„Протест на свободата“ срещу речта на Зеленски пред австрийския парламент

„Протест на свободата“ срещу речта на Зеленски пред австрийския парламент

Херберт Кикъл коментира изявата на Зеленски така: "Президент на воюваща страна ще използва залата на Националния съвет на неутрална страна като сцена, за да представи пропагандата на Украйна, САЩ или НАТО."

Водачът на Австрийската партия на свободата (АПС) Херберт Кикъл обяви, че ще бъде организиран „протест на свободата“ срещу речта на украинския президент Володимир Зеленски пред Националния съвет на австрийския парламент, която ще се предава утре по видеовръзка. Изявата беше запланувана още преди една година, но беше осуетена поради съпротивата на АПС. В четвъртък речта ще бъде произнесена не на пленарно заседание, а преди това в рамките на парламентарно събитие.

За Кикъл появата на Зеленски е "от огромно значение и с огромна експлозивност": Става дума за защита и отстояване на австрийския неутралитет - задача, която само АПС приема сериозно, коментира лидерът на националистите. Планираната поява е доказателство, че другите партии отдавна са изоставили неутралитета, казва Кикъл, цитиран от вестник „Курир“.

Кикъл коментира изявата на Зеленски така: "Президент на воюваща страна ще използва залата на Националния съвет на неутрална страна като сцена, за да представи пропагандата на Украйна, САЩ или НАТО." АСП смята, че парламентът е неподходящо място за такава реч, както би било неподходящо и обръщение на представител на Русия или други воюващи страни. По света има хиляди формати, които Зеленски може да използва, партиите също са свободни да го поканят. Парламентът обаче не е подходящото място - дори ако изявата сега официално се провежда като "събитие" между две заседания на Националния съвет, е мнението на партийния лидер, цитиран от „Курир“.

Кикъл не пожела да съобщи подробности как ще се проведе протестът. АСП има намерение да внесе предложение в Националния съвет за засилване на неутралитета, за което е необходима промяна в конституцията.

В края на миналата седмица председателят на Националния съвет Волфганг Соботка съобщи, че не очаква "разрушителен огън от страна на АПС", а уважителна дискусия и диалог. Той подчерта, че няма да приеме "словесни нападки". Днес Соботка е подчертал пред вестник „Курир“ повторно, че речта на украинския президент по време на парламентарно събитие е "акт на солидарност". Позицията на Австрия е ясна и непроменена от началото на конфликта: "Ние осъждаме незаконната, неоправдана и непровокирана руска агресивна война срещу Украйна и винаги сме подчертавали, че Австрия е военно, но не и политически неутрална. Тази руска агресивна война е и нападение срещу демократичните принципи и ценности, които трябва да бъдат защитени с всички средства, с които разполагаме."

Парламентарното събитие започва в четвъртък сутрин с встъпителни думи на председателя на Националния съвет Волфганг Соботка, след което с 20-минутна реч се включва украинският президент Володимир Зеленски. Следват 5-минутни изказвания на един представител от всяка парламентарно представена партия. Володимир Зеленски вече не присъства виртуално. Заключителните думи произнася председателят на Националния съвет Волфганг Соботка.

Освен народните представители в залата са поканени да присъстват президентът на Австрия Александър Ван дер Белен, вицеканцлерът Вернер Коглер, членове на правителството, Хайнц Фишер, бивш президент на Австрия, Андреас Кол, бивш председател на Националния съвет и посланикът на Украйна Васил Химинес. Федералният канцлер Карл Нехамер ще отсъства поради предварително запланувано посещение в чужбина.

Австрия е доста закъснява с поканата си към украинския президент, коментира „Курир“ и добавя, че вече 24 от 27-те държави членки на Европейския съюз са предоставили на Зеленски тази платформа, досега България и Унгария са отхвърляли подобна възможност. 

Източник: Цветана Делибалтова за БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Военно неутрални, но не и политически

    29 Март 2023 8:37ч.

    Когато войната е политика, политиката е война!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно

    29 Март 2023 10:23ч.

    затуй истината е в коалиция НЕУТРАЛНА БЪЛГАРИЯ. Трамвай № 6 - Атака, Българска комунистическа партия, Русофили за възраждане на Отечеството и Партия на българските комунисти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шъ мъ прущавати

    29 Март 2023 9:06ч.

    ама нашто цигане от Максуда изглежда доста по-солидно и звучи много по-убедително от кукуто на снимката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    29 Март 2023 13:21ч.

    Ами простен си ,на маломните идиоти се прощава .такива като теб ги е обхванала шизофренията . Но за това е виновна тридесет годишната либерално фашистка демокрация .От която се народиха много малоумни мекерета като теб .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • „Протест на свободата“ срещу речта на Зеленски пред австрийския парламент

    29 Март 2023 9:15ч.

    Зелената мечка (циганина е САЩ) отново е на турне

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Циркът е на мода

    29 Март 2023 10:08ч.

    Наркоманията - също. Дори и идеологията на Бандера. С една дума - все евро-ценности, от които да повърнеш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Ние осъждаме незаконната, неоправдана и непровокирана руска агресивна война срещу Украйна ...

    29 Март 2023 10:50ч.

    Този пасквил изисква специален коментар. Няма "законна война". Всяка война е незаконна, стигнало ли се е до война, значи куп закони са били газени и погазвани дълго време... "Неоправдана" ? "Непредизвикана" война ? Това е архи наглост, вече и в устите на австрийските властници ! Тази война под името "АТО" се води от Киев от 2014-2015 г. ! Къде бяха тогава австрийските управляващи - да спрат ВСУ да не избива руснаци (украински граждани) в Донбас ?? Войната била "непровокирана" ! Бляф ! Може би Украйна не бе натъпкана с оръжия до руските граници ? Може би 2021 нямаше вече стотици западни военни съветници там ? Биологически военни лаборатории на САЩ ? А изглежда австрийците са забравили и че Зеленски официално се зарече Киев да създаде ядрено оръжие ? Амнезия ли е да се подминава месеци наред предупрежденията на Москва да не се сгъстяват "облаците" по нейната граница ? А официалното прдложение на Путин до САЩ и НАТО от есента на 2021 за урегулиране интересите на НАТО с тези на Русия, които бяха БЕЗЦЕРЕМОННО ОТХВЪРЛЕНИ ?? И това ли са забравили австрийците ? Ами предупреждението на Путин , 1/1 без загадавки, че ако сигурносттта на Русия се пренебрегва , Русия ще предприеме цитирам - "военно-технически и военни мерки" ??? От това по-ясно казано не си спомням, но очевидно САЩ и васалите им са с амнезия и затова говорят за "неоправдана и непредизвикана руска агресивна война"... Оправдана е ! И предизвикана ! И който я предизвика ще си понесе последствията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Богданов

    29 Март 2023 12:00ч.

    Това, което Зеленски прави е пошлост. Пошлост е това, което правят и тези, които го слушат. Да не говорим колко излишно, пропагандно и едностранно е, но така нареченият колективен запад толкова отбира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коба

    29 Март 2023 12:22ч.

    И за мъртвите би трябвало вече да е ясно, че целият "Запад" играе една и съща комедия, превърнал се в "Империя на лъжата"! При това Европа се престарала в собственото си унищожение...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лора Дан

    29 Март 2023 14:01ч.

    А вие какво си мислите? Само гледайте, щом се открие парламента, нашите близачи на евроатлантически д?пета незабавно ще поканят зелето, да им ароматизира атмосферата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    29 Март 2023 19:57ч.

    този шушлек явно е австриският Копейкин

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    29 Март 2023 20:19ч.

    Този шаяк (горният), поради непроницаемата си тъпота, краде никове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крайнодесни и популисти направиха Австрия клон на Кремъл

    30 Март 2023 0:56ч.

    Кремъл е корумпирал лоялно политическо представителство в Европейския парламент като депутатите от Партията на свободата ( напр. Ibiza Gate ) и някои други десни екстремистки партии и групи. Целта е да "кати лодката", за да отслаби ЕС колкото е възможно повече. Освен това кремльовците се надяват, че радикалните десни партии в Европа, такива като Австрийската партия на свободата, ще използват политически и пропагандни методи, за да помогнат в борбата срещу санкциите на ЕС срещу Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи