Протестиращите енергетици и миньори: Не на предложението на ЕК за затваряне на въглищните централи до 2030 г.

Протестиращите енергетици и миньори: Не на предложението на ЕК за затваряне на въглищните централи до 2030 г.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Над 10 000 миньори и енергетици се събраха на национален протест пред сградата на Народното събрание и Министерски съвет в София. Освирквания и викове "Оставка" съпроводиха шествието против затварянето на въглищните централи и липсата на енергийна стратегия, която да гарантира сигурна работа на хората. Протестът е подкрепен от двете синдикални организации в България - КНСБ и КТ "Подкрепа".

Протестиращите издигнаха и плакати с надписи: "Какво ще работя", "Не може така повече", "Долу ръцете от Мини "Марица-изток", "Помислете за България" и др. На протеста дори бяха издигнати погребални кръстове, с които протестиращите ясно декларираха, че управляващите погребват българската енергетика.

Основните искания на КНСБ и протестиращите са:

- Правителството незабавно да приключи преговорите с Европейската комисия в изпълнение на решението на Народното събрание за предоговаряне на ПВУ за отпадане на изискването за намаление с 40% на емисиите от парниковите газове до 2026 г. в енергетиката в сравнение с 2019 г.;

- Да отпаднат предлаганите от ЕК сценарии за окончателно затваряне до 2030 г. на мощности за въгледобивно електропроизводство, което е в явно противоречие с решението на НС за запазване на въглищната енергетика до 2038 г.

- Да се осигури финансиране от европейските фондове за въвеждане на иновативни технологии и нови нискоемисионни приложения;

- Да се гарантира на работниците и служителите от комплекса "Марица изток" чрез европейско и национално финансиране, участие в дейностите по рекултивация;

- Да се пристъпи към незабавно изготвяне на Общ устройствен план на Комплекса "Марица изток" като гаранция, че комплексът ще бъде запазен;

- Правителството да актуализира Интегрирания национален план Енергетика и климат;

- Министерски съвет да одобри териториалните планове за справедлив преход само след съгласуване със социалните партньори;

- В срок до 28 септември 2023 г. да се подпише с национално представителните синдикати Национално споразумение за справедлив преход.

Профсъюзите категорично отхвърлят представените териториални планове за развитие на трите региона, които предвиждат затваряне на мощности.

 "Не приемаме тези палиативни териториални планове, където няма нищо смислено за нас. Няма да го допуснем";

"Ние казваме: Не! Не си даваме енергетиката, тя е наша и има въглища за още 50 години", заявиха протестиращи.

"Нямаме никакво развитие и успех. Териториалните планове за справедлив преход не предвиждат нищо ясно за бъдещето на регионите, това възобновява недоволството. Искаме властта да поеме общ ангажимент за национално споразумение за справедлив преход с точни параметри какво ще се случи до 2038 г. Имаме среща с Денков, срокът за действие е до 28 септември", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред NOVA. 

Източници: БНР, dnes.dir.bg, news.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • nan

    19 Sep 2023 18:13ч.

    наскоро получих от една доставчик на електроенергия известие за енергийния микс на страната, от който научих, че 58% от електроенергията в страната идва от ТЕЦ-овете (въглища), 33,4% АЕЦ, 10% от ВЕЦ и останалата плява около 3% от "зелени" енергоизточници. Пита се в гатанката - в коя ера ще се върнем, ако спрем ТЕЦ-овете?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В епохата на монархо-фашистката диктатура

    19 Sep 2023 18:26ч.

    И ще сме точно толкова неразвити

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нищо българско в диктатурата

    19 Sep 2023 18:34ч.

    Наложена от САЩ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    19 Sep 2023 19:17ч.

    не на цялата , мръсна джендърска фашистка пасмина! не на ЕС и НАТО!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нещо не е както трябва

    19 Sep 2023 19:54ч.

    Срещата с денков не е достатъчно. Трябва да се даде мандат на упълномощени представители от тецовете да проведат серии от срещи с лидерите от парламентарните партии, с оглед приоритизиране на процедура за извънредна комисия за изработване на Обща енерийно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • (прод.)

    19 Sep 2023 19:58ч.

    Обща енергийна стратегия, с участие на договорени с бранша специалисти енергетици, икономисти, както и представители на местната власт от засегнатите региони на страната - Председатели на ОбС и съветници, общински омбудсмани (ако имат такива).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рис

    19 Sep 2023 20:18ч.

    Нищо не е както трябва. След като отвън ти заповядват да спреш да работиш, остава ти само да се бориш за свободата си. Какви комисии, какви процедури, ясно е като бял ден, че настанените управители на държавата се опитват да я съборят в полза на чужди интереси. ЕС е инструмента, с който щатските госпадари провалят нас и другите европейци. Долу такъв ЕС и долу НАТО!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до рис

    19 Sep 2023 20:35ч.

    Ок, но шансът е народът да вземе на пряк ръчен контрол парламента и да го принуди да следва извънредния дневен ред на българското общество в следващите седмици, а не да се занимава с глупости (съдебни реформи и прочие). Ясно е, че мин.съвет е по чужд дневен ред и къса верижка на посолствата, но НС е по-висшия орган на властта. Ако това НС не смогне да свърши тази работа, тогава разпускане и нови парлам.избори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • проблемът е общонароден и политически

    19 Sep 2023 20:25ч.

    Проблемът с работните места в тецовете е само по-малката част от проблема. Без тецовете се закрива икономиката на съответните региони и те стават същите демографски пустини, като териториите около тях. Енергетичното обезпечаване на цялата промишленост е поставено под въпрос, т.е. залогът е пълен икономически колапс на страната, и то за какво - една сглобка да гушне няколко стотин милиона! Абсурд! Абсурд! Енергетиците би следвало да направят общ Щаб със земеделците, да потърсян още подкрепа и да се върви към фундаментаен политически прелом в страната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пак гнили работи

    19 Sep 2023 21:29ч.

    Като сте събрали, и виждате че в държавата нищо не е добре, нито правосъдие, нито здравеопазване, нито изхранване на населението, не ви ли идва на ум, че каквито и планове да напишат, каквото и да обещаят, нищо няма да се промени от тези предишни хора. Взеха власт с измама, изпраха предишните крадци, за да имат мандат да крата те. Това се повтаря вече 30 години, и съвсем естествено че става за сметка на държавата и нейните граждани. Ако сключите сделка с тези измамници, ще стане пределно ясно, че се опитвате да изхитрувате от масовото недоволство на майките на загиналите в автомобилни катастрофи, от жертвите на криво правосъдие, от зърнопроизводителите. Би следвало да задавате повече въпроси, да питате как точно ще стане това с което ви лъжат, и да проверявате дали е възможно. Още от сега ви казвам, не е възможно и няма да е в полза нито на държавата, нито на вашите семейства в мнозинство. Дошло е време да се приложи принципа "един за всички", за да се деактивира цъкащата бомба над България. Така че, човекът с червеното сако да не бърза да се договаря!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи