Противникът на военната помощ за Украйна Роберт Фицо печели изборите в Словакия

Противникът на военната помощ за Украйна Роберт Фицо печели изборите в Словакия

Словашката лява партия на бившия премиер Роберт Фицо победи съперника си на парламентарните избори в Словакия след кампания за прекратяване на военната помощ за Украйна, но ще трябва да спечели съюзници, за да сформира правителство, предаде Ройтерс. Фицо, който досега два пъти е бил министър-председател на Словакия, преди изборите заяви намерението си да спре военната помощ за Украйна и смята, че антируските санкции вредят на Европейския съюз. Според него доставките на западни оръжия за Киев „няма да променят хода на войната“.

Това показват резултатите от преброяването на гласовете в 98% от избирателните райони. Според тях партията на Фицо "Посока – Социална демокрация" води с 23,37% от гласовете. Либералната "Прогресивна Словакия" следва с 16,86%,, а партията "Глас – Социална демокрация", която може да се превърне в основен фактор за формирането на следващото правителство, е на трето място с 15,03 %. Бившият колега на Фицо и лидер на лявата партия "Глас" Петер Пелегрини остави отворени възможностите си за бъдещи коалиции.

Роберт Фицо, който досега два пъти е бил министър-председател на Словакия, преди изборите заяви намерението си да спре военната помощ за Украйна и смята, че антируските санкции вредят на Европейския съюз. Според него доставките на западни оръжия за Киев „няма да променят хода на войната“. Той призова ЕС и САЩ да използват влиянието си, за да окажат натиск върху Украйна и Русия да постигнат компромисно мирно споразумение, припомня ТАСС. В същото време Фицо подчертава, че действа в интерес на Словакия и не е проруски политик. Социалдемократите, както отбелязват словашките медии, подкрепят членството на Братислава в ЕС и НАТО, но по някои въпроси имат виждания, различни от официално декларираните в Брюксел. 

Словашките медии отбелязват още, че връщането на власт на партията "Посока - Социалдемокрация" може да доведе до значителна промяна в политиките на Словакия, а най-близкият съюзник на Фицо в ЕС ще бъде унгарският премиер Виктор Орбан.

Украинският президент Владимир Зеленски започва да отегчава целия свят, написа преди два дни на страницата си във Фейсбук Роберт Фицо. "Вижте как се променя отношението към украинския президент Зеленски, който започва да отегчава целия свят. Най-големите "ястреби" вече разбраха, че невероятно сложният финансово проточил се конфликт в Украйна е неустойчив в дългосрочен план. Те започват да говорят със Зеленски на различен език и Зеленски трябва да свикне с факта, че вече не го посрещат навсякъде с овации. В Конгреса (на САЩ) наскоро не му беше позволено да говори и викът, с който демонстранти го изгониха от Канада по време на неофициалното му посещение, трябваше да бъде предупреждение за него“, отбеляза Фицо. 

Той припомни, че Зеленски, внук на войник от Червената армия, воювал с нацистите по време на Втората световна война, аплодира най-силно в канадския парламент бившия есесовец, 98-годишен емигрант от Украйна, „който, срещайки дядо му по време на войната, най-малко съмнение щеше да го убие".

Предвижда се, че при правителство, ръководено от Фицо и неговата партия СМЕР-ССД,  Словакия, член на НАТО, би последвала Унгария, за да оспори консенсусната позиция на Европейския съюз по отношение на подкрепата за Украйна, точно когато блокът се стреми да запази единството си в противопоставянето на руската инвазия. Това би означавало и по-нататъшна промяна в региона срещу политическия либерализъм, което може да се засили, ако консервативната партия "Право и справедливост" (ПиС) спечели изборите в Полша по-късно този месец, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА, ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Дано станат повече разумните гласове!

    01 Окт 2023 8:44ч.

    Украйна се оказа един доста добър проект на САЩ и англичаните. А страда Европа, Украйна , Русия, всички!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моите имена

    01 Окт 2023 9:02ч.

    А словашките правоверни "соц-агенции" до последно тръбяха (усложливо и безрезервно цитирани и от нашия новинарски слугинаж), че г-н Фицо изостава, изостава, изостава...все повече и повече... Пък то!!.... А в Словакия не ползват ли изборни машинки!? Колко са изостанали в центъра на Европа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много просто!

    01 Окт 2023 14:14ч.

    Командата отвъд океана беше такава! На всяка цена да му подлеят вода, дори с мръсни номера. Това излезе като инфо още миналата седмица. Директивата се отнасяше не само до Словакия, но и до всички, на които им предстоят избори. У нас няма да е по-различно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • www

    01 Окт 2023 9:05ч.

    Браво на словаците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво на Словаците

    01 Окт 2023 9:27ч.

    Ама и поука за нас ,как се отстояват гражданските свободи . То само със браво не става .Деиствия трябват деиствия . Ясно ,кратко и разбрано .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И Мелонито в Италия приказваше

    01 Окт 2023 9:08ч.

    едно пък като дойде на власт започна да прави съвсем друго. Така, че...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че то кога

    01 Окт 2023 9:31ч.

    Римляните и англосаксите не са лъгали . То си е заложено във ДНК -то . За тях не важат ни чест ,ни морал нито изпълнени обещания . Те се превърнаха във добри учители и на Българските продажни политици и военно престъпници .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кат др. Путин

    01 Окт 2023 13:39ч.

    Преди да нападне Украйна в 5 сутринта ли ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ламбо

    01 Окт 2023 16:34ч.

    Кажи го това на хората в Донбас и на родителите на децата от "Алеята на ангелите".. глупак нещастен

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ДС Кмет

    01 Окт 2023 23:00ч.

    Майка ми, баща ми, двамата ми дядовци и братът на дядо ми са от добрите милиционери/КДСари. Така казвам аз и понеже си уфсъ. ти ми верваш!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    01 Окт 2023 9:25ч.

    Поуката за нас е, че трябва да гласуваме!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • поуката за нас е

    01 Окт 2023 9:30ч.

    да се снишаваме и да си гледаме личната далавера и гечинмек. 500 години така сме оцелявали, така че поуката е изпитана и работи без грешка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поука за наивници!

    01 Окт 2023 14:16ч.

    И що си мислите, че все така ще бъде, а?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • xxx

    01 Окт 2023 9:37ч.

    Това може да се случи само в държава, където няма ала-бала машинно гласуване. При нас винаги ще печелят тия, които трябва, и са получили съответната блаГАЛЯсловия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Непоряд !

    01 Окт 2023 10:03ч.

    За американския посланник в Братислава ! За наказание ще го пращат на обучение в София, при посланник Мартен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    01 Окт 2023 10:12ч.

    Това е само началото!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аладар

    01 Окт 2023 10:18ч.

    Побратимата партия на българското Възраждане празнува победата в централата си(видео)---------https://spravy.pravda.sk/parlamentne-volby-2023/clanok/683405-smer-suverenne-vyhral-volby-ps-je-sklamane-pellegrini-vie-ze-rozhodne-o-buducej-vlade-oslavy-v-kdh-prepadak-u-kollara/?utm_source=pravda&utm_medium=hp-box&utm_campaign=shp_3clanok_box

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аладар

    01 Окт 2023 10:27ч.

    Статията преведена на български с Гугъл-----------https://spravy-pravda-sk.translate.goog/parlamentne-volby-2023/clanok/683405-smer-suverenne-vyhral-volby-ps-je-sklamane-pellegrini-vie-ze-rozhodne-o-buducej-vlade-oslavy-v-kdh-prepadak-u-kollara/?utm_source=pravda&utm_medium=hp-box&utm_campaign=shp_3clanok_box&_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=bg&_x_tr_hl=bg&_x_tr_pto=wapp

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    01 Окт 2023 10:19ч.

    На следващите избори ще им сложат машинки за да няма изненади.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • медиен експерт

    01 Окт 2023 10:37ч.

    Сега в Словакия, скоро и в други страни наблизо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логото

    01 Окт 2023 10:38ч.

    Ще гласувам едва когато усетя вътрешно, че си струва да се гласува. Засега упорито нямам такова усещане. (Просто е унизително да се връзваш на спектаклите им - тази бодряшка вяра в политиката и че политиците - особено колониалните назначенци - са достойните управленци, отдавна съм я преодолял!) И не забравяйте, че италианците ги излъгаха с оная руска привърженичка на белия прашец. Няма да се учудим, ако и словаците останат излъгани. Вярвам само на реални дела, но скептицизъм се изпарява само с проливане на кръв. Засега единствените, които истински се борят със злото, това са руснаците. Поклон за което! Другите имаме още да се доказваме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • *автопоправка

    01 Окт 2023 10:39ч.

    руска = руса

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    01 Окт 2023 10:58ч.

    "Просто е унизително да се връзваш на спектаклите им" Ми щом е по-малко унизително да те управляват Киро&Пеевски и Тиквата, изборът за запазване на достойнството си е твой.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хаха!

    01 Окт 2023 14:26ч.

    Хорото е едно и се играе отдавна! Онези няма да позволят някой друг да диктува стъпките на това хоро! При доказана манипулативност на изборните резултати, да чакаш знак от вътрешното си чувство, е все едно да чакаш вести от Филанкишията! Но морално може все пак да бъдеш удовлетворен като просто отидеш и пуснеш бюлетина!:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ники

    01 Окт 2023 10:49ч.

    Словаците имат за кого да гласуват.Аз в България не виждам такива.Всичките и опозиция и управляващи брътвят едно и също за някакви евроатлантически цености,всички са за НАТО,а алтернативата на всичко това "Възраждане" с тоя техен "фюрер" ме отвращават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    01 Окт 2023 10:50ч.

    Само да питам! С машини ли гласуват?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    01 Окт 2023 11:06ч.

    Ако не са приели машините, заслугата пак е на електората. Не са ги приели и толкоз. Ний кво прайм? Нищо. Кво правят в момента енергетиците - борят се. Ний гледаме сеир и правим мъдри прогнози. Уважаваният от мен, още от оня форум, mamut, брои заплатите на енергетиците. Не били под земята и не знам кво. И юнашки ръмжим като видим Пеевски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    01 Окт 2023 12:21ч.

    не Фицо...... Путин спечели изборите в Словакия!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • апцелутно

    01 Окт 2023 12:33ч.

    И ако имаш диария, или си хванал маясъл, да знаеш ! Путин стои зад тия работи ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Гилотен

    01 Окт 2023 23:04ч.

    Не Путин спечели, олигофренията загуби!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Следователно

    01 Окт 2023 12:34ч.

    Спешно трябва да разберем какви са изборните правила в Словакия. Защото и в България мнозинството иска това, но манипулираните избори показват друго.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Мангал

    01 Окт 2023 13:01ч.

    Като не виждате за кого да гласувате (аз също не виждам) - поне се разходете до урната и гласувайте с "не подкрепям никоя от изброените парии". Последния път бяхме 4.2% с тая бюлетина и би било редно да сме предстсвени в парламента. Като станем 51% ще им се наложи на наще мърши да се съобразят с нас ;)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Любопитно

    01 Окт 2023 14:28ч.

    И това е вариант!:)))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво става при 51%?

    01 Окт 2023 20:37ч.

    ???????????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С.А.М.

    01 Окт 2023 17:04ч.

    Тук си мислех, че има възрастни хора. И какво от това, че по време на предизборната кампания е бил противник на военната помощ за Украйна? Нали затова САЩ си имат специални служби, закони като Магнитски за тормозене на независими политици. Ще изкарат, че има госпожа, която е била "насилвана" и "бита" от него преди 20 години, ще го включат в списъка Магнитски като му блокират всички сметки, а също кредитни карти като Виза и Мастеркард и така няма да има възможност да си резервира хотел или самолетен полет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рис

    01 Окт 2023 18:48ч.

    Браво на Словакия! крайно време беше в Европа да възникне такъв избор. Дано послужи за пример на другите европейски народи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • irena

    01 Окт 2023 20:38ч.

    Браво на Словакия, имаме нужда от разум и логика, не от Америка за България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи