"Промяната" предлагали на БСП хартиени бюлетини само за хората над 60 години, "за да може да си приберете избирателите"

"Промяната" предлагали на БСП хартиени бюлетини само за хората над 60 години, "за да може да си приберете избирателите"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

На днешното заседание на парламента приеха само заглавието на промените в Изборния кодекс

4 часа безплодни разправии в залата

Задкулисен разговор с "Продължаваме промяната" в предишния парламент за запазване на хартиената бюлетина, но само за над 60-годишните, разказа лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на обсъждането на второ четене на промените в Изборния кодекс в спор с Асен Василев.

"Тогава смесеното гласуване не беше прието, защото когато стана въпрос, вие казахте: "Ще върнем хартиеното гласуване за над 60-годишните, за да може да си приберете избирателите", обяви Нинова от трибуната. "Тогава ви казах, че нашата битка не е за БСП, а за демокрацията и свободното право на избор", похвали се тя.

"Искахте да се върне хартиената бюлетина само за възрастните хора, но аз ви обясних на чист български език, че това е противоконституционно", разказа още Нинова. "Ако някога сте си мислили да нарушавате Конституцията, този път няма да ви позволим под претекст уж, за да направите нещо за БСП", заяви тя.

 

Съпредседателят на ПП Кирил Петков отвърна, че в друг разговор Нинова казала: "Ще гласувам с ДПС, с ГЕРБ, даже и с дявола, ако това ще ми донесе още 15 депутати". Тя отрече.

След 4-часови дебати в парламента беше гласувано само наименованието на проекта за промени в Изборния кодекс и заседанието беше закрито.

Самото обсъждане на промените в Изборния кодекс в парламента започна със скандал. Председателстващият заседанието Йордан Цонев нареди да започне четене на доклада за измененията, внесен от Корнелия Нинова. Председателят на правната комисия Радомир Чолаков започна да чете, но това предизвика бурна реакция от страна на депутати от "Продължаваме Промяната" и "Демократична България". Те наобиколиха трибуната, твърдейки, че се нарушава правилника за работа на Народното събрание.

След кратка размяна на реплики, в които Настимир Ананиев призова Цонев да спазва правилника, председателстващият отстрани депутата от днешното заседание на парламента. Около час по-късно наказанието беше отменено.

“Трябва да се спазват правилата”, скочи и Кирил Петков от ПП непосредствено пред парламентарната трибуна. Цонев обаче разпореди да започнат изказвания по законопроекта.

“Изберете дали да направите изказвания от трибуната, или не. Стоейки прави пред парламентарната трибуна, няма да промените нищо”, заяви Цонев.

 

 


Мирослав Иванов от ПП уточни, че трябва да се гласува дали ИК да бъде разгледан като втора точка. “Вие сте в пълно нарушение, защото нямате право да отнемате гласа на депутатите. Искаше се прегласуване на точката от страна на Росен Костурков, а вие не го дадохте”, подчерта Иванов.

Цонев пък му отговори, че още в началото на днешното заседание се прие дневният ред, от който ИК стана втора точка за обсъждане. “Нека да преминем към процедури и изказвания. Вие имате записани 50 човека за това”, подчерта Цонев.

От парламентарната трибуна Мустафа Карадайъ от ДПС заяви, че от седем парламентарни групи в НС, едва пет работят и се опитват да изложат своите позиции по Изборния кодекс. 

От своя страна съпредседателят на ПП Асен Василев поиска да бъде остранен Карадайъ.
Йордан Цонев каза, че при нарушаване на реда в залата и отправена официална бележка веднъж се е наложило да отстрани Ананиев и че няма основание да отмени решението си.

След близо 3-часови дебати депутатите приеха със 123 гласа “за” и 36 гласа “против” името на Законопроекта за Изборния кодекс, със заглавието, с което бе внесено от Корнелия Нинова.

 

Източници: "Труд", NOVA TV

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Румен Мустафа Радев

  24 Ное 2022 15:16ч.

  По всичко личи, че в машинното гласуване е заровено кучето на тези бандити.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изборите се фалшифицират тежко от десетилетия

  24 Ное 2022 18:17ч.

  Машините просто дават по-добра управляемост на процеса от американското посолство. Минимизират риска от самодейност на местните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Младенов

  24 Ное 2022 15:27ч.

  Тези от ПП са най-отвратителните т.н. политици инсталирани от външни сили ( англосаксонски ) с цел пъно унищожаване на българската нация!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • карамфила

  24 Ное 2022 20:43ч.

  Трябва много да мразиш България и българите за да инсталираш еничари като кирчо теляка и кокорчо скъсаната дзъмба за министри.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  24 Ное 2022 16:32ч.

  Престанете да обиждате възрастните хора, че не можели да гласуват машинно. Глупости. На предпоследните избори много млади и хора и такива на средна възраст от познатите ми гласуваха с хартия, по навик. ПО НАВИК. А Нинова сгреши, че не би шута веднага на Простокировци.... Хубаво е, че се поправи. Тъпо парче си, Киро, много тъпо! Поколението на 60-те ви слага в джоба във всяко отношение, по парапетите тоже!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Харвардските Киртаци

  24 Ное 2022 19:02ч.

  Това не са просто идиоти. Тези са специално рафинирани идиоти, предварително преминали специални процедури по концентриране на идиотизма до стойности над 99.999%. Обогатяването на уран е готварство и сладкарство в сравнение с технологията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  24 Ное 2022 20:04ч.

  Идиотизмът и неграмотността, не зависят от възрастта! Виж с мераците и импотентността, работата е по-различна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пико

  24 Ное 2022 22:11ч.

  Много разумно предложение на ПП,и няма никакво ограничаване на права както се опитва да го изкара Нинова.Да гласуват по селата под 300жит. с хартия е също ограничаване.Така обаче се намаляват възможностите за купен вот.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи