Прокурорската колегия на ВСС отказа да разгледа искането за отстраняване на Ясен Тодоров

Прокурорската колегия на ВСС отказа да разгледа искането за отстраняване на Ясен Тодоров

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прие, че искането на Борислав Сарафов за освобождаването на заместника му Ясен Тодоров е недопустимо и не го разгледа.

Мотивите за решението са, че Националната следствена служба се ръководи от главния прокурор и той е назначил Тодоров на съответната служба, така че Сарафов няма функции да иска освобождаването му.

Решението е прието с 10:0 гласа.

Припомняме, зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов поиска Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да освободи Ясен Тодоров като негов заместник, заради "публичното му говорене".

В отговор Тодоров заяви: "Всичките ми медийни изяви след атентата срещу Иван Гешев са съгласувани изцяло с Борислав Сарафов, като даже той заяви на останалите зам.-директори и говорителя на Националното следствие, че от един момент нататък само аз ще комуникирам с медиите".

"Явно всяка една от тези медийни изяви ми коства нещо. Не е за първи път, но мисля, че истината трябва да излиза наяве и не мога да разбера Съюзът на съдиите какви претенции има към мен. Не съм извършил нищо нередно, нито някакво дисциплинарно нарушение. Не искам да коментирам организация, чийто бивш председател пусна Джок Полфрийман и пак заради малка критика към този акт ме даваха на инспектората на Висшия съдебен съвет. Живи и здрави да са, те имат друга ценностна система, различна от моята", подчерта Тодоров пред няколко дни.

"За съжаление, тези 20 дни от месец май са много тъжни лично за мен, защото за 30 години, в които съм се опитвал да градя някаква кариера, да работя за някаква институция за българската държава, на практика тази институция се разпадна. Това е най-лошото - ударът по имиджа на прокуратурата и следствието, петното, което се хвърли върху работата на стотици хиляди прокурори и следователи, а повечето от тези хора са съвестни и обективно и професионално си вършат работата, сега се чувстват унизени и е много неловко", сподели той в последните си медийни изяви.

Зам.-шефът на НСлС подчерта, че единствено е потвърдил казаното от Сарафов в деня на инцидента - че взривното устройство е направено, за да убива хора. Потвърди и за присъствието на израелския експерт.

"Израелският специалист, който беше на местопроизшествието за кратко време, изложи становището си и аз му имам доверие. Пред вас казвам, че ако експертизата установи друго, ще си подам оставката. Според становището на този човек е използван някакъв вид взрив за военни цели, изстрелва осколки с голяма скорост и голям поразяващ ефект", посочи Тодоров.

"Ясно е на чия страна съм - с пълното съзнание, че това може да ми доведе усложенния в живота, не мога в името на някакъв комфорт да си мълча, защото искам да мога да гледам хората в очите. В петък, 5 май ние се разделихме като екип и приятели. Аз съм бил изключително лоялен към директора на Националното следствие", каза Ясен Тодоров.

Ясен Тодоров е в НСлС от 2019 г., където беше повишен след конкурс. Преди това беше следовател в столичното следствие, инспектор от Инспектората към ВСС, както и член на съдебния съвет.


Източник: Агенция "Фокус", epicenter.bg

 

 

 

 

Коментари

 • Абе кой срещу кого стреля

  31 Май 2023 16:49ч.

  че се объркАх? Тоя е човек #КОЙ? Или човек на #КОЙ е той?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи