Протестите в Скопие срещу френското предложение продължават

Протестите в Скопие срещу френското предложение продължават

След двудневна почивки протестите в Скопие срещу предложението на ЕС за преговорна рамка продължават. Протестът в Скопие премина без напрежение и с познатата реторика. Шествието премина от сградата на правителството, през министерството на правосъдието до сградата на парламента, с известния вече транспарант с надпис „Ултиматум-не, благодаря“, знамена на Република Северна Македония, и такива със звездата на Вергина и плакати "Все пак ще победим", "Спрете българизацията" и "Ние не преговаряме с фашисти", съобщава кореспондентът на БТА в Скопие.

Бившият посланик на страната Мартин Треневски беше единият от ораторите пред парламента, който заяви: Нека разберат кървавите фашисти, че Македония няма да се предаде. Всеки македонец осъжда тази версия на френското предложение и трябва да попречим на този мрачен сценарий, който цели унищожаване на македонската нация. 

Актрисата Весна Петручавска призова: Не искам да преговарям за нещо, което е само мое. За македонския език не се преговаря. Как искате да ни смените идентичността, да ни денационализирате, да ни национализирате, не разбирам? И да, не искаме провокации, но и няма да клекнем, защото сме по-цивилизовани, и по-умни, и по-достойни.

Малко над час продължи протеста, който освиркваше всяко споменаване на имената на македонски политици, но и на френския президент Еманюел Макрон. За днес е обявен следващия протест. 

Източник: БТА

 

Коментари

  • Виктор

    11 Юли 2022 8:59ч.

    Протеста на първо място е антиглобалистки и анти ЕС, а така както сервират казионите медии тази новина ни настройват за пореден път едни срещу други, готвят балканизация! Защото и в Албания има протести и то по сериозни и никой не ги отразява, а това с македонците ми се вижда като провокация, ако може да се запали огън между бугаре и вардарските сърбомани- комундели!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • roso

    11 Юли 2022 9:14ч.

    Още 10-на години и ако имаме войска - ще се наложи да провеждаме спец операция в македония.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 11 Юли 2022 9:14ч. Още 10-на години и ако имаме войска - ще се наложи да провеждаме спец операция в македония.

    11 Юли 2022 9:20ч.

    След 10-години брюм-ското население с христянски корени ще е малцинство. Там шиптърите, а тук индо-българите ще са държавнотворния елемент. Бъдете здрави!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро?

    11 Юли 2022 10:24ч.

    индо миндо бягат масово на вън, а тия дето са се установили там дърпат постепенно всичките си роднини и тук остават, най тъпите, най-дъртите и тия дето никъде не искат да ходят

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че то проблемите ни са с македонците

    11 Юли 2022 9:29ч.

    не с албанците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро?

    11 Юли 2022 10:24ч.

    то и с тях има, ама не го усещаме още

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    11 Юли 2022 9:49ч.

    Прави впечатление как яросно си защитават измисленият "идентитет", а тук в България - мъртвило. Нас ни крадат, нас ни излъгаха с френското предложение, внесено и прието по меко казано странен начин. А ние си стоим и наблюдаваме кротко. Жалко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    11 Юли 2022 9:53ч.

    Добре казано.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    11 Юли 2022 9:52ч.

    Дребни примирени душици сме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    11 Юли 2022 10:28ч.

    Субективният ми поглед и ползваните от мен думи за оценяване на събитията в последна с/ка не интересуват никого. Изградете си ваши! https://parliament.bg/bg/declaration/ID/157188 Това е рамковата позиция. Изчетете я внимателно! Търсете ясен отговор: кои проблеми т.н. фр. предложение решава. Кои от поставените въпроси са оставени на добрата воля на "македонците".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    11 Юли 2022 10:34ч.

    Дори повърхностен анализ на всеки непредубеден ще доведе до смайващи лични отговори. Българи, прозрете и разберете. Основно заради герб и дб, БЪЛГАРИЯ ЗАБРАВИ собствения си интерес, прие предварителните условия да се превърнат в мъгляви обговарвания, оставени на чужда воля. "Фр." предложение "решава" само темата, която дори не е предмет на решението - за промяна на Конст. РСМ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    11 Юли 2022 10:41ч.

    Вярно е, че Майка България има историческа вина към тези хора - тя не винаги е били и е могла да бъда на висотата на един висок и безукорен, морален пиедестал. Обаче, не забравяйте, че целият този проблем в генезиса си е рожба на агресивната и користна политика на т.н. "културен" (другата дума за двуличен) Запад. За сърбоманските глупаци и изнудвачи не желая да отварям дума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    11 Юли 2022 10:47ч.

    С примиренчеството си, с отказа си да прозрем същината на случващото се, ние издаваме подканващи към Запада сигнали да продължи смачкването на българската позиция и интерес. Уж че това предложение е силно в наш интерес! Точно обратното е! Ние вече се съгласихме да заменим катег. резултати с благи думи. "Фр." предложение е само едно обтекаемо пожелание!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    11 Юли 2022 10:58ч.

    Трябва да му се признае на българският щраус, че с тактиката на умрялата лисица е оцелял 1300 години! Докато света е бил заливан от потоп, освен Ной са оцелели и българите, които вместо ковчег са си направили шнорхели от тръстика, това е и обяснението защо греха отново е завладял света след потопа! Винаги когато сме показвали достойнство по бойните полета, после сме били прецакани жестоко!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    11 Юли 2022 10:54ч.

    Кой и от какви позиции е творецът на това срамно бг. решение. Според парлам. тежест първи са изменчивите - нарочно подготвени и умишлено изпратени за подкопаване на нац. ни интереси. Втори - герб! Б се извъртя, забрави "неговата рамка", гледа с надежда за реабилитация и влажен поглед. Лоша новина Б - турският поток е непростим! 3. дб - защитават си рентата от к-н Грант.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    11 Юли 2022 13:00ч.

    Виждате македонците колко са намразили българите. И това се дължи на отвратителната българска политика през годините. И сега България провежда политика на която никой не й завижда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    11 Юли 2022 13:05ч.

    Българите настояват македонците да признаят българската си идентичност, а в България българите се стремят да докажат евроатлантичеката си идентичност, но не и българска. След като политиците в България повличат българите към дъното, защо искате да повлечете и македонците с вас?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Софиянец

    11 Юли 2022 13:35ч.

    Сякаш легион бесове е обладал "македонците". Такава тотална омраза съм своите братя-сънародници само болни мозъци могат да изпитват. Но те ще си го получат - до 20 години албанците ще бъдат мнозинство в Македония и тогава ще ги видя каква песен ще пеят във Вардара. И най-вече на какъв език ще пеят - май на шиптърски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    11 Юли 2022 13:44ч.

    Българин съм и се срамувам. Искам да се откажа от гражданството, но е много сложно. Народ с македонско самосъзнание и държава, защо да искат да имат нещо общо с българите? ВСЕКИ български политик говори за западни и европейски ценности, НИКОЙ не говори за български ценности. НИКОЙ не защитава интересите на българите. Защо някой ще уважава такъв народ или ще иска да се отъждествява с него?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи