Задържаните висши антимафиоти покровителствали наркотрафик

Задържаните висши антимафиоти покровителствали наркотрафик
Очаква се прокуратурата да поиска постоянен арест за двамата висши антимафиоти Кирил Ванков и Цветан Панков. Според обвинението срещу заплащане те са покровителствали престъпни групи за трафик и разпространение на наркотици, съобщи БНТ. Постоянен арест ще бъде поискан и за тяхна подчинена, обвинена, че е била свръзка с наркобандите. Операцията е безпрецедентна в България за последните десетилетия, заяви Стефан Бавков, директор на дирекция "Вътрешна сигурност на МВР.

 

Снимка: БНТ

 

В групата има и четвърти разследван. Той не е служител на МВР, представял се за сътрудник на ДЕА - американската служба за борба с наркотиците - и е притежавал фалшива карта на Международна полицейска асоциация.

Досъдебното производство е организирано през май тази година по повод депозирана справка от Дирекция "Вътрешна сигурност" към МВР в Специализирана прокуратура.

"Засегнат е международния авторитет на страната ни, заради факта, че обвиняемите лица са осъществявали контакт с чужди служби. В резултат на престъпната дейност са били провалени редица производства в страната и чужбина, заради предоставяне предварителна информация за разследвания", каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

По думите ѝ, дейността на групата е била в няколко направления: получаване на подкупи от лица, занимаващи с наркотрафик, т.нар. осигуряване на чадър; получаване на подкупи за неутрализиране на конкуренти; предоставяне на предварителна информация по различни разследвания.

Операцията е безпрецедентна в България за последните десетилетия, заяви Стефан Бавков, дир. на дирекция "Вътрешна сигурност на МВР.

"Нашата работа бе изключително трудна, тъй като служителите не само добре познават способите и методите на разследване, но същевременно в хода на действията по разследването и оперативните действия те контактуваха с нас, с наши служители, което допълнително затрудняваше разследването. Изключително нагло и арогантно, безпрецедентно поведение на висшия началник на отдела за борба с наркоразпространението. Не съм виждал такова в моята практика. Който не се спираше пред нищо, за да поиска, за да изнудва, за да манипулира с цел получаване на паричните средства", каза Стефан Бавков.

Групата е действала и през 2014 г., заяви още Бавков. От една година се осъществява мониторинг върху дейността на висшите служители, а по-активно от няколко месеца.

 

 

 

 

Коментари

  • баба мара

    28 Юни 2020 12:01ч.

    това е тих преврат в структурите на мвр махат се кадрите на Цветанов и се слагат нови защото идват избори и 14 милиарда от ес

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А най-висшия от висшите?

    28 Юни 2020 12:09ч.

    Борисов, кога? Или той жертва аверите си, за да си спаси задника!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 007

    28 Юни 2020 12:27ч.

    Какви престъпници и "професионалисти от ГДБОП" са това, след като ги хващат елементарно с телефонни разговори, скайпове и вайбъри? Кой професионалист не знае, че всичко това се слухтари, и отгоре на всичкото искали пари в брой, а това заедно с банковите трансфери е единственото, което нашенските служби могат да хванат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Волен Сидеров

    28 Юни 2020 13:57ч.

    Не беше ли протестирал срещу това преди 5 години? Тогава беше набеждаван за луд. Слави Трифонов му се подиграваше. Май всички знаят, но не пипат докато някой от вън не заповяда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А ОПГ ГЕРП.. кога!!!!

    28 Юни 2020 15:48ч.

    Значи хванали ги след предателство на ВЪТРЕШЕН ЧОВЕК увеличили му РЕКЕТА от 5000 лв..... А кво да кажем за Божков дето като ВЪТРЕШЕН ЧОВЕК си признава, че е давал 67млн.лв. на ОПГ ГЕРП.....та само да питам, де ....кога ще кошарат тея ШЕЙТАНИ Борисов, Горанов и Мента..... Та с туй ОПГ ГЕРП срам за Бг-то!!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • observer

    28 Юни 2020 16:39ч.

    При милиционерите се случва. Не и при библиотекарите например. Нямам предвид ония другите, университетските.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ДОЦЕНТ ктн Претъп Петър Добрев-Добрев от ТУ-София ДО observer

    28 Юни 2020 21:41ч.

    гЕРБЕРСКИ келеш, Нищо не разбирам. В смисъл тоя. И затуй днеска няма как да стане и да се случи, че да пускам поуст. Мерси за което.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи