"Промяната" нае лобисти от САЩ, за да популяризират "прозападните действия" на България срещу $100 000

"Промяната" нае лобисти от САЩ, за да популяризират "прозападните действия" на България срещу $100 000

Партия "Продължаваме промяната" (ПП) е наела американски лобисти, които да я представляват пред американски политици. Договорът за услугата е подписан от страна на партията от съпредседателя ѝ Асен Василев. За това съобщи първо разследващият сайт BIRD, позовавайки се на сайта на американското правосъдно министерство.

Лобизмът е законово регламентиран в Съединените щати. Тази професия най-често се упражнява от бивши политици, дипломати или техни сътрудници. Работата им е да организират срещи и да представят информация пред хора от управлението или медиите.

 

В миналото редица български политици и бизнесмени са ползвали американски лобисти, включително Делян Пеевски, Цветан Цветанов, Атанас и Пламен Бобокови. Досега обаче не е известно българска политическа партия да е плащала на лобизъм.

ПП е сключила договор с лобистите от Manatos & Manatos (M&M) на стойност 100 000 долара. В него е записано, че услугите, които партията ще получи в замяна, са свързани с лобизъм, пиар, икономическо развитие и други.

Целта на договора е "насърчаване на водещи американски политици, които са част от федералното и щатското управление, и американския Конгрес за засилването на двустранните отношения между САЩ и България". Той цели също "по-доброто разбиране и оценяване на първостепенното за САЩ значение на България, по-конкретно прозападните ѝ действия и антикорупционните усилия".

Свободна Европа изпрати въпроси до "Продължаваме промяната" за това каква дейност е извършена до момента по договора, какъв е произходът на средствата, използвани за заплащането, както и какви конкретно са били целите на партията. До редакционното приключване на новината не получихме отговори.

М&M е основана през 1983 г. от Андрю Манатос и баща му Майк Манатос. Преди основаването на компанията Манатос-старши работи в администрациите на президентите Джон Кенеди и Линдън Джонсън, а синът му работи за Джонсън и Джими Картър.

През 2020 г. Делян Пеевски нае лобистите от BGR Group, за да му помогнат с "проблеми в САЩ". Тогава договорът беше сключен от адвокатската кантора на Александър Ангелов през фирмата "Авиора Консулт". Година по-късно Пеевски беше санкциониран за корупция от Вашингтон по глобалния закон "Магнитски".

Почти по същото време Атанас и Пламен Бобокови наеха "Александрия груп интернешънъл", след като бяха обвинени за участие в организирана престъпна група.

През 2020 г. Павел Вълнев и Цветан Цветанов, които основаха партията "Републиканци за България", наеха "Йорктаун солюшънс", които им уреждаха срещи във Вашингтон.

Сред бившите клиенти на M&M е и руската държавна банка „Внешторгбанк“ (ВТБ). Тя е ползвала лобистки услуги между 2015 и 2018 г.

Банката беше една от от санкционираните от ЕС след началото на войната в Украйна. През 2023 г. стана ясно, че банката финансира частната „военноохранителна организация „Конвой“, която е базирана в нелегално анексирания полуостров Крим.

В България през 2015 г. подразделението на ВТБ – VTB Capital спечели търга за придобиването на БТК заедно със Спас Русев и Delta Capital International, която е собственост на бившия финансов министър от НДСВ Милен Велчев и брат му Георги. Впоследствие телекомът беше продаден с голяма печалба на настоящия му собственик United group.

VTB Capital бяха миноритарни партньори във фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ), която беше управлявана от избягалия в Сърбия Цветан Василев.

 

Източник: "Свободна Европа"

 

Коментари

  • ?????

    04 Яну 2024 20:20ч.

    С Щурчо Бог да го прости доста шпаги счупихме навремето лобизмът е лобизъм или законна корупция. Кой как мисли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    05 Яну 2024 0:21ч.

    Щурчо си е отишъл?! Съжалявам. Харесвах го.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИЛ

    05 Яну 2024 1:33ч.

    Щурчо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нищо

    05 Яну 2024 2:06ч.

    Само Ловкия бахур беше по-противен от него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПП трябва да отговорят за какво похарчиха 11 милиарда лева от нашите пари за няколко дни

    05 Яну 2024 9:39ч.

    в края на декември 2023 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Те ги имат за техни пари. Дадени са им за джобни от Посолството.

    05 Яну 2024 14:00ч.

    Ще се разплатят с резерва на валутния борд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sgt. Pepper

    05 Яну 2024 17:28ч.

    Гложди ме съмнението, че Асен Василев вероятно е намерил чалъм 100-те хиляди да са от държавния, а не от партийния им бюджет. Никъде нито дума няма по този въпрос.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Май пак не са актуални , а неадекватни.

    04 Яну 2024 20:20ч.

    Мина времето да се подмазваш с Украйна в САЩ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Парада отдавна е ПОРЪЧАН

    04 Яну 2024 20:22ч.

    от задокеанските поробители.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От прочетеното...

    05 Яну 2024 6:57ч.

    ...се налага извода, че освен за лобистите във финансов план, за клиентите им от лобирането полза няма, не ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въпрос

    04 Яну 2024 20:28ч.

    Ама защо им са тези лобисти, не са ли могли да платят на Галя от Посолството?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майката на костов

    05 Яну 2024 0:17ч.

    Менкат си едни пари! Сродяват българският и американският народ, който също стене под либерасткото-глобалистко робство! Най тъмно е преди разсъмване!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    04 Яну 2024 20:30ч.

    Долни продажни боклуци!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поп Вечерко

    04 Яну 2024 20:32ч.

    Белене бълбука за европраграма, за да заработи по предназначение!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Парите, с които

    04 Яну 2024 20:42ч.

    Се заплаща тази мнооого скъпо струваща услуга на ПП-то от къде са? Бюджета? Те къде искат да се лансират с тези скъпо платени корупционери? Май ефекта от действията на дейността на таз г.упа е обратен на очакванията. Това ми харесва!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Скъпоструваща ??

    05 Яну 2024 4:27ч.

    Скъпоструваща ?? Колко пък да е скъпоструваща? Под заплатата на среден техник са сто бокса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    04 Яну 2024 20:44ч.

    Интересно е, че на 40 годишнината на фирмата през 2023г. се е проявил и героят на друг материал тук (https://glasove.com/novini/sveta-gora-ne-zhelae-da-prieme-amerikanski-arhiepiskop-na-vselenskiya-patriarh-zaradi-snimka-s-gey-dvoyka)- архиепископ Епидофорос, когото Света гора не приема. https://www.goarch.org/-/manatos-manatos-celebrates-40-years Както казват, съвпаденията не са случайни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    04 Яну 2024 21:01ч.

    Г-н Дачков дайте нещо за досието Епщайн. Там май няма неоцапани знаменитости. Освен Тръмп.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фоки

    04 Яну 2024 21:19ч.

    Някаква схема на Кокоро и Киро Кретена.Тия крадат и с гъзовете си .Ебати идиотите.....айде да отворим Белене докато има време

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Доктор

    04 Яну 2024 21:20ч.

    Идиоти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гуру

    04 Яну 2024 21:21ч.

    Не можеш да се бориш с Духът и Истината, защото те работят безплатно. Безплатната работа не може да се контрира с платена. Това е все едно да гасиш силен пожар с вода. Пожарникарите знаят за какво иде реч. Истината е като черна нинджа - може да я убие само друга черна нинджа.., обаче Истината е само една.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не лобисти им трябват на

    04 Яну 2024 21:39ч.

    Киро и Кокоро, а лобут.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    04 Яну 2024 21:41ч.

    Много евтини са ако е така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    04 Яну 2024 22:44ч.

    Тоест си плащат, за да бъдат назначени рамо до рамо с Бойко и Пеевски, за да служат на посолството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    05 Яну 2024 0:20ч.

    Първо реших, че това са шоколадовите шарени бонбонки M&M, но после разбрах, че тези са изтеглили джокера. Сем. Манатос са водещи в елино-американското лоби на гръцката диаспора в Щатите. Ето и близките почитатели на Майки, чрез които той смята да лобира за нещо си/ някаква сделка/ за България. *** архиепископът на Америка г-н Елпидофорос, отец Александрос Карлуцос, бившият кандидат за президент на САЩ Майкъл Дукакис, бившият шеф на ЦРУ Джордж Тенет, бившият Заместник-държавен секретар Джон Негропонте, представител на Федералната камара Нанси Пелоси, посланик Даниел Смит, ръководител на комисията по външни работи на Сената Робърт Менендес, редактор на "National Herald", Хераклис Диаматарис, федерален член на парламента , Никол Малиотакис, бивш командир на НАТО, Джеймс Ставридис, бивш министър-председател, Георгиос Папандреу, вице-губернаторът на Калифорния Елени Цакопулос – Куналакис, бизнесменът Дийн Митропулос, бившият началник на кабинета на Белия дом Джон Подеста, бившият прессекретар на Белия дом Джордж Стефанопулос , бизнесменът Майкъл Псарос, президентът на Лидерството на 100-те Димитрис Логотетис (Джим Логотетис), бизнесменът Джон Кудунис, федералният парламентарист Джон Сарбанис и др.*** Госодинът Епидофорос Гръцката църква се е вдигнала срещу него, педофилът Джон Подеста / Пицагейт на Хилари Клинтън, където гръцката диаспора играе активна роля за набавяне на материал. Предполагам, лобистът пък е набавял клиентите/ . Джеймс Ставридис вицепрезидент на Хилари Клинтън в кандидаТ президентската надпревара 2016г. Обещаваше на диаспората , че ще води война с Турция, и Гърция ще си получи отново Трапезунда. Самият той пондиос./ Сенатор Робърт Менендес - член на много комисии в Сената, всъщност отговорник за трафика на наркотици. Уволнен. Нансито я знаете. След онзи самоубийствен полет до Тайван, където трябваше да сключи сделка, и я сключи, с което измъкна под носа производството на чиове под носа на китайците, не се чува да шава. Но то е така, защото пое управлението на Дийп стейт от Хилари, и има много работа. О, виждам и красавецът Джорджи Стефаноулос . помните как накара Байдън да каже, че Путин е масов убиец. Всъщност, думите бяха на Стефанопулос, а не на Байдън. Така че, С добрата стара шайка ще се лобират нашите юнаци. Не че има изненадани

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила

    05 Яну 2024 8:36ч.

    Щом е гръцката диаспора, значи все пак трябва и братята гърци да печелят нещо от резултатите на тоз лобизъм. Грък срещу гръка не работи, те само си разменят пари и усмивки. У нас гръцките инвестиции в икономиката са в производствения или в банковия сектор. Не мисля, че шивашките цехове от Родопите са важни за ПП ( а трябва, там хора живеят в новото робство, но е друга тема). Остават банките. Те са и най-печелившите икономически субекти от влизането ни в еврозоната. Има вероятност ПП да са платили 100, пък някой друг икономически заинтрресован субект да е платил за същото още толкова, че и повече. Кой казва, че тези лобисти не могат да вземат пари от две, че и три места, за да вършат тази хууубава работа. Сумата е много малка. Това е повод да четем по внимателно. В тази статия се казва, че ПП са платили 100 хил, а не, че това е всичката сума и никой друг не е направил подобна поръчка към тази кантора за още пари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ААААА

    05 Яну 2024 0:26ч.

    У Харварта не се ли научиха????? Явно е по правилата след 1990 -плати и получи. Да си плащаш допълнително е признак на дебилност, нежелание за работа, огромно ЕГО, ненавист към отечество и народ. Не съдя, преценявам. Ще ги съди друг!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путин с нов закон за сурогатното майчинство

    05 Яну 2024 7:33ч.

    Браво!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • chedomir

    05 Яну 2024 7:51ч.

    Тия се подиграват с нас.За цитираната сума,според моите скромни познания,никой уважаващ себе си лобист в онази държава не би си помръднал пръста.Страшното е друго-наглостта и глупостта с коята действат тези момчета.Както и абсолютното им геополитическо невежество и безхаберие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    05 Яну 2024 8:29ч.

    само това оставаше парапетът и геят да плащат с техни пари аз от лобизъм нямам нужда ето двоиното гражданство до какво води не мислите по изборите сега ни изгоряха парите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да си представим за момент, чисто хипотетично,

    05 Яну 2024 9:08ч.

    каква би била реакцията на умнокрасивитета на ей това: <сложете името на любимата и си партия> нае лобисти от Русия, за да популяризират "проруските действия" на България срещу <сложете тук сума и валута>.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи