси и стоки с ниска цена - но и тях не може да купят - и изнасят за богатите страни. Така пазарите с по богатите потребите ли - се насищат и са изобилни - цените са поносими, оборот голям, конкуренция - и се получава качество и поносими цени. Не платеното за заплати и данъци от инвеститорът в бедната страна, се изнася за банките в богатата държава, или той купува и надува акциите на фирмите на богатите държави, или плаща заеми към банките от богатите държави. Така в богатите държави се запазва висок стандарт, и те са на върхът. Другите си остават долу. (Срещу Кейнс ползват манипулацията СТАГФЛАЦИЯ. Стагфлацията е всъщност е инфлация която не е компенсирана с увеличение на доходите, и потреблението замира - с това спада търговия, и производството, което увеличава безработицата. Инфлацията няма нищо общо с растеж на доходите, дори напротив, спадът на доходите спира оборотът, а оборотът се компенсира с високи цени. Спад на оборотът е спад на конкуренцията.)(Адам Смит и други такива идиоти на буржоазната икономика, не са предвидили с елементарна математика, че дефлацията убива икономиката. Пълна идиотщина. Ако такива ги попиташ какво трябва да се направи, ще кажат, че трябва нула данъци и пазарни заплати. Но това е опитано и прави Голямата Депресия и ВСВ. Дефлацията се получава, ако се изпълнява буржоазно икономическата парадигма, че производството само си прави пазарът. Тоест за да се продаде се намалят цените, тоест и заплатите. Но това е идиотско защото с падеж на цените пада и потреблението, пада изплащането и потреблението на кредитни линии. И бизнесът умира от дефлация. И производството и търговията, и борсите и банките. Бизнесът е купуваш евтино продаваш скъпо. Дефлацията е купуваш скъпо и продаваш евтино. Понеже цената на суровината изпреварва крайният продукт. Много пъти преди ВСВ това е опитано. Кейнс доказва, тази математическа лудост, тази неграмотност. 1970те години става инфлация, и това довежда до икономически бум в капиталистическите страни, с което побеждават социализмът. Трябва инфлация и яко кредитиране, и яко нарастване на доходите. Или може без инфлация но с яко кредитиране и поне 60% от икономиката да е държавна, с огромен държавен дълг и още по-голям частен дълг. България прави огромен частен дълг от 2004г. до 2009г. и има двойно увеличение на инвестициите - като Китай и НРБ, 40% от БВП, сега 20%, преди 2004г. пак 20%. Китай има 80% държавна собственост, толкова БВП прави държавата, и нейната печалба се излива отново на пазарът като потребление или инвестиции, имат и дълг 70% от БВП на база държавни облигации, имат и дефицит в бюджетът - за ускорение на растежът. Външният дълг не е към държавата и е 15% от БВП. Частните им кредити са 300% над депозитите, 200% от БВП. Сега кредитите са два пъти по-малко от депозитите и в САЩ и в България, парите спят. Депозитите на бизнесът са над 120 милиарда лева, и нарастват, на фирмите и бизнес класата, в България. На работниците са само 2-милиарда лева и намалят. Срещу Кейнс ползват манипулацията СТАГФЛАЦИЯ. Стагфлацията е всъщност е инфлация която не е компенсирана с увеличение на доходите, и потреблението замира - с това спада търговия, и производството, което увеличава безработицата. Инфлацията няма нищо общо с растеж на доходите, дори напротив, спадът на доходите спира оборотът, а оборотът се компенсира с високи цени. Спад на оборотът е спад на конкуренцията. ........ При Виденов и Венецуела, Турция, има ниски заплати, ниско кредитиране, и дефлация изчислена в международна търговия. https://www.theglobaleconomy.com/rankings/Bank_credit_to_the_private_sector Китай има най-голяма парична маса и най-ниска инфлация. При Виденов 1995г. имаше най-голям растеж и стабилен лев признати от МВФ. После осъзнаха в МВФ, че не трябва така. Тогава произвеждаха нахут и кореандър, животновъдството растеше. С евросредствата дойде ненасилствената принуда да произвеждат само жито и рапица, другото внос. При виденов поливането работеше на максимум, имаше мега много дребни фермери. ЕС няма нужда от дребни фермери - които да правят друго - засяване и животновъдство, на едрите - свръх едрите - лесно се управляват чрез субсидии и политиците - подкупените партии, да се засява само това което е неизгодно и липсва в богатите страни на ЕС.) (Няма дясна икономика която да произвежда средна класа, само смарт икономиките по Кейнс или Маркс, го правят) (Хитлер: "Правителството няма да защитава интереса на германският народ, чрез икономика, организирана от държавата, а ще подкрепя частното предприемачество") (Нигер 74% от мъжете и 90% от жените са неграмотни. Хитлер е казвал за славяните - като ги завладее, че ще им забрани образованието и по радиото само музика. Къде е ОНН? Но и в БГ, само музика по радиото. Икономиката на Нигер се базира почти изцяло на земеделието и животновъдството, както и на добива на уран. Средната работна заплата е една от най-ниските в света – 600 – 1000 франка на ден, което се равнява на около 1 евро.При капитализмът е важна печалбата, при комунизмът - целта е всичко да е най модерно и ефективно. Ето защо стана така след приватизацията. Нещо да не е ясно ?! По време на почти 200-годишната френска колонизация в Африка и Азия, Франция е изградила само един университет в своите колонии. Осем от 10-те страни с най-ниски нива на грамотност в света сред възрастните са във франкофонска Африка. Но Франция продължава да събира наеми за колониалните сгради, оставени в тези страни, а 14 африкански държави и до днес плащат колониален данък за „ползите“ от робството и колонизацията. Лиам Уитакър, който прави достъпни тези данни, дава обратния пример със СССР, след чието разпадане се оказва, че всички държави в състава му, без изключение, „са постигнали 100% грамотност на населението, хиляди добре обучени инженери, лекари, много университети и т.н. Дори и днес, десетилетия по-късно, в страните от Източна Европа, 99% от училищата, университетите, домовете, транспортната система, енергийната инфраструктура са изградени и оставени от СССР за период от около 50 години“ – признава Уитакър, и добавя: „Сега, отидете в Африка и проверете какво Западът е оставил след 500 години окупация и колонизация!“) (Правителството на Муамар Кадафи е притежавало 143 тона злато и приблизително още толкова сребро. Това става ясно от хакнатите имейли на Хилари Клинтън по времето, когато е била държавен секретар на САЩ. "Уикилийкс" публикува съобщения на помощника й Сидни Блументал през април 2011 г., че правителството на Кадафи притежава несметни богатства: "Планирано е златото и среброто да се използват за създаването на нова панафриканска валута, базирана на златния либийски динар. Целта е да се даде алтернатива на франкофонските страни в Африка, които все още ползват френския франк." Според изданието на “Форин офис” френското разузнаване първо научава, че златото на полковника ще се използва за удар срещу френския франк. Но и срещу щатския долар, тъй като по-голямата част от търговията с петрол в света се извършва с него.)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гумен Гадев

    08 Авг 2023 23:36ч.

    Живков, Горбачов и Рейгън, подготвят МИТИНГОВАТА ДЕМОКРАЦИЯ И ПЛАН РАН-ЪТ. .................. Путин нито иска Асандж, нито иска Сноудън да издаде книга, нито да прави филм срещу лунната афера.. Само се е нагодил да целува задници от запад НО НЕ МУ ДАВАТ, УКРАЙНА МУ ПРЕЧИ ОНЕЗИ ДА СЕ НАГЪЗЯТ И ТОЙ ДА ЦЕЛУВА. Те искат повече от цилувки, искат груб секс, да изнасилят Путин и Русия. ............. ................ Путин пак бърка като разчитА на Тръмп да му подаде ръка и да го измъкне от блатото на войната и изолацията. Защото САЩ са олигархия, плутокрация, и политиката се води извън обявеното правителство. Путин бърка и за друго нещо, че руският народ след войната ще позволи отново на Путин да налага неолибералните нагони на плутократите от горбачовското статукво, и неговите си роялистко аристократични визии от 19 век. СВЪРШИ СЕ ТАЯ. Визията на КПСС-КГБ МАФИЯТА. 36 години са периодите в Русия и палачинката се обръща, трендът се обръща. 1881-1917-1953-1989-2025 ............ България и Украйна, и другите страни, се натискат на изнасилвачът ЗАПАД.САЩ-НАТО-ЕС, пък няма кой да ги защити - дори да се дърпат. Русия не ги защитава, тя е в разкрачено положение, не може да защити дъщерите си България и Украйна, тя самата търси ласките на изнасилвачът ЗАПАД, но и тя като дъщерите си иска само целувки от изнасилвачът. Никой не е защитен по светът, няма многополюсен модел, няма защитник. (гумен гадев предаде българите, както русия предаде българия и украйна, целият свят) Путин пак бърка като разчитА на Тръмп да му подаде ръка и да го измъкне от блатото на войната и изолацията. Защото САЩ са олигархия, плутокрация, и политиката се води извън обявеното правителство. Путин бърка и за друго нещо, че руският народ след войната ще позволи отново на Путин да налага неолибералните нагони на плутократите от горбачовското статукво, и неговите си роялистко аристократични визии от 19 век. СВЪРШИ СЕ ТАЯ. Визията на КПСС-КГБ МАФИЯТА. 36 години са периодите в Русия и палачинката се обръща, трендът се обръща. 1881-1917-1953-1989-2025

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малее, зачеркнахте Симеон Радев...

    09 Авг 2023 4:58ч.

    ... и пренаписахте "Строители на съвременна България" /Симеон Радев/. (https://chitanka.info/text/39706-stroitelite-na-syvremenna-bylgarija-tsaruvaneto-na#text-toc ; https://chitanka.info/book/8453-stroitelite-na-syvremenna-bylgarija-tom-2 )

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • О, да

    08 Авг 2023 20:34ч.

    28ма икономика в света,150 хилядна армия. Сега клоака!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    08 Авг 2023 20:38ч.

    наи добре беше през 80 години на миналия век купихме панелките 20 години по 25 лв на месец обзаведохме ги много хора работеха в чужбина пред блока имаше много коли с турингклуба ходехме в чужбина почивки 2 седмици на морето екскурзии с балкантурист децата на лагери докторите без пари половината хора в блока са с висше образование

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ Предпочитащите да живеят по времето на демокрацията след 1989 г. са най-често хора на възраст между 30 и 39 г.”

    08 Авг 2023 20:41ч.

    Те не знаят друго и затова нямат избор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно така, не знаят, щото ако знаеха щяха да са 100 %

    08 Авг 2023 20:56ч.

    По интересното е дъртите комунета като се оттечете в канализацията кой ще крепи оная работа на бай Тошо и Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    08 Авг 2023 21:20ч.

    от 33 години тая мантра карате. но нещо не оттичат "дъртите комунета". защо ли? p.s. въпросът е риторичен, уверен съм, че не си този, който е в състояние дори да направи опит да помисли върху него. споко. да не получиш възпаление.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Комунета не искат комунета

    08 Авг 2023 21:51ч.

    Те, комунетата и сега държат властта и не са я изпускали, т.е. тези, които не харесват “прехода” какви се явяват? “Тезата” за комунетата нещо не се връзва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър

    08 Авг 2023 22:07ч.

    Ние не можем да се отечем в канализацията, защото вие либералните плъхове вече сте я запушили. Ще чакаме да се разложите на макс и ще я почистим след вас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Продължени на мой коментар 08 Авг 2023 17:41ч

    08 Авг 2023 22:26ч.

    Бях антикомунист и избягах от България. Получих политическо убежище в европейска държава и оттогава живея на Запад. Това, че бях против Т. Живков и комунистите, не означава, че трябва да съм идиот и да не виждам до какво демократите докараха България и българите. Затова, тъпи тинейджъри, престанете с простащините за “комунета”.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аха

    09 Авг 2023 3:28ч.

    По празници, а и не само, "горките" българи са на опашка за екскурзии и почивки зад граница. Никой не ходи да копа на село, както беше по време на соца, всеки си купува каквото пожелае от супера, а търговците се състезават да му предлагат стоки от цял свят. Проблемът е, че българинът не търси проблемите и щастието в себе си, а винаги е недоволен от това, което има, от жената, децата, страната и завижда на брат си/сестра си, съседа, колегата, като е "винаги готов" да се бие до последна капка кръв, ако някой го изпревари по шосетата, отиде му "достойнството":)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @аха

    09 Авг 2023 9:13ч.

    Напротив, хората, които искат нормална храна, ходят да копат на село. Ти прочел ли си поне един етикет на храна от любимия ти супермаркет, където, цитирам: "търговците се състезават да му предлагат стоки от цял свят" ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    08 Авг 2023 20:45ч.

    Преди три дена в Чехия имаше подобно проучване, което показа,че болшинството от хората смятат,че в бившата Чехословакия по времето на социализма се е живеело по-добре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хехехе

    08 Авг 2023 20:53ч.

    Чехите ? Верно ? А пък румънците умирали за Чаушеску, а албанците з Енвер Ходжа, поляците искали Ярузелски, а прибалтийските искали Русия пак да ги окупира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    08 Авг 2023 21:22ч.

    "Чехите ? Верно ?" д.ебилен коментар. очевидно не си и помирисвал чехия, дори за румъния имам съмнения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Видно, кой е дебила

    08 Авг 2023 21:30ч.

    и е помирисвал само партийни почивни станции навремето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър

    08 Авг 2023 22:08ч.

    Това последното може и да се случи ;)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ помирисвал само партийни почивни станции навремето”

    08 Авг 2023 22:30ч.

    ВСЯКО предприятие по онова време имаше почивни станции и ВСЕКИ работник ходеше на почивка в тях. Знаете ли, че и сега има почивни станции в България? Те са като 4-5 звездни хотели. Таксата е минимална. Познайте кой може да почива в тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Били сме

    08 Авг 2023 22:34ч.

    Като за хора , дето са дошли от село с външен кенеф стават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоест

    09 Авг 2023 3:40ч.

    за софиянец с селяндурско потекло кат ваша дж. милост!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ана Л.

    08 Авг 2023 20:50ч.

    Не е носталгия, а дълбока разочарованост от либерастичния рай, в който попаднахме. Все пак хората, дори и младите, предпочитат да живеят в естествен свят, а не в изкуствената и антихуманна гмо- и джендърна сатрапия, в която ни вкараха отчаяните от алчност и тъпота наглосаксонски рептили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жълт котарак

    08 Авг 2023 23:24ч.

    За повечето, които са с носталгия по ТЖ-ото време - хак им е. Когато им се обясняваше навремето, че да, БКП трябва да бъде свалена от власт, но сега най-големият натиск отдолу трябва да е към СДС, отговаряха с глупостта; че като ги свалим всичко ще се нареди от самосебе си, че НЯМА ЗНАЧЕНИЕ кого ще сложим във властта - само да не е БКП (БСП), че и магаре да сложим - пак ще спечелим, че на България не ѝ трябват заводи - ще живеем само от селско ст-во и туризъм. Е, ми яжте си магаретата - вече 30+ години. В колко синдикални стачки участвахте? Ама синдикални - като гърците. Не политически като у нас. И т.н. и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По онова време бе спокойно

    08 Авг 2023 20:51ч.

    40 години България не бе участвала във война и нито един български войник не е загивал в чужбина за чужди интереси. Всеки, буквално всеки бе подсигурен. Имаше работа за всеки. Молбата за работа бе: “Другарю директор, моля да бъда назначен в повереното Ви предприятие”. Всеки, буквално всеки, почиваше на море ДВЕ седмици всяко лято. Нямаше почивки за по-малко от две седмици. Спартакиади лятото на море, зимата на планина. Пионерски, комсомолски и оздравителни (три седмици) лагери на море или планина. Възрастните помнят, младите НИКОГА няма да го изживеят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По онова време бе спокойно

    08 Авг 2023 20:51ч.

    40 години България не бе участвала във война и нито един български войник не е загивал в чужбина за чужди интереси. Всеки, буквално всеки бе подсигурен. Имаше работа за всеки. Молбата за работа бе: “Другарю директор, моля да бъда назначен в повереното Ви предприятие”. Всеки, буквално всеки, почиваше на море ДВЕ седмици всяко лято. Нямаше почивки за по-малко от две седмици. Спартакиади лятото на море, зимата на планина. Пионерски, комсомолски и оздравителни (три седмици) лагери на море или планина. Възрастните помнят, младите НИКОГА няма да го изживеят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За прости хора е соца,

    08 Авг 2023 20:57ч.

    Такива от село с външен кенеф на който партията е дала жилище, кола, образование и пр.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • демос Рация

    08 Авг 2023 21:01ч.

    Малко одъртяващо озлобено джендърче. Колко си умен? И стига с тая свръхфиксация върху дворни кенефи!... Знаем отдавна, че там е била мечтата ти да те опънат за първи път.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Другарю има шанс

    08 Авг 2023 21:06ч.

    да се уредиш отново на летен лагер в Сочи и да се повозиш на любимия си Москвич АЗЛК.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не са толкова прости да го искат

    08 Авг 2023 21:19ч.

    Гледай Нинова - ходи на Бузлуджа да държи комунистически речи, на уреди сина си да работи за Голдман Сакс в Ню Йорк.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Опашките по границите

    08 Авг 2023 21:42ч.

    и на гейтовете по летищата, особено по празници и ваканции са просто миражи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    08 Авг 2023 21:52ч.

    Е, то голямата работа да си вкараш кенефа в апартамента. Ако перифразираме Швейк, пак можеш да се посереш в коридора. Той за ена графиня го е казал, дето си направила на всеки етаж по кенеф и се посрала на стълбите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За сложни джобове е мафиотската държава днес

    08 Авг 2023 22:05ч.

    Не говорете глупости. Соцът в сравнение с феодализма, който имаме сега е много по-хуманен строй. Много от нас видяха и “най-доброто” на феодализма, пътувахме, купувахме акции, имахме платинена банкова карта и какво от това? Когато виждаме как народното богатство беше разграбено, мафиотите си направили “държава”, законите не важат за някои, как мутрите, станаха “ героите на нашето време”, колко хора изнемогват,не защото не работят усилено, а по съвсем други причини, как изчезна смеха, е, може ли човек да е щастлив карайки скъпа кола и т.н., когато има толкова страдание около него, когато моралните норми, с които е израснал и нравствеността бяха жестоко потъпкани в името на това някой да заграби колкото се може повече. Дне

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @ За прости хора е соца,

    08 Авг 2023 22:24ч.

    Да съдиш за нещо по външните му белези е белег за непоправимо неподатлив на критическо мислене ум. В Норвегия – вярвам за теб и себеподобните ти образец за цивилизованост – външните тоалетни в къщите и обществените такива са точно такова явление като нашите нужници. Едни мили нацисти, окупирали страната, много ти презирали заради това, а и им било забранено да посещават такива тоалетни поради страх от инфекция, но за норвежците това било "патриотичното място". Чети тук, ако можеш:Thor Gotaas og Roar Vingelgaard. Норвежците и досега заголват з....к на открито ОКОЛО хютетата си, че плащат и пари да посетят такава, ако нямат. Намират го освен това за много еко френдли. Безродник си ти, драги, не защото си фиксиран върху нашите външни клозети, а защото търсиш от какво да се срамуваш, без да знаеш нищо за света.Ако знаеш към кого тегнеш, ще се гръмнеш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Незнайко

    09 Авг 2023 17:37ч.

    да, соцът изучи селяните и ги вкара в панелките, но какво ви даде новият ви биг брадър, САЩ? направи ви децата ви обслужващ персонал по пътищата като в треторазделна колония

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да ви е халал демокрацията. Имаш право да напсуваш управляващите, а те да си го преместят

    08 Авг 2023 20:54ч.

    Със заплатите по бай Тошево време си купихме апартаменти за нас и за децата, коли (е, Лади, ама коли), построихме вили, изучихме децата в университети и ходехме всяко лято на море. Дай да видим сега какво става. Около цяла София, празните парцели в селата вървят по 300-400 евро на квадрат, а нивите наоколо по 170 евро на квадрат. За да си купиш парцел и да го застроиш трябва да си милионер, или да живееш няколко живота за да изплатиш кредита.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И аз ще си го преместя

    08 Авг 2023 20:59ч.

    за вашите блянове и болни мечти по СБЪРКАНИ времена, които НИКОГА няма да се повторят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да, но изгря слънцето (свободата) над България

    08 Авг 2023 21:00ч.

    И сега можете ясно да видите, че сте затънали до гуша в лайна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • в часа на синята мъгла

    08 Авг 2023 21:05ч.

    Ти много ни приличаш на оня пъпеш Александър Йорданов. Деца в майки през заблудените 90-те гг. пропищяха от "големите дни на българската демокрация". Де що човек се роди, превъртя от туй, дето ни го натресохте, гиди негодници продажни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не сме виновни

    08 Авг 2023 21:08ч.

    че вашия стожер на спокойните времена, СССР колабира безвъзвратно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • синият идолопоклонник

    08 Авг 2023 21:11ч.

    Сега по неволя ще станеш не само свидетел, но и съучастник на колапса на западния свят. Разочарованията ти ще валят едно след друго, задето животът ти мина в напразни надежди и очаквания.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много съм разочарован

    08 Авг 2023 21:18ч.

    че мога да си позволя само няколко пъти в годината да почивам в чужбина, между командировките, както и че поредната нова кола ще получа другата седмица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • соросоиден трол

    08 Авг 2023 21:35ч.

    Тия ги разправяй на съветската си тъща.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • горд задунаец

    08 Авг 2023 21:44ч.

    можехме да крадем безпроблемно, и даже в работно време да опънем нЕкоя колежка...е па могат ли на запад да правят? Правилно, не могат, но могат да си псуват президента. Е па язе защо да си го псувам, като можех да си крада безпроблемно и даже в работно време да опъна нЕкоя колежка? И здравеопазването беше безплатно(не искам да мисля откъде идваха парите за здравеопазването, най-мразимЕ да мислимЕ)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Картите са раздадено преди да си гласувал

    08 Авг 2023 22:15ч.

    И тизе, като си псуваш президента, какво промени, на кого помогна да живее по-добре. Обещаваха ти, че ще имаш значение, всъщност нямаш. Партията е начертала линията под вещо чуждо ръководство и ти си just another brick in the wall. ,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър

    08 Авг 2023 23:54ч.

    Ти си лумпен. Или сит роб! Халал да ти е новата кола и командировките, друго не ти трябва - плюскай, пий, пътувай, мълчи и плащай на банката и чу@ай, ако можеш хахахахах. Тъпо копеле!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Петър

    09 Авг 2023 0:44ч.

    Ти нали си свободен идиот, от ония разпраните.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е линк,

    08 Авг 2023 20:57ч.

    към публикация на проф. Иван Ангелов, член кореспондент на БАН за задачите в стратегията на Алън Дълес /петият директор на ЦРУ ( 1951-1961 )/, по отношение на социалистическите страни......https://www.iki.bas.bg/english/CVita/angelov/No146.htm Планът е преизпълнен.....!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Във всички подобни проучвания

    08 Авг 2023 20:59ч.

    Неправилно отговарящите са все стари, нискообразовати, бедни и от селата. Особено комични бяха подобни "проучвания" за избирателите на ГЕРБ, когато Еднокнижника беше в апогея си, ако помните. Алоу, проучвателите, хората над 59 години са в пъти по-образовани от 32-годишните, заможни жълтопаветници - сегашните 2 бакалавърски и 3 магистърски дипломи за мениджъри, публични администратори и дрън-дрън експертизи, взети заедно, не се равняват на тогавашна една гимназиална. Свидетел и съдник мога с основание да бъда. Тези именно хора построиха това, на което все още се държи България и сегашните престъпни управници все още не успяват да го разрушат, разграбят и подарят на чужденци докрай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • това е нагла русофилска дезинформация

    08 Авг 2023 21:03ч.

    СЕМ Лозанова да вземе незабавни мерки, иначе ще има уволнения и съд за домашно насилие в СЕМейството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николета Лозанова

    08 Авг 2023 23:41ч.

    Декларирам, че горенаписаното е истинска дезинформация! Не съм била, не съм и никога няма да бъда в каквито и да е отношения с Гого Папийон Лозанов, камо ли семейни. Да не сте посмели повече да ни викате сем. Лозанови!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Същата бедна, необразована

    08 Авг 2023 21:05ч.

    И завистлива измет крепи пропадналите режими на Венецуела, Куба, С. Корея и Иран.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • както казнаше Хайтов...

    08 Авг 2023 21:09ч.

    И дипломи като чаршаф да ни извадиш, никой няма да изкара англоамериканските бръмбари от празната ти куфалница. Прочети Ботев какво е казал за ония, дето се хвалят с неправедно богатство (щот ако беше истински богат и умен, нямаше да го изходиш туй, дето ни го предлагаш). И тия страни, дето си ги изброил, са независими и горди, за разлика от колониалната пачавра, в която превърнаха родината ни твоите уродливи идоли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ех Груйо, Какво беше казал Бате Бойко? " Хващате мотиките и вървете да копате картофи на село" вместо да се пробваш в тролска агитация със смешни аргументи!

    09 Авг 2023 1:41ч.

    Щото ако съвсем малко беше прочел и помислил, нямаше да обявяваш "пропаднал режим" С. Корея, която САМА си направи ядрено оръжие, или пък Иран, който официално е на 10то место в световната технологична класация изпреварвайки и Франция, и Италия, и Великобритания, а скоро ще изпревари и Германия (докато продава Хайтек дронове на Русия), щото е "пропаднал режим" почти като днешния "зелен икономически възход на Германия на Хабек или тъпата акробатка Аналена, да не говорим за пишман- официрин Фон-дер-лайняната, бастисала Бундесфера до там, че да не може да събере 20 панцера помощ за Украина за цяла година напъни...и аплодирана на крака от Истока в качество на бъдещ водач на НАТО (готова да го унищожи за отрицателно време, преди още Шойгу да успее да изреве "Напред!"!)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И аз, и аз

    08 Авг 2023 21:11ч.

    При бай Тошо бях млад, здрав, бъдещето пред мен, гаджета, купони… Сега пенсия, всичко те боли сутрин, бабата ти опъва нервите, внуците далеч, пиеш една шепа лекарства. И всичко те дразни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всяко нещо с времето си е казал мъдрият човек

    08 Авг 2023 22:43ч.

    Сега детето ти надрусано, ходи в дрехи като чували- не можеш да разбереш момче ли е момиче ли, няма време да ти обърне внимание, защото е вечно на телефона, you are working your ass off за две седмици почивка, през които си но -стоп на stand-by. Жената ще купува нов гардероб, защото е добавила 100мл и предишните дрехи вече не й стават. Насилва и тебе и себе си да отидете на балет и опера, за да тикне боксчето. Хубаво, че няма нужда от библиотека, защото такив неща са безполезни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джони инглиш

    08 Авг 2023 21:11ч.

    Не знам кога е било по добре мисля , че и тогава и сега има и положителни и отрицателни страни. Но важното според мен е , че ние не надградихме а разрушихме. Вместо да вървим по пътя на Чехия и Унгария ние сме най бедната страна в ЕС. За това са виновни , както продажните американски подлоги като Киро тъпото, дъртият лумпен Тагарвв, Боко тиквоча, Паси, Роско смешника и всичко останали политици, така и всички ние.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разглеждаме само България

    09 Авг 2023 1:33ч.

    Тези страни са съвсем различни от нас по начин на мислене.Но анкетата е за България-сега и преди. Тошо поне ги държеше изкъсо да не се увличат в ексцесии и работеше за народа. Сега се о*раха от алчност и какво направиха за народа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интересно защо никой друг народ

    08 Авг 2023 21:21ч.

    От Източна Европа не ви иска соца. Вкл. Руския мужик. Сал един Ганьо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • синя помиярщина

    08 Авг 2023 21:41ч.

    Ние не искаме соца баш какъвто беше, ние просто не ви искаме капа, който ни остави капо. Вие сте пребоядисани за една нощ комунета, от най-кофтия материал. Не ви беше ясно как да оправите родината, обаче се натискахте, защото сте безотговорни. Имаше честни комунисти и безпартийни, които заслужаваха да реформират отечеството ни, ала вие се оказахте по-революционни и напористи, защото бяхте доносници на службите по нова време. Американците точно такива като вас много ги харесват за пъклените си колониални планове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оррандовци ще ви е соца

    08 Авг 2023 22:01ч.

    За повече време няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ех,

    08 Авг 2023 23:43ч.

    колко млади хора изпратих с голяма болка до гробищата....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българин на запад който печели колкото всички тука пишещи, взети заедно

    08 Авг 2023 21:27ч.

    Смешна анкета, жалка анкета, но показателна ! Щом докараха мнозинството българи да тъжат за Тодор Живков, и то по всичко личи основателно (!!!) , значи целият ви “Преход” 1990-2023, е един безкраен кенеф. Провал. Катастрофа. Бедствие . Единственото хубаво на този провал , че остави 3 милиона българи да се спасят индивидуално, да минат границата безпрепятствено… “На ръба” по Сашо Морфов ✈️

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Затова тъжащите

    08 Авг 2023 21:32ч.

    са и завистливи и отново, даже с доброволен труд биха вдигнали кльонове и застанали на вишките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Единственото хубаво на този провал , че остави 3 милиона българи да се спасят индивидуално, да минат границата безпрепятствено

    08 Авг 2023 22:33ч.

    Това ли му викаш "ХУБАВО"? Че тогава, за да стане още по-хубаво, да вземат и останалите 4 милиона българи да се изнесат в чужбина, а?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Преходът е провал, не

    08 Авг 2023 23:19ч.

    Демокрацията. Ама то при съветски социализъм и резултатите са като в Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До 20.19 ч.

    08 Авг 2023 23:38ч.

    То и в Чехия и Унгария беше съветски социализъм, ама са мнооого по-добре от нас. Дори, ако навремето руснаците ни имаха за полузападна страна, сега ни водят във всяко едно отношение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да вземат !

    08 Авг 2023 23:46ч.

    Обаче се изнася който става за нещо. Който не става за нищо си остава и отваря голямата уста "Колко си обичаме Родината !" или "О, аз имах такива възможности на Запад, но предпочитам тук защото - бла бла бла" ... Или "На запад мият задници и разнасят пици, а ние тука е-хей-й-й-й !" ... Жалка работа. В жалък филм играете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коя Русия? Която според СБ успя да се върне на 5то место в СВета по Икономика изпреварвайки дори обединена Герамия в ЕС?

    09 Авг 2023 1:50ч.

    Извади си главата от пясъка, Щраусе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боже, боже,

    09 Авг 2023 2:23ч.

    На 5 място. Държава, която няма даже технологии за добиване и транспорт на собствените си нефт и газ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако не беше фалирал Ссср

    08 Авг 2023 22:04ч.

    Сега България щеше да е една балканска Куба и не дай си боже С. Корея. Искали си соца.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ходил ли си в Куба

    09 Авг 2023 1:42ч.

    Ходи да видиш и след това обяснявай. Не се доверявай само на листчетата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Незнайко

    09 Авг 2023 17:40ч.

    Вие сте съвършен идиот.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    08 Авг 2023 22:11ч.

    Известно е, че всички бикове мразят червените знамена. Извод, мразещите червените знамена, са говеда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То ще се върне това време

    08 Авг 2023 22:20ч.

    Много прозападни предатели няма да го преживеят физически, а останалите ще работят тежка физическа работа до края на живота си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • прозападен "предател"

    09 Авг 2023 0:04ч.

    нито това време ще се върне, нито глупостите за това как "нямали сме да го преживеем" или "тежка физическа работа до края на живота" имат някаква почва.Ти явно си от онези, които "учи, мама, за да не работиш":-) Това, как един среден работник на запад се оправя, за вас е неизвестно, защото не можете да се освободите от залповете на Аврора в главата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти няма да се върнеш

    09 Авг 2023 0:41ч.

    със сигурност от шизофреничния свят, в който живееш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тези резултати са пряко свързани с факта, че

    08 Авг 2023 22:36ч.

    България е единствената държава от Източна Европа в която комунистите спечелиха първите свободни избори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жълт котарак

    08 Авг 2023 23:50ч.

    Точно. Виж и коментара ми по-горе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • демокрацията, опиум на идиотите

    08 Авг 2023 22:58ч.

    т.нар демокрация е прокоба. Дава власт на всички идиоти да се самопрецакват постоянно. За жалост пре**ават и останалите, превръщайки всичко в кочина с малоумните си решения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тука до западните ПОМИЯРИ!!!

    09 Авг 2023 0:24ч.

    А КАКВО ЩЕ КАЖЕТЕ ЗА КИТАЙ!!ЗАЩОТО НИЕ СМЕ ПОСМЕШИЩЕ ЗА КИТАЙЦИТЕ!!!А и ТАМ ЕВРОПЕЙЦИТЕ НИКОЙ НЕ ГИ БРЪСНЕ "за СЛИВА"!!!ЛИЧНО СЪМ ГО ВИДЯЛ И ЧУЛ ТАМ!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само пълен и завършен идиот

    09 Авг 2023 0:39ч.

    може да сравнява Китай с Европа, и не си единствения който е бил в Китай. От лъскавия мол до коптора в Шан Хай разликата е в две пресечки, а да не говорим за разликите между изградения от британците Хонг Конг и останалата континентална кочина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • негово величество старият нацист

    09 Авг 2023 0:51ч.

    До кочината в тауър хамлетс от канари уорф е също 5 минути, всеки петък можеш да видиш как богоизбраният народ се въргаля в локви от собствената си пикоч

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да, ама децата ви не са в Китай

    09 Авг 2023 2:21ч.

    И Русия, а в САЩ и Европа, то и 20 млн. Руснаци барабар с всички отрочета на руския елит.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    09 Авг 2023 1:50ч.

    Имах калеко, който бе живял по времето на хан Аспарух. Той твърдеше, че това са били най-хубавите му години. Расови коне, амунициите внос от Персия, саби и копия сирийска направа. Седлата - персийски, украсата им арабска, а чуловете декирирани с коприна от Китай. Разказваше какви вина, ракии, коняци и елитни пулибчни домове е имало около Плискаи Преслав. Момите до една хубавици - млечни, дащни, особено славянките. За тях и за утигурките казваше, че били големи курветини. Разказвал ми е и как са преминали през замръзналия Дунав при Белене. Пръв на брега слязъл хан Аспарух. Паднал на колене, целунал земята, побил българското знаме с конска опашка. Подур туй заповядал на колобър Токту точно на това място за ознамунуване на преминаването през Дунава да се постори АЕЦ с мощност 2 GW. Калеко служил 15 години в Аспаруховата конница и се издигнал до чин жупан. Дали му да управлява видинсата околия, но това било отдавна, още преди да се построи завода "Баби Видини гуми". Калеко твърдеше, че го има нарисуван на Гюдженовата картина "Аспарух минава Дунава", но май послъгваше. Клетият почина преди 30 години с голяма мъка на сърцето - така и не видя да се построи АЕЦ "Белене", за която хан Аспарух много е настоявал. "Ще се срамувам, че съм българин докато не видя да се изпълни завета на Хана!" - тъй често казваше той, очите му се насълзяваха, а устата му сипеше люта попържня - "на демократ кавканите пес да им ебе и жопатъ, и женътъ и пи.ка им матерна". .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нямаше свобода да плюеш вътре в страната и да бягаш навън

    09 Авг 2023 3:11ч.

    но имаше грижа за хората в страната, без да се търси особена печалба. Налагаше се и особен морал на творчество в живота, имаше ограничения за консуматорите, за всички чрез закона, без значение кой какъв пост е не можеше да има повече от една недвижима собственост, кола. Началниците (т.е. партийната номенклатура) можеше да изхвърчат завинаги ако ги хванат в кражби или престъпления, прокурори и съдилища не си поплюваха и не влачеха делата години, в рамките на месеци приключваха. Именно затова тази номенклатура бутна соца, а ние й помагахме като лапахме мухите да демонстрираме за демокрация. Сталин пак се оказа гений защото е предвиждал тази опастност и е правил редовни чистки за да не могат да сложат свои хора навсякъде, както сега. Мао като по-млад е описал тази опасност теоретично и там не се получи подобна силна номенклатура като в СССР и у нас. Това е много важно, всъщност най-важното за един елит на една страна, то все още работи в Китай, например икономиката върви напред, но вървят и разстрелите на хванатите в корупция от номенклатурата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Все някой се грижи за такива като вас,

    09 Авг 2023 12:03ч.

    Все партия ви дава, Русия ви освобождава. Робите най си обичате соца, щото нищо не може да направите сами

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да, национално-отговорните елити са такива

    09 Авг 2023 14:10ч.

    от пантивека, така че излишно го свързвате с комунистите, соца и партията. Националната сигурност се основава на всякакъв вид грижи за населението на страната, именно затова сега почти нямаме национална сигурност. Ако сте християнин, припомнете си думите на Христос: "Аз съм добрият пастир; добрият пастир дава живота Си за овцете. Но който е наемник, а не овчар, и не е стопанин на овцете, вижда, че идва вълкът, и като оставя овцете, бяга, и вълкът ги разграбва и разпръсва; защото е наемник и не го е грижа за овцете. Аз съм добрият пастир и познавам Моите, и Моите познават Мен, както Отец познава Мен и Аз познавам Отца; и Аз давам живота Си за овцете. И други овце имам, които не са от тази кошара, и тях трябва да доведа; и те ще чуят гласа Ми и ще бъде едно стадо, с един пастир. Затова Ме люби Отец, защото Аз давам живота Си, за да го взема пак. Никой не Ми го отнема, а Аз от Себе Си го давам. Имам право да го дам и имам право пак да го взема. Тази заповед получих от Своя Отец." (Йоан 10:11-18).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хайде у ЛЕВО с тази поредна УЖ представителна извадка

    09 Авг 2023 3:19ч.

    1000 мнения уж "лице в лице" по домовете ше определят какво мислят 6 милиона българи?! Кой отваря дома си, за да даде интервю на социологическа агенция, която и да е. Има ли нормален българин, който да вЕрва на социолозите НИ - най-поръчковите изпълнители на политическите желания?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • „СССР – родина на всички безотечественици!“

    09 Авг 2023 5:02ч.

    „Хигиенизацията е враг на бактериологическата диверсия“ „Въшката е най-опасен враг на Родината. Унищожавайте я!“ „Замърсеното тяло поддържа духа неспокоен“, в обществена баня „На партията – вярност, на народа – чиста вода” - лозунг във ВиК „Теляшка бригада за комунистически труд „Н. В. Гогол“ – в баня „Във всеки дом – добитък!“ - плакат, издаден от „Наука и изкуство“ „Студенти, икономисвайте отпадъците! Те са за вас” - надпис в студентски стол „Граждани, гответе се за отпадъци!“ - призив за събиране на вторични суровини „Всеки кооператор – свиня! Всеки комунист – две!“ - агитация по партийната повеля за усилено частно роизводство на свине „Граждани, изхвърляйте си боклука извън селото“ „Човекът е главна фигура в животновъдството” „Мечката се мие, чисти във потоците сребристи. Има ли за тебе пречка да постъпваш като мечка?” - агитационен плакат за чистотата „При директора се влиза само по голяма нужда!” - на вратата на директорски кабинет „С всички сили – пет за четири!” - петилетката – за четири години „Да не оставим нито един пациент да умре без лекарска помощ!” - лозунг в социалистическа болница „Да не оставим неодрусана слива в нашето село!” - надпис в ТКЗС „Всички комунисти – под земята!” - лозунг в мина „20 години плодотворна размяна на циркови номера между СССР и България!” - лозунг в цирка „Да влезем в комунизма с лъснати обувки” - във ваксаджийница „Днес цял ден е санитарен полуден” - на врата на библиотека „Във връзка с ремонта на столовата храната ще се приема през задния проход” - в казарма „В чест на 9-и септември да озъбим целия български народ” - в стоматология „Дръж маркуча си в изправност” - в ТКЗС “Роналд Рейгън – враг №1 на Тутраканската селищна система” - на входа на Тутракан. ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отдалеч

    09 Авг 2023 7:43ч.

    Тази тема винаги поляризира, защото така и никой не може да намери баланса и да признае, че всяка система си има своите плюсове и минуси. Няма такова нещо като тогава беше само лошо (или добро), а сега е обратното. Липсва обективен поглед. Освен това българите в голямото си мнозинство са разхвърляни хедонисти и каквото и да казват в анкетите, въобще не им се живее в строг порядък. И сега има държави с желязна дисциплина и правила като Китай, Корея, Япония, Сингапур, ама много малко българи искат да живеят там, и не е заради езика. Всеки гледа към Западна Европа, къдещо нещата стават от халтави по-халтави. Идеалът ни за пътуване и ваканция е я шопинг в Дубай, я нещо на Сейшелите, вместо на рафтинг в Нова Зеландия или на експедиция в Патагония, както става все по-популярно сред заможните туристи от другите страни. Въобще не вярвам, че българите искат да живеят с повече ред и дисциплина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Към тъжащите по мешана скара

    09 Авг 2023 11:39ч.

    за 5 лева: Не се косете и без това вече сте само на кисело мляко:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ИЗВОДИ

    09 Авг 2023 11:51ч.

    Изследването е ясно и категорично. Въпреки това, за пореден път в телевизията бе поканен някакъв жълтопаветен грантаджийски съсел, който най-нагло и цинично обясняваше, че журналистите били тъпи и задали лошо въпросите, а народът бил тъп и лошо отговорил. Тези хора са непоправими в омразата и вредата си към България. Дори Народен съд им е малко. Иначе изводите са повече от ясни, и то абсолютно категорично. А те са следните. 1. Народът си иска Трети март за национален празник, а възрожединските титани Васил Левски и Христо Ботев са най-великите българи. 2. Българите се гордеят с историята си, и се срамуват от сегашните абсолютно некадърни и продажни политици. 3. Повечето дори считат, че тоталитарният режим при Живков е много по-добър, отколкото сега. 4. Причина за тоталното падение са лошото управление на политиците, ниския жизнен стандарт, изгонването на населението от страната, отказването от българските традиции, навлизането на чужди религии и идеологии в страната. Сещам се за една партия, която е олицетворение на всичко това лошо и която продължава да го насажда с неистова омраза върху всички българи - ДБ. Вече си има и помощници - ДПС и ПП. В случая и ГЕРБ, но те нямат собствено мнение, а са опашката на ветропоказателя, чиято глава се върти, накъдето и наредят и в зависимост кой е хванал за шлифера нейния вожда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САМО ДА ПИТАМ!

    09 Авг 2023 14:13ч.

    Всеки трети българин е с лоботомия! Какъв Тодор Живков, какви три лева!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ивайло

    09 Авг 2023 19:08ч.

    По-добре, отколкото с чипче!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И да ти отговори някой, няма да разбереш

    09 Авг 2023 19:20ч.

    разбирането идва от реалния живот, не от чужди обяснения. Затова остави слово изхвърлянията за неща за които нямаш реален опит.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи