Протестите на фермерите в Европа сe разпространиха и във Франция

Протестите на фермерите в Европа сe разпространиха и във Франция

Автор: obektivno.bg

След Германия, Холандия, Полша и Румъния протести на фермерите започнаха и във Франция. Вчера те блокираха магистралата А64 между Тулуза и Байон в двете посоки, съобщи Figaro.

Френските фермери засилват протестните движения в цялата страна, следвайки примера на германските и полските си колеги, отбелязва вестникът.

Югозападно от Тулуза около 200 фермери блокираха магистралата близо до Карбон в петък, след като решиха да лагеруват там през целия уикенд. Докато не се срещнем  Габриел Атал, ще поддържаме блокадата си“, казва Жером Бейл, фермер от Монтескьо-Вълстър, в интервю за Le Figaro. Атал е новоназначеният премиер на Франция.

Фермерите организираха акции в Тарн и От-Гарон в района на Окситания в южната част на страната. Те блокираха магистралата с купи сено и трактори. Земеделците настояват властите да признаят важността на тяхната професия и да променят селскостопанската политика на Франция, която ги прави неконкурентоспособни. Земеделските стопани са против вноса на селскостопански продукти, ограниченията за използване на вода за напояване, увеличаването на цените на дизеловото гориво и екологичните ограничения.

„Ние сме в състояние да произвеждаме храни във Франция, но купуваме храни от чужбина, където използват пестициди, които са забранени у нас, въпреки че френската селскостопанска индустрия е една от най-здравословните. Ние изискваме уважение от държавата и с нас трябва да се съобразяват“, каза  пред телевизия Cnews Жером Бейл, който организира блокадата.

През последните седмици стачкуват фермерите  в Германия, Холандия, Полша и Румъния.

Повече от 10 000 протестиращи фермери участваха в демонстрация в правителствения квартал на Берлин, съобщи списание Der Spiegel. Според правоохранителните органи десетки хиляди единици селскостопанска техника, с които демонстрантите пристигнаха в града, са блокирали ключови транспортни артерии на германската столица. Лидерите на протестите, които говориха от сцената, призоваха германското правителство да преразгледа плановете за премахване на помощите за дизеловото гориво и възстановяване на транспортния данък.

 

 

 

Коментари

  • nan

    20 Яну 2024 10:43ч.

    санкциите срещу Русия толкова добре работят, че няма накъде. ако ме вярвате, ето новина от последния ден - Мерцедес-Бенц затваря 8000 автосалона и закрива фабриките си в ... Германия. Местят се в Китай и САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    20 Яну 2024 10:45ч.

    Прекрасните демократични управления след 1945 г в Европа ще доведат до 4-я Райх !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • западаща демагогия

    20 Яну 2024 10:58ч.

    На хората им писна от лукавството на собствената им евробрократична камарила, позволяваща украински дъмпинг на европейската селскостопанска продукция. Измерението на гротеската - https://cont.ws/uploads/messages/9d/23/89/ef/c344bcc4131ee0cccfb27597.jpg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Успех за фермерите !

    20 Яну 2024 11:26ч.

    Германците идващи във Франция сами казват, че обожават маршетата във Франция, защото френските плодове и зеленчуци, френското пилешко, са с истински вкус, за разлика от тези в Германия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи