Протестът в Северна Македония срещу френското предложение ескалира

Протестът в Северна Македония срещу френското предложение ескалира

Ламбе Алабаковски: Ако моята диагноза е пироман, вашата е предатели

В третият ден от протеста срещу предложението на ЕС за преговорна рамка за Република Северна Македония под мотото "Ултиматум - Не благодаря" той ескалира, както още вчера заяви председателят на „Левица“ Димитър Апасиев, съобщава кореспондентът на БТА в Скопие.

Докато на импровизираната сцена обвиненият в палежа на Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля Ламбе Алабаковски палеше лист с надпис „Преспанско споразумение, българско споразумение, френско предложение, фашизъм“ с думите: „Ако моята диагноза е пироман, вашата е предатели“, част от протестиращите пробиха металните ограждения пред сградата и влязоха в двора на сградата на правителството.

Към сградата полетяха яйце, чуха се взривяващи се пиратки, а част от протестиращите се оказаха лице в лице с плътен полицейски кордон с щитове. Протестиращите освиркваха, скандираха „Оставка“, и  "Никога Северна, само Македония", след което се разделиха и част от тях тръгнаха към сградата на парламента, но по-голямата част от тях остана пред сградата на правителството. Металните заграждения и пред парламента бяха съборени, към сградата също летяха пластмасови бутилки с вода, но протестиращите бяха посрещнати от полицейски кордон. 

По-рано от "Левица" написаха, че правителството възнамерява на днешното си заседание да приеме предложението на за преговорна рамка. 

По информация на кореспондента на МИА в Брюксел днес се очаква в страната да пристигне председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, а целта на посещението, което не е обявено от страна на правителството е да бъде оказана подкрепата на ЕС за предложението за преговорна рамка.

Докато протестиращите обикаляха сградите на правителството и парламента пред водещи журналисти от македонски телевизии външният министър Буяр Османи и вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич отговаряха на журналистически въпроси, свързани с преговорната рамка и двустранния протокол с България. „Разбирам емоциите, имаше почва за емоции, но сега е време да започнем да елиминираме едно по едно притесненията и да обясним, че няма нещо, което е застрашаващо в преговорната рамка“, каза Османи. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • рукола Z

    05 Юли 2022 8:54ч.

    Тез поне не са загубили все още чувството си за самосъхранение... ние от 2007 ма сме обречени! Явно, че без финансовия инструмент ЕС, не могат да ги изцедят както си му е ред ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Песимист

    05 Юли 2022 9:30ч.

    В РСМ цената на горивата е стабилна и по-ниска от тази в България. За какво им е, наистина, да попаднат в запад-ащия свят? Със сигурност само малка прослойка от населението ще спечели от членството в ЕС, както в България. https://bg.fuelo.net/world/country/34

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    05 Юли 2022 9:34ч.

    "Не се сърдете на камъка хвърлен по вас"! Македонизмът е камък хвърлен към България и е тъпо да се биеш с камък! Трябва да се отреже ръката (сръбска)!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • зодия тигър

    05 Юли 2022 9:16ч.

    Никой няма да остане ненаказан, задето постъпиха така с родината ни. Нито един - от най-дребните риби, до най-големите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    05 Юли 2022 9:24ч.

    И как ще стане това наказване? Някой да е протестирал? Не народа мълчи и псува в къщи на салатка с ракийка. Макетата поне имат още някакво чувство за съхранение. Макар и изливаща се основно срещу България .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дългата ръка на Масква

    05 Юли 2022 10:21ч.

    А в България кога ще се подписва споразумението? И от кого? Нали трябва да бъде публикувано в Държавен вестник и тогава влиза в сила. Засега е само проект. Нищо че ужким сме се съгласили, докато не бъде публикувано - не важи. Питам, щото може да се случат изненади.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тук ще се публикува едно, в БЮРМ друго

    05 Юли 2022 10:34ч.

    А в споразумението ще пише трето. Юропска работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    05 Юли 2022 10:25ч.

    Не разбирам офчия възторг от протестите на някои коментиращи. Когато наричат българите въшки, татари и фашисти става дума за всички българи. Не само за тези, дето са за друга България. Тези безродници със самосъзнание на сърби няма да се спрат само като ни вземат азбуката, езика и историята, а имат и претенции към териториалната цялост на България. Това разбрите ли го?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    05 Юли 2022 10:26ч.

    И пак казвам, че когато омразата към някого е по-голяма от обичта към себе си, нищо добро не те очаква!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    05 Юли 2022 10:56ч.

    Трябва да го поканим Ламбе в България, на местото на П.П, колкото и да мрази България, все пак е по малко от Кики и компания!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    05 Юли 2022 10:59ч.

    Ламбе, на македонски значи- илюминат !:) Просветнала му е ламбата, само дето леко примига, но Ламбе е наше момче 100%, лесно разпознаваема е родната тъпотия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи