Прокурор Зартова: В Софийската районна прокуратура никога не е имало чадър над убития Мартин Божанов

Прокурор Зартова: В Софийската районна прокуратура никога не е имало чадър над убития Мартин Божанов

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Прокурор Невена Зартова, подала оставка преди дни като ръководител на Софийската районна прокуратура, се яви да бъде изслушана след съдия Владислава Цариградска в парламентарната комисия, сформирана да разследва убийството на Мартин Божанов - Нотариуса и неговата престъпна група, за която има улики, че е закриляна от висши прокурори и политици.

Преди дни градският прокурор на София Илиана Кирилова сезира Висшия прокурорски съвет за образуване на дисциплинарно производство срещу Зартова. Това е второто предложение за налагане на дисциплинарно наказание спрямо нея.

Зартова разказа своята версия за делата срещу Божанов, която е поддържала и досега.

"В СРП никога не е осъществяван "чадър" както върху преписки от досъдебни производства, свързани с убития Божанов, така и каквото и да е друго наказателно производство. Съдия Цариградска обясни как е пострадала от медийни публикации. Разбирам, че това е много удобен момент за лов на вещици - било в частност в прокуратурата, било в цялата съдебна система. Разбирам, че трябва да се намери някаква изкупителна жертва. Не мога да разбера откъде се появи тази инерция, че има връзка между извършеното срещу гръцките граждани престъпление и Софийска районна прокуратура. СРП е първоинстационна прокуратура. В този смисъл "чадър" няма и няма как да има, тъй като всеки един акт на СРП подлежи на обжалване. Както вече имах повод да обясня - в конкретния случай с господата гръцки раждани постановлението, с което те са били привлечени като обвиняеми от СРП, е преминало както на съдебен контрол, така и на контрол от СГП, горестоящата прокуратура", заяви Зартова.

"След тази медийна атака спрямо СРП, свързана с водени срещу Мартин Божанов преписки и досъдебни производства (за "чадър"), аз извадих всички преписки. Нека това не звучи като оправдание. Но да се търси персонална отговорност към мен, че аз лично съм осъществявала чадър над този човек, просто това не отговаря на истината. Не е вярно", заяви прокурор Зартова. 

Тя изтъкна, че вътрешните правила в СРП предполагат създаване на специализирани отдели за изпълнение указанията на главния прокурор. "Съществуването на такъв отдел не е нито моя лична приумица, нито на госпожа Кирилова, градския прокурор на София, нито на Върховна прокуратура".

Прокурор Зартова заяви, че не е знаела, че четиримата прокурори от СРП смятат да депозират оставки и че не е знаела за съдържанието на текста, с който те заявяват за напускането си.

"По-притеснителното е, че те ми споделиха: "Виж какво, нямаше какво да направим, бяхме принудени". Като под "принудени" аз разбрах, че става въпрос за надстоящата прокуратура - дали е Градска, дали е Върховна... Позорно е да се принуждават магистрати. И ако по този начин - със заплахи или други странни формулировки могат да бъдат принудени хора, с които до вчера сме седяли на една маса и сме били приятели... Та ако те могат да бъдат принудени да подпишат една такава декларация, че се разграничават от моите действия, не знам какво би се случило с едни обикновени прокурори. Те биха могли да заявят всичко - писмени или устно", отбеляза Невена Зартова.

Подалите оставки прокурори обясниха причините и доводите за действията си. Те обясниха, че не са имали за цел да принудят и тя да подаде оставка. "Никой никога нищо не ни е обещавал. И ако някой е можел да ми обещае, не бих си подал оставката. Този пост за мен лично беше тежест и оценявам, че е трябвало да подам по-рано оставка", заяви един от прокурорите.

Последва кратък спор кой пръв и от коя парламентарна група да задава въпроси към прокурор и колегите й.

Явор Божанков взе думата: "Тъй като никой не е познавал и не е ходил в ресторанта на Нотариуса, имате ли представа кои са ходили на тези банкети, ако вие не сте ходили?".

"Тъй като това излезе в медийното пространство, аз го обсъдих с колеги за кой банкет би трябвало да става въпрос, то не беше банкет, а неофициално събиране извън София в ресторант, който не беше затворен само за колегите от СРП. Ресторантът беше с над 220 места. В разговор с колеги установих, че действително този човек е присъствал на този банкет. А кой го е поканил - чух слухове, но аз не мога да ги коментирам", отговори Зартова. 

Източници: ПИК, Дневник

 

 

 

 

Коментари

  • Ghost

    22 Фев 2024 19:18ч.

    Живот ли бе – да го опишеш? Живот ли бе – да го разровиш? Разровиш ли го – ще мирише и ще горчи като отрова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    22 Фев 2024 20:04ч.

    Над М Божанов вместо чадър е имало купол !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Змии и гущери,

    22 Фев 2024 22:57ч.

    кутията на Пандора стои отворена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Случаен

    22 Фев 2024 20:25ч.

    Разбира се,че над убития не е имало,ама над живия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха ха ха ха

    22 Фев 2024 21:17ч.

    Ха ха ха ха

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вешиз завръшил ПУЦ "Хард-Върт" заедно с кир4отъпото за три седмици по интернеда

    22 Фев 2024 22:43ч.

    "Прокурор Зартова: В Софийската районна прокуратура никога не е имало чадър над убития Мартин Божанов", а от следващия цитат научаваме че :"Съдия Цариградска: В мафиотската структура около Нотариуса има много сериозно политическо влияние. Сарафов има интерес да поддържа този похлупак" Една от двете - първата, не казва истината!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    23 Фев 2024 1:36ч.

    To за чадър на убития може и да не е имало, но над живия очеизвадно е имало.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател 13

    23 Фев 2024 5:06ч.

    """Позорно е да се принуждават магистрати. И ако по този начин - със заплахи или други странни формулировки могат да бъдат принудени хора, с които до вчера сме седяли на една маса и сме били приятели... """ Мдааа, толкова софри, толкова изядени агнета и накрая черна неблагодарност. Тези мишоци не само са загубили моралния си контрол но и не знаят кое е правилно и неправилно за да играят роля когато се наложи. Спасението е масови уволнения на абсолютно всички и назначаване от студентската скамейка но и това не е много сигурно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • sof

    23 Фев 2024 7:31ч.

    Така се работи в БГпрокуратурата седи се на една маса и са приятели...по думите им личи що са прости,то с толкова факултети за магистрати се стига на дъното....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    23 Фев 2024 8:21ч.

    всички замесени в кражбите вън от системата и тази и цариградска на никои не вярвам

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    23 Фев 2024 9:10ч.

    Навремето имаше един съдия, май беше председател на Пето отделение / търговското/на ВС. Тази дама, вероятно му е дъщеря или някаква роднина, на уволнения и вече само адвокат? https://dariknews.bg/novini/bylgariia/visshiqt-sydeben-syvet-reshi-da-ne-vryshta-na-rabota-sydiq-ot-vks-324832

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen.Gurko

    23 Фев 2024 9:39ч.

    Лично пък аз , ако зависеше от мен щях да назначава Цариградската за главен прокурор. И тогава ми се струва че щяхме да видим това, което чакаме от 30 години и явно няма да дочакаме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи