Протест с възгласи "Фашисти" срещу откриването на българския клуб в Охрид

Протест с възгласи "Фашисти" срещу откриването на българския клуб в Охрид

Снимка: БНТ

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

С протест бе открит клубът на сдружението "Цар Борис Трети" в Охрид. Под звуците на вувузели, възгласи "Македония", "татари", "фашисти" яйца, бутилки с вода и сокове летяха към прозорците на помещението, докато вътре посланикът ни Ангел Ангелов и Милен Врабевски прерязаха лентата за откриването на клуба, съобщава кореспондентът на БТА в Скопие.

Нямаме никакво намерение да провокираме, когото и да било. Сдружението е регистрирано преди близо година и отговаряме на законовите изисквания, но политизацията създаде напрежение, каза председателят на сдружението Томе Блажевски. 

На откриването на клуба присъстваха посланикът на България в Република Северна Македония Ангел Ангелов, генералният консул на страната ни в Битоля Димитър Иванов, д-р Милен Врабевски, с чието съдействие клубът е обзаведен и оборудван, представители на дипломатическата ни мисия, както и на българските сдружения в Северна Македония.

"Създадохме сдружението след подписването на Договора за приятелство с България, очаквахме да дойдат по-добри времена за сближаване. Ние не сме нито фашистко, нито нацистко движение, носим името на последния български цар, а целта на клуба ни е да се събират хората. Искаме да има мир и приятелство и нищо лошо не сме направили", каза за медиите председателят на сдружението Томе Блажевски.

Под звуците на вувузели, възгласи "Македония", "татари", "фашисти" яйца, бутилки с вода и сокове летяха към прозорците на помещението, докато вътре посланикът ни Ангел Ангелов и Милен Врабевски прерязаха лентата за откриването на клуба. Протестът бе свикан от местната структура на Левица и подкрепен от ВМРО-ДПМНЕ, а лидерът ѝ Християн Мицкоски вчера призова за участие в него. 

Часове преди откриването на клуба в Охрид депутатът от ВМРО-ДПМНЕ и член на ръководството на тази партия Антонио Милошоски съобщи, че той лично днес ще внесе в Народното събрание „проектозакон, забраняващ създаването и регистрирането на сдружения, които имат пряка връзка с Третия Райх и фашисткия режим”, цитиран от Нова телевизия.

В центъра на града на интерактивен билборд се четеше: "Не, на отбелязването на фашизма. Правителството го позволява - народът не". 

"В историята няма бъдеще, но предвид реакцията днес е добре да знаем истината в името на приятелството, добросъседството и граденето на мостове", каза след официалното откриване на Клуба "Цар Борис Трети" Милен Врабевски

"Сигурен съм, че днешният ден ще е исторически, както исторически е денят, в който бе открит Клуба "Иван Михайлов" в Битоля. Този ден ще бъде запомнен със силата и дързостта ви да правите това, което правите. Знаем за трудностите и натиска, на който сте подложени, бъдете сигурни, че като представители на българската държава подкрепяме вашата дейност, която е свързана с граденето на мостове и с разпространяването на историческата истина", каза генералния Консул на България в Битоля Димитър Иванов. 

"Успех в развитието на българщината в този район. Ние сме българи и българи ще останем", пожела Димитър Никола Пандовски, българин от Корча (Албания), който също бе дошъл за откриването на клуба в Охрид. 

"Благодарим, че сте много, че ни давате подкрепа, да градим мостове за нашия народ и култура", каза Томе Блажевски.

"Пътят е ясен. България е Европа и Република Северна Македония трябва да бъде част от Европа, а сдружението да бъде истинско сдружение с класа", каза Милен Врабевски, който показа снимки от посрещането в Македония на Цар Борис Трети през 1941 г.

Миналата седмица по време на футболния мач в Скопие между националните отбори на България и РСМ българският химн беше освиркан, а от трибуните се чуваха обидни скандирания срещу страната ни.

Източници: БТА, Нова телевизия

 

 

 

Коментари

 • Айде

  07 Окт 2022 16:15ч.

  Защо се занимавате с тези малоумници? За мен македонците не съществуват и не мога да мисля за нещо, което го няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Petar Simon

  07 Окт 2022 16:17ч.

  Българи-фашисти. ЕС - през крив макарон. Някога, когато признаят Луната за земя македонска...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Градски Либераст

  07 Окт 2022 16:27ч.

  Бойко ки пусна, свърши се тая работа .. Тиквата предаде род и език, за почесване от Макрон зад ушите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И да не се чудим

  07 Окт 2022 16:18ч.

  Украинският път е отъпкан. Либералната сган е на яслата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • клетите гладни излъгани използвани макета

  07 Окт 2022 16:27ч.

  за 20 дорала какво ли не правят. Е, ние опитахме да им помогнем! Сега ал6анците са на ход да им влеят разум.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  07 Окт 2022 16:57ч.

  Не познавам подробно модерната фр. история, но ако обитателят на Елисейския може да представлява фр. държава Република Виши на маршал Петен и Пиер Лавал - да му се прати видео с благодарности, че той така самотвержено се бори заедно с РСМ против тъмното минало - фр. и бълг. фашизъм. Долу Бг. и Фр. фашизъм, ако трябва и с ам. сатанизъм ще се обединим, но няма да го пуснем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За нордическите македони не ме е грижа какви са,

  07 Окт 2022 16:58ч.

  Но на измекярите в последното Народно, с извинение, събрание, които гласуваха "предложението на Макрон", и Народен съд им е малко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  07 Окт 2022 17:00ч.

  А и тия таратутлеци не можаха ли да си кръстят клуба "Св. Наум", "Св. Климент", "Братя Миладинови" и пр., ами "Борис Трети".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • има само две възможности

  07 Окт 2022 17:02ч.

  Като не искат да са част от България, един ден ще станат част от Албания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мдаа...

  07 Окт 2022 17:35ч.

  Най-добре да стане така, поне после няма да се сърдят, че ги свързват с корените им, т. е. с нас. А пък като станат и мюсюлмани още по-добре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ваксиниран Веган

  07 Окт 2022 18:27ч.

  Гешев да се самосезира и да повдигне обвинение за национално предателство към всички депутати, които гласуваха за вдигане на ветото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пияния майстор

  07 Окт 2022 19:08ч.

  Що се хабите? В Прекрасния Нов Свят на красивите и интелигентните няма народи. Няма французи, няма германци, няма българи или македонци. Има само хубави, умни и интелигентни с един баща Сорос и Шваб. То мъже и жени няма, вие сте седнали на татари да се обиждате. А иначе, ние, от рода Дуло, сме си татари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи